31-12-14

2015

Een gelukkig Nieuwjaar en een gezond 2015.

IMG_7420.JPG

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Kerstmarkt

  De leiders van de jeugdbrandweer op de kerstmarkt.

10838279_10204357425609410_2783206484648275030_o.jpg

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Zinkend yacht - Veurne

Jacht zinkt in Veurne

 

Aan de Hogebrugstraat langs de Duinkerkevaart in Veurne is de brandweer dinsdagmiddag opgeroepen voor een zinkend jacht.

De stalen boot ligt er verkommerd bij en lag vroeger een tijdlang in de Veurnse jachthaven.

De boot werd onlangs naar de Duinkerkevaart overgebracht, waar hij deze morgen is beginnen zinken.

De brandweer heeft de boot in de loop van de namiddag leeggepompt.

Waarom de boot plots water maakte moet nog worden onderzocht.

 

José Tyteca

Veurne

 

Zinkend jacht Veurne.JPG

 

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

30-12-14

Brusselse brandweer stelt zich vragen over veiligheid eindejaarsvuurwerk

Brusselse brandweer stelt zich vragen over veiligheid eindejaarsvuurwerk

Print

Brusselse brandweer stelt zich vragen over veiligheid eindejaarsvuurwerk

Foto: db                       

 

De brandweer van Brussel stelt zich vragen bij de veiligheidsomstandigheden van het vuurwerk dat in de nacht van oud naar nieuw wordt afgeschoten op het De Brouckèreplein, in het centrum van Brussel. Volgens de brandweer is het plein te dichtbevolkt en zijn er daarom veiligheidsrisico’s, aldus Le Soir en de Sudpresse-kranten dinsdag.

 

De brandweermannen zijn op de daken geklommen van waar de vuurpijlen afgeschoten zullen worden, en hebben besloten dat de locatie te gevaarlijk is. Er zijn te veel bewoonde gebouwen in de buurt, en indien er vonken op de gebouwen zouden neerkomen en die brand zouden veroorzaken, zou de situatie kritiek zijn.

De stad Brussel en BME (Brussels Major Event) hebben echter besloten om het vuurwerk toch af te schieten vanop het plein. ‘De brandweer heeft geen negatief advies gegeven, maar heeft bedenkingen geformuleerd’, aldus voorzitter van BME Olivier Mees.

De brandweer van wacht zal zich in ieder geval klaarhouden om in te grijpen als er iets fout zou lopen.

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Vuurwerk afsteken van oud naar nieuw: mag het?

Vuurwerk afsteken van oud naar nieuw: mag het?

                                

 
Nieuwpoort - 2015 komt stilaan in zicht. Nogal wat feestgangers willen op oudejaarsavond vuurwerk afsteken. Dit kan enkel mits schriftelijke toelating van de burgemeester en het in acht nemen van enkele belangrijke richtlijnen.

2015 komt stilaan in zicht. Nogal wat feestgangers willen op oudejaarsavond vuurwerk afsteken. Dit kan enkel mits schriftelijke toelating van de burgemeester en het in acht nemen van enkele belangrijke richtlijnen.

Het algemeen gemeentelijk politiereglement vermeldt uitdrukkelijk dat het verboden is om zonder toelating van de burgemeester zaken zoals vuurpijlen, springbussen of knallende voorwerpen af te schieten of te laten knallen.

Neem alvast enkele voorschriften in acht zoals het enkel kopen van feestvuurwerk met de markering 'BE OTU XXXX/D' of CE categorie 1 of 2. Koop eveneens enkel in erkende en gespecialiseerde winkels die in het bezit zijn van een verkoopvergunning.

Meer info & tips: www.economie.fgov.be of 0800 120 33

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Schoorsteenbrand

Gisteren in de vooravond kreeg de brandweer van Nieuwpoort een oproep voor een schoorsteenbrand.

10835178_925212084178396_1712339344712954225_o.jpg

10856513_925211924178412_2761822031262157034_o.jpg

10863826_925211837511754_967615758436079811_o.jpg

10882294_925211764178428_5394566281162325949_n.jpg

10904405_925212107511727_901831738259305651_o.jpg

foto Pepijn Merlevede

10494301_925211920845079_7396534426234878846_o.jpg

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Stormschade

Stormschade.jpg

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Schuimtapijt 'gijzelt' burgemeester

GERAARDSBERGENVANDAAG

BRANDWEERMANNEN EISEN OPLOSSING VOOR COLLEGA'S DIE STATUUT DREIGEN TE VERLIEZEN

Schuimtapijt 'gijzelt' burgemeester

Het schuimtapijt sloot het Administratief Centrum volledig af. - Frank EeckhoutHet schuimtapijt sloot het Administratief Centrum volledig af. - Frank Eeckhout

De brandweer van Geraardsbergen heeft gisteren een deel van het schepencollege vijf uur lang 'gegijzeld'. Ze spoten een schuimtapijt voor het Administratief Centrum zodat er niemand nog in of uit kon. Met hun actie willen ze protesteren tegen de hervormingen, waardoor enkele collega's hun statuut dreigen te verliezen. Ze eisen vandaag een oplossing, anders volgen er nog acties.

Na vijf uur kreeg burgemeester Guido De Padt samen met de andere gegijzelden, vrijgeleide van de brandweermannen. - Frank EeckhoutNa vijf uur kreeg burgemeester Guido De Padt samen met de andere gegijzelden, vrijgeleide van de brandweermannen. - Frank Eeckhout

Drie ambulanciers en een brandweerman zijn al jaren actief als 'administratief of technisch assistent'. Daarnaast waren de vier wel actief als brandweervrijwilliger met de daarbij horende graad. "Een oplossing die goed was voor de uren die we presteerden en waarbij de extra uren via het fiscaal gunstig vrijwilligersstatuut werden betaald", vertellen de betrokken pompiers. Maar door een hervorming bij de brandweer, dreigen de vier op 1 januari hun statuut en 38% loon te verliezen. Een Koninklijk Besluit (KB) daarover werd op 14 augustus al goedgekeurd, maar toch ondernam het stadsbestuur geen actie om de situatie voor de vier te regulariseren. "Een artikel in jullie krant over een collega uit Denderleeuw zetten ons vorige week aan het nadenken. Enkele telefoontjes later wisten we waar we stonden. Op 1 januari moeten we ons kostuum van brandweerman aan de kapstok hangen en mogen we enkel nog werken als ambulancier. Dat we door het nieuwe statuut een deel van ons inkomen dreigen te verliezen, tot daar aan toe. Maar dat we geen brandweerman meer mogen zijn, is een slag in ons gezicht", klinkt het bij de drie misnoegde ambulanciers.

De brandweer protesteert tegen de hervormingen, waarbij enkele collega's hun statuut dreigen te verliezen - Frank EeckhoutDe brandweer protesteert tegen de hervormingen, waarbij enkele collega's hun statuut dreigen te verliezen - Frank Eeckhout

Vergadering

Om antwoorden te krijgen op hun vragen en om hun ongenoegen te uiten, trokken ze gisterennamiddag samen met tientallen collega's naar het Administratief Centrum (AC) van de stad. Op een inderhaast bijeengeroepen vergadering kon burgemeester Guido De Padt het ongenoegen echter niet wegnemen waarop de brandweermannen een metershoog schuimtapijt legden rond het AC, de uitgangen barricadeerden met containers en op die manier de burgemeester samen met drie schepenen en de stadssecretaris "gijzelden". Een eerste overleg draaide uit op niets waarna de pompiers nog een extra laag schuim spoten en de brandslang richtten op de ramen van de vergaderzaal. Na een poos stroomde het water via de muren en de het plafond de vergaderzaal binnen en de traphal naar beneden.

Terwijl de burgemeester naar een oplossing zocht, stuurden schepenen Véronique Fontaine en Kristin Vangeyte een tweet de wereld in waarin ze lieten weten dat ze gegijzeld werden. Het was de nieuwe zonechef die uiteindelijk een mail stuurde naar De Padt waarin hij zich onder voorbehoud akkoord verklaarde om de drie te beschouwen als brandweerman/ambulancier en hun statuut zo te omschrijven in het KB. Maar nog gaven de brandweermannen niet toe. Zij wilden immers zekerheid en wilden de woorden 'onder voorbehoud' geschrapt zien. Ze eisten zelfs dat De Padt een gemeenteraad samenriep om dat besluit dan te bekrachtigen. Maar dat bleek gisteren niet meer mogelijk.

Nadat De Padt beloofde om vandaag het wettelijk kader van de eisen van de brandweermannen te onderzoeken en, indien de wet het toelaat, dat woensdag om 17 uur te bekrachtigen op een speciale gemeenteraad, staakten de pompiers hun actie en kon de burgemeester samen met de schepenen en de stadssecretaris het gebouw verlaten. Al moesten ze daarvoor wel door het schuim ploeterden. De brandweermannen hadden echter nog een duidelijke boodschap voor het stadsbestuur. "Als er morgen geen oplossing uit de bus komt, hernemen we onze actie. En dan houden we vol tot het bittere einde", klonk het kordaat.

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

29-12-14

Denk aan de dieren bij gebruik van vuurwerk

Denk aan de dieren bij gebruik van vuurwerk

BbCXYT0CQAA-XAD.jpg

    

Denk aan de dieren bij gebruik van vuurwerk met de feestdagen

Foto: Dirk Van de gaer                     

 
Vuurwerk is mooi en feestelijk, maar voor dieren is het vaak angstaanjagend. Uit paniek breken ze vaak uit, lopen ze verloren of kunnen schade krijgen of berokkenen.Goede voorzorgen en afspraken kunnen dit voorkomen.
 

image.jpg

Met kerstavond en meer nog op oudejaarsavond wordt er op vele plaatsen vuurwerk ontstoken.

Wie op kerst- en oudejaarsavond de hond wil uitlaten, doet dit best voor het vuurwerk losbarst, dus best ten laatste om 22 uur. De huisdieren die binnen zitten hou je dus ook best binnen tot na het vuurwerk en met de radio of TV aan zal er ook minder hinder van het vuurwerk zijn voor de dieren. Grotere dieren zoals paarden, ezels, pony's en runderen worden best op stal gehouden op die vuurwerkmomenten.

Wie vuurwerk afsteekt doet dit best niet in de onmiddellijke omgeving van dieren. Ben je van plan om vuurwerk af te steken, breng dan zeker je buren en landbouwers in de omgeving op de hoogte, zodat ze de nodige voorzorgen kunnen treffen.

Vuurwerk zorgt voor heel wat genot, maar als je rekening houdt met de voorzorgsmaatregelen voor de dieren, is het tweemaal zo leuk.

naamloos.png

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Schaapjes op het droge

Foto: FPMB Martijn van Bijnen

 
               

 

Schaapje op het droge

De brandweer van Waspik moest er zondag aan te pas komen om een schaapje op het droge te krijgen.

 

Het dier was rond halftwaalf door onbekende oorzaak in een sloot terechtgekomen en kon zich niet meer op eigen kracht bij de rest van de kudde voegen.

Foto: FPMB Martijn van Bijnen

 

Met ouderwetse mankracht werd het beest door de brandweerlieden naar boven gehaald om weer bij de kudde te worden losgelaten. De boer is overigens wel gewaarschuwd. Hij haalt het dier mogelijk nog naar binnen.

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Brandweer verwijdert ijspegels E17-brug

Brandweer verwijdert ijspegels E17-brug

Print

Brandweer verwijdert ijspegels E17-brug

Foto: jrz       

 

                                                                                                                               

 
Nazareth -

De brandweerkorpsen van Gavere en Deinze dienden gistermiddag uit te rukken om ijskegels te verwijderen aan en onder de brug over de E17 ter hoogte van het parkeerterrein Nazareth. De combinatie van extreme neerslag en vrieskou zorgde voor de vorming van ijskegels. De pegels leverden een gevaar op voor het verkeer: bij het afbreken of als gladde stukken op de weg. Omdat de brandweer twee van de drie rijstroken afsloot, ontstond een file.

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Druk weekend voor Wase brandweer door vrieskou

Lekkende mazouttanks en wateroverlast zetten straten blank

Druk weekend voor Wase brandweer door vrieskou

Print

De brandweer was een hele tijd in de weer om de mazout in de Slachthuisstraat te verwijderen. Foto: bfs

                                                            
 
Sint-Niklaas / Beveren / Sint-Gillis-Waas / Beveren-Waas -

De brandweerzone Waasland had dit weekend de handen vol. In Sint-Niklaas liep de Slachthuisstraat vol mazout na een lek in een tank. In Sint-Gillis-Waas en Beveren werden preventief zandzakjes uitgedeeld, nadat straten en beken er waren overstroomd.

De brandweermannen die zaterdag van dienst waren, mochten al van bij het vallen van de eerste sneeuw op pad. Echt grote problemen bleven uit, maar in alle kazernes liep de ene oproep na de andere binnen.

In Sint-Niklaas moesten er een hele dag lang overal beken en grachten leeggepompt worden en kwamen de Palinggatstraat, Grote Heimelinckstraat en Vlasbloemstraat blank te staan. Maar de pompiers moesten het langst de koude verbijten in de Slachthuisstraat. Een buurtbewoonster had er kort na 16 uur grote plassen mazout zien stromen vanuit de stookplaats in het gebouw van volwassenenonderwijs Janitor. Dat zorgde meteen voor sterke geurhinder in de buurt. Toen de brandweer ter plaatse kwam, bleek er een lek te zitten in één van de twee mazouttanks van 20.000 liter van de school.

‘De lekkende mazout werd opgevangen in een bassin, maar ook daar bleek een lek in te zitten’, stelde brandweerluitenant Kris Foubert vast. ‘Daardoor stroomde het goedje de straat op. We waren er gelukkig op tijd bij en konden het lek dichten. Er kon voorkomen worden dat de twee tanks helemaal leegliepen. Want die waren met elkaar verbonden.’ De brandweer was bijna vijf uur bezig om de straat schoon te spuiten. Tijdens de interventie werd de Slachthuisstraat in beide richtingen afgesloten voor alle verkeer.

Ook in Beveren zaten de brandweermannen niet stil. Daar werden preventief zandzakjes uitgedeeld en klaargezet omdat verscheidene waterlopen er buiten hun oevers waren getreden. Dat was onder meer het geval op een aantal plaatsen in Melsele en in Haasdonk. De hulpdiensten moesten ook een ondergelopen kelder leegpompen en een lekkend dak afdekken.

Bij de collega's van Sint-Gillis-Waas doken dezelfde problemen op. ‘De Broekpolder-, Baar- en Doornstraat kwamen blank te staan’, zegt commandant Jean-Paul Heyens. ‘Dat was het gevolg van de sneeuwval die grachten en beken deed overstromen. In de Schuilhoekstraat en Doornstraat werden er preventief zandzakjes uitgedeeld. In het Wallenhof in Sint-Pauwels gingen we ter plaatse voor een verstopte riolering.’

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Veilig vuurwerk afsteken

Veilig vuurwerk afsteken

Vuurwerk

 

De dagen rond kerstmis en nieuwjaar zijn ideale gelegenheden voor het gebruik van knallers en vuurwerk. De schitterende kleuren van vuurwerk in de nachtelijke hemel hebben altijd al jong en oud gefascineerd. Maar opgelet, vuurwerk is geen speelgoed! Ze kunnen zeer gevaarlijk zijn als we niet de juiste voorzorgen nemen voor en tijdens het gebruik ervan. Een verkeerd gebruik van vuurwerk kan nare gevolgend hebben zoals zware brandwonden aan de handen en in het gezicht en kan zelf een dodelijke afloop kennen.

Hieronden vind je enkele tips en voorzorgsmaatregelen.

 

Mag iedereen zelf vuurwerk afsteken?
Als je ouder dan 18 jaar bent, mag dat. Je dient wel je verstand te gebruiken. Denk goed na waar en wanneer je iets afschiet. Kies voor een open plek en hou rekening met de richting van de wind. Edegem telt tal van rieten daken. Blijf er ver vandaan met je pijlen. Staan er andere mensen in de buurt? Verwittig hen en vraag of ze minstens zes meter afstand willen nemen. Steek vuurwerk nooit in je hand aan.


Welk vuurwerk koop je (niet)?
Koop liever geen vuurwerk dat je de lucht inschiet, omdat het moeilijk is de koers te bepalen. Vuurwerk dat zichzelf voortbeweegt en daarbij met opzet een grillige baan volgt (gillende keukenmeiden, luchthuilers en voetzoekers), is officieel verboden. Zelf vuurwerk maken, is absoluut uit den boze! Koop alleen bij officiële verkooppunten op 29, 30 of 31 december. Lees zeker de gebruiksaanwijzing. Zo weet je van tevoren hoe je vuurwerk veilig kunt afsteken.


Wat is kindervuurwerk?
Dit soort vuurwerk is samen met ‘koud vuur’ of ‘sterretjes’ niet geschikt voor kinderen, ondanks het feit dat de naam iets anders doet vermoeden. Vuurwerk is geen speelgoed. Het is steeds gevaarlijk, licht ontvlambaar en onberekenbaar.


Kun je vuurwerk verschillende keren gebruiken?
Vuurwerk wordt altijd maar één keer gebruikt, ook als de lont niet volledig opgebrand is. Een kortere lont kan immers een snellere of hevigere explosie veroorzaken, die niet voorzien is. Je gooit beter een half opgebrand bommetje weg dan je eigen leven te vergooien.

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Nieuwpoort zet 2015 feestelijk in

Nieuwpoort zet 2015 feestelijk in

                                

 
Nieuwpoort - Het stadsbestuur brengt op vrijdag 2 januari op het marktplein om 19.30 u. een toast uit op het nieuwe jaar. Na de toespraak van de burgemeester worden ook de winnaars van de kerstkransenwedstrijd bekendgemaakt.

Op zaterdagnamiddag 3 januari kan iedereen zijn kerstboom komen afgeven op het strand ter hoogte van het Hendrikaplein.  Daar wordt om 17.00 uur het vuur ontstoken en wordt op de zeedijk lekkere sprot en hartverwarmende Rodenbach uitgedeeld.  Om 19.00 uur wordt een groot vuurwerk afgeschoten.

Uiteraard is er ook muziek voorzien. Op vrijdagavond 2 januari om 20 uur en op zaterdagnamiddag 3 januari om 14.30 uur zorgen de Koninklijke Katholieke Fanfare en de Nieuwpoort Concert Band voor de juiste playlist om er een sfeervol en feestelijk weekend van te maken.  Afspraak in het centrum Ysara. Tickets kosten slechts  twee euri en zijn te verkrijgen aan de infobalie van het stadhuis, in de dienst toerisme op het Hendrikaplein, in de City en bij de leden van beide muziekverenigingen.

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

28-12-14

Geparkeerde auto blokkeert ambulance

Geparkeerde auto blokkeert ambulance
toegevoegd door: Demeyere Pierre-Henri 
 
Geparkeerde auto blokkeert ambulance
Het is algemeen geweten dat veiligheidsdiensten vaak gehinderd worden door chauffeurs die te arrogant zijn om een prioritair voertuig door te laten of chauffeurs die compleet verlammen achter het stuur.
 
Maar wat de bestuurder van dit voertuig voor elkaar heeft gekregen tart ieders verbeelding. Terwijl de ambulance van Wenen wil vertrekken uit hun garage voor een medische interventie zien ze plots dat voor de uitgang van de garage een groot voertuig staat die volledig voor de uitgang zich heeft geparkeerd. 
 
De chauffeur zat niet meer in het voertuig. Voor de uitgang staan duidelijke verkeersborden en tekens dat het absoluut verboden is om te parkeren  respect tegen over hulpverleners is nog bij sommige burgers heel ver te zoeken.
 

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Achtervolging door politie eindigt in gracht

Achtervolging door politie eindigt in gracht
Zatertdag 27 dec eindigde een politie achtervolging in de gracht voor de  bestuurder van de Volkswagen Polo. Op de Houthulststraat te Staden liep het mis de wagen belandde aan de overkant van de weg in de gracht de brandweer van Staden kwam ter plaatse om de bestuurder te bevrijden uit zijn wagen. De bestuurder werd over gebracht naar het ziekenhuis de Houthulststraat werd een tijd land afgesloten voor alle verkeer. 

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Bevorderingen bij de brandweer

 


 
 
 

Bevorderingen bij de brandweer

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Robert Van Praet eerste commandant van grote brandweerzone

Robert Van Praet eerste commandant van grote brandweerzone

Vanaf 1 januari start de hulpverleningszone Westhoek. Dat is een samenwerkingsverband van de achttien Westhoekgemeenten op het vlak van brandweer en hulpverlening. In de volksmond is dit beter gekend als de nieuwe brandweerzones. Op vrijdag 2 januari wordt ­Robert Van Praet (60) in het Esenkasteel van Diksmuide als eerste zonecommandant aangesteld, een hernieuwbare functie van zes jaar. Robert Van Praet is apotheker van opleiding. Hij is ook gewezen schepen van de stad Veurne en is geen onbekende in het brandweermilieu. Hij heeft zich dertig jaar ingezet voor de brandweer van Veurne. Sinds 2009 is hij nauw betrokken bij de taskforce en daarna bij de opstart van de nieuwe brandweerzone.

Bron:
http://www.nieuwsblad.be

Brandweermannen bang voor toekomst  foto nieuwsblad

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

27-12-14

Winter

We krijgen dan toch nog een winter in 2014.

Vlug mijn nieuw warm ondergoed aan....

full32372773.jpg

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

39 samen

Vandaag 27 december 2014 is een beetje onze verjaardag....Lachen

!cid_56439A37-8E6E-45DD-BC3D-14E3AA61D18A.gif

 

Dag op dag hebben we elkaar.....39 JAAR GELEDEN...ontmoet.

 

 

Ja..... je leest het goed.... op 27 december 1975 in de "Bagatelle" een bluescaféetje te Nieuwpoort aan de sluizen was ik daar op een avond, beland met enkele scoutsvrienden en na enkele duveltjes (dat dronk ik dan ook al heel graag ) ga maar niet vertellen hoeveel...had ik die jonkvrouw in het oog Knipogen.

op auto145.jpg

 

Op slag was het liefde op het eerste gezicht, zij was verliefd op mijn halflang haar en miene moto en ik op haar....?....vlechtjes zeker.....Onschuldig                                      dyn002_original_151_200_gif_2516036_89c070ed92d4b4a48a3142fe93b7962f.gif              

op auto144.jpg

 

Martine (Tine) 16jaar en ik "den ouwen" een beetje meer of 18 zomers...jawadde wat een tijd.

Een goeie tijd van de Rock en andere steengoeie muziek en dat we ons hebben geamuseerd dat kan je wel geloven.....

Na enkele jaren der goed hebben aangewerkt, werd ze al vlug "Tine" (1982) 

op auto146.jpg

nu wat later Tante Tine....Lachen

Martine.jpg

 

De tijd is gevlogen.... 39 jaar en ik moet zeggen na zovele jaren is er niet veel veranderd Knipogen  de Duvel smaakt nog altijd even goed en de liefde is zeker nog niet over....soms kraakt en piept het wel eens, maar wat wil je als goeie 55 plussers.....

Dus het was tijd om even te klinken na al die jaren.....je zou voor minder de bubbels boven halen........

654_af50fb58f092e7ff7df0a24fa04d390b.gif

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (3) |  Facebook |

Discussie rond brandweerwagen blijft duren

Discussie rond brandweerwagen blijft duren

                                

 
Nevele -

De heibel rond de nieuwe ladderwagen van de Nevelse brandweer kent een nieuw vervolg. Tijdens de zomer kocht de gemeente een nieuwe ladderwagen aan voor 640.000euro. Maar nu de brandweerhervorming voor de deur staat wil de zone Meetjesland de wagen slechts inbrengen voor 300.000 euro. Daarmee ging de gemeente niet akkoord en schreef de gouverneur aan. Hoewel de zone betwist dat de ladderwagen nodig is, zal de gouverneur nu moeten bemiddelen. De gemeenteraad keurde de goedkeuring van de prezone Meetjesland alvast goed, maar zonder de ladderwagen. Filip Vervaeke (Nieuw Nevele) begrijpt niet waarom Nevele nog snel een nieuwe wagen moest kopen voor de brandweerhervorming. ‘De aanbesteding gebeurde reeds in 2013. We konden onze brandweer toch geen twee jaar zonder ladderwagen zetten?’, zegt burgemeester Cornelis (CD&V). Vervaeke blijft het jammer vinden dat de gemeente bij de aankoop van de nieuwe ladderwagen geen subsidies heeft aangevraagd bij de federale overheid. Volgens Cornelis kan dit niet voor een C-korps zoals Nevele er een is, maar Vervaeke zwaait nu met een mail van VVSG (Vereniging van Vlaamse steden en gemeenten) waarin staat dat dit wel kon. Wordt vervolgd.

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Nog veel onduidelijkheid over hervorming brandweer

Op 1 januari gaan 43 korpsen op in 6 brandweerzones

Nog veel onduidelijkheid over hervorming brandweer

                                

 
Dendermonde / Aalst / Ninove / Geraardsbergen -

Met de brandweerhervorming die start op

1 januari, houden de 43 brandweerkorpsen in onze provincie officieel op te bestaan. Het worden brandweerposten die ondergebracht zijn in zes brandweerzones. De burger die hulp zoekt, zal daar weinig van merken, de belastingbetaler wel.

Ruim vijftien jaar geleden werden onder toenmalig minister van Binnenlandse Zaken Louis Tobback al plannen gemaakt om de brandweer te hervormen. Het was de bedoeling in elke provincie één enkele brandweerzone op te richten. Door die schaalvergroting zouden de kosten voor aankoop en onderhoud van materieel en voor management flink dalen.

Maar dat was zonder de plaatselijke burgemeesters gerekend, die hun eigen brandweerkorpsen niet graag zagen opgaan in een groot geheel. Het gevolg is dat er nu in Oost-Vlaanderen niet één maar zes brandweerzones zijn. Dat maakt dat alle kosten meteen met zes moeten worden vermenigvuldigd, bijvoorbeeld voor zonecommandanten, ITC-mananer, personeelsdirecteur, financieel directeur enzovoort. En ook bijvoorbeeld het onderhoud en het vullen van ademtoestellen zullen op zes verschillende plaatsen gebeuren in plaats van de oorspronkelijk bedoelde centrale dienst. ‘Ik vrees dus dat er van echte besparingen weinig in huis komt’, besluit brandweerluitenant Bart Van Hauwermeiren die sedert 2010 vanuit een centraal brandweerhuis de nieuwe brandweerzone Zuid-Oost voorbereidde, een zone die elf gemeenten omvat met als permanent beroepskorps dat van Aalst.

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

First in - Last out

kadootje.jpg

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

26-12-14

Kerststemming

Nog in kerst stemming ....

kersdt 2.jpg

 

kerst 1.jpg

 

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Brand breekt uit bij Vertimac in Waregem

Brand breekt uit bij Vertimac in Waregem

Aline Declercq

In de Industrielaan in Waregem is rond half twee brand uitgebroken bij Vertimac.

Er was van ver een dikke rookpluim te zien.  De brandweer van Waregem was snel ter plaatse en heeft versterking gekregen van de brandweer van Anzegem. Vertimac is gevestigd in de oude gebouwen van Bekaert en is gespecialiseerd in de aankoop en verkoop van hoogtewerkers en schaarliften. 

Wisselstukken

De brand is ontstaan in de afdeling van wisselstukken.   Daar lagen ook banden voor de hoogtewerkers en dat veroorzaakte de zware rookontwikkeling.  In het bedrijf was vandaag niemand aan het werk.  Het is nog een raadsel hoe het vuur ontstond. De politie raadt aan om ramen en deuren dicht te houden omwille van de indringende rubbergeur.

 

(Foto: Nico Duboccage)

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Brandweer Filippijnen

Eentje van uit de Filippijnen.

IMG_0410.JPG

 

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Brandweermannen beleven drukke kerstnacht

Brandweermannen beleven drukke kerstnacht

Print

Foto: Sven Van Haezendonck

Vorige afbeelding 1 / 2 Volgende afbeelding                                                                                                                                                                                                                                 
 
Mechelen - Kerstmis of niet, het beroepskorps van de Mechelse brandweer is de klok rond paraat. In de kazerne in de Dageraadstraat waren ze op kerstavond met achttien op post voor een behoorlijk drukke wacht.

Hun hoofdgerecht, raclette, konden de manschappen zonder problemen naar binnen werken. Maar het dessert moest door een brandmelding in een kantoor in de Stationsstraat even wachten. Een van de collega’s had zelf een kerststronk gemaakt. “Ja, we zijn van alle markten thuis”, zegt brandweerman Frank Serneels, die ook patissier van dienst was.

Kort na het dessert werd de brandweer alweer opgeroepen voor een CO-intoxicatie in de Korte Pennincstraat en tijdens kerstnacht nog voor een evacuatie van een patiënt in de Landbouwstraat. Eerder op de dag moesten de brandweermannen ook al bijstand leveren voor een verkeersongeval met enkele lichtgewonden op de Gentsesteenweg. 

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Vijftig vrachtwagens uitgebrand in Schiedam

Vijftig vrachtwagens uitgebrand in Schiedam

 
Vijftig vrachtwagens uitgebrand in Schiedam

De brandweer heeft het sein 'brand meester' gegeven voor de grote brand bij een vrachtwagenstalling in Schiedam. Bij de loods zijn 50 vrachtwagens uitgebrand.

In de loods is ruimte voor 250 vrachtwagens. Het is niet bekend hoeveel trucks er in de loods stonden tijdens de brand.

Knallen
Tijdens de brand werden luide knallen gehoord. Volgens een woordvoerder van de brandweer ging het om banden die ontploften.

ZIE OOK: Vijftig trucks in brand bij vrachtwagenstalling Schiedam

Er zijn geen gewonden gevallen. De brandweer, die was uitgerukt met groot materieel, is nog steeds aan het nablussen.

De oorzaak van de brand is niet bekend. Er wordt onderzoek gedaan.

 

 

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Brandweerkorps rouwt door onverwacht overleden collega

Lier

Brandweerkorps rouwt door onverwacht overleden collega

Print

Brandweerkorps rouwt door onverwacht overleden collega

Foto: Repro Chris Van Rompaey

Lier - De brandweer van Lier zal morgen, zaterdag, massaal aanwezig zijn op de uitvaartplechtigheid van Luc Sleeckx (58). De vrijwillige brandweerman overleed vorige week. Hij werd de ziekenwagen ingeholpen door enkele van zijn collega’s.

Het noodlot sloeg donderdagnacht toe. “Zoals elke donderdag was er ’s avonds een brandweeroefening. En zoals dat gebruikelijk is, wordt er nadien in onze cafetaria nog wat nagepraat. Ook Luc was daar bij. Luc is vervolgens naar huis gereden. In de loop van de nacht kregen we dan een oproep binnen om ambulanciers bij een evacuatie te helpen. Enkele collega’s merkten toen al op dat ze naar de straat moesten waar Luc woonde. Een collega vermoedde zelfs dat het om de woning van Luc ging”, zegt brandweerluitenant Bart Stroobants.

De uitvaartplechtigheid vindt plaats op zaterdag 27 december om 11.30u in de kerk op de Lispersteenweg in Lier. “De brandweer zal de urne als laatste groeten. Daarna vormen we een erehaag in de middenbeuk van de kerk en wordt de urne naar voren gedragen. Na de kerkdienst vergezellen we de as van Luc met een brandweerwagen naar de begraafplaats Kloosterheide”, zegt brandweercommandant Luc Morrens.

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Nieuwe interventiekledij

De Nieuwe interventiekledij voor de brandweer.

nieuwe interventiekledij.pdf

 

Nieuwe interventiekledij voor de Belgische brandweer

 
Nieuwe interventiekledij voor de Belgische brandweer
Klaar voor een brandweer van de 21ste eeuw. Deze kledij van het gespecialiseerde merk Texport scoorde het hoogste op zowel labotesten als fieldtesten (waaraan BVV heeft meegewerkt). Het beschermt uitstekend tegen brand, maar ook tegen kankerverwekkende PAK's. 
 
Het heeft bovendien een uitstekende zichtbaarheid, waardoor fluohesjes overbodig worden. Het behoudt zijn kwaliteiten, ook na veelvuldig wassen en is bijzonder comfortabel om dragen. Nieuw voor België is het drag&recscue systeem, waarmee je je collega zowel aan de vest als aan de broek vlug kunt wegslepen of -dragen. 
 
Zie www.brandweervlaanderen.be voor de technische fiche.

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |