31-10-14

Reuzenhaai gespot in de Noordzee

Wat nieuws van zeezoogdierennieuws

http://www.zeezoogdieren.org/wordpress/2014/10/31/reuzenh...

Reuzenhaai Noordzee

foto: Wikipedia

foto: Wikipedia

Noordzee, 30 oktober 2014 – Op donderdag 30 oktober 2014 werd op het zuidwestelijk punt van de Oosthinder een reuzenhaai (Cetorhinus maximus) van zo’n 3 à 4 meter gespot.

 

 

 

Deze, voor het Belgisch deel van de Noordzee, uitzonderlijke waarneming gebeurde vanop de RV Simon Stevin door Hilbran Verstraete, Nicolas Vanermen en Simon Feys (INBO). Foto’s van deze reuzenhaai zijn te zien op de Facebookpagina van de RV Simon Stevin.

Link: www.facebook.com/rvsimonstevin  en waarnemingen.be

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Halloween 2014

Opgelet ook met Halloween ....don't drink en fly..

1.JPG

samp388583bd4e56290e.jpg

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Nieuws uit Nieuwpoort

persknipsels31oktober.pdf

Nieuws uit Nieuwpoort

 

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Al ruim 400 Amsterdamse woningbranden in eerste helft 2014

Al ruim 400 Amsterdamse woningbranden in eerste helft 2014

Bijgewerkt : Gisteren 17:08
- Geplaatst : Gisteren 15:15
 
De brandweer moest  in Amsterdam dit jaar tot nu toe maar liefst 407 keer uitrukken voor een woningbrand. 
De brandweer moest  in Amsterdam dit jaar tot nu toe maar liefst 407 keer uitrukken voor een woningbrand.  Foto: Colourbox
 
 
 
 
 
 
 
 

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

DNA van grijze zeehonden in wonden van gestrande bruinvissen

DNA van grijze zeehonden in wonden van gestrande bruinvissen

http://www.zeezoogdieren.org/wordpress/

 

foto: EHBZ ZuidWest

foto: EHBZ ZuidWest

Toen Jan Haelters in 2012 de resultaten publiceerde van een onderzoek – download pdf –  waaruit bleek dat grijze zeehonden bruinvissen aanvallen, werd dat niet overal positief onthaald.

 

 

 

Recent werd er onderzoek gedaan naar de wonden van in Nederland gestrande bruinvissen. Hieruit bleek dat bij drie bruinvissen DNA van de grijze zeehond aanwezig was in de wonden. Ook bleek het DNA niet van één zeehond te zijn maar van drie individuele grijze zeehonden. De resultaten geven een verband tussen strandingen van verminkte bruinvissen en recente waarnemingen van grijze zeehonden welke bruinvissen bleken aan te vallen.

Het is de eerste keer dat er bij een studie forensische technieken zijn gebruikt waarbij DNA wordt geïdentificeerd in bijtwonden van karkassen van zeedieren. Een onderzoek als deze kan worden uitgebreid voor bijvoorbeeld situaties waarbij personen verminkt in zee zijn aangetroffen.

In Nederland spoelen er jaarlijks honderden dode bruinvissen aan, waarvan een deel verwondingen of beschadigingen heeft. In totaal zijn er zo’n 7 of 8 typen verwondingen aangetroffen. Van alle dode bruinvissen kan 5% mogelijk in verband gebracht worden met zeehonden. Ongeveer 13% van de dood aangespoelde bruinvissen heeft andere typen verwondingen, die onder andere in verband gebracht worden met scheepsschroeven.

Over de reden waarom zeehonden zich massaal op bruinvissen storten bestaat nog onduidelijkheid maar voedseltekorten en overbevissing zouden wel eens belangrijke redenen kunnen zijn. Door het geslonken aanbod aan natuurlijke prooien zou het best wel eens zo kunnen zijn dat zeehonden en bruinvissen, allebei viseters, fervente concurrenten van elkaar zijn geworden en strijd leveren om dezelfde prooidieren.

Aan het onderzoek werkten mee: Judith van Bleijswijk en Harry Witte van het NIOZ op Texel, Lineke Begeman, Lonneke IJsseldijk en Andrea Gröne van de Afdeling Pathobiologie, Faculteit Diergeneeskunde Universiteit Utrecht, Sophie Brasseur en Mardik Leopold van Wageningen IMARES – Afdeling ecosystemen Texel.

Via deze link kun je de samenvatting van het onderzoek lezen: http://www.int-res.com/abstracts/meps/v513/p277-281/

Volledig verslag van het onderzoek: http://www.int-res.com/articles/meps_oa/m513p277.pdf

Lees ook “Did Grey seals mutilate Harbour porpoises?”: http://phenomena.nationalgeographic.com/2012/12/20/did-gr...

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Bommenwerper wordt vredesduif aan Westfront

Eric Baeyens werkt al maanden aan kunstwerk

Bommenwerper wordt vredesduif aan Westfront

 • dinsdag 14 oktober 2014, 03u00
 • Auteur: MARK MAES                                                                    

 

Eric Baeyens is nog druk in de weer met zijn assemblagekunstwerk dat aan het Westfront zal komen te staan.

Eric Baeyens is nog druk in de weer met zijn assemblagekunstwerk dat aan het Westfront zal komen te staan.

Alles over

 
 

NIEUWPOORT -

Eric Baeyens is pacifist en kunstenaar. Voor de herdenking van de Eerste Wereldoorlog haalde hij de krachttoer uit om van een bommenwerper een vredesduif te maken. Het kunstwerk komt aan het Westfront in Nieuwpoort.

Eric Baeyens is een Nieuwpoortse assemblagekunstenaar. Hij last gerecupereerde materialen aan mekaar, tot er een kunstwerk uit ontstaat. Voor zijn nieuwste realisatie verdiepte hij zich in de geschiedenis van de Taube. Dat was een verkenningsvliegtuig dat in 1910 zijn eerste vlucht maakte.

Het doorzichtige doek dat over de vleugels gespannen werd, zorgde ervoor dat het vliegtuig tegen de lucht amper te onderscheiden was. De Fransen noemden de Taube daarom l’Avion Invisible of het onzichtbare vliegtuig.

De Taubes maakten meer dan de helft van de Duitse vliegtuigen uit toen de Eerste Wereldoorlog begon. Ze deden dienst als verkenner en jachtvliegtuig, maar ook als bommenwerper, zij het dat de piloot de bommen zelf met de hand uit het vliegtuig moest gooien. Gaandeweg bleek echter dat het toestel te traag en niet wendbaar genoeg was om duikvluchten uit te voeren. Na negen maanden had de Taube definitief afgedaan als oorlogsvliegtuig en eindigde het een beetje roemloos als lestoestel achter de linies.

Een duif als bommenwerper, die tegenstelling was het vooral die Eric Baeyens tot zijn kunstwerk inspireerde. ‘Ik maak nooit klakkeloze kopieën. Omwille van de overduidelijke symboliek heb ik van de neus van het toestel een duivenkop gemaakt. De (vredes)duif ligt gesneuveld op de grond’, zegt Baeyens. ‘Waarom gebruikt de mens zijn intelligentie om oorlog te voeren’, vraag ik mij wel eens af.

Subsidie gemist

Het kunstwerk - waarin zo'n 400 kilo metaal zit - is nog niet helemaal klaar. Eric Baeyens is er al van maart mee bezig, samen met Martin Claeys, die instaat voor de technische uitwerking. ‘Toen ik op het idee kwam, bleken alle subsidies voor de herdenking van de Eerste Wereldoorlog al verdeeld. Maar ik wilde toch een bijdrage leveren. Mijn atelier ligt vlak bij het Albert I-monument. Ik heb met het stadsbestuur van Nieuwpoort afgesproken dat mijn vredesduif vlak voor het bekende monument een plaats krijgt’, zegt de kunstenaar.

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Stalker stuurt brandweer naar ex

Stalker stuurt brandweer naar ex

De brandweer van Tongeren werd gisteren rond 16 uur tevergeefs opgeroepen voor een keukenbrand in een appartement aan de Luikerstraat. Uiteindelijk bleek dat een stalker de brandweer naar zijn ex stuurde.

Een anonieme beller belde twee keer achtereen in paniek naar de kazerne. In een mum van tijd werd een twintigtal brandweermannen en nog eens zes brandweerwagens naar het bewuste adres gestuurd. De bewoonster en haar vriend schrokken zich een ongeluk toen ze de vele zwaailichten voor hun deur opmerkten.

Valse oproep

"De ex-vriend van de bewoonster had een valse oproep de wereld in gestuurd. Op die manier pest en stalkt hij de dame blijkbaar al langer", klinkt het bij luitenant Stefan Aerts. "Ik heb de politie gevraagd om dit verder te onderzoeken."

Hoge kosten

De kosten van de interventie, die al snel kan oplopen tot enkele duizenden euro's, worden verstuurd naar de grappenmaker indien die wordt gevonden. "De dader belde met een privénummer, dus wij weten niet om wie het gaat. Indien er geen bewijzen tegen hem zijn, betaalt de maatschappij deze nutteloze interventie jammer genoeg. Al het opgeroepen personeel en de wagens moeten natuurlijk betaald worden. Ongelooflijk dat iemand zoiets durft. Heel wat brandweermannen zaten op hun werk en wrongen zich in vele bochten om hier te geraken. Voor hetzelfde geld waren we te laat bij een belangrijke interventie." (MMM)

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Halloween

Ja... vandaag wordt Nieuwpoort onveilig gemaakt 

HALLOWEEN

Halloween.jpg

 

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

30-10-14

Kinderen uit brandende woning gered

Kinderen uit brandende woning gered

  © JVK.

Dankzij de snelle reactie van een alerte gemeentearbeider konden twee kinderen van vijf en zeventien jaar vanmorgen uit een brandende woning worden gered in Wielsbeke.
De man zag dat het brandde in de keuken van het huis en verwittigde meteen de hulpdiensten en de buren. Die wisten dat er kinderen in het huis lagen te slapen en dat de ouders gaan werken waren. Door te roepen en op de ramen en deuren te bonken, konden de slapende kinderen worden gewekt. Via een terras en een ladder haalde de gemeentearbeider samen met twee collega's de kinderen uit het huis. De brandweer kon ook een achtergebleven hond redden. Niemand raakte gewond, maar de keuken is totaal vernield. De rest van het huis liep zware rookschade op.

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Scala brengt muzikaal eerbetoon aan Groote Oorlog

Gewoon schitterend gebracht door het koor Scala. Als dit je niet aangrijpt en weten dat  ze met hun blote voetjes in het 36.000 liter water staan niet verwarmd, aangebracht door de tankwagens van Nieuwpoort, Middelkerke en Koksijde.

Voor deze dames doe ik mijn hoedje af. Uiteraard ook voor de rest want het was een prachtig eerbetoon aan onze Helden van den IJzer.

Zie onderstaande link.

 

Scala brengt muzikaal eerbetoon aan Groote Oorlog

Het koor Scala brengt op de herdenking van de Groote Oorlog in Nieuwpoort een versie van "Where have all the flowers gone".

 

http://deredactie.be/permalink/1.2132087

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Brandweer Ieper werft vrijwilligers aan

Brandweer Ieper werft vrijwilligers aan

 • woensdag 29 oktober 2014, 13u33
 • Auteur: Tommy Huyghebaert                                                                                      

 

 

Alles over

 
 

IEPER - De brandweer van Ieper is op zoek naar vrijwilligers. Geïnteresseerden zijn welkom op de info-avond van 4 november.

De kandidaturen moeten gericht worden aan de officier-dienstchef tegen uiterlijk 6 november 2014. Een van de aanwervingsvoorwaarden is wel het slagen in de fysieke proeven. Die proeven tot vaststelling van de lichamelijke geschiktheid zullen doorgaan op zaterdag 8 november om 10 uur.  Info kun je per mail opvragen via brandweer@ieper.be. Telefonisch kun je contact opnemen met Kpt. Rik Vandekerckhove ( 057 23 95 50) of Adj. Marc De Cat (057 23 95 50). Het adres van de kazerne: Minneplein 1A, 8900 Ieper

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Scala weet aanwezigen te verwarmen

HERDENKING 100 JAAR 'GROOTE OORLOG' IS KOUDE HOOGDAG VOOR NIEUWPOORT

Scala weet aanwezigen te verwarmen

De tribune keek uit op het Albert I-monument, dat voor de gelegenheid aangekleed was met grote afbeeldingen van klaprozen. - PVBNDe tribune keek uit op het Albert I-monument, dat voor de gelegenheid aangekleed was met grote afbeeldingen van klaprozen. - PVBN

Het was gisteren barkoud in Nieuwpoort, waar een ijzige wind waaide over de IJzervlakte. Toch paste het weer perfect bij de herdenking van de dag waarop de Duitsers een halt werden toegeroepen met de onderwaterzetting van de polders, exact 100 jaar geleden.

De meisjes van het Scala-koor trotseerden de kou op blote voeten. Ze wisten het publiek te verwarmen met hun versie van het nummer 'Where have all the flowers gone'. - PVBNDe meisjes van het Scala-koor trotseerden de kou op blote voeten. Ze wisten het publiek te verwarmen met hun versie van het nummer 'Where have all the flowers gone'. - PVBN

Vanaf 13.30 uur kwamen de eerste gasten al aan bij het Albert I-monument in Nieuwpoort. Onder hen ook heel wat oud-militairen, de één al wat meer beladen met decoraties om bewezen diensten dan de andere, maar allemaal kranig en fier dat ze erbij konden zijn. De Koninklijke muziekkapel van de Gidsen zorgde voor de muzikale omlijsting van het onofficieel gedeelte in de omgeving van het Albert I-monument, terwijl op het Kaaiplein de eerste mensen samentroepten om het hele gebeuren te volgen op een groot scherm.

"Spijtig dat we de herdenking van hier moeten volgen. De oorlog was er nochtans één van iedereen, rijk of arm", zei Robert Vallaeys, die dit toch niet wilde missen. "Mijn grootvader was soldaat in de oorlog en ik ben hier als eresalut voor hem".

Wie niet bij het groot scherm stond, drumde bijeen aan het rondpunt vlak bij het Albert I -monument om er een glimp op te vangen van de vele bekende koppen die er, weliswaar in de auto, voorbijkwamen.

Onder meer Koningin Mathilde, Koning Filip en de Nederlandse prinses Beatrix woonden de herdenking bij van op de tribunes. - PVBNOnder meer Koningin Mathilde, Koning Filip en de Nederlandse prinses Beatrix woonden de herdenking bij van op de tribunes. - PVBN

Hoogdag

En er was nogal wat 'schoon' volk aanwezig op de herdenking. Ons vorstenpaar Filip en Mathilde ontvingen onder meer de Groothertog van Luxemburg, prinses Beatrix uit Nederland, kanselier Angela Merkel, de defensieminster van Frankrijk Jean-Yves Le Drian en de presidenten van Hongarije en Mali. Verder waren er tal van ministers en afgevaardigden van staatshoofden van de partij. Ook eerste minister Charles Michel en heel wat andere Belgische ministers, de gouverneur van West-Vlaanderen Carl Decaluwé en de plaatselijke politici onder leiding van burgemeester Roland Crabbe tekenden present. "Een hoogdag voor Nieuwpoort", zo stelde de burgemeester, die het wel betreurde dat de inwoners op zo'n afstand moesten blijven. "Dat hoort nu eenmaal bij de veiligheidsregels als er zoveel staatshoofden en ministers komen. Daar kunnen wij niets aan doen, daarom ook dat wij een groot scherm hebben geplaatst op het Kaaiplein". Een plein dat overigens goed gevuld was met een 500-tal mensen.

Prachtige stemmen

Aan speeches geen gebrek (Carl Decaluwé, koning Filip, Angela Merkel en Jean-Yves Le Drian) en er kwam ook een Nieuwpoortenaar aan het woord. Stadsdichter Toon Hillewaere beleefde een gloriemoment toen hij een tekst voorlas van een Franstalige dokter Maurice Duwez.

Na een puike artistieke evocatie van Fabienne Conrad waren het toch wel de meisjes van het koor Scala die bekoorden. Zij deden dit niet enkel met hun prachtige stemmen, maar bekoorden het publiek door op blote voeten en in zwart kleedje gehuld en staand in het water het nummer 'Where have alle the flowers gone' te brengen. Met kanonschoten en de brabançonne op het einde van de herdenking vertrokken alle hoge gasten richting Ieper.

"Bijzonder om mee te maken tijdens vakantie"

Catherine Henrotte met haar dochter Sophie en Lucy. - Foto pvbnCatherine Henrotte met haar dochter Sophie en Lucy. - Foto pvbn

Catherine Henrotte uit Luxemburg is samen met Sophie (7) en Lucy Vermeulen (9) op vakantie in Nieuwpoort. "Wij komen hier sowieso graag, maar als je dan ook nog zo'n evenement kan meemaken, is dat toch iets bijzonders. Wij keken er naar uit om de groothertog te zien. We hebben hem zien voorbijkomen met de wagen en verder op het groot scherm, maar meer was het niet. We hebben wel genoten van het hele gebeuren, maar het was enorm koud. De kinderen zullen er zeker kunnen over vertellen op school", zegt Catherine. (BPM)

"Kinderen moeten hier ook eens bij stilstaan"

Erwin Vossen, met zijn partner Hilde Mercken en de kinderen Lennard en Benthe. - Foto pvbnErwin Vossen, met zijn partner Hilde Mercken en de kinderen Lennard en Benthe. - Foto pvbn

Erwin Vossen uit Riemst was samen met zijn partner Hilde Mercken en de kinderen Lennard en Benthe op het Kaaiplein om alles mee te volgen. Niet zo vreemd, want eigenlijk zijn ze zo vaak in de badstad dat ze zichzelf als halve Nieuwpoortenaars beschouwen.

"Ik vind het belangrijk dat ook de kinderen eens zien wat er toen allemaal is gebeurd en daar even bij stilstaan. Iedere familie heeft die gruwel meegemaakt en ik heb er mijn moeder ook heel veel over horen vertellen", zegt Erwin.

(BPM)

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Last Post -Mark Knopfler's World War 1 guitar tribute for The Last Post project

Schitterend gedaan

Mark Knopfler's World War 1 guitar tribute for The Last Post project

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Te koop 4x4

Te koop in het Heuvelland.......Knipogen

Land Rover Brandweer

 

Bekeken: 1584
Contacteer vandenbroucke gaby. Zoekertje geplaatst op 26 Oktober om 10:55.
Je hebt dit zoekertje verwijderd. De veranderingen zullen binnen 15 minuten zichtbaar zijn.
Land Rover Brandweer west-vlaanderen

3 foto's beschikbaar

 • Prijs vanaf: 1.500 €
 • Plaats: Kemmel (8956)
 • Rubriek: Auto's
 • Merk: Land rover
 • Voertuig: SUV | 4x4
 • Versnellingsbak: Manueel
 • Brandstof: Benzine
 • Bouwjaar: 1979
 • KM stand: 38290

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

nazicht

Tijdens de voorbereiding van de herdenking aan het Albert Monument werd ook de buis onder de haven van Nieuwpoort gecontroleerd door de brandweer. Een zware klus als je weet dat deze buis onder de haven doorloopt. Goed voor de fysiek van de jonge persluchtdragers.

1.jpg

2.jpg

3.jpg

IMG_0641.JPG

IMG_0642.JPG

IMG_0639.JPG

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (2) |  Facebook |

29-10-14

Billekarren worden gecontroleerd aan zee

Dat beloofd met al die Billenkarren...

2244445-b58a45452e8a04660447cefda2ad7cd1.jpg

2244445-1b9d330fc2163afe818551b79e403416.jpg

Controleurs inspecteren "billenkarren" aan de kust

Sander Van Nieuwenhuyse
4

De hele week lang zijn er aan de kust controles op gocarts.

Controleurs van de federale overheidsdienst economie inspecteren of de wagentjes in orde zijn met alle veiligheidsvoorschriften. Zo moeten kettingen en tandwielen op zogenaamde billenkarren voor kinderen onder de 14 afgesloten zijn. Zo kunnen veters of tenen er niet in verstrikt raken.

Alle 42 gocartverhuurders aan de kust worden gecontroleerd.  Het overleg over veiligheidsmaatregelen is al maanden aan de gang. In juli en augustus was er een eerste controleronde. Wie nu niet in orde is, riskeert een boete. 

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Tien uur zwoegen om koe te redden

KOLOS VAN 700 KILO WELLICHT OPGESCHRIKT DOOR LOSLOPENDE HOND

Tien uur zwoegen om koe te redden

De koe werd met man en macht omhoog getakeld. - Ronny De CosterDe koe werd met man en macht omhoog getakeld. - Ronny De Coster

De brandweer van Oudenaarde en medewerkers van het natuurreservaat 't Burreken zijn maar liefst 10 uur in de weer geweest om een koe uit een beek te redden. Het dier was langs een talud acht meter diep gevallen. "Ze was opgeschrikt door een loslopende hond", gelooft natuurbeheerder Dirk Criel.

Het dier van liefst 700 kilo ligt machteloos in de beek terwijl de brandweer kabels errond bevestigt. - Ronny De CosterHet dier van liefst 700 kilo ligt machteloos in de beek terwijl de brandweer kabels errond bevestigt. - Ronny De Coster

"Onze bruine koe was al enkele dagen vermist, tot ik vaststelde dat de spontane braambegroeiing aan de prikkeldraad beschadigd was. Ik keek over de omheining en zag daar tot mijn ontsteltenis de koe in de diepte liggen", vertelt Dirk Criel, conservator van het natuurgebied 't Burreken, dat beheerd wordt door Natuurpunt Rondom Burreken.

De koe kwam vast te zitten in een modderplek in de acht meter lagergelegen Krombeek, één van de minst toegankelijke plaatsen van het natuurgebied. Vrijwilligers van Natuurpunt slaagden er na twee uren zwoegen in om de poten van het dier vrij te maken. Maar daarmee was de kous niet af. Onder het toezicht van de dierenarts en met de hulp van vier brandweermannen en vijf vrijwilligers werd de ruim zevenhonderd kilo wegende koe op luchtkussens uit het water gelicht. Met kabels is het onfortuinlijke dier uiteindelijk de oeverhelling omhoog getrokken en tussen de bomen naar het weiland gemanoeuvreerd. Het huzarenstuk heeft maar liefst tien uur geduurd.

"De toestand van de koe is moeilijk te beoordelen", zegt Dirk Criel. "De koe kan niet rechtop staan en moet zelfs in liggende houding gesteund worden met balen stro. Mogelijk heeft ze ernstige inwendige letsels opgelopen", vreest hij.

Loslopende hond

"De koe moet opgeschrikt zijn door een loslopende hond en is daardoor door de afsluiting gegaan", gelooft Dirk Criel. "Honden zijn hier eigenlijk verboden. Dat staat aan de ingang van het natuurgebied duidelijk aangegeven. Als mensen hun hond aan de leiband houden, willen we dat al eens door de vingers zien. Maar het kan absoluut niet dat honden hier worden losgelaten. Het natuurgebied lokt almaar meer wandelaars: mensen uit de omgeving, maar zelfs uit steden als Gent en Antwerpen komen wandelen in ons uniek natuurgebied. Ze zijn zeer welkom, maar meer en meer zijn bezoekers veel te nonchalant. 'Mijn hond doet niks verkeerd', zeggen ze dan. Maar ook als dat zo is, kunnen de andere dieren opschrikken wanneer ze honden zien opduiken. We gaan hier toch wel strenger op toezien, want het kan niet, dat loslopende huisdieren nog dit soort problemen veroorzaken", neemt de conservator van het natuurreservaat zich voor.

GAS-boete

Vorige week raakte nog bekend, dat ook de politie in zone Vlaamse Ardennen wil optreden tegen loslopende honden. Zonechef Joost Duhamel vertelde in de weekendkrant dat zijn agenten GAS-boetes tot 250 euro zullen uitschrijven voor overtredingen.

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Duizend mensen volgen herdenking WOI op groot scherm

FOTOSPECIAL.

Duizend mensen volgen herdenking WOI op groot scherm

 • dinsdag 28 oktober 2014, 19u10
 • Auteur: DJ                                                                    

NIEUWPOORT - Nieuwpoort stond vandaag helemaal in het teken van de 100ste verjaardag van de slag aan de IJzer herdacht. Eind oktober 1914 werd het bevel gegeven om de IJzervlakte onder water te zetten en zo de opmars van de vijand op het Belgische front te stoppen. Zo begon de slag aan de IJzer, en enkele kilometers meer naar het zuiden, de eerste slag bij Ieper. België herdacht gisteren in beide steden de honderdste verjaardag van de Eerste Wereldoorlog. In Nieuwpoort werd de officiële herdenkingsplechtigheid aan het Koning Albert I-Monument bijgewoond door staatshoofden en regeringsleiders uit meer dan 22 landen, waaronder koningin Beatrix uit Nederland en de Duitse Angela Merkel. Enkele honderden meters verder volgden zo'n duizend mensen de plechtigheid op groot scherm op de kaai. Om alles veilig te laten verlopen werden grote veiligheidsmaatregelen genomen. Op de kustbaan werd van 12 tot 17uur geen verkeer toegelaten en de omgeving van het Koning Albert I-Monument werd hermetisch afgesloten. Op het monument hielden sluipschutters de ganse buurt in het oog, en ook vanop de vismijn werd de omgeving in de gaten gehouden. Zowat op elke hoek stonden politiepatrouilles om het publiek op veilige afstand te houden.

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Zetel brandweerzone Westhoek

Zetel brandweerzone Westhoek met o.a brandweer Diksmuide komt in Koksijde

De zetel van de nieuwe hulpverleningszone Westhoek, waar de brandweer Diksmuide ook deel van zal uitmaken, komt in Koksijde. Dat was te horen op de gemeenteraad van Diksmuide van maandag 27 oktober.

Vanaf 1 januari 2015 gaat de hulpverleningszone Westhoek van start. Naar analogie met de politiezones worden vanaf dan ook hulpdiensten als brandweer en ambulancediensten zonaal georganiseerd. “Net als een politiezone krijgt een brandweerzone een dotatie”, legt burgemeester Lies Laridon (CD&V) uit. “Daarvoor moet een verdeelsleutel worden afgesproken. Met de deelnemende Westhoekgemeenten zijn we tot een akkoord voor een jaar gekomen.”

 

Dat akkoord moet er zijn voor 1 november 2014. “Anders krijgen we geen bijkomende dotatie van de federale overheid en wordt er een federale verdeelsleutel toegepast die rekening houdt met parameters zoals het aantal inwoners en de mogelijke risico's in de zone”, aldus Lies Laridon.

Binnen de hulpverleningszone Westhoek heeft de kust een aantal specifieke kenmerken. “Zo verdubbelt het aantal mensen dat er verblijft in de zomer, ten opzichte van de winter”, zegt Lies Laridon. “Bovendien is er ook heel wat appartementsbouw. In de onderhandelingen hebben we de kustgemeenten daarom bereid gevonden om wat meer te betalen dan er is voorzien in de federale verdeelsleutel.”

“Het gaat om een akkoord voor een jaar omdat we in de loop van 2015 de tijd willen nemen om alles in detail uit te pluizen”, aldus Lies Laridon. “De brandweer is in de gemeenten nogal verschillend georganiseerd. De onroerende goederen zullen niet worden overgedragen maar ter beschikking worden gesteld voor een symbolische euro. Voor het rollend materieel is er een specifieke regeling voorzien die bepaalt wanneer wat overgaat naar de zone.”

Op haar vraag of de kustreddingsdiensten ook deel uitmaken van de hulpverleningszone kreeg Katleen Winne (Idee2006) te horen dat die los staan van de brandweer en de ambulancediensten. Bart Verbrugghe (N-VA) vroeg of het klopt dat de administratieve zetel van de hulpverleningszone in Koksijde komt. “Voorlopig wel, dat hoeft niet per se voor eeuwig te zijn”, antwoordde burgemeester Lies Laridon. “Maar u begrijpt dat als de kustgemeenten meer betalen voor de hulpverleningszone daar ook iets tegenover mag staan.”

(TVDA)

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Sobere herdenking in Nieuwpoort

Sobere herdenking in Nieuwpoort

Gisteren was het de herdenking te Nieuwpoort en Ieper en een deelname van de grote staatshoofden. De politie was massaal aanwezig en Nieuwpoort werd voor een gedeelte volledig afgesloten. Ook in onze kazerne en er buiten was er een wachtpost. Tevens nam de speciale interventie eskadron tegen mogelijke terreuraanslagen post in onze brandweerkazerne. Weeral een ervaring, zeker wat betreft de voertuigen waarmee ze op de baan gaan.

 

http://www.focus-wtv.be/nieuws/sobere-herdenking-nieuwpoo...=

Aline Declercq / Tijs Neirynck / Bart Coopman
7

Met een protocollaire ceremonie hebben staatshoofden en regeringsleiders uit 83 verschillende landen in Nieuwpoort de onderwaterzetting van de IJzervlakte herdacht.

Onder hen onder meer de Nederlandse prinses Beatrix, ons koningspaar en de Duitse bondskanselier Angela Merkel.  UIteraard was er ook een grote Belgische delegatie aanwezig. Gouverneur Carl Decaluwé sprak de gekroonde hoofden, staats- en regeringsleiders en hun vervangers toe, daarna nam Koning Filip het woord.  Ook de Duitse bondskanselier Angela Merkel hield een toespraak. 

Publiek

Het grote publiek kon de plechtigheid op groot scherm volgen op de Kaai, want het Albert I-monument zelf was hermetisch afgesloten. Het was barkoud en dat was wellicht de reden waarom maar zowat 800 mensen de plechtigheid daar hebben bijgewoond.

Veiligheid

Vanmorgen al,  uren voor de plechtigheid was het alvast een drukke bedoening op het speciaal ingerichte dispatchcenter in Nieuwpoort. Voor het eerst deed een bedrijf dienst als controlecentrum en kregen de politie- en staatsveiligheidsdiensten versterking van een privé-firma.

 

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

28-10-14

Westfront

Vandaag hoog bezoek aan het Westfront te Nieuwpoort.

Albert 10.jpg

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

27-10-14

Drone met ingebouwde defibrillator kan levens redden

 

 

Drone met ingebouwde defibrillator kan levens redden

Een klein onbemand vliegtuig dat in minder dan twee minuten een leven kan redden. Het klinkt als een toekomst-droom maar het is in de maak. Een Vlaamse ingenieursstudent heeft een drone ontwikkeld met een ingebouwde defibrillator. De drone vliegt naar de patiënt en kan sneller dan de hulpdiensten ter plaatse zijn. En zo stijgen de overlevingskansen bij een hartstilstand. 

Het journaal - 27/10/14 ma 27/10/2014 - 13:27

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

België herdenkt in Nieuwpoort en Ieper

België herdenkt in Nieuwpoort en Ieper

Brecht Hauspie

Morgen wordt de honderdste verjaardag van de slag bij Ieper herdacht, zowel in Nieuwpoort als in Ieper. Bekijk hier een overzicht van de plechtigheden.

Op 28 oktober 2014 herdenkt de federale overheid de honderdste verjaardag van de slag bij Ieper met het thema: de weigering van de onderwerping, het onder water zetten van de IJzervlakte en een eerbetoon aan Koning Soldaat. De herdenkingsactiviteiten op 28 oktober gaan door in zowel Nieuwpoort als in Ieper.

Nieuwpoort

Deze dag in het teken van de herdenking start om 15u in Nieuwpoort aan het Koning Albert I-Monument met een ceremonie in aanwezigheid van de koning, koningin en afgevaardigden van landen uit de hele wereld die betrokken waren in de Eerste Wereldoorlog (in totaal worden 83 landen uitgenodigd op deze herdenkingen). Het eerbetoon aan koning Albert I en de onderwaterzetting van de IJzervlakte staan er centraal. Ook het publiek zal deze ceremonie ter plaatse maar op enige afstand kunnen bijwonen (grote schermen op het Kaaiplein te Nieuwpoort-stad).

Ieper

Nadien volgt een tweede ceremonie om 17u30 onder de Menenpoort te Ieper waarbij de nadruk ligt op de eerste slag om Ieper. Deze aangepaste Last Post wordt eveneens bijgewoond door de koning, koningin en de nationale en internationale genodigden. Grote schermen op de Grote Markt van Ieper laten iedereen toe de ceremonie bij te wonen.

Gratis concert

De dag wordt tenslotte afgesloten om 20u30 met een gratis concert van Wim Mertens in de kathedraal van Ieper. Dit wordt ook bijgewoond door het koningspaar en hierop is ook het grote publiek welkom. Tickets voor het concert zijn vanaf 10/10/2014 verkrijgbaar aan de balie van de dienst toerisme van de stad Ieper. De tickets zijn persoonlijk af te halen op vertoon van uw identiteitskaart. Het aantal plaatsen is beperkt.

 

(bron: www.be14-18.be)

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Zonsondergang

Een schitterende zonsondergang en veel volk aan de kust.

ondergaande zon 1.jpg

 

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Nieuwpoort en Ieper klaar voor grote herdenkingsplechtigheid

Nieuwpoort en Ieper klaar voor grote herdenkingsplechtigheid

Stefaan Kerger / Aline Declercq
4

In Nieuwpoort en Ieper wordt met man en macht gewerkt aan de voorbereidingen voor de grote ceremonie van morgen.

Aan het Albertmonument wordt in Nieuwpoort 100 jaar Eerste Wereldoorlog herdacht. Enerzijds is er het standbeeld van koning-soldaat Albert I, maar uiteraard is het ook de uitgelezen plek voor de herdenking van de onderwaterzetting van de IJzervlakte. Er zullen heel wat veiligheidsmaatregelen gelden en het publiek blijft op afstand.  Alles is afgezet en ook het kustbaanverkeer zal er morgen tussen 12 en 5 uur ‘s namiddags niet doorkunnen.

Gekroonde hoofden

Iets voor 14u00 arriveren staatshoofden en regeringsleiders uit meer dan 22 landen. Ook Beatrix uit Nederland, de Duitse Angela Merkel en onze eigen ministers zijn van de partij. Daarna komen dan de koning en de koningin. Nieuwpoortenaar Toon Hillewaere moet er  een getuigenis van de oorlog voorlezen voor koningen, koninginnen en presidenten. Aan de Kaai zullen grote schermen opgesteld staan waar het publiek de ceremonie kan volgen.

Ieper

Het selecte gezelschap wordt later op de dag ook in Ieper verwacht voor een bijzondere Last-Post aan de Menenpoort, een ontvangst op het stadhuis en een bezoek aan het In Flanders Fields Museum. Er is ook een concert voorzien in de Sint-Maartenskerk. In een aantal straten geldt een parkeer- of rijverbod.

Focus & WTV volgen alles op de voet

Morgen zit u bij Focus & WTV op de eerste rij voor de herdenking van de honderdste verjaardag van de onderwaterzetting. Niet alleen in onze nieuwsuitzendingen, maar ook op onze website, waar u via een livestream alle gebeurtenissen in Nieuwpoort en Ieper kunt volgen. 

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Politie gaat samenwerken met bewakingsagenten tijdens herdenkingsplechtigheid

Politie gaat samenwerken met bewakingsagenten tijdens herdenkingsplechtigheid

Kenneth Oroir

De politie gaat tijdens de herdenkingsplechtigheid van WOI dinsdag in Nieuwpoort en Ieper samenwerken met een bewakingsfirma.

Dinsdag zakken veel staatshoofden en regeringsleiders af naar Nieuwpoort en Ieper voor een herdenkingsplechtigheid van de Eerste Wereldoorlog. Daarvoor zal de politie voor de eerste keer bij een officiële plechtigheid bewakingsbeelden laten bekijken door een bewakingsfirma. Realtime monitoring van beelden mag eigenlijk niet door privépersonen gedaan worden. Maar omdat het dinsdag om een afgesloten publieke plaats gaat, mag dat wel.

Naast de gewone politiekorpsen zullen ook 45 bewakingsagenten en hoogtechnologische camera’s van Securitas worden gebruikt. Net als een controlekamer van technologiebedrijf Barco, dat meldt De Tijd.

De samenwerking komt er door een ‘innovatiecentrum’ dat in juli is opgericht om de samenwerking tussen politie en bewakingsfirma’s te versterken.

(Foto Belga)

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

brandweer Halle

De nieuwste commandowagen van brandweer Halle
foto's Christian Vanussel

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Brandweer in actie tegen bezuinigingen

Brandweer in actie tegen bezuinigingen

NEEDE/EIBERGEN - De brandweer in de gemeente Berkelland voerde zaterdag actie. Daar dreigen volgens de korpsen 4 van de 8 brandweerauto's te verdwijnen. Donderdag spreekt de veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland over het bezuinigingsplan.

Bij de kazernes in Neede en Eibergen hebben brandweerlieden spandoeken opgehangen met teksten als 'Brandweer wordt uitgekleed'. Ook zetten ze een bord met 'Te Koop' erop voor een brandweerauto.

Burgemeester Joost van Oostrum van Berkelland liet zaterdag weten dat hij de brandweer steunt. Hij zei zich grote zorgen te maken.

De VVD in Provinciale Staten sloeg eerder in de week al alarm over plannen van de brandweer in Gelderland-Midden om minder wagens in te zetten en in sommige gevallen voor langere aanrijtijden te kiezen.

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

26-10-14

Verkeersmaatregelen herdenkingsplechtigheid Nieuwpoort

Verkeersmaatregelen herdenkingsplechtigheid Nieuwpoort

Kenneth Oroir
2

Op 28 oktober gaat de plechtige herdenking ‘100 jaar oorlog’ door in Nieuwpoort. Voor die herdenking zijn er een pak verkeersmaatregelen genomen.

Op de herdenking zal koning Filip buitenlandse staatshoofden en regeringsleider ontvangen van de landen die hebben meegestreden tijdens de Eerste Wereldoorlog. Voor het hoge bezoek in Nieuwpoort zijn dan ook heel wat maatregelen getroffen.

Tussen 12u00 en 17u00 zal in de omgeving van het Albert I-monument in Nieuwpoort geen verkeer mogelijk zijn. Ook voetgangers en fietsers worden niet toegelaten. De trams en bussen van De Lijn kunnen er ook niet langs.

Ook het doorgaand verkeer op de Kustweg, de Langebrug, in de omgeving van de jachthaven, het volledige sluizencomplex, de Nieuwpoortlaan en de Westendelaan zal onderbroken zijn in beide richtingen.

Het verkeer vanuit de richting Middelkerke met bestemming Nieuwpoort-Koksijde-De Panne en het verkeer vanuit de richting Nieuwpoort in de richting van Lombardsijde-Middelkerke en Oostende is enkel mogelijk via de E40.

De politie vraagt ook te letten op de aangeduide stilstaan- en parkeerverboden en de plaatsen waar enkel plaatselijk verkeer wordt toegelaten. Alle omleidingen zullen duidelijk worden aangegeven.

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Warrelnietactie - 22.000 handtekeningen

Je moet het toch maar doen nietwaar.

22.000 handtekeningen verzamelen en daarmee naar de Minister voor het verbod op de warrelnetten.

Natuurpunt, Sea Shepherd België, Sea First België en BlueShark samen hand in hand voor een veilige, duurzame en zeezoogdiervriendelijke Belgische kust.

Hierbij enkele beelden.

 

J22_3171.jpg

J22_3186.jpg

J22_3191.jpg

J22_3194 (1).jpg

J22_3196 (1).jpg

J22_3197.jpg

J22_3200.jpg

J22_3205.jpg

J22_3209 (1).jpg

J22_3212.jpg

J22_3218 (1).jpg

J22_3222.jpg

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |