31-01-15

45 jaar brandweerduikers februari

CCF06012015_0002.jpgDe maand februari

 

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Rookmeldercampagne

Rookmeldercampagne

Peter farazijn hangt rookmelder op 1kopie.jpg

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Discussie over bijdrage brandweer gaat verder

Discussie over bijdrage brandweer gaat verder

                                                                                                                                     
 
Diest / Tienen / Leuven -

De discussie over de bijdrage die de brandweerkorpsen moeten betalen, is nog lang niet stilgevallen. In Diest kondigde de burgemeester aan dat de gemeentebesturen van de zone Vlaams-Brabant Oost blijven onderhandelen over een verdeling van de kosten.

Een aantal gemeentebesturen uit Vlaams-Brabant tekenden in december beroep aan tegen de versleuteling van de bijdrage voor de brandweer. De meeste kleine gemeenten moesten plots veel meer gaan betalen terwijl het niveau van de dienstverlening op hetzelfde niveau zou blijven. Bovendien zal die bijdrage ieder jaar stijgen. Leuven en Tienen profiteerden dan weer van de regeling. Hun bijdrage zal structureel dalen. Minister van Binnenlandse Zaken Jambon (NV-A) heeft het beroep intussen verworpen, maar daarmee is de discussie niet gesloten.

Tijdens de vergadering van de gemeenteraad van vorige maandag in Diest kondigde burgemeester Laurys (DDS) aan dat de gemeentebesturen van de zone Vlaams-Brabant Oost blijven onderhandelen over een correctere verdeling van de kosten. De bedoeling is om voor begin 2016 een sluitende oplossing te hebben. Leuven deed ondertussen een eerste toegeving. Het aantal voltijdse pompiers dat permanent in de kazerne aanwezig is, daalt van 18 naar 14. Dat betekent dat er meer vrijwilligers moeten opgeroepen worden.

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Vrouw gekneld met been in trapleuning

Vrouw gekneld met been in trapleuning

Print

Vrouw gekneld met been in trapleuning

Foto: Ivo meulemans                                                                                                                       

 
Arendonk / Retie -

Beter een goede buur dan een verre vriend. Dat vergeet Lora Weyts (75) uit Retie sinds dinsdag nooit meer. Nadat ze van de trap was gevallen, schoten de buren haar te hulp.

De brandweer van Arendonk werd dinsdag rond 14.20u opgeroepen voor een niet alledaagse opdracht. In een woning aan Plas in Retie moest een vrouw worden bevrijd die van de keldertrap was gevallen.

“Haar rechterbeen zat gekneld tussen de betonnen trede en de trapleuning”, zegt Marc Van Mechelen van de brandweer. “We hebben de houten steunpaal doorgezaagd.”

Het waren Marcel Nijs (78) en zijn vrouw Maria die de vrouw hadden gevonden. “We kwamen een babbeltje slaan en hoorden hulpgeroep”, vertelt Marcel. “Ik heb nog geprobeerd om haar met een koevoet te bevrijden, maar dat lukte niet.”

De ambulanciers spalkten haar been. Het slachtoffer liep ook een hoofdwonde op.

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Stad rouwt om overleden visser

FAMILIE MAURICE COUSSAERT KRIJGT MASSAAL VEEL STEUNBETUIGINGEN

Stad rouwt om overleden visser

Visser Maurice Coussaert (64) zou eind dit jaar met pensioen gaan. - JVK

Visser Maurice Coussaert (64) zou eind dit jaar met pensioen gaan. - JVK

Nieuwpoort verkeert in rouw na het overlijden van bekende visser Maurice Coussaert (64). Alle vlaggen hingen gisteren halfstok. "Onze diepste gevoelens gaan naar de families van alle vissers", zegt schepen van Visserij Kris Vandecasteele (CD&V).

Visser Maurice Coussaert op een Oostendse boot in de jaren 70. - JVKVisser Maurice Coussaert op een Oostendse boot in de jaren 70. - JVK

De hoop voor de nabestaanden van de vier opvarenden van de Z-85 Morgenster was al van bij het prille begin van de plotse verdwijning erg klein. Woensdagmiddag verdween het schip, dat onder Belgische vlag voer, in één ruk van de radar tussen het Engelse Hastings en het Franse Boulogne-Sur-Mer. Het vermoeden dat het schip was gekapseisd, werd donderdag kort voor de middag nog flink gesterkt toen een leeg vlot van de vissersboot voor de Franse kust aanspoelde.

"We blijven hopen zolang er geen zekerheid is over wat er is gebeurd", klonk het toen nog bij de familie. Enkele uren later trof de Franse kustwacht echter kort na elkaar twee lichamen aan in het water. Gisterochtend volgde de bevestiging: een van de lichamen was dat van de enige Belg aan boord, Maurice Coussaert (64) uit Nieuwpoort, een ervaren zeerot die net bijna met pensioen zou gaan. Het andere lichaam bleek dat van een Nederlander te zijn. Twee lichamen zijn tot op heden vermist: dat van een tweede noorderbuur en een jonge Portugees.

"We hopen ook voor hun families dat er zo snel mogelijk duidelijkheid komt", reageert Nieuwpoorts schepen van visserij Kris Vandecasteele. "Maurice werkte op verschillende boten en kwam nog regelmatig vis verkopen in Nieuwpoort. Hij deed dat steeds met de glimlach. Zijn hele leven was met de zee verbonden. Dat hij zo is moeten heen gaan, in de herfst van zijn carrière, blijft vreselijk."

Maurice baatte enkele jaren geleden ook even het snookercafé De Ritz uit "maar hij keerde al snel terug naar de zee, waar hij zich thuis voelde", weet reder Willy Versluys, die enkele jaren met de zestiger samen de zeeën trotseerde. Overal in Nieuwpoort hingen de vlaggen gisteren een hele dag halfstok, als eerbetoon aan de schipbreukeling.

Visser Maurice Coussaert (64) was een van de vier bemanningsleden van de vermiste Z-85 Morgenster. - JVKVisser Maurice Coussaert (64) was een van de vier bemanningsleden van de vermiste Z-85 Morgenster. - JVK

Aalmoezenier

De Franse overheid besliste gisteren nog niet over de vrijgave van Maurice' lichaam. Wellicht zal dat vandaag pas gebeuren en volgt de repatriëring. De uitvaart staat voorlopig volgende week zaterdag 7 februari om 10 uur in de kerk van Nieuwpoort gepland. Maurice' vrouw Annick vroeg aan aalmoezenier Dirk Demaeght om de afscheidsplechtigheid te verzorgen. "Zijn vrouw is aan de ene kant natuurlijk erg droevig, maar aan de andere kant is het voor haar een opluchting dat ze haar man een waardige begrafenis kan geven. Die onzekerheid van een verdwijning op zee is heel zwaar", weet de aalmoezenier.

Onder meer op de Facebookpagina 'Je bent van Nieuwpoort als' volgden de vele steunbetuigingen van vrienden en ex-collega's zich gisteren massaal op: "diep bedroefd en aan de andere kant blij dat ze je gevonden hebben kerel, zo heeft de familie toch iets tastbaars om het verdriet toch ietsje zachter te maken en afscheid van je te kunnen nemen. Wij vergeten Maurice zeker nooit, een prachtig mens en een super schipper geweest", klinkt het.

De Engelse kustwacht droeg de coördinatie van de zoektocht gisterochtend over aan de Franse Kustwacht. Die besloot om niet meer actief te gaan zoeken naar de resterende lichamen en het scheepswrak. De scheepvaart die door het kanaal vaart werd gevraagd goed uit te kijken. Een Engels schip zocht wel nog even met sonar op de locatie waar de Z-85 voor het laatst een teken van leven gaf.

10945643_10152717783795835_6170724865137616076_n.jpg

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Acht miljoen dieren aangereden in 2014

Op de eerste plaats de padden, de egels, de vossen,...

Acht miljoen dieren aangereden in 2014

Print

Acht miljoen dieren aangereden in 2014

Foto: Luc Meert

 

                                               

 

Vorig jaar zijn er op de Belgische wegen minstens 8 miljoen dieren aangereden. Dat blijkt uit een telling van Natuurpunt, in opdracht van de Vlaamse overheid, zo schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad. Zo’n 77 vrijwilligers voerden 2.300 tellingen uit en zochten 19.000 kilometer wegen af, sommigen met de fiets, anderen te voet. De schatting van de organisatie loopt uiteen: als ze de telling volgen die de vrijwilligers met de fiets hebben genoteerd, komen ze uit op 8 miljoen aangereden dieren. Als ze de telling volgen die te voet is gebeurd, loopt het aantal op tot 27 miljoen.

Dat bestuurders zo veel dieren aanrijden, heeft vooral met ons wegennet te maken, het dichtste van Europa. Een dier in de natuur komt hier om de 300 meter een stuk asfalt tegen. Padden, egels en vossen worden het vaakst aangereden. De informatie van Natuurpunt kan de overheid gebruiken om de wegen aan te passen door bijvoorbeeld een ecoduct over de weg aan te leggen.

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

30-01-15

Naar de 170ste scheepsramp in de Vlaamse visserij sinds 1946

Naar de 170ste scheepsramp in de Vlaamse visserij sinds 1946

 

 

http://voorlaatste.blogspot.be/2015/01/naar-de-170ste-scheepsramp-in-de.html

 

Groet,

 

Flor Vandekerckhove

 

De Laatste Vuurtorenwachter

 

http://voorlaatste.blogspot.be/

 

http://florsnieuweblog.blogspot.be/

 

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Eendenmossel

1.jpg

Tijdens een ochtendwandeling deze toch wel opmerkzame stranding aan het westerstaketsel, een stuk dakplaat met nog wat isolatie en daarop verschillende eendenmosselen van groot naar klein.

 

Eendenmossels hebben een misleidende naam. Het zijn geen mossels, maar ze horen bij de  zeepokken, en het zijn dus kreeftachtigen. Ze steken regelmatig hun vangpootjes als een 'schepnetje' naar buiten om plankton uit het water te vissen. Tot in de 17e eeuw dacht men dat eendenmossels aan bomen groeiden. Sommige geleerden beweerden zelfs dat ze de larven waren van rotganzen. Eendenmossels, en dan met name de stelen, worden in Zuidwest-Europa wel gegeten.

Eendenmossels horen thuis in zuidelijker zeeën. Soms vestigen eendenmossels zich op schepen. Bij storm kunnen ze hier aan onze kust aanspoelen.

3.jpg

7.jpg

6.jpg

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

40 jaar dienst bij de brandweer

 

y40-years-of-service-2009kopie.jpg

 

Vandaag ben ik 40 jaar bij de brandweer Nieuwpoort,

6 jaar als vrijwilliger en 34 jaar als beroeps, waarvan 28 jaar als beroepsadjudant en zowat gans mijn brandweerloopbaan in shift gewerkt, eerst als brandweerman/ambulancier en duiker, daarna als adjudant van de secties 1-3-5. Sinds enkele jaren als dienstdoende officier met weekdienst.

Vanaf nu zou ik graag beginnen aftellen...het mag stilletjes op zijn einde lopen.

Misschien nog één uitdaging een boek over de brandweer Nieuwpoort.

De titel heb ik al:

Van Brandweer Nieuwpoort naar Post Nieuwpoort.

40y.jpg

 

 

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (7) |  Facebook |

29-01-15

Kazerne Menen

.

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

The Fresno Fire Department

Heart-stopping helmet-cam video shows firefighters desperately trying to find three unconscious children in apartment fire

  • The Fresno Fire Department released dramatic helmetcam video
  • Shows them battling to locate the children, a boy and two girls aged one, three and four
  • Children were taken to a nearby hospital with critical injuries due to smoke inhalation
  • Their mother had left them alone while she went to the store 
  • The children are currently in the care of Child Protective Services

 

 

 

A heart-stopping video has been released by the Fresno Fire Department which shows firefighters desperately trying to find three unconscious children in a burning apartment.

The Fresno Fire Department released the dramatic helmet-cam video from inside the southwest Fresno, California apartment on Sunday.

They were called to the apartment following reports of smoke, but were then told on arrival that there were three children stuck inside.

The video, which contains footage from two different firefighters, shows them battling to locate a one-year-old boy and two girls aged three and four.

Scroll down for video 

A heart-stopping video has been released by the Fresno Fire Department which shows them desperately trying to find three unconscious children in a burning apartment. Pictured: An unconscious girl is pulled from the home

A heart-stopping video has been released by the Fresno Fire Department which shows them desperately trying to find three unconscious children in a burning apartment. Pictured: An unconscious girl is pulled from the home

 

Glass can be heard smashing as the firefighters call out to each other in the smoke in a desperate race against time.

 

 

http://www.dailymail.co.uk/news/article-2929886/Heart-stopping-helmetcam-video-shows-firefighters-rescuing-three-unconscious-children-burning-house-fire.html?ito=social-facebookRead more: http://www.dailymail.co.uk/news/article-2929886/Heart-sto...
Follow us: @MailOnline on Twitter | DailyMail on Facebook

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Z85 vergaan op Zee

Terug een verlies op zee, het vaartuig Z85 is vergaan op zee

 

 


 

eigenaar sedert 2008 :

 

    

 

    N.V. Morgenster

 

    Jelle Krame Urk

 

    adres : Nukkerstraat 85

 

    B.8450 Bredene

 

 

 

in 2012 verlengd met 1.40 m, nieuw stuurhut, kombuis en lierhok , gedaan bij Gardec Zeebrugge

 

 

 

volgens niet officiële bron vernomen zou de vermiste Belg aan boord van de Z85 Maurice Coussaert uit Nieuwpoort zijn

 

 

 

Frantic search for four missing fishermen in Dover Strait
In the afternoon of Jan 28, 2015, the Dover Coastguard was alerted to the "Morgenster" which had been fishing in the Dover Strait. The vessel was known to have four crew on board, two of Dutch nationality, the others from Portugal and Belgium, was reported missing. At 2:45 p.m. the last AIS signal was received 32 nautical miles west of Boulogne sur Mer and 15 nautical miles southeast of Hastings. A Coastguard Rescue helicopter started searching an area in the South East of the Channel, two all-weather lifeboats from Dungeness and Dover wre on scene, and a French Search and Rescue helicopter has also been supporting the search effort. The Coastguard has notified other vessels in the surrounding area to remain vigilant and contact them if they located anything. Several fishing boats joined in the search. From Boulogne a number of cutters were on the move to help. At 7.40 p.m. the Coastguard Center Den Helder was alerted. The search lasted deep into the night before having been suspended until daylight. At daybreak the search was resumed, including two ships with side scan sonar. 15 fishing boats and two lifeboats returned to the search area as well as a helicopter. In France a plane prepared to provide support and was expected on scene at 11:00 a.m.     (52 min ago, by 
Timsen

 

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (1) |  Facebook |

BEVELSOVERDRACHT BRANDWEERKORPS NIEUWPOORT

 

BEVELSOVERDRACHT BRANDWEERKORPS NIEUWPOORT

 

Op zaterdag 31 januari geeft majoor Roger Van Brussel het bevel van het Nieuwpoortse brandweerkorps over aan kapitein Richard Vandenabeele.

 

Dit gebeurt om 15 u met een ceremonie op het marktplein in aanwezigheid van de voltallige brandweerpost, de jeugdbrandweer, de brandweercollega’s die nauwe vriendschapsbanden hebben met de Nieuwpoortse brandweerpost en uiteraard talrijke genodigden en sympathisanten.

 

De plechtigheid wordt afgesloten met een optocht naar de vismijn.

INFO: brandweer – T 058 23 30 25

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Ongeval brandweerwagen en ambulance

Het kan iedereen overkomen, ook wij hebben dit reeds meegemaakt

Zie hier een film over het ongeval deze week in Nederland.


http://youtu.be/7wR4UqC8aPw

 

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

28-01-15

Vogels

 Ik ken niets van vogels maar men heeft mij gezegd dat het

hier gaat over VIER wijfjes en één mannetje ....


 

cid:84DD663B521249469DD92C96F53F2B06@GebruikerPC

 
   

 

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Eerst brandweer, dan ambulance in de gracht na slippartij

Eerst brandweer, dan ambulance in de gracht na slippartij

Print

Eerst brandweer, dan ambulance in de gracht na slippartij

Foto: Novum HARM METER

                                                                                                                               

 

Bij een bizar verkeersongeval in het Nederlandse Groningen zijn dinsdagochtend verschillende hulpverleners gewond geraakt.

Op de Rotmerweg in Siddeburen ging een brandweerwagen aan het slippen en belandde in de gracht naast de weg. In zijn kielzog reed een ambulance, die door het spekgladde wegdek ook in de sloot terecht kwam.

De twee ambulanciers moesten uit hun voertuig worden bevrijd en werden gewond overgebracht naar het ziekenhuis. In de brandweerwagen raakten enkele pompiers lichtgewond.

De hulpdiensten waren op weg naar een ongeluk. Ook een personenauto belandde in de gracht.

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

27-01-15

Nostalgie

Nostalgie in

 

BW Braine-L’alleud in 1976. ( Waalse Brabant)

Foto Christian Vanussel

 

Enerzijds omdat we in Nieuwpoort rond die jaren ook zo'n brandweerbusje hadden en anderzijds omdat er ook zo'n toffe Harley Davidson van de zwaantjes erbij staat.....

 

 

img159 (2).jpg

 

 

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Purperslak en eitjes

De purperslak is al een tijdje terug aan onze Belgische kust na zo een 30 jaar afwezigheid.

 Deze slak was bijna verdwenen als gevolg van het gebruik van verf met tributyltin (TBT) op schepen.

Door toedoen van Aaron Fabrice kon ik ook deze unieke purperslak fotograferen te Nieuwpoort.

De plaats houden we echter geheim om deze toch zeldzame slak niet in zijn habitat te storen.

purperslak 1.jpg

alikruikje en purperslak.jpg

purperslak en eitjeskopie.jpg

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

26-01-15

Zwerfvuilactie 2015

Met natuurpunt Westkust willen we ook in Nieuwpoort deelnemen aan zwerfvuilactie 2015.

Vrienden, familie en leden van natuurpunt kunnen meedoen aan deze dag voor het milieu.

Als je ons wil vervoegen op zaterdag 7 maart 2015 graag een seintje naar Davidluc@skynet.be

Op tijd krijg je dan info, waar we ons zwerfvuil gaan ophalen.

CCF07012015.jpg

 

 

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Ingesnoerde zeehond gevangen

Onze ingesnoerde zeehond is gevangen en wordt verzorgd.

 

 


Lees het volledige bericht op www.zeezoogdieren.org

 

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Dialect


  
Het  dialect is de kortste taal in ons land
en dus  de meest efficiënte!


 
   
In  het                                                  In  het
Nederlands                                         dialect
  Dit  behoort tot
de  mogelijkheden.                                     Da kan.
 

 
Hieromtrent  kunnen wij u
geen enkele zekerheid  bieden.              Ge wit da noeit  nie.
  

 
Zou  u dat eens  willen
herhalen?                                                    Watte  ?
 

 
Zulks  ben ik niet van  plan.                       'k Peizent nie.
 

 
Ligt  dat in de lijn  der
verwachtingen?                                         Zoet dadde?
 

 
Dit  wordt door mij als bijzonder
spijtig  ervaren.                                           Da’s zonde.
 

 
Hetgeen  u mij vertelt,
verbaast mij ten  zeerste.                         Wa zegje gie nu?
 

 
Deze  informatie is geheel
nieuw voor  mij.                                          Da’s nieuws.
 

 
Ligt  dat binnen het kader
van uw  bevoegdheden?                           Meugje da wel?
 

 
Ik  heb hierover een enigszins
afwijkende  mening.                                  Da nie hé  !


      CONCLUSIE:  met dialect als voertaal kan je  80%
bezuinigen op de tijd van de  werkbesprekingen...

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Aangepast retributiereglement

Aangepast retributiereglement n.a.v. opstart Hulpverleningszone West-Vlaanderen 1 van de brandweer

brandweer (grote weergave)

Op 1 januari 2015 is de Hulpverleningszone West-Vlaanderen 1 gestart. Hierdoor staat de gemeente niet langer in voor de organisatie van de brandweerdienst. Dit betekent ook dat de brandweerzone, bij bijvoorbeeld het weghalen van een wespennest of voor het inschakelen van de dienst 100, haar prestaties rechtstreeks aan de betrokkenen aanrekent. Ook de gemeente doet beroep op de diensten van de brandweer. Zo vraagt ze het advies van de brandweer op vlak van veiligheid bij stedenbouwkundige aanvragen voor handels-, industrie- en landbouwgebouwen en appartementen. De gemeente, als klant, betaalt hiervoor aan de brandweer. Omdat de gemeente deze kost zou kunnen doorfactureren aan de aanvrager van de vergunning, is een nieuw retributiereglement nodig. Dit reglement werd op donderdag 22 januari ter goedkeuring voorgelegd aan de Gemeenteraad. 

Tot de Hulpverleningszone West-Vlaanderen 1 behoren 17 gemeenten: Oostkamp en Beernem, Blankenberge, Bredene, Brugge, Damme, De Haan, Gistel, Ichtegem, Jabbeke, Knokke-Heist, Middelkerke, Oostende, Oudenburg, Torhout, Zedelgem en Zuienkerke. Deze gemeenten staan dus niet langer zelf in voor de organisatie van de brandweerdienst.

op 23 januari 2015

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Plastiek vervuiling in zee

Meer en meer zeezoogdieren komen in problemen door plastiek vervuiling in zee.

Hier een grijze zeehond, bijna gewurgd door nylon.

Info via zeezoogdierennieuws.be

7948966.jpg

 foto Bart De Schutter

7948968.jpg

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

duikers belanden in poeptornado van potvis

Dikke shit: duikers belanden in poeptornado van potvis

 

 
 
 
 
 
1
 
Tim Kooijman
23/01/15 - 13u35  Bron: The Huffington Post
© Twitter/Huffingtonpost/Keri Wilk.

Vier duikers kregen in de wateren van de Dominicaanse Republiek de schrik van hun leven toen zij rustig een potvis wilden filmen. Het zoogdier spoot plots een 30 meter grote wolk van ontlasting in hun gezicht, zo meldden diverse buitenlandse media.

De Canadese fotograaf Keri Wilk legde vast "hoe het helderblauwe water plots de kleur kreeg van een kop warme chocolademelk". Het dier flipte op zijn kant en begon poep in hun gezicht te spuiten. "Alles zat onder. Het zat in mijn ogen, in mijn duikpak, mijn mond, mijn haar, alles", aldus Wilk.
 
Afweermechanisme
Dit gedrag van de potvis is eigenlijk heel zeldzaam. Biologen noemen het fenomeen een afweermechanisme. Dat kan een potvis doen om de vijand af te schrikken. De andere drie duikers hadden er nog zo voor gekozen niet het water in te gaan met duikpakken opdat het dier niet verstoord zou worden. Dat mocht kennelijk niet baten, want de crew kwam van top tot teen onder te zitten. 

"Toen het begon, keken we elkaar aan met een blik van 'wanneer houdt dit op'? Maar toen draaide hij op zijn kant en flipperde vervolgens de uitwerpselen minutenlang onze kant op". De heren besloten toen het maar gewoon over zich heen te laten komen. "In de dikke, bruine mist zag ik geen hand voor ogen".

Even goed douchen
Na afloop van hun avontuur concludeerden de duikers dat ze beter even goed konden douchen bij thuiskomst. "Niet dat het zo enorm stonk, eigenlijk helemaal niet, maar gewoon voor de zekerheid omdat je je wel een beetje vies voelt". Wilk heeft zelf nog nooit zoiets meegemaakt en denkt dat dit misschien wel de eerste keer is dat het fenomeen is vastgelegd op camera.

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

In levensgevaar na brand door sigaret

ZEVEN BEWONERS GEËVACUEERD UIT APPARTEMENTSGEBOUW

In levensgevaar na brand door sigaret

De voorzijde van het gebouw is zwartgeblakerd. - JVKDe voorzijde van het gebouw is zwartgeblakerd. - JVK

Een man uit Heule raakte zaterdagnacht levensgevaarlijk gewond na een brand in zijn appartement. De oorzaak ligt wellicht bij een sigaret. "Van zijn hoofd tot zijn middel was Dieter verbrand", zegt buurman Gino. Zeven bewoners van het gebouw werden geëvacueerd.

Buren Gino Delahousse en Ingrid Schoutetens. - JVKBuren Gino Delahousse en Ingrid Schoutetens. - JVK

De brand in het appartementsgebouw in de Ieperstraat in Heule ontstond in de nacht van zaterdag op zondag rond 3.30 uur. "Rond vier uur 's nachts hoorden we het geluid van walkietalkies en mannen de trappen op- en aflopen", zeggen de buren van Dieter Deleu, Gino Delahousse (42) en Ingrid Schoutetens (46). "We zagen Dieter zitten op de trappen met ademhalingsproblemen, terwijl hulpverleners hem probeerden te kalmeren. Hij was volledig verbrand van aan zijn gezicht tot en met zijn middel. Daarna moesten we allemaal naar buiten, na anderhalf uur konden we ons appartement terug in." Volgens het parket is de brand accidenteel ontstaan. "De brand begon in de slaapkamer van de bewoner, die als enige aanwezig was", zegt parketwoordvoerster Ine Derycke. "We gaan ervan uit dat een sigaret aan de basis ligt van de brand. Er werd een branddeskundige aangesteld om de precieze oorzaak te onderzoeken."

Brandwondencentrum

De man werd in kritieke toestand overgebracht naar de spoedafdeling van het AZ Groeninge in Kortrijk. Niet veel later werd hij naar het brandwondencentrum van Neder-Over-Heembeek bij Brussel gebracht. Enkele kamers van zijn flat zijn volledig in de as gelegd. De vijf andere appartementen in het gebouw in de Ieperstraat liepen geen schade op.

Gino en Ingrid hopen dat alles goed komt met de jongeman en zijn blij dat hun appartement niet in de brokken deelde. "Hopelijk zijn de brandwonden niet te erg", zegt Ingrid Schoutetens. "Ons appartement liep gelukkig geen schade op. Rond 5 uur konden we terug naar binnen, maar slapen hebben we niet meer gedaan, we hebben alleen nog koffie gedronken om te bekomen van de gebeurtenissen."

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

25-01-15

Brand Dierenasiel Folyfoot vzw

Een bericht

 

Beste leden en vrienden,

 

Vanavond moet ik het droevige nieuws melden dat de stacaravan onze opslag ruimte en bureel aan het dierenasiel afgebrand is, gelukkig hebben de brandweermannen van Waregem het asiel kunnen vrijwaren, maar voor de opslagruimte kwam alle hulp te laat, de dieren hebben er met de schrik vanaf gekomen en hebben niets van rook of wat dan ook last gehad en dat dankzij de brandweer ! Wel zitten we nu met een heel groot probleem en dat is dat al onze dekens en voeding verloren is gegaan in de brand, en dat met deze koude dagen, daarmee zou ik willen vragen aan iedereen voor ons eens te helpen en dat voor voeding, dekens, enz .. zodat de dieren zeker niets tekort zouden komen deze koude dagen, we zullen morgen ook onze inkopen doen, Maar zoals jullie weten zal dat handen vol geld kosten waar we niet op gerekend hebben, daarmee uit de grond van mijn hart help ons AUB,

 

mensen die het asiel willen steunen via een eurotje kan dat via ;

 

vanuit België ; 119-6006306-89
vanuit buitenland : IBAN :BE45119600630689

 

we zijn morgen in het asiel 24.01.2015 van 14u tot 16u of anders kan je vanaf morgen 9u bellen naar het nummer 0477/74.13.04

 

Ik hoop dat ik op de medemens kan rekenen,

 

 

 

Dierenasiel Folyfoot vzw

Folyfoot vzw - Casselrijstraat 90 - 8790 Waregem

10013111_899743736736829_9052270213942788604_n.jpg

10544421_899743823403487_9186743082428631423_n.jpg

10945051_899743956736807_3396361630362046207_n.jpg

 

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Kerktoren Sint Joris - Nieuwpoort

25 jaar geleden (25 januari 1990) kreeg België een zware storm over zich heen. Ook Nieuwpoort werd niet gespaard. Wie herinnert zich de kerktoren nog in Sint Joris....

Foto en artikel uit mijn archief.

1 blog.JPG

CCI00042kopie.jpg

CCI00000kopie.jpg

 

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

25 jaar geleden: Meer dan 10 doden door storm in ons land

Wie herinnert zich deze nog, ik wel....was van dienst en we kregen meer dan 100 oproepen binnen...

We gaan deze week eens het geheugen opfrissen....hier een foto door mij genomen van de hoogwaterstand, ook aan de schorre en slikke dreigde de weg aan De Piete door te breken ......

3.JPG

25 jaar geleden: Meer dan 10 doden door storm in ons land

Print

                                                                                                                                         
 
Op 25 januari 1990 werd ons land geteisterd door een zware storm. Meer dan 10 mensen kwamen om het leven en de materiële schade was enorm. Fabrieken, huizen, kerken, en hoogspanningsmasten liepen schade op. Overal langs de weg lagen gekantelde vrachtwagens en lijnbussen. Ook het trein- en vliegverkeer ondervond heel wat hinder. De hulpdiensten werden overspoeld met oproepen.

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Olievervuiling haven Veurne

 

DSC_2927.jpg

Veurne - Olievervuiling Jachthaven Veurne

In de jachthaven van Veurne was er vrijdag (23/1) een olievervuiling, afkomstig van een slordige schipper die olie had gemorst. De brandweer van Veurne en Nieuwpoort kwam ter plaatse.
 
Klaas Danneel
VTM-journalist West-Vlaanderen 


 

 

DSC_2910.jpg

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Carnaval

Wie kent er deze nog...Carnaval te Oostduinkerke 2014 en dit jaar terug in de krant....met onze piratenboot. Wat zouden de Nieuwpoortse spuitgasten dit jaar hebben gemaakt....kom zien op 15 februari te Oostduinkerke.

Carnaval houdt komende jaren toch stand in Oostduinkerke

Carnaval houdt komende jaren toch stand in Oostduinkerke

De eerste jaren blijft het carnaval zeker bestaan, al worden alle competities afgeschaft.. Foto: mma                            

 
 
Koksijde -

‘Ik ben blij dat we ook dit jaar carnaval kunnen vieren’, zegt VVV-bestuurslid André Cavyn. Toen het gemeentebestuur van Koksijde de feestcomités afgeschaft had, zag het er nochtans niet goed uit voor dit topevenement in Oostduinkerke.

‘Die politieke beslissing om de feestcomités op te doeken is zeer plots gekomen’, zegt André Cavyn. ‘Het zorgde in elk geval voor een pak frustraties. Ik ben zelf twaalf jaar voorzitter geweest van het feestcomité van Oostduinkerke-dorp.’

Dat feestcomité nam zelfs collectief ontslag, na de beslissing van het gemeentebestuur. Zij stonden elk jaar samen met de VVV in voor de carnavalsfeesten, een van de vaste topevenementen in Oostduinkerke. Die feesten leken plots ver weg.

‘Dat kon ik in geen geval laten gebeuren’, zegt André Cavyn. ‘Ik zeg zeker niet dat er zonder mijn initiatief geen carnaval geweest zou zijn, maar de organisatie zou ongetwijfeld een heel stuk moeilijker verlopen zijn. In de VVV, waarin ik lid van het bestuur ben, heeft het gemeentebestuur een evenementencel opgericht. Ik werd verantwoordelijk gemaakt voor het carnaval. Ik heb alle leden van het opgestapte feestcomité van het dorp aangeschreven om weer mee te werken. Aanvankelijk reageerde daar niemand op, maar ik stel nu met vreugde vast dat sommige leden aan het terugkomen zijn.’

Alles is inmiddels geregeld, van het seniorencarnaval tot de aanstelling van de carnavalsprinsen en de stoet. ‘Wilfried Vanhoucke wordt prins carnaval en zijn twee schoonbroers worden zijn assistenten. Wat er wel anders is dit jaar: om de gekende rivaliteit te vermijden wordt elke vorm van competitie geweerd, zowel wat de maskerade betreft als de stoet. Wel zullen we de mening van het publiek vragen.’

De aanstelling van prins carnaval gebeurt op 14 februari om 18 uur in de zaal Hazebeek. Vette Dinsdag wordt weer gemaskerd. Het hoogtepunt wordt de grote carnavalsstoet op zondag 15 februari om 14.30 uur. Die gaat voor de eenenzestigste keer uit.

groep 1.jpg

Carnavalstoet_2014_-_Oostduinkerke23.jpg

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |