NIEUWPOORT -
Eric Baeyens is pacifist en kunstenaar. Voor de herdenking van de Eerste Wereldoorlog haalde hij de krachttoer uit om van een bommenwerper een vredesduif te maken. Het kunstwerk komt aan het Westfront in Nieuwpoort. Mark Maes
Eric Baeyens is een Nieuwpoortse assemblagekunstenaar. Hij last gerecupereerde materialen aan mekaar, tot er een kunstwerk uit ontstaat. Voor zijn nieuwste realisatie verdiepte hij zich in de geschiedenis van de Taube. Dat was een verkenningsvliegtuig dat in 1910 zijn eerste vlucht maakte.
Het doorzichtige doek dat over de vleugels gespannen werd, zorgde ervoor dat het vliegtuig tegen de lucht amper te onderscheiden was. De Fransen noemden de Taube daarom l’Avion Invisible of het onzichtbare vliegtuig.
De Taubes maakten meer dan de helft van de Duitse vliegtuigen uit toen de Eerste Wereldoorlog begon. Ze deden dienst als verkenner en jachtvliegtuig, maar ook als bommenwerper, zij het dat de piloot de bommen zelf met de hand uit het vliegtuig moest gooien. Gaandeweg bleek echter dat het toestel te traag en niet wendbaar genoeg was om duikvluchten uit te voeren. Na negen maanden had de Taube definitief afgedaan als oorlogsvliegtuig en eindigde het een beetje roemloos als lestoestel achter de linies.
Een duif als bommenwerper, die tegenstelling was het vooral die Eric Baeyens tot zijn kunstwerk inspireerde. ‘Ik maak nooit klakkeloze kopieën. Omwille van de overduidelijke symboliek heb ik van de neus van het toestel een duivenkop gemaakt. De (vredes)duif ligt gesneuveld op de grond’, zegt Baeyens. ‘Waarom gebruikt de mens zijn intelligentie om oorlog te voeren’, vraag ik mij wel eens af.
Subsidie gemist
Het kunstwerk - waarin zo'n 400 kilo metaal zit - is nog niet helemaal klaar. Eric Baeyens is er al van maart mee bezig, samen met Martin Claeys, die instaat voor de technische uitwerking. ‘Toen ik op het idee kwam, bleken alle subsidies voor de herdenking van de Eerste Wereldoorlog al verdeeld. Maar ik wilde toch een bijdrage leveren. Mijn atelier ligt vlak bij het Albert I-monument. Ik heb met het stadsbestuur van Nieuwpoort afgesproken dat mijn vredesduif vlak voor het bekende monument een plaats krijgt’, zegt de kunstenaar.