28-02-15

Nummer 4 en nummer 7

Nummer 4 en nummer 7

Nummer 4 en nummer 7

Wassenaar - In de verzameling van Brandweermuseum Wassenaar bevinden zich veel armbanden met nummers. Sommige zijn voorzien van een letter, die dan aanduidt wat de functie van de brandweerman was. In de tijd van de handbrandspuiten waren er vele tientallen mensen nodig om de brand te bestrijden.

Een armband met nummer 68 is daarvan een voorbeeld. Hogere nummers komen we in de verzameling niet tegen. Begin vorige eeuw waren de armbanden van leer, met paieren nummers. het is bijzonder dat die in tamelijk goede staat bewaard zijn gebleven. Er zijn er bij waarop Brandweer Clingendael of Brandweer Wassenaar staat, maar vaak is het alleen maar een nummer. Van het midden van de twintigste eeuw zijn de armbanden geëmailleerd. Prachtige exemplaren.
Welke functie de brandweerlieden hadden valt af te leiden uit de lijsten van de brandweerlieden, zoals we er een hebben uit 1916. Daarin is sprake van een Opper-Brandmeester, Assistenten (Piekeniers.), Brandmeesters, Schroefaandraaiers, Pijpvoerders, Slangleiders, Pompers, Zakdrager en Flambouwdragers. Later, toen de motorisering van de brandweer een feit was werd er een systeem ingevoerd met 7 nummers. Iedere brandweerman wist precies wat hem te doen stond. In het boek "Vlammen in de nacht" uit 1953, uitgegeven door Kluitman in Alkmaar, komt op pagina 63 een passage voor waarin dat mooi beschreven staat:

"Met luid sirenegeloei en gerinkel van de electrische bel daveren de wagens door de Weesperstraat, over het Jonas Daniël Meyerplein naar de Valkenburgerstraat. Leendert en Piet zijn aangewezen als de nummers 5 en 6 en dat be¬tekent, dat zij tot taak hebben de verbinding tot stand te brengen door middel van slangen tussen de pomp van de autospuit en de standpijp, de slangen van de pomp naar de brand uit te leggen en de straalpijp te bedienen. Zo zijn alle werkzaamheden volgens nummersysteem over de manschappen verdeeld: nummer 1 en 2 zijn de „redders", die onmiddellijk na aankomst het brandende perceel trachten binnen te komen, om te zien of er nog mensen of dieren in gevaar verkeren en ze in veiligheid te brengen. Een gevaarlijk baantje, dat de brandmeester Leendert en Piet natuurlijk nog niet toevertrouwt. Nummer 3 is de ordonnans, die berichten van de bevelvoerder overbrengt naar de Centrale Seinzaal, nummer 4 rent naar de dichtst¬bijzijnde brandkraan en plaatst de standpijp, nummer 7 tenslotte, de wagenbestuurder, bedient de motorpomp. Zo is het Leendert en Piet op de les vandaag geleerd en dat leek allemaal heel gemakkelijk en ordelijk. . . . Tijdens de rit repeteren ze nog even vlug, ja, dat zit allemaal keurig in elkaar!"

Goed georganiseerd dus. Deze tekst brengt de op zichzelf al fraaie armbanden tot leven. Daarom gaat het immers in Brandweermuseum Wassenaar: de brandweergeschiedenis tot leven brenegn. Dank zij uitgeverij Kluitman en de bruiklenen van Bianca van Haasteren en het Nationaal Brandweer Documentatie Centrum.

Column Brandweermuseum Wassenaar

Ook in een klein museum als het Brandweermuseum Wassenaar gebeurt van alles dat voor de meeste mensen verborgen blijft. Niet omdat het geheim is, maar omdat er meestal geen gelegenheid is om er over te berichten. Met deze wekelijkse column willen we dat veranderen. De ene week kan het gaan over een schenking, dan weer over een bijzondere ontmoeting, over een probleem met de vaste collectie, over de dringende behoefte aan hulp of over iets waarop we trots zijn. brandweermuseum@wassenaar.nl, www.brandweermuseumwassenaar.nl ook op twitter en facebook.

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Gasalarm

In de Gemeentelijke Basisschool 't Mozaïek in Eernegem zijn gisteren kort voor de middag 300 leerlingen geëvacueerd omdat enkele leerkrachten een gasgeur hadden geroken. De directie belde meteen de brandweer en het medisch rampenplan werd opgestart, dat is standaard bij zo'n interventie in een school. Maar de brandweer heeft geen te hoge gasconentraties gemeten. Alle leerkrachten en kinderen mochten na een halfuur terug naar de eetzaal. Één deel van de school werd nog niet direct vrijgegeven tot dat de gasmaatschappij ter plaatse was, maar ook dat was snel opgelost.

De brandweer van Gistel en Torhout werkten samen.

  

Klaas Danneel

VTM-journalist West-Vlaanderen 

TIP? 0495 68 48 26

klaasdanneel@gmail.com

 

DSC_3165.jpg

DSC_3168.jpg

 

 

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Week van de vrijwilliger

week van de vrijwilliger

Een week om te bedanken
Met 900.000 zijn ze, de vrijwilligers die zich in Vlaanderen inzetten. Sommigen doen dat elke dag opnieuw, anderen maken zich met momenten vrij. De één geeft veel tijd, de ander wat minder. Maar één ding hebben ze gemeen: die duizenden vrijwilligers zetten onbezoldigd en uit vrije wil in voor een goed doel, in hun buurt, bij acties en evenementen of in jouw organisatie. Ze zetten hun talenten in en doen dat meestal met veel plezier en voldoening.

Dé Week 2015
In 2015 vieren we de week van de Vrijwilliger van 28 februari tot en met 8 maart.

 

Het symbool van de vrijwilliger

Een vergeet-me-nietje

11006440_357199584482832_8796458478009692287_n.jpg

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Koen Wauters werkt al weken op de spoed

Koen Wauters werkt al weken op de spoed

Door: Sabine Vermeiren en Mark Coenegracht
28/02/15 - 06u01  Bron: Het Laatste Nieuws
© VTM.

VTM Op de spoedafdeling van het Antwerpse Sint-Vincentiusziekenhuis hebben ze er een beroemde collega bij: Koen Wauters. Al weken rukt hij mee uit naar verkeersongevallen en andere crisissituaties. Geen definitieve overstap naar de medische sector, maar wel onderdeel van een nieuw VTM-programma.

Echt gebeurd, deze week, bij een ongeval in het Antwerpse: twee auto's, veel blikschade, een paar gewonden. De MUG die toekomt. De ambulance. En dan: Koen Wauters die uitstapt. "We moesten twee keer kijken", zegt een getuige. "Maar het was 'm écht." Het bleef maandenlang onder de radar, maar zonder ooit de aandacht op te eisen, draait Vlaanderens bekendste tv-gezicht al weken mee op de spoedafdeling van het Sint-Vincentiusziekenhuis in Antwerpen. Uitrukken naar noodoproepen en verkeersongevallen: je kon Wauters de afgelopen maanden overal tegenkomen. Met één constante: plekken waar je hem het minst verwacht.

Dromen
Hangt de frontman van Clouseau de micro dan aan de wilgen? Het zal zijn fans verblijden, want het antwoord is 'nee'. De transformatie naar ambulancier kadert in een nieuw tv-programma. Het heet 'Koen's Dromen' - werktitel, weliswaar - en komt vanaf september op antenne. Insteek: Koen, die al zijn dromen verwezenlijkt. En die daarvoor, net zoals in 'Wauters vs. Waes', meer dan eens de grenzen van zijn fysieke en mentale kunnen moet opzoeken. Kijkers zullen hem zowel in binnen- als buitenland mogelijk en onmogelijke disciplines zien uitvoeren, en zullen hem in de meest onwaarschijnlijke leefwerelden zien gedropt worden.

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Pompier klaagt betalende interventies van brandweer aan

Pompier klaagt betalende interventies van brandweer aan

Print Corrigeer

Pompier klaagt betalende interventies van brandweer aan

Foto: Joren De Weerdt

Berlaar - Gemeenteraadslid én brandweerman Rudy Nuyens (sp.a) is er niet over te spreken dat de mensen voor sommige brandweerinterventies voortaan moeten betalen.

“Het verwijderen van wespennesten bijvoorbeeld was gratis en kost nu 30 euro. Wie is er verantwoordelijk wanneer er verwikkelingen zouden zijn na een wespensteek door een wesp die normaal door de brandweer zou verdelgd worden, maar dat niet gebeurde omwille van te duur? Is het goed voor mens, natuur en dier wanneer mensen zelf het heft in handen nemen en al hun overjaarse gifbussen gaan leegspuiten?”, vraagt Nuyens zich af.

“Het bevrijden van mensen uit liften. Ook hier moet eerst ‘getekend ‘ worden door de persoon (in de lift) of de syndicus van het gebouw. Het redden van dieren. Wat gebeurt er als dieren niet ‘mogen’ gered worden, omdat hun baasje vreest de brandweerinterventie financieel niet aan te kunnen?”

Nuyens stelt voor dat de gemeente dergelijke interventies blijft bekostigen. “Wespennesten verdelgen kost ongeveer 5000 euro per jaar. De andere tussenkomsten kan je bijna verwaarlozen.”

“Om rond te komen heeft de brandweerzone één miljoen aan inkomsten nodig”, antwoordt burgemeester Walter Horemans (CD&V). “Uit solidariteit met de andere gemeenten gaan we de interventies zeker niet met belastinggeld betalen.”

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

27-02-15

verkeersongeval

 

In de Dikkebusstraat in De Klijte zijn vanmorgen vijf gewonden gevallen bij een frontale botsing. Twee van de gewonden zijn jonge kinderen, die bij hun moeder in de wagen zaten. De twee wagens botsten frontaal op elkaar nadat de wagen van de moeder van haar rijvak was afgeweken. In de andere auto met Franse nummerplaat zat een koppel. De brandweer moest de auto openknippen om de slachtoffers te bevrijden. Alle betrokkenen werden naar het ziekenhuis gevoerd, niemand verkeert i...n levensgevaar. In beide auto's zat ook een hond, ook zij hebben het ongeval overleefd.

 

De brandweer van Westouter, Reningelst en Poperinge waren ter plaatse.

 

In bijlage enkele foto's.

 

Filmpje: http://nieuws.vtm.be/binnenland/130372-2-kinderen-gewond-na-zwaar-ongeval

 

 

DSC_3142.jpg

 


Klaas Danneel

Journalist VTM Nieuws

 

Tip? 0495/68.48.26 (24/24)

 

Mail: klaasdanneel@gmail.com

 

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Geschiedenis: dronken bij de Brandweer

Een stukje historiek uit Nederland

Geschiedenis: dronken bij de Brandweer

Geschiedenis: dronken bij de Brandweer (Foto: F.J.A.M. van der Helm)
1 / 1
zoom out

LEIDSCHENDAM - In 1875 woedde er een heftige brand bij het Sluisje in Stompwijk. De vrijwillige brandweer was in rap tempo ter plaatse om te beginnen met de bluswerkzaamheden.

In de 19e eeuw waren de meeste huizen en schuren nog van hout. Als er ergens brand uitbrak was de kans groot dat deze oversloeg. Een vrijwillige brandweer was noodzakelijk om in geval van nood volop te kunnen blussen.

Emmertje water

Bij de brand aan het Sluisje in 1875 kwamen de brandweerlieden uit alle hoeken en gaten om de brand onder controle te krijgen. Diverse spuiten en pompen werden ingezet. Ook de bevolking hielp mee met blussen door emmertjes water uit de Vliet te halen en op het brandende gebouw te gooien.

Dronken

Leen Hilgersum bediende de brandspuit, maar kreeg het aan de stok met de dienstdoende commandant. Hij weigerde zijn bevelen op te volgen. Vermoedelijk was de eigenwijsheid van Hilgersum veroorzaakt doordat hij te diep in het glaasje had gekeken. De commandant maakte van het voorval een proces-verbaal op en stuurde het door naar de kantonrechter.

Kantonrechter

Het kantongerecht nam de zaak serieus. Zelfs een vrijwilliger moest zijn werk doen en de opdrachten uitvoeren. Zijn drankgebruik werd hem niet verweten, want ieder mens mag in zijn vrije tijd drinken. Maar voor het niet opvolgen van de bevelen, moest de vrijwilliger één gulden boete betalen.

Het hele verhaal staat geschreven in Historisch leven langs de Vliet (64) in de Leidschendammer / Voorburgse Courant.

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Jan Jambon: nog geen oplossing voor kosten brandweer

Jan Jambon: nog geen oplossing voor kosten brandweer

 
26/02/2015

 

Jan Jambon: nog geen oplossing voor kosten brandweer

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon heeft aangekondigd dat er een werkgroep komt om te bekijken wie de bijkomende kosten van de brandweerhervorming moet betalen. Dat zei hij vanochtend in de brandweerkazerne van Lommel waar hij samenzat met de burgemeesters van de nieuwe brandweerzone Noord. Door de recente brandweerhervorming zijn er heel wat kosten bijgekomen, en er is onduidelijkheid

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

26-02-15

Brandweer gaat bij flinke brand tunnels niet in

Brandweer gaat bij flinke brand tunnels niet in

http://binnenland.eenvandaag.nl/tv-items/57659/brandweer_...

Radio EenVandaag: gesprek met Kimo Demoed en Kamerlid Duco Hoogland
 

Bij een ontwikkelde brand in een tunnel komt de brandweer je niet redden en zijn er geen levensreddende sprinklerinstallaties aanwezig om de brand te blussen. Bovendien worden belangrijke veiligheidswaarschuwingen bij de bouw van nieuwe tunnels genegeerd. 

Dat blijkt uit duizenden interne documenten die in bezit zijn van RTV NH en EenVandaag over de Coentunnel, de Leidsche Rijntunnel en in aanbouw zijnde A4-tunnel bij Schiedam. Groot probleem is volgens deskundigen dat de enige instantie die Rijkswaterstaat op veiligheid controleert, Rijkswaterstaat zelf is.

Uit de stukken blijkt dat de brandweer bij een ontwikkelde brand de tunnels niet in gaat om mensen te redden. Dat staat zwart-op-wit in het bijlagenboek evaluatie wetgeving tunnelveiligheid uit 2011 en ook uit de risicoscenario's van de Coentunnel die zijn gebruikt bij de openstelling van de 2e Coentunnel. Daarin worden tientallen doden ingecalculeerd. "De brandweer is ingericht en opgeleid voor standaardbranden en bestrijdt 'kleine' branden. De brandweer kan en zal niet optreden bij een ontwikkelde brand in een tunnel.". Bronnen bij de brandweer en verschillende burgemeesters bevestigen dit.  

Geen sprinkler in tunnelwet
Volgens veiligheidsdeskundige Ben Ale geldt dat voor bijna alle tunnels: "Mensen die van de tunnel gebruik maken denken dat als het fout gaat, de brandweer ze komt redden, terwijl er aan de andere kant is afgesproken dat de brandweer dat niet gaat doen." Ale vindt dat er eerlijker gecommuniceerd moet worden over de gevolgen van deze keuze.

Burgemeesters met tunnels in gemeenten zoals Utrecht en Schiedam en de brandweer hebben zich hard gemaakt voor de sprinklerinstallaties, maar in de nieuwe tunnelwet uit 2013 is deze toch niet opgenomen als verplichte veiligheidsinstallatie. “Wat we gedaan hebben met de tunnelwetgeving is bepalen wat er nodig is om van een veilige tunnel te kunnen spreken. En de installaties die in de wet staan zitten in onze tunnels en daar doen we het mee”, zo verklaart Bob Demoet van Rijkswaterstaat.

Veiligheidstesten onder druk
Ook bij de bouw van de 2e Coentunnel valt op dat Rijkswaterstaat het niet altijd even nauw neemt met de veiligheid. Uit de vele documenten over de aanbesteding, die in het bezit zijn van RTV NH en EenVandaag, blijkt onder meer dat Rijkswaterstaat al verder wil met de openstellingsprocedure van de tunnel terwijl de tunnel nog niet eens af is.  Daardoor komen verplichte veiligheidstesten onder druk te staan. De gemeente Amsterdam wijst Rijkswaterstaat hier diverse malen op en schrijft uiteindelijk zelfs een brandbrief aan minister Schultz met daarin de waarschuwing dat haar eigen Rijkswaterstaat de wet dreigt te overtreden.

Slager keurt eigen vlees
Volgens Jan Lonink, burgemeester van Terneuzen, is dit 'ernstig'. Hij was voorzitter van de onafhankelijke Commissie Tunnelveiligheid die gevraagd en ongevraagd advies gaf bij de bouw van nieuwe tunnels. Die commissie werd opgeheven in 2013 toen de nieuwe tunnelwet in werking trad.

Nu inspecteert, controleert en onderhoudt Rijkswaterstaat zelf. Eén tunnelveiligheidsbeambte moet nu het toezicht waarborgen. Die is volgens Rijkswaterstaat onafhankelijk, maar is wel in dienst bij Rijkswaterstaat.

Vanmiddag bij Radio EenVandaag en vanavond bij Eenvandaag aandacht voor de veiligheid van tunnels.

Bekijk ook de uitzending van gisteren terug: Rijkstunnels Noord-Holland vol mankementen

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Koppel vermoord teruggevonden, broer van vrouw opgepakt

Koppel vermoord teruggevonden, broer van vrouw opgepakt

Print Corrigeer

Koppel vermoord teruggevonden, broer van vrouw opgepakt

Foto: TLG                                                                                                

 
Zedelgem - In Aartrijke, deelgemeente van het West-Vlaamse Zedelgem, zijn twee dode lichamen aangetroffen in hun woning. Dat bevestigt de Brugse afdeling van het parket van West-Vlaanderen. Het parket gaat uit van een dubbele moord, er is inmiddels een verdachte opgepakt.

Omdat het duidelijk om een verdacht overlijden gaat en het parket uitgaat van moord, is de hele straat afgezet. Over de identiteit van de slachtoffers is nog niet veel bekend, maar volgens het parket gaat het om de bewoners van het pand. De onderzoeksrechter en het parket zullen ter plaatse gaan voor de afstapping.

De broer van de vermoorde vrouw, die ook naast het koppel woonde, is opgepakt. 

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Jonge vrouw belandt met bestelwagen vol beha's in de gracht

Jonge vrouw belandt met bestelwagen vol beha's in de gracht

donderdag 26 februari 2015 om 07u19

Lo - Kort na middernacht moest de brandweer van Lo uitrukken voor een ongeval in de Romanestraat in Lo, maar noch de brandweer, noch de politie of de MUG van Veurne vonden daar iets terug.

Uiteindelijk belde de gewonde dame opnieuw naar de hulpdiensten met de melding dat het om een zijweg van de Romanestraat ging. Zo konden ze haar alsnog aantreffen in de Burgweg in Alveringem en haar bevrijden uit haar bestelwagen, die in de gracht van een scherpe bocht lag. Ze werd ter controle met lichte verwondingen naar het ziekenhuis van Veurne overgebracht.

De jonge vrouw kwam van een feestje in Zuidschote. Haar bestelwagen lag vol met beha's, vermoedelijk had ze met enkele andere vrouwen een upperwareparty bijgewoond waar lingerie verkocht wordt.

(IPD - Foto IPD)

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Brandweer redt meisje uit moeras

Brandweer redt meisje uit moeras

26-02-15, 09.29uBron: vtmnieuws.be

 

Een meisje in de stad Haimen is met de schrik vrijgekomen. Tijdens een wandeling met haar grootvader gleed ze uit en kwam ze terecht in een moeras. De brandweer moest het inmiddels half verdwenen meisje uit het slijk halen.

De brandweer ontdekte meteen dat de moddergrond te zacht was om hun gewicht te dragen. Daarom wierpen ze het meisje twee touwen toe en werd ze uit het moeras getrokken. Het meisje kwam er zonder kleerscheuren vanaf, maar moest wel naar het ziekenhuis ter controle.

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Mag de Bussumse brandweer uitrukken met twee man?

Mag de Bussumse brandweer uitrukken met twee man?

wo 25 feb 2015, 10:33 reageer
 
 

BUSSUM - Mag de Bussumse brandweer met twee man blijven uitrukken naar een brand? In de Tweede Kamer wordt woensdag gepraat over de wet die de inzet van het Snel Interventie Voertuig (SIV) mogelijk maakt.

In Bussum wordt sinds 2011 uitgerukt met de nieuwe methode. Twee brandweermannen gaan in een klein busje als eerste naar de brand, de overige vier volgen in de normale brandweerwagen.

Zes manschappen
Vroeger was de inzet van tankautospuiten met zes man (de TS6) de standaard. Zodra er een brandmelding was, werd er uitgerukt met wagen met een bevelvoerder, een chauffeur/pompbediende en vier manschappen.

Bussum loopt voorop
Bussum liep in 2011 voorop met de invoering van de nieuwe uitrukmethode. Snel daarna begon het korps van Weesp ook te werken met dezelfde methode. 

Brandweer tevreden
Met de nieuwe manier van uitrukken is de brandweer beduidend sneller bij de brand, zo claimt de Veiligheidsregio Gooi & Vechtstreek. De brandweer was zelf eveneens meer dan tevreden. Toenmalig burgemeester Milo Schoenmaker noemde de proef met de methode al na een jaar een succes

Tegenstanders
Maar er is ook kritiek. Zorgen zijn er over de veiligheid van de brandweermensen: twee man kunnen te weinig uitrichten, zo zeggen de vakbonden en de Vakvereniging Brandweervrijwilligers (VBV). Ook de Bussumse oud-brandweercommandant Carl Gerkens heeft al langer zorgen over de veranderde uitrukmethode en trok al enkele keren aan de bel over de gevaren daarvan. 

Opstelten
In de Tweede Kamer verdedigt minister Ivo Opstelten vandaag de nieuwe wet die de invoer van het Snel Interventie Voertuig straks officieel mogelijk maakt. 

Lees meer over dit onderwerp en het Kamerdebat bij de NOS.

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Chinese wolhandkrab

De krab die ze gevangen hebben is een Chinese wolhandkrab, eigenlijk een exoot die binnengesleept is uit Zuidoost-Azië.

Brandweer vangt gigantische krab in Bonapartedok

Print Corrigeer

 

Brandweer vangt gigantische krab in Bonapartedok

Foto: Brandweer Antwerpen                                                                                              

 
Antwerpen -

De brandweer van Antwerpen heeft een wel heel opmerkelijke vangst gedaan. Tijdens een duikoefening in het Bonapartedok vonden ze een enorm grote krab op hun weg. Dat liet de brandweer van Antwerpen weten op zijn Twitteraccount.

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Sint Barbarafeest te Nieuwpoort

Hier hebben ze precies twee gepensioneerden vergeten te vermeldenin Nieuwpoort Uw Stad.

Korporaal Allemeersch Didier en brandwacht Gunst Martine.

CCF25022015.jpg

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

25-02-15

Lichtere toegangsproef voor vrijwillige brandweer

Lichtere toegangsproef voor vrijwillige brandweer

Print

Lichtere toegangsproef voor vrijwillige brandweer

Foto: Photo: Tom Palmaers                    

 

De toegangsproef voor wie vrijwilliger wil worden bij de brandweer, wordt een stuk lichter. Maar na een jaar van intensieve begeleiding moeten ze wel slagen in de zwaardere sportproeven. Het is een van de voorstellen van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon in het kader van de hervorming van de opleiding van zowel vrijwilligers als beroepsbrandweerlui.

Het voorstel van de minister moet helpen om meer vrijwilligers bij de brandweer te krijgen. Nu haken te veel kandidaten af als gevolg van de te zware sportproeven. Een ander voorstel is dat zowel vrijwilligers als beroepsbrandweerlui dezelfde basisopleiding krijgen. Die slaat enkel op de zogenaamde ‘warme taken’ zoals brandbestrijding, ongevallen en het opruimen van gevaarlijke stoffen.

Daarna moeten beroepsbrandweerlui aanvullende opleidingen volgen (onder meer evaluatie, preventie en specialisatie). Vrijwilligers mogen zich beperken tot één aanvullende opleiding. Tot slot denkt minister Jambon aan remies voor wie zich specialiseert in een van de ‘warme taken’. Maar specialisatie is niet bepalend voor de carrière.

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Kamer bezorgd over brandweer

Kamer bezorgd over brandweer

 

 

DEN HAAG - 

In de Tweede Kamer is bezorgdheid over het draagvlak voor versoberingen bij de brandweer. Bij kleinere branden wordt niet altijd meer met zes man uitgerukt en niet iedereen in de wereld van de brandweer is daar gerust op. Werken zonder voldoende draagvlak bij degenen die het werk moeten uitvoeren is hachelijk, aldus verschillende partijen woensdag in de Kamer.

 
Foto: Peter Schoonen
 

Minister Ivo Opstelten (Veiligheid) vindt dat geluiden van bijvoorbeeld de bonden ,,bloedserieus'' moeten worden genomen, maar gaat ervan uit dat slagkracht en veiligheid van brandweerlieden en burgers gewaarborgd blijven. Die mogen ook zeker niet achteruit gaan, aldus de bewindsman. ,,Dat mag en zal niet gebeuren'', want anders grijpt hij in.

Volgens Nine Kooiman van de SP is de minister echter bezig met het ,,wegwuiven van de hele werkvloer''. Louis Bontes van de Groep Bontes/Van Klaveren oogstte applaus van de publiekstribune met zijn oproep om het flexibel uitrukken af te blazen omdat het ,,nooit geaccepteerd'' zal worden. Opstelten moet maar eens ontwaken ,,uit zijn winterslaap'', schamperde Bontes.

Medio volgende maand is er een gesprek tussen alle betrokken partijen over ,,uitrukken op maat'' en in juni zelfs een heel congres. Opstelten wil stimuleren dat ze nader tot elkaar komen. Hij zal de Kamer dan na het congres ook nader informeren.

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Kapitein Paul Watson - Sea Shepherd

 

Beste Sea Shepherd supporter,

We nodigen je van harte uit op een uniek evenement met kapitein Paul Watson!

Kapitein Watson verblijft momenteel in Frankrijk, maar door lopende rechtszaken vanuit walvisjagende landen kan hij niet over landsgrenzen reizen zonder het risico op arrestatie en uitlevering.

En dus besloten we: "Als Paul Watson niet bij de Belgan kan langsgaan, dan gaan de Belgen naar hem!" Mis deze unieke kans om kapitein Paul Watson persoonlijk te ontmoeten niet!

Het evenement gaat (net over de Belgische grens) door in ‘Les Jardins de l’Haezepoel’ in Hondschoote (
www.hzpl.com) Er wordt (h)eerlijk eten, drank en animatie voorzien voor jong en oud.

Ook andere prominente Sea Shepherd leden en supporters zullen aanwezig zijn:
* Alex Cornelissen (CEO Sea Shepherd Global),
* Tom Waes (Belgische tv-persoonlijkheid en de ambassadeur van Sea Shepherd België),
* Jessie Treverton (boat crew leider, GrindStop 2014 campagne).

Zorg dat je erbij bent op zaterdag 21 maart tussen 2 en 5 uur!
De inkomprijs bedraagt € 18.

Er wordt een bus ingelegd vanuit Brussel — price: € 10/person. 
Bussen vanuit andere steden zijn mogelijk mits voldoende vraag.

Schrijf je vandaag nog in! Stuur een e-mail naar info@seashepherd.be met vermelding van:
- De namen van de mensen waarvoor je inschrijft.
- Of je busvervoer wenst.
Betalingsgegevens volgen dan.

We kijken er erg naar uit je te ontmoeten op 21 maart!

Namens Sea Shepherd Belgium

 

 

sea.jpg

 

 

 

 

 

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Vrouw springt van eerste verdieping op trampoline en breekt haar enkel

Ergens te Nieuwpoort....en haalt de krant van West-Vlaanderen

woensdag 25 februari 2015 om 16u26

VIDEO Vrouw springt van eerste verdieping op trampoline en breekt haar enkel

woensdag 25 februari 2015 om 16u26

De beelden zijn niet voor gevoelige kijkers.

Het is niet duidelijk van waar of wanneer de feiten dateren, maar het filmpje dook dinsdag op op de site www.skoften.net en het mag duidelijk zijn dat de onfortuinlijke stunt zich ergens op West-Vlaamse bodem afspeelt. Dat valt toch af te leiden uit de audiocommentaren die de beelden vergezellen.

Op de beelden zien we hoe er een groep mensen ergens in een tuin plezier maakt door vanuit de eerste verdieping op een trampoline te springen. Bij een eerste kandidaat loopt het goed af, maar wanneer daarna een vrouw de sprong waagt, loopt het mis. De vrouw komt slecht neer en meteen is te zien hoe haar enkel in een ‘niet natuurlijke hoek’ staat. “Eure voet is gebrookn”, roept er iemand.

Vermoedelijk eerder haar enkel, maar desalniettemin een verdienstelijke diagnose.

>> Bekijk hier de beelden (als je dat wil) :

 

Krant van West-Vlaanderen-nieuws in je facebook nieuwsfeed

Meer over:

 
 
 

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Brandende matras kost flatbewoner het leven in Ieper

Redactie KW

woensdag 25 februari 2015 om 08u45

Brandende matras kost flatbewoner het leven in Ieper

woensdag 25 februari 2015 om 08u45

Ieper - Een matrasbrand heeft woensdagochtend het leven geëist van de bewoner van een sociaal appartement in de Rijselstraat in Ieper.

Woensdagochtend even na 6 uur brak er brand uit in een sociaal appartement van het OCMW langs de Rijselstraat in Ieper. Het gaat om een gebouw met zes appartementen, twee als doorgangswoning voor wie zonder woning komt te staan, en vier voor asielzoekers van wie de procedure lopende is.

Oorzaak van de brand was een matras die vuur had gevat. De brandweer kwam snel ter plaatse en had het vuur vlug onder controle. De hulpdiensten probeerden het slachtoffer meteen ter plaatse te reanimeren, maar hun pogingen waren tevergeefs.

 

 

(WSG - Foto's WSG)

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Holmatro

Welke stoere brandweervrouw met goede looks wil (en mag volgens de richtlijnen van haar korps) de hoofdrol spelen op het campagnebeeld voor een nieuwe Holmatro tool? Ze mag overigens méér aan dan op deze foto van Philip Vermeulen, die we twee jaar geleden voor onze rescue-kalender selecteerden smile-emoticon stuur je foto in een pb en je maakt kans om te worden geselecteerd!

'Welke stoere brandweervrouw met goede looks wil (en mag volgens de richtlijnen van haar korps) de hoofdrol spelen op het campagnebeeld voor een nieuwe Holmatro tool? Ze mag overigens méér aan dan op deze foto van Philip Vermeulen, die we twee jaar geleden voor onze rescue-kalender selecteerden :-) stuur je foto in een pb en je maakt kans om te worden geselecteerd!'

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Batterij Bamburg

Tijdens het verlaten van hun batterij, vernielden de duitsers de munintie bunker.

10.jpg

11.jpg

 

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

24-02-15

Batterij Bamburg

 

Op de batterij Bamburg is nog een toilet bunker in goede staat terug te vinden. Goed beschermd met dikke beton, want niets is triestiger om te worden doodgeschoten terwijl je op het toilet zit....

 

De toilet bunker met het toilet en de beerput

13.jpg

14.jpg

12.jpg

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Agenten geven politiehond enorm pakkend afscheid

Respect!!!!!!

Agenten geven politiehond enorm pakkend afscheid

 
 
 
Door:
23/02/15 - 14u34  Bron: Peoplepets.com
Agenten bewijzen K9-hond Sultan een laatste indrukwekkende eer. © YouTube.

Eén voor één kwamen de agenten langs om Sultan te groeten en nog een keer over zijn hoofd te wrijven. Het moment om te gaan, was voor de erg zieke en stokoude K9-hond gekomen maar niet vooraleer politiemannen van South Portland in de Amerikaanse staat Maine hem een indrukwekkende laatste eer bewezen.

Sutlan in actie tijdens zijn politiecarrière © YouTube. Agenten nemen elk om beurt afscheid © YouTube. © YouTube.

Het was ijzig koud in Maine maar dat hield agenten niet tegen om op een pakkende manier afscheid te komen nemen van hun geweldige collega op vier poten. De temperatuur mocht dan diep onder het vriespunt gezakt zijn, de 13-jarige Sultan werd op zijn laatste momenten in dit aardse leven omringd met warmte, ontzettend veel warmte.

Topper
Sultan was dan ook erg geliefd. Tien jaar lang was hij actief bij de Yarmouth Police Department. Hij wist ontelbare dieven te klissen en verboden middelen op te sporen. De hond was een topper waardoor hij ook vaak aan andere politiedepartementen werd uitgeleend.

Pensioen
In 2012 wenkte het pensioen waarna hij in het gezin van agent Shane Stephenson werd opgenomen om van een welverdiende rust te genieten. De afgelopen maanden ging de gezondheid van Sultan sterk achteruit. De hond kreeg verschillende beroertes. Het dier kon nog amper op zijn poten staan en was levensmoe. Stephenson wist wat hem te doen stond maar niet voor de collega's afscheid hadden kunnen nemen van 'hun' hond.

Tranen
Sultan werd in een politie-escorte naar de dierenarts gebracht voor zijn laatste spuitje, maar vooraleer hij het gebouw werd binnengedragen door Stephenson, kreeg hij nog een laatste groet van tientallen politiemannen. De agenten die schouder aan schouder stonden, hadden het moeilijk om hun tranen te bedwingen.

"Het is prachtig om te zien hoe geliefd Sultan was", besloot een geëmotioneerde Stephenson. "Hij was een goede, vriendelijke hond die een grote impact heeft gehad op onze gemeenschap."

Lees ook

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Brandweer redt zeekoeien uit afvoer in Florida

Video's

 

 

 

Brandweer redt zeekoeien uit afvoer in Florida

 
 
 

 

 

Waarschijnlijk zochten de zeekoeien naar warmer water. Door het winterse weer is de temperatuur van het water in de rivier waarin ze veel zwemmen te koud voor de dieren. 

Video: de reddingsactie van de brandweer

 

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Brandweer Zonnebeke protesteert ook in gemeenteraad

Brandweer Zonnebeke protesteert ook in gemeenteraad tegen ontslag van overste

dinsdag 24 februari 2015 om 08u57

Zonnebeke - De storm rond het ontslag rond korpsoverste Bart Pattyn bij de brandweer van Zonnebeke is nog niet gaan liggen. De brandweermannen maakten hun ongenoegen duidelijk tijdens de gemeenteraad van maandagavond.

De brandweer van Zonnebeke kwam het ongenoegen uiten in de gemeenteraadszitting. (Foto ZB)

De brandweer van Zonnebeke kwam het ongenoegen uiten in de gemeenteraadszitting. (Foto ZB)

Met de brandweerhervorming werd de leiding van de Zonnebeekse brandweer overgedragen aan Lieven Delva. Bart Pattyn kan zijn functie als beroepsbrandweerman in Ieper volgens de nieuwe regeling niet combineren met die van vrijwillig korpsoverste in Zonnebeke. Een groep brandweerlieden vatte met loeiende sirenes post aan de ingang van het gemeentehuis en ontrolde een spandoek met een duidelijke boodschap “Geef ons Bart terug”.

Franky Bryon (SP.A) verweet burgemeester Dirk Sioen (Inspraak) onvoldoende voorbereid te zijn geweest op de hervorming en dat hij onvoldoende heeft aangedrongen binnen de zone om de korpsoverste te houden. “Tijdens de nieuwjaarsreceptie had je niet het lef zijn ontslag mee te delen. Dat brengt de goede werking van het korps in het gedrang. Een 23.000 euro volstaan om de korpsoverste te behouden”, sneerde hij.

“Financieel niet haalbaar”

Burgemeester Dirk Sioen antwoordde de brandweerzone te zijn ingegaan als vrijwillig brandweerkorps. “Indien we een beroepsofficier moeten betalen, kost dit ons 40.000 euro per jaar. Dat is financieel niet haalbaar, want het komt bovenop de toekomstige verhoogde kosten aan de brandweerzone. Zoiets kan ik niet verantwoorden tegenover de bevolking.”

De cijfers werden door SP.A betwist en de zitting ging voort achter gesloten deuren. De stemming verliep wel openbaar en de meerderheid bleef bij haar standpunt. Franky Bryon vond de uitleg onvoldoende. Zowel Bart Pattyn, als zijn opvolger Lieven Delva en zoneoverste Robert Van Praet waren aanwezig op de zitting. De ontgoochelde spuitgasten verlieten na de bespreking de zaal. De uitleg die de zonechef wilde komen geven kon hen duidelijk niet boeien.

(NVZ)

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Commandobunker

De Commandobunker

DE%20BAMBURGSITE%203.jpg

IMG_6218.JPG

De unieke code, steeds bij de ingang gemarkeerd, staat voor zone Oostende-west (Ost – W),16e steunpunt met volgnummer 237

 

9.jpg

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (2) |  Facebook |

Veldbatterij Bamburg

8.jpg

7.jpg

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Veldbatterij Bamburg

Veldbatterij Bamburg

Altijd eens de moeite om enkel onder begeleiding te bezoeken, dit kon onlangs met Natuurpunt Middenkust.

De veldbatterij Stützpunkt Bamburg wordt door specialisten-Atlantikwallkenners beschouwd als de meest intacte en best bewaarde veldbatterij die ons land nog rijk is. Nergens anders vind je nog zo goed alle typische elementen van een veldbatterij terug. Hoekverdediging, loopgraven, geschutsstellingen, commandobunker, manschapsbunkers, munitiebunkers, voorraadbunker en jawel een heuse toiletbunker, het is er allemaal nog aanwezig.

De veldbatterij Stützpunkt Bamburg ligt midden in het natuurgebied de Schuddebeurze. Ondertussen heeft de natuur stilaan, en dit op een ‘vredelievende manier’, alle oorlogsrelicten ‘veroverd’. Getuige daarvan de vele plantjes en mossen die welig tieren op o.a. de stenen muren en taluds van de loopgraven. Zelfs de bunkers worden momenteel gebruikt als schuil- en nestplaats van o.m. vlinders, steenuiltjes, kevertjes en jawel zelfs heel zeldzame slakjes. In oude bomkraters kwaken nu kikkers en steekt struikheide weer onbevreesd de kop op.

4.jpg

5.jpg

6.jpg

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

23-02-15

Keuken van Sofie bijna in brand

Keuken van Sofie bijna in brand

http://nieuws.vtm.be/entertainment/129733-keuken-van-sofi...

 
11.59

Deze week is Gert Verhulst te gast bij 'De Keuken van Sofie', het kookprogramma van Sofie Dumont, maar een brand gooit bijna - letterlijk - roet in het eten. Een keukenhanddoek die op het gasvuur blijven liggen is, vat vuur. Gelukkig blijven Gert en Sofie koelbloedig en is het brandje snel geblust. 

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (1) |  Facebook |