30-09-14

Brandweer rukt massaal uit voor zatte drenkeling

Brandweer rukt massaal uit voor zatte drenkeling

 • dinsdag 30 september 2014, 03u00
 • Auteur: tlg                                                                    
 
 
 

BRUGGE -

Een man die zaterdagavond duidelijk te diep in het glas had gekeken, belandde in het water aan de Vesten aan de Smedenpoort in Brugge. De Brugse brandweer rukte massaal uit en zo werden de grote middelen ingezet.

Met drie duikers en in totaal twintig brandweermannen trokken ze naar de noodsituatie. Eenmaal ter plaatse bleek echter dat het slachtoffer al zelf uit het water was geraakt. Een ambulance bracht hem naar het ziekenhuis. Hij raakte lichtjes onderkoeld door zijn dronken uitspatting.

Of de man de kosten voor de interventie zal moeten dragen, is niet duidelijk. ‘Vermoedelijk niet’, klinkt het bij de brandweer. ‘Op dat moment ging het om een persoon in nood, of die nu zat is of niet.’

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Natuurfestival - De Panne

natuurfestival.jpg

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

brandweertekening

Eentje voor de kleintjes onder ons en kleuren maar.....

imagesF92Y9W39.jpg

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Natuurgids Luc de pompier

Op één van mijn wandelingen op het strand met zeeklassen te Nieuwpoort, kwam ik nog wel een speciale meeuw tegen zeker....Knipogen

imagesUS27UZ77.jpg

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Bestuurder knalt op gevel van woning te Esen

Bestuurder knalt op gevel van woning te Esen

Maandag namiddag  knalde in de Esenweg een grijze Audi komende uit het centrum van Esen bij Diksmuide op een gevel van een woning. De knal was groot vertelde de eigenaar die op dat moment in de zetel zat een krant te lezen de brandweer kwam ter plaatse om de woning te stutten en dicht te maken en de brok stukken op te ruimen . Een tijd lang was er verkeershinder gelukkig vielen er geen gewonden hoe de wagen daar terecht kwam is nog een raadsel.
 

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

29-09-14

Politie schermt lingerieshow af uit vrees voor ongevallen

Politie schermt lingerieshow af uit vrees voor ongevallen

 • maandag 29 september 2014, 03u00
 • Auteur: vkk                                                                    
Op vraag van de politie plaatste de uitbater enkele zwarte schermen langs de drukke Rijksweg.

Op vraag van de politie plaatste de uitbater enkele zwarte schermen langs de drukke Rijksweg.

                                           

 
 
 

LENDELEDE - Zaterdag werd ter gelegenheid van de Dag van de Klant een catwalk van dertig meter geïnstalleerd voor de lingeriewinkel OhLaLa!, langs de drukke Rijksweg in Lendelede. Professionele mannequins flaneerden er in lingerie in de kleuren van alle West-Vlaamse eersteklassers.

Het event heette De Cups van de Clubs. Organisator Michael Croes: ‘Vorige zaterdag was Lingerie Ohlala! sponsor voor één dag van landskampioen Anderlecht. Maar we zijn voor alle duidelijkheid fan van alle voetbalclubs. Daarom wilden we op de Dag van de Klant onze trouwe bezoekers bedanken voor hun stem en steun, maar ook benadrukken dat alle supporters van alle clubs ons even lief zijn.’

De politie vreesde ongevallen en vroeg de organisatoren de catwalk af te schermen van de Rijksweg. Volgend jaar viert de zaak haar 25-jarig bestaan.

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Slimste Mens ter Wereld wint geld voor Oscare

PERSBERICHT | Slimste Mens ter Wereld wint geld voor Oscare 

 

Gilles De Coster schenkt opbrengst VIER-kwis “Weet ik veel”

 

ANTWERPEN – Op VIER was zaterdagavond te zien hoe Gilles De Coster de kwis “Weet ik veel” van tegenkandidaten Lesley-Ann Poppe en Chris Van Den Durpel en 300 studenten won. De Coster, zeg gerust ‘De Slimste Mens ter Wereld’, sleepte maar liefst 12,000 euro in de wacht. De winnaar kwam dit grote bedrag zelf overhandigen aan dr. Cindy Lafaire, medisch diensthoofd bij Oscare vzw. Op tv was ook te zien dat dokter Lafaire, eveneens diensthoofd van Brandwondencentrum ZNA Stuivenberg, erg blij en dankbaar was voor deze geste van de BV. “Voor een organisatie die het moet doen zonder subsidies is dit nu eenmaal erg veel geld”, luidde het.

 

De Coster koos zelf Oscare uit als goed doel om de opbrengst van de kwis aan te schenken. “Omdat familieleden van mij al met het centrum in contact kwamen”, zo vertelde hij zelf. Oscare is het Nazorg- en onderzoekscentrum voor brandwonden en littekens. Het patiëntenbestand bij Oscare gaat nog steeds in stijgende lijn. Vorig jaar vonden bijna 800 mensen de weg naar Oscare voor evaluatie en opvolging van hun brandwonden en littekens. Patiënten kunnen bij Oscare onder meer terecht voor medische consultaties, psychologische begeleiding en kinesitherapie. Het unieke project, dat bij patiënten en hun families erg gewaardeerd wordt, doet dit al jaren zonder subsidies en is daarom permanent op zoek naar financiële middelen. Bij Oscare steekt men dan ook niet onder stoelen of banken dat men erg blij is met dit genereuze gebaar van Gilles De Coster. “Alle hulp is zeker welkom”, zegt directeur Koen Maertens die erg dankbaar is dat ook heel wat bedrijven en particulieren Oscare financieel steunen. “Maar omdat we alsmaar groeien, hebben we ook altijd maar meer middelen nodig. Daarom komt er binnenkort ook een campagne waarmee we ons specifiek naar bedrijven richten."

 

NOOT VOOR DE REDACTIE
Over Oscare

Oscare is het nazorg- en onderzoekscentrum voor brandwonden en littekens. De organisatie focust op nazorg, onderzoek, opleiding en preventie. Oscare zet zich in voor mensen met brandwonden en littekens. Het ambulant medisch behandelcentrum biedt multidisciplinaire nazorg aan brandwondenslachtoffers aan. Daarnaast verricht Oscare wetenschappelijk onderzoek, voor verbetering van de behandeling van brandwonden en littekens, zet preventie- en sensibiliseringscampagnes op en organiseert opleidingen en workshops rond littekenbehandelingen. Oscare is nagenoeg volledig afhankelijk van particuliere giften en sponsoring.

Meer informatie op: www.oscare.be – www.kinderbrandwondenfonds.be

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Brandweer afrekenen op opkomsttijden is 'te gek voor woorden'

Brandweer afrekenen op opkomsttijden is 'te gek voor woorden'

De brandweer moet niet uitsluitend worden beoordeeld op opkomsttijden, vindt brandweercommandant Elie van Strien van de regio Amsterdam-Amstelland.

Brandweer afrekenen op opkomsttijden is 'te gek voor woorden'Foto:  NU.nl/Hans van Hamersveld

"Het is eigenlijk te gek voor woorden dat de brandweer uitsluitend wordt afgerekend op het aantal minuten om bij een incident te komen, zonder dat naar de context wordt gekeken", zegt Van Strien in een interview met NU.nl.

"Nu wordt te makkelijk gezegd: Er was brand, de brandweer was laat, dus het was hun schuld. Maar ik hoor nooit iemand spreken over de verantwoordelijkheid van de burger."

Politici zijn volgens hem te veel bezig met de tijd tussen de melding van brand en het ter plaatse zijn van de brandweer. Van Strien is momenteel werkzaam als landelijk projectleider van RemBrand, waarbij wordt gekeken naar een andere evaluatie van de brandweer.

Preventie

 

Brandpreventie moet daar ook een rol in gaan spelen. "De brandweer is eigenlijk alleen maar op tijd als we gebeld worden voordat de brand ontstaat." De projectgroep kijkt onder meer naar eisen voor brandvertragende meubels en ruimtelijke ordening.

Over het verplicht stellen van rookmelders wil Van Strien geen definitieve toezeggingen doen. "Dat zou goed kunnen. Ik loop nog niet vooruit op de resultaten, maar het ligt voor de hand dat we dringend advies gaan geven. Nederland is een van de weinige landen waar het nog niet verplicht is om een rookmelder in huis te hebben."

Begin volgend jaar levert de projectgroep een aantal aanbevelingen aan bij het Veiligheidsberaad, de 25 burgemeesters van de veiligheidsregio's. Volgend jaar wordt besloten of de aanbevelingen worden omgezet in wetsvoorstellen.

Bezuinigingen

 

Volgens Van Strien heerst eveneens een verkeerd beeld over opkomsttijden en bezuinigingen. Zo is de discussie rondom het verdwijnen van kazernes hem een doorn in het oog.

"Vorig jaar zijn er vier kazernes verdwenen, maar zijn er eveneens vier bijgekomen. We hopen dat de geest verdwijnt dat wij bezuinigingen over de rug van de veiligheid van burgers."

Het plaatsen van kazernes is volgens de commandant een afweging tussen 'economisch en veiligheidsbelang'. "Het is gewoon onbetaalbaar om op elke straathoek een kazerne te plaatsen."

Te laat

 

De gemiddelde afstand tot een kazerne in een gemeente heeft een licht verband met de opkomsttijd, blijkt uit analyse door NU.nl van ruim 72.000 spoedmeldingen in 2013. De brandweer werkt met een streeftijd van 8 minuten. In het uiterste geval willen ze binnen 15 minuten aanwezig zijn.

Beweeg de cursor over de punten om de aantallen te zien. De gegevens zijn afkomstig van de brandweer. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Kwartier

 

De gemiddelde opkomsttijd komt in drie gemeenten boven de 15 minuten, oftewel 900 seconden uit. In Borger-Odoorn (Drenthe) en Roerdalen (Limburg) is dat enigszins aan de afstand tot de kazerne te wijten. De gemiddelde afstand van tot een kazerne is 2 kilometer.

In Simpelveld (Limburg) is die gemiddelde afstand slechts 1,1 kilometer, maar doet de brandweer er langer dan een kwartier over om bij een spoedgeval te zijn. Gemiddeld doet de brandweer er 9,5 minuut (570 seconden) over om ter plaatse te komen.

Voornamelijk in landelijke gebieden is de opkomsttijd hoger dan het gemiddelde. Grote delen van Drenthe, en in mindere mate Zeeland, Noord-Brabant en Limburg hebben opkomsttijden die dicht bij de verplichte 15 minuten liggen.

Ontbrekende tijden

 

Uit het onderzoek blijkt ook dat bij minstens 13 procent van de spoedmeldingen geen opkomsttijd wordt geregistreerd. Bij veel veiligheidsregio's wordt de tijd nog handmatig doorgegeven. Bij een aantal spoedmeldingen ligt de prioriteit bij het ongeval in plaats van goede registratie.

Van Strien vindt dat ook daar grondig naar moet worden gekeken. "We schieten onszelf in de voet als we het niet goed bijhouden. Zodra een voertuig zijn status niet doorgeeft, weet de meldkamer dat ook niet. Vervolgens kan er een andere melding binnenkomen, waarbij wij niet weten welke voertuigen we wel of niet kunnen alarmeren."

"Binnen RemBrand gaan we een voorstel doen hoe je data-gedreven onderzoek kunt doen. Dat gaan we ook aanbieden bij de regio's." Veel regio's zijn al voorbereid op een betere verwerking van de opkomsttijden, maar anderen moeten nog investeringen doen, zoals software en GPS-transponders.

Vrijwillige brandweer

 

De Vakvereniging Brandweer Vrijwilligers (VBV) zegt de de dilemma’s te herkennen waar de besturen van de veiligheidsregio’s mee tobben, maar stelt dat bezuinigingen die leiden tot het opheffen van kazernes, zoals de sluiting van acht kazernes in Zeeland, niet wenselijk zijn.

De VBV wijst erop dat het werk vanuit de brandweercentrales voor 90 procent wordt gedaan door vrijwilligers, die ernaast vaak een baan hebben. "Bureaucratisch gevormde beleidsregels en ingrijpende bezuinigingen maken dat de motivatie van de vrijwilligers merkbaar vermindert, én in toenemende mate leidt tot vertrek (In 2013 zijn er 421 meer uitgestroomd dan ingestroomd). Dit zet een betaalbare brandweerzorg ernstig onder druk", aldus de VVB.

"Wij pleiten voor een fijnmazig hulpverleningsnetwerk met zelfstandige kazernes die bij een hulpvraag snel (8 minuten) en met voldoende slagkracht hulp kunnen verlenen." Daarbij moeten volgens de VBV de belangen van de vrijwilliger niet uit het oog worden verloren.

Door: NU.nl/Jerry Vermanen

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

80 jaar

Zondag werd onze tante Marie-Jeanne 80 jaar en daar moesten we toch op feesten.

Een groepsfoto

1.jpg

De lekkernijen van de Panger

2.jpg

Wat ambiance in de zaak

3.jpg

5.jpg

6.jpg

4.jpg

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

28-09-14

Burgemeesters tevreden met brandweerakkoord

 

 

Financiële bijdrages aangepast

Burgemeesters tevreden met brandweerakkoord

De burgemeesters hadden lof voor de manier waarop burgemeester Claude Croes, voorzitter van de zone en hier links naast commandant van Fluvia Frank Maertens, de onderhandelingen heeft geleid.

De burgemeesters hadden lof voor de manier waarop burgemeester Claude Croes, voorzitter van de zone en hier links naast commandant van Fluvia Frank Maertens, de onderhandelingen heeft geleid.

Alles over

 
 

KORTRIJK -

De burgemeesters van de veertien gemeenten uit de hulpverleningszone Fluvia hebben een verdeelsleutel afgesproken voor de financiering van de brandweer. Ook de gemeenten die de post brandweer op de begroting zien stijgen, zijn tevreden.

De zestig professionele en 760 vrijwillige brandweerlieden van veertien gemeenten werken vanaf 1 januari 2015 samen in de zone Fluvia. Onze regio was een pionier, omdat de zeventien brandweerposten al operationeel samenwerken. Maar de financiële en administratieve implicaties van de brandweerfusie moesten nog worden afgerond.

Enkele gemeenten vreesden financieel de dupe te worden van de hervorming. Vooral voor Waregem bleek de wettelijke regeling een domper: de stad zou de kosten voor de brandweer zien stijgen van 700.000 euro dit jaar tot 1,3 miljoen euro volgend jaar. Ook Wevelgem vreesde tot 500.000 euro extra te moeten bijleggen.

Centrumrol

Binnen de zone werd daarom afgesproken dat de wettelijke regeling slechts voor 65 procent telt. Voor 35 procent wordt rekening gehouden met de subsidies die steden en gemeenten krijgen uit het Gemeentefonds, gebaseerd op het aantal inwoners en op de centrumfunctie van bepaalde steden. De burgemeesters hadden lof voor de manier waarop burgemeester Claude Croes (CD&V) van Deerlijk, voorzitter van de zone, de onderhandelingen heeft geleid.

Voor Kortrijk betekent dit een stijging tegenover de wettelijke regeling, maar toch is burgemeester Vincent Van Quickenborne (Open VLD) een tevreden man. ‘Wij hebben in het verleden al flink geïnvesteerd in de brandweer. Daarom betekent dit voor ons nog altijd dat we 800.000 euro minder aan de brandweer zullen besteden dan dit jaar, terwijl de dienstverlening op hetzelfde niveau blijft. Ik vind het niet meer dan normaal dat een stad als Kortrijk zijn centrumrol opneemt en solidair is met kleinere gemeenten en steden uit de regio.’

Eerlijke afspraak

Ook Kurt Vanryckeghem (CD&V), burgemeester van Waregem, is tevreden. ‘Tegenover een bijna verdubbeling van de brandweerkosten scheelt dit een slok op een borrel. We betalen 300.000 euro meer, maar we krijgen ook extra professionele mensen ter beschikking in de kazerne. Dat is een eerlijke afspraak.’

Dat meent ook burgemeester Jan Seynhaeve (CD&V) van Wevelgem, die de kat de bel aanbond. ‘Dit is een mooie concensus. We zien de kosten stijgen met 300.000 euro, maar zonder afspraak was dat 500.000 euro geweest. Wij zijn een financieel sterke gemeente, dus dit zal geen drama zijn. Het is ook goed dat we dit mooi op tijd weten voor de opmaak van de begroting.’

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Brandweer zet deur open

Demonstraties voor jong en oud in Zaventem en Londerzeel

Brandweer zet deur open

 • zaterdag 27 september 2014, 03u00
 • Auteur: ROBIN DE BECKER
Deze kinderen ervaren de kracht van een brandweerslang.

Deze kinderen ervaren de kracht van een brandweerslang.

Alles over

 
 
 

ZAVENTEM / LONDERZEEL -

De brandweerkorpsen van Zaventem en Londerzeel maken zich op voor een actieve zondag. Honderden nieuwsgierigen kunnen in de kazernes terecht voor de jaarlijkse opendeurdagen.

Hebt u altijd al willen voelen hoeveel druk er achter een brandslang zit? Of hoe de brandweer precies een voertuig kan openknippen? Zondag kan iedereen het gratis meemaken in de kazernes van de brandweer van Londerzeel en Zaventem. Beide korpsen houden op dezelfde dag hun jaarlijkse opendeurdag. Jong en oud kunnen er terecht voor demonstraties en een hap.

Zo kan je in de kazerne van Londerzeel terecht voor demonstraties en het jaarlijkse eetfestijn van de vriendenkring met stoofvlees en frietjes. Ook op maandag tijdens de jaarmarkt kan je er nog bij de brandweer terecht voor een heerlijke pannenkoek.

In de Zaventemse kazerne langs de Leuvensesteenweg kan er eveneens genoten worden van de vele demonstraties. Die zullen vooral in het teken staan van het thema Brandveilig leven thuis. Brandpreventieadviseurs geven toelichting over hoe veilig te wonen thuis.

De Brandwondenstichting stelt er haar BRAVO-project voor. Met dat project wil men brand- en brandwonden voorkomen door het aanbieden van gerichte opleidingen. In de ‘rookcontainer’ wordt een kinderkamer gesimuleerd. Geïnteresseerden kunnen er, in een met kunstrook gevulde ruimte, zelf ondervinden wat het is om een babypop te redden.

Tijdens de opendeurdag wordt ook het Rail-Route voertuig voorgesteld dat in de Diabolotunnel kan worden gebruikt. Voorts is er nog een tentoonstelling van gepensioneerd sergeant-majoor Jef Vandersteen en zal het Militair Hospitaal aanwezig zijn, net als de lokale politiekorpsen van de omgeving en het Rode Kruis.

‘Elke opendeurdag opnieuw trachten we de bevolking op een originele en boeiende manier kennis te laten maken met het brandweerwerk’, zegt kapitein Pascal Elskens van de Zaventemse brandweer. ‘Met brandpreventie als rode draad, betrekken we hen hier met heel wat tips en weetjes over brandveiligheid thuis. De veiligheid van de bevolking is namelijk onze absolute topprioriteit.’

De kazernedeuren zijn open van 12 tot 18 uur, in Londerzeel van 11 tot 18 uur

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Mechelse brandweer wuift collega Rudy uit

Mechelse brandweer wuift collega Rudy uit

Print

Mechelse brandweer wuift collega Rudy uit

Rudy Van Rompaey neemt afscheid van zijn collega’s. Foto: Leo De Nijn                       

 

Mechelen - De leden van de Mechelse brandweer hebben vrijdag hun collega Rudy Van Rompaey uitgewuifd. Hij wordt volgende week zestig en neemt na 36 jaar afscheid van het korps.

“Er is een tijd van komen en van gaan. De mijne is gekomen. Ik heb het altijd plezierig gevonden als ik mensen kon helpen. Zelf in de buurt waar ik woon, ben ik de pompier (lacht). Ik heb zelfs geweten dat de buren bij mij kwamen aanbellen toen er een regenpijp was afgebroken”, vertelt hij.

Aan actie was er in zijn carrière geen gebrek. “Ik zal nooit vergeten dat wij in een shift van 24 uur eens negentien keer zijn buitengereden met de ziekenwagen. Nu hebben wij zelf geen ambulances meer, maar dan nog is het een stuk rustiger geworden", zegt de brandweerman.

In vergelijking met vroeger zijn er iets minder interventies. "De preventie en strengere veiligheidsvoorschriften in bedrijven en fabrieken hebben daar zeker toe bijgedragen. De mensen zijn zich ook meer bewust geworden van mogelijke gevaren."

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Brand te Veurne

serge@westnieuws.be
 

‘In Veurne aan de achterzijde van een huis in een garage in de Brugsesteenweg te Veurne was er zaterdag avond rond 21.12 veel zwarte rook te zien door een brand.

Een lader waar een batterij in zat die aan het opladen was van een RC-vliegtuigje had er brand gevat door kortsluiting.
Er moet een grootte hitte geweest zijn daar de elektriciteits buizen die aan het plafond en op de muur gingen gesmolten en los gekomen waren.
niemand raakte gewond maar er was wel veel rookschade.
De brandweer schakelde de elektriciteit naar de garage af en melde aan de bewoners dat ze snel een elektrieker dienden te verwittigen om alles na te kijken en in orde te brengen.’

 

AVC_1537.JPG

AVC_1568.JPG

AVC_1569.JPG

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Brand in portaal van een huis te De Panne

serge@westnieuws.be
 

‘zaterdag namiddag was er enige paniek in de Veurnestraat 124 in De panne

Een voorbij komende wagen die de Veurnestraat volgde stopte plots ter hoogte van huisnummer 124.
Daar zag hij hoge vlammen aan het huis.
Hij nam zijn brandblusser uit de wagen om de vlammen te bestrijden.
Er stonden twee buxussen en één was er blijkbaar in brand gestoken.

Wie de buxussen in brand stak weten ze niet.
De politie Westkust kwam ter plaatse om vast te stellen dat er brand was maar die weigerde een PV op te maken toen de mensen van het huis hierom vroegen.

Ze zeiden het is maar een boompje die gebrand heeft.’

 

AVC_1534.JPG

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Kids Day te Diksmuide


Vanaf 10 uur bent u welkom op de Kids Day van Brandweer Diksmuide
Er is van alles te doen
Blussen van een gasbrand - Blussen van een huisbrand - Klimmen in de hoogte onder begeleiding van het klimteam -
 rit met een brandweerwagen - Je kan eens kennis maken met een tuimelwagen van de Politie - Blindlopen in een doolhof-
Een foto laten maken in interventie kledij in de nabijheid van een brand en Puzzelen.

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Bomberos

Eentje van uit Spanje


- ambulance sauveteurs plage / ziekenwagen strandredders Los Arenales


 

P1140145.JPG

 


- autopompe  / autopomp San Vincent del Raspeig

 

P1140324.JPG

 

 


- SMUR privé / private  MUG


 

P1140325.JPG

 


 Michel

 

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

27-09-14

Auto in kanaal Veurne-Nieuwpoort

Auto in kanaal Veurne-Nieuwpoort

José Tyteca / Tijs Neirynck
 
     

 

Zaterdagmorgen is een wagen in het kanaal Veurne-Nieuwpoort gereden. De cauffeur kon zichzelf bevrijden en kwam er er met de schrik van af.

 

Het ongeval gebeurde omstreeks 5 uur. De bestuurder reed ter hoogte van de Noordburgweg eerst tegen een vangrail en belandde daarna in het kanaal. De bestuurder zat alleen in de wagen en kon zichzelf uit het zinkende voertuig bevrijden. De wagen verdween volledig onder water en werd met behulp van de duikers van de brandweer van Veurne getakeld.
 
Enkele buren hadden de klap van de aanrijding gehoord en zagen de bestuurder even later drijfnat op straat staan. De weg langs de vaart is een smal jaagpad dat vooral door fietsers en plaatselijk verkeer wordt gebruikt.

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Bestuurder belandt met wagen in kanaal te Veurne

Bestuurder belandt met wagen in kanaal te Veurne
Zaterdag vroeg in de ochtend iets rond 5 u belandde een bestuurder met zijn wagen in het kanaal Veurne - Nieuwpoort nadat hij een vangrail aanreed . De bestuurder kon tijdig de wagen verlaten hij kwam er met de schrik en een nat pak vanaf.

foto's MGV
Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Hoe bellen naar hulpdiensten?

Flyer_noodnummers_DEF_131822.jpg

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

26-09-14

shetlandsponny

01.JPG

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (1) |  Facebook |

Asociale fietsers hinderen debrandweer

Vrijdag 26 september 2014 07:36- Foto: Jos van Zetten             

De brandweer ergert zich aan fietsen die asociaal geparkeerd staan. Ze blokkeren bijvoorbeeld regelmatig de nooduitgangen van kroegen en clubs.

Af en toen zijn zelfs hele straatjes in de binnenstad onbegaanbaar voor de brandweer doordat er rijen dik fietsen staan geparkeerd.

'Bordjes met de tekst "op last van de brandweer nooduitgangen vrijhouden" helpen niet altijd meer', zegt een landelijke brandweerwoordvoerder vandaag in Metro.

In Amsterdam heb je bovendien nog een groot probleem met 'weesfietsen'. Dat zijn de fietsen die niet mee naar huis worden genomen en op en rond de uitgaanspleinen blijven staan. De gemeente heeft inmiddels een aanpak ontwikkeld om rond het Leidseplein deze fietsen vaker en sneller weg te knippen

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Brandweerbadge

$(KGrHqQOKjoE3uwecdNtBOHPtVYTb!~~0_1.jpg

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Brandweerbadge

Ffd12.jpg

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

25-09-14

Diksmuids brandweerkorps op zoek naar extra mankracht

Misschien kan Diksmuide beroep doen op de  zovele aanvragen die op de lijst staan te Nieuwpoort en die spijtig genoeg dit jaar niet worden aangeworven. Spijt tot wie het benijd, maar als onze kandidaten vrijwilligers te Nieuwpoort dit jaar niet worden ingelijfd is het noodlot voor brandweer Nieuwpoort getekend.

Dus.....doen

 

 

Diksmuids brandweerkorps op zoek naar extra mankracht

 • woensdag 24 september 2014, 14u06
 • Auteur: danyvanloo                                                                    
 
 
 

DIKSMUIDE - De brandweerleiding van Diksmuide gaat samen met het stadsbestuur op zoek naar vrijwillige brandweermannen of -vrouwen. De gemeenteraad stelde daarvoor tien plaatsen vacant voor de hoofdpost Diksmuide. 'Het stadsbestuur van Diksmuide doet er alles aan om ons materieel en financieel te ondersteunen. Maar daarnaast hebben wij ook nood aan geschoold personeel die zich willen inzetten om de mens in nood te helpen', zegt korpschef Dirk Coopman.

'Het werk binnen de brandweer is zeer variërend', aldus Dirk Coopman.  'Je blust een brand, of je zet je met man en macht in om bij een verkeersongeval een bekneld persoon uit zijn hachelijke situatie te bevrijden. Gevaarlijke wespennesten help je vernietigen, of bij storm of een hevige regenbui zet je in om de schade zo miniem te houden. Of een zieke medemens helpen die dringend medische zorg nodig heeft dan kan je altijd terecht in de ambulancedienst. En wij weten het ,je sociale en hulpvaardige ingesteldheid wordt door iedereen geapprecieerd. Maar de brandweer is meer, je komt in een vriendenkring terecht waar de slogan 'samen uit, samen thuis' geen loze woorden zijn.'

Geïnteresseerden kunnen zich kandidaat stellen door te schrijven naar de burgemeester van Diksmuide, Grote Markt 6 te 8600 Diksmuide.  Voor meer inlichtingen is men steeds welkom in de brandweerkazerne in de Heernisse 4, 8600 Diksmuide of op de open deur op zondag 28 september. De aanwervingsperiode loopt tot 30 september 2014.

Info: Brandweer Diksmuide, Heernisse 4, 8600 Diksmuide tel. 051-50.19.32 of Kapt. Dirk Coopman, brandweer.chef@stad.diksmuide.be , telefoon: 0495-58.91.10. Hij is elke werkdag bereikbaar in de kazerne tussen 17.00 uur en 18.00 uur.

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Opendeurdag bij brandweer

Opendeurdag bij brandweer

 • donderdag 25 september 2014, 03u00
 • Auteur: kvc                                                                    
 
 

LO -

De vrijwillige brandweer Lo-Reninge organiseert op zondag 28 september vanaf 10 uur een opendeurdag in de brandweerkazerne in Lo. Na de fusie van de brandweerposten Reninge en Lo eind augustus is het de eerste gezamenlijke opendeurdag in de brandweergeschiedenis van Lo-Reninge. De brandweerkazerne in Reninge, die werd opgericht in 1880, sloot eind augustus de deuren. Dat ging gepaard met een officieel afscheidsmoment en een fusiefuif. Sindsdien is de brandweerkazerne in Lo de uitvalsbasis. De sluiting van de post Reninge kwam er in het kader van de nakende brandweerhervorming die vanaf 1 januari 2015 een feit is. Op het programma staan onder meer demonstraties, een schattingswedstrijd en een fototentoonstelling.

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

ibz

IBZ

#NewsletterVeiligheid Nr 12 - 25 september 2014

Header
 
 

Het was een leuke ervaring. De infrastructuur van Campus Vesta leende zich perfect voor deze dag. We zijn heel erg enthousiast over de prijs, aangeboden door ANPI. Het reglement kon waterdichter zijn, maar verder waren de organisatie, de samenstelling van de jury en ook de catering dik in orde.

Brandweer Brussel
 
 
 
 
Fotoreportage ~ Brandweer Brussel wint Belgian Fire Games
Alt
Het 6-koppige team van Brandweer Brussel is de verdiende winnaar van de Belgian Fire Games op 20 september 2014 in Ranst. Deze zes brandweermannen gaan in 2015 naar Virginia in de Verenigde Staten om België te vertegenwoordigen in de World Police and Fire Games. De Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken heeft de Belgian Fire Games georganiseerd in nauwe samenwerking met ANPI (Nationale vereniging voor brand- en diefstalbestrijding) en Campus Vesta.

Lees meer

Bekijk de fotoreportage van de Belgian Fire Games
 
 
Laatste alarmeringstest van 2014: combinatie sirenes, sms en sociale media
Alt
Donderdag 2 oktober 2014 wordt via verschillende kanalen een alarmeringstest uitgevoerd door het Crisiscentrum van de Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken. De 570 sirenes rond nucleaire sites en seveso-ondernemingen met hoge drempel worden geactiveerd. 8 gemeenten zullen een test van BE-Alert doen. Aan het eind van dit artikel vindt u de datum van de tests voor het jaar 2015.

Lees meer
 
 
De 14-daagse van de Veiligheid loopt op zijn einde maar brandveiligheid stopt niet.
Alt
De afgelopen dagen hebben we op het terrein en via sociale media fantastische initiatieven gezien van brandweerkorpsen die zich inzetten tijdens de 14-daagse van Veiligheid. Wij wensen deze allemaal van harte te bedanken voor hun inspanningen om  brandveiligheid in de aandacht te brengen. Heeft u een foto van zo’n actie of van een stand rond brandveiligheid op het terrein, bezorg ons die dan gerust.

Lees meer
 
 
 

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Actieplan tegen wateroverlast klaar

Actieplan tegen wateroverlast klaar

Belga/Ben Storme
2

De Provincie West-Vlaanderen heeft een actieplan klaar om in de toekomst wateroverlast zoveel mogelijk te voorkomen.

Dat plan komt er nadat grote delen van de provincie eind juli onder water werden gezet door overvloedige regenval. Gedeputeerde voor Integraal Waterbeleid Bart Naeyaert stelde zijn plannen voor tijdens een actualiteitsdebat in de provincieraad.

Op 28 en 29 juli kreeg vooral het midden van West-Vlaanderen uitzonderlijk veel water te slikken met tal van problemen tot gevolg. Er viel op sommige plaatsen tot 150 liter water per vierkante meter in 24 uur tijd. Zelfs het meteorologisch instituut KMI sprak van een uitzonderlijke situatie.

Overstromingsgebieden

Kort na de feiten nam gedeputeerde Naeyaert het initiatief om alle betrokken gemeenten en partners te bezoeken en een analyse te maken. Dat resulteerde in een concreet actieplan. Zo zullen kleine acties worden ondernomen, zoals erosiebestrijdende maatregelen, de realisatie van stuwtjes of het verbreden van waterlopen. Omdat West-Vlaanderen sinds kort bevoegd is geworden voor alle onbevaarbare waterlopen kunnen er ook bovenstrooms oplossingen worden gezocht.

Belangrijker is dat er ook in zes gemeenten, Wingene, Lichtervelde, Pittem, Ardooie, Hooglede-Gits en Ichtegem nieuwe gecontroleerde overstromingsgebieden komen. Uiteindelijk doel is om meer ruimte te creëren voor water te zorgen dat de snelheid afgeremd wordt. "Honderd procent zekerheid is er nooit, zeker niet bij zo'n felle regenslag waardoor infiltratie onmogelijk wordt, maar we moeten alle mogelijke middelen aanwenden om zo dicht mogelijk bij het optimum te komen", besloot Naeyaert een weinig geanimeerd debat.

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

brandweertrein

Nieuws

 

 

Sommige kunnen toch alles bekomen, hier in Nieuwpoort hebben we zelf geen deftige commandowagen, laat staan een 4x4. We klagen niet hé ...want we wonen en werken toch in de schoonste stad van onze Belgische kust.

Geboren en getoochen in Nieuwpoort, wat wil je meer...

 

VIDEO. Vergeet de brandweerwagen, hier is de brandweertrein

 • donderdag 25 september 2014, 15u29
 • Auteur: rdb, ddl                                                                    

 

Alles over

 
 
 
 

BRUSSEL / ZAVENTEM -

De Brusselse en Zaventemse brandweerkorpsen hebben een nieuw speeltje in de kazerne. Twee nieuwe brandweerwagens kunnen omgetoverd worden tot een voertuig dat op de treinsporen kan.

Infrabel, de Belgische spoorinfrastructuurbeheerder, stelt twee nieuwe interventievoertuigen ter beschikking aan de brandweer van Zaventem en Brussel. Elk korps krijgt een pompwagen die volledig uitgerust is om ook op het spoor te rijden. Dat gebeurde met het oog op de Diabolo-spoorverbinding naar de luchthaven. Als er daar rookontwikkeling ontstaat, kunnen de korpsen met de voertuigen via de weg en de spoorlijnen vlakbij de plaats van het incident rijden om zo snel en gericht tussen te komen. De voertuigen, die samen 3 miljoen euro kosten, worden half oktober in dienst worden genomen.

Lees het hele artikel in Het Nieuwsblad van vrijdag 26 september.

 

 

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Brand door elektriciteit

 

Belgische BrandwondenStichting
Stichting van openbaar nut KB 16-05-1986

Nationale Loterij
Partner van de Stichting

 

Brand door elektriciteit

Vrijwel alle elektrische apparaten produceren warmte. Daardoor kan brand ontstaan. Met de juiste maatregelen kunt u dit voorkomen. Een elektrisch defect ligt aan de basis van 1 op 3 branden (FOD Binnenlandse Zaken-2006).

 

 

Voornaamste oorzaken:

 

 

Overbelasting van elektrische kabels

Kortsluiting ten gevolge van slecht geïsoleerde draden

Defecte contacten die leiden tot een abnormale weerstand en opwarming

 

 

Hoe brand door elektriciteit vermijden

 

 

Zorg voor voldoende ventilatiemogelijkheden als u apparatuur inbouwt. Sluit de ventilatieopeningen van uw apparatuur niet af.

Halogeenverlichting: zorg voor voldoende afstand tussen halogeenspotjes en brandbaar materiaal.

 

 

Gebruik enkel verlengsnoeren of verdeelstekkers met CE -markering, gebruik nooit domino's. Sluit apparaten waar mogelijk direct aan op het stopcontact. Oude T-stekkers ("kattekoppen") zijn trouwens verboden.

 

Gebruik voor elektrische kachels of kookplaten een speciaal daarvoor bestemd snoer. Omdat deze apparaten warm worden, kunnen gewone snoeren smelten.

Sluit zware apparaten zoals een wasmachine of droger niet aan op een verlengsnoer.

Rol een verlengsnoer, bijvoorbeeld op een haspel, altijd helemaal uit voor u hem gaat gebruiken.

Leg geen snoeren onder een deur, vloerbedekking of tapijt.

 

 

Kledij, handdoeken nooit laten drogen op elektrische verwarming.

Plaats geen brandbare materialen bij apparaten die warmte afgeven, zoals elektrische radiatoren.

Laat apparatuur als tv en stereo niet stand-by staan, maar zet ze helemaal uit.

Verlaat het huis niet als er nog toestellen aanstaan (wasmachine, droogkast,
tv, strijkijzer, oven, ...).

Reinig de filter van de droogkast na elke droogbeurt.

Gebruik de magnetron/oven uitsluitend voor het bereiden of verwarmen van voedsel of drank.

Kijk één keer per jaar de goede staat van uw elektriciteitsinstallatie na.

 

 

 

Brand door kortsluiting

 

Ook kortsluiting in apparaten als vaatwassers, wasmachines en wasdrogers is een belangrijke oorzaak van woningbranden. Het is daarom veiliger als u thuisblijft wanneer u een apparaat gebruikt. Mocht er onverhoopt brand uitbreken, dan bent u er snel bij. Om een brand nog sneller te ontdekken, kunt u rookmelders installeren.

 

Elektriciteit uit voor het blussen

 

Mocht er onverhoopt toch brand uitbreken, schakel dan altijd eerst de elektriciteit uit voordat u met water gaat blussen.

 

Zet hiervoor alle schakelaars in de meterkast om. Zorg dus dat de meterkast altijd goed bereikbaar is en dat u goed bij de schakelaars kunt. Gebruik uw meterkast daarom niet als opbergkast.

 

Opgepast voor elektrocutie

 

 

Gebruik nooit elektrische toestellen wanneer u natte handen hebt of met de voeten in het water staat

Plaats nooit elektrische toestellen dicht bij uw bad of douche

Gebruik enkel erkend materiaal: het is herkenbaar aan de labels BOSEC, CEBEC, CE

 

 

Meer informatie over preventie brand en brandwonden vindt u op www.stichtingbrandwonden.be.

 

Met Vriendelijke Groeten,

Jean-Pierre Arnould,
Gedelegeerd Bestuurder

De Belgische BrandwondenStichting onderschrijft Ethisch Fondsenwerven

Dit bericht komt van de Belgische BrandwondenStichting overeenkomstig haar opdracht en conform de wetgeving op de bescherming van de levenssfeer. Meer info

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Brandweer gooit poorten van de kazerne open en schuift publiek 30 meter de hoogte in

Brandweer gooit poorten van de kazerne open en schuift publiek 30 meter de hoogte in

 • woensdag 24 september 2014
 • in Brandweer
 • Auteur: Rudy Tollenaere                 
Archieffoto, gemaakt op de Sint-Barbaraviering, in december 2013, waar ook een aantal gepensioneerde brandweerlui aanwezig waren.

Archieffoto, gemaakt op de Sint-Barbaraviering, in december 2013, waar ook een aantal gepensioneerde brandweerlui aanwezig waren.

 
LOCHRISTI - Noteer nu al in uw agenda. Volgende zondag 28 september houdt de brandweer de tweejaarlijkse opendeurdag. De opendeurdag duurt van 14 tot 18 uur, en heeft uiteraard plaats in en aan de kazerne aan de Koning Boudewijnlaan. Er zijn allerlei demonstraties,workshops voor kinderen en een concert van Kurt Burgelman. Nieuw dit jaar is dat het publiek de mogelijkheid krijgt om met de elevator (de uitschuifbare ladder) 30 (dertig) meter de hoogte in te gaan. Weliswaar beveiligd. Wie dat bijzonder gevoel wil meemaken moet wel 5 euro betalen. De opbrengst daarvan gaat naar BRAVO, een centrum voor het voorkomen van brandwonden. Ook de workshops voor kinderen die zondag plaats vinden gaan over het voorkomen van brandwonden en worden verzorgd door de mensen van BRAVO. Ook de politie is met informatiestands aanwezig op de opendeur. Meer info en fotoreeksen van Lut en Daina over de brandweer, de volgende dagen op Lochristi Blogt.         

Opendeur Brandweer 2014 - A2 LoRes

 

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |