31-08-14

Nóg straffer: zo werkten zelfs mieren tot nu toe niet samen

 

 

Nóg straffer: zo werkten zelfs mieren tot nu toe niet

 
 
 

Door:
31/08/14 - 10u20  Bron: The Atlantic

 

video Dat mieren dingen kunnen optillen die tot 5.000 (!) keer meer wegen dan hun eigen gewicht, wisten we al. Dat ze heel goed samenwerken binnen een kolonie, ook. Maar dat ze ook nog eens de techniek van de zogenaamde 'daisy chain' toepassen, is nieuw. En, volgens wetenschappers: nóg straffer.

In het filmpje zien we mieren aan het werk in ware teamspirit. Ze dragen samen iets - waarschijnlijk een duidendpoot - dat een pak groter is dan elke mier afzonderlijk. Op zich niet wereldschokkend omdat mieren daarvoor nu eenmaal bekendstaan. Maar: de voorste mieren vormen een 'daisy chain', een kettingsysteem waarbij de ene mier de andere vastgrijpt om zo meer kracht te kunnen ontwikkelen. Deze 'madeliefjesketting' is ongezien in de dierenwereld, zelfs bij mieren.

Touwtrekken
Journaliste Rose Eveleth van The Atlantic verwonderde er zich ook over en liet de video zien aan Terry McGlynn, een entomoloog aan de California State University in Dominguez Hills. "Deze video, afkomstig ergens uit Zuidoost-Azië, toont een soort van Leptogenys-mieren die een grote prooi (ziet eruit als een duizendpoot) voortslepen in een zeer lange daisy chain, alsof ze aan touwtrekken doen", aldus McGlynn in een mail aan Eveleth. Hij bevestigt dat dit gedrag onbekend is bij mierenexperten.

Volgens doctoraatsstudente Helen McCreery van de University of Colorado is het niet zo dat de mieren zomaar om het even wat vastpakken om mee te werken. "Mieren zijn heel sterk in het onderscheiden van andere mieren in de kolonie en iets anders. Dit maakt de vervoerstechniek van de daisy chain heel verschillend van alle andere die we kennen."

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

14 leden van Sea Shepherd gevangen genomen tijdens actie tegen de walvisvangst

Government of Denmark and Faroese Law Enforcement Agency: Release the 14 Sea Shepherd Volunteers

 
This petition is awaiting approval by the Avaaz Community
Government of Denmark and Faroese Law Enforcement Agency: Release the 14 Sea Shepherd Volunteers
10,000
7,050

7,050 signers. Let's reach 10,000

 
 
 

Why this is important to me

14 Sea Shepherd Volunteers were taken prisoner illegally by the Danish Navy and are being held against their will for the "crime" of protecting pilot whales from slaughter, not only are the actions against the volunteers immoral, it is illegal under the 1986 International Ban on Whaling.

We are demanding the immediate release of ALL Sea Shepherd personnel as well as ALL Sea Shepherd physical and intellectual property to include the swift boats, cameras and video recording equipment, all photos and videos that are now in the hands of the Danish Navy and local Faroese Government.

Furthermore ALL personnel, video images, photographs, personal and miscellaneous Sea Shepherd equipment MUST be returned unharmed, unaltered or undamaged in any form or fashion, finally we demand that under the International Ban on Whaling that your Government cease and desist from further killing immediately!

In 1986, the International Whaling Commission (IWC) enacted a moratorium on all commercial whaling. Since then, three nations - Iceland, Norway, and Japan - have brutally slaughtered over 25,000 whales under the guise of scientific research and for commercial purposes. The IWC does not have the capacity to enforce the moratorium. Sea Shepherd, guided by the United Nations World Charter for Nature, is the only organization whose mission is to enforce these international conservation regulations on the high seas.

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Fire&Rescue Days te Leke

Dit jaar bestaat het brandweerkorps van Leke precies 75 jaar. De Leekse spuitgasten willen dit niet onopgemerkt laten voorbij gaan en organiseren daarom in het weekend van 6 en 7 september de Fire & Rescue Days, met als hoogtepunt op zondag een algemene veiligheidsdag!

 

Je bent er op zondag 7 september welkom van 10u tot 18u in de verkeersvrije Lekedorpstraat te Leke voor een groots evenement in samenwerking met diverse veiligheidsdisciplines waaronder:

·         Brandweer

·         Civiele Bescherming

·         Politie

·         Rode Kruis West-Vlaanderen

·         Vlaamse Kruis

·         Mug- Heli (continue aanwezigheid tussen 10u en 13u)

·         Sea King (aanvraag lopende)

·         Defensie / DOVO

·         Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid (BIVV) met o.a. tuimelwagen

·         Diverse leveranciers van zowel rollend materieel als klein brandweermateriaal

·         Oude brandweervoertuigen

·         Animal Rescue Team (in samenwerking met SOS Reptiel)

·         Rookmobiel

·         ....

Naast de verschillende static shows en info- en rekruteringsstanden zullen de verschillende disciplines doorlopend tal van demonstraties en workshops organiseren waaronder:

·         Workshop reanimatie

·         Workshop rond brandpreventie

·         Workshop(s) rond alcohol achter het stuur

·         Bezichtigen Mug Heli

·         Reddingen op hoogte

·         Het vangen van dieren in nood

·         Het opstellen van de zand-line voor het vullen van zandzakken

·         Demonstraties door leveranciers van reddingsmateriaal

·         Duikinitiatie

·         Simulatie woningbrand/voertuigbrand

·         ....

 

Dit is nog maar een greep uit het aanbod. Je kan het zo gek niet bedenken of het zal tijdens de Fire & Rescue Days te zien zijn. Daarnaast worden ook de jongsten onder ons zeker en vast niet uit het oog verloren. Voor hen staan onder andere ritjes met de brandweerwagen, blussen bij de brandweer en een groots springkastelenpark in het thema van de brandweer op het programma.

 

Daarnaast zijn er ook verschillende mogelijkheden om de innerlijke mens te versterken terwijl je op je gemak een praatje kan slaan met vrienden, kennissen of zelfs collega's brandweerman/-vrouw.

 

Kortom een dag om niet te missen zowel voor jong als oud !!!

 

Voor meer info, zie ook onze website: www.75jaarbrandweerleke.be

 

 

Hopelijk tot dan,

 

 

Brandweer Leke

 

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Brandweer krijgt nat pak

Brandweer krijgt nat pak

 • zaterdag 30 augustus 2014, 03u00
 • Auteur: rbm

 

Alles over

 
 
 

PUTTE -

De brandweerlieden van Putte hebben zichzelf getrakteerd op een ijskoude douche. Ze namen de uitdaging van de Ice Bucket aan en kieperden een emmer ijskoud water over hun hoofd. Elke deelnemer stort ook nog eens tien euro aan de ALS-liga, de organisatie waar het allemaal rond draait. De Putse spuitgasten dagen op hun beurt de collega’s van de korpsen in Heist-op-den-Berg, Rivierenland en Leuven uit.

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Afstand houden

2.jpg

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Jan zeilinstructeur Bloso

Jan de zeilinstructeur van het Bloso havengeul, gaat voor 4 jaar een wereldreis maken met zijn zeilboot.

Hij werd opgewacht door de andere instructeurs en vrienden voor zijn vertrek.

1.jpg

IMG_4540.JPG

IMG_4506.JPG

 

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

30-08-14

Signalisatiewagen beschermt hulpverleners

Signalisatiewagen beschermt hulpverleners
Auteur: rso  

Splinternieuw: de ambulance-reanimatiewagen en de nieuwe signalisatiewagen. 
Splinternieuw: de ambulance-reanimatiewagen en de nieuwe signalisatiewagen.
mvn

De brandweer van Brugge beschikt voortaan over een signalisatiewagen. Die moet drama’s zoals in Machelen, bij Brussel, vermijden. Daar raakten twee agenten zwaargewond toen ze tijdens een interventie werden aangereden.
De nieuwe signalisatiewagen dient voor de beveiling van de werkplaats en de hulpverleners tijdens een interventie op de openbare weg waar 70 kilometer per uur of meer gereden mag worden. Dat zo’n wagen levens kan redden, bleek onlangs nog op de Brusselse ring ter hoogte van Machelen. Twee agenten van de federale wegpolitie werden daar na een ongeval aangereden terwijl ze bezig waren met de vaststellingen. Ze raakten zwaargewond. Ook de brandweerkorpsen van Middelkerke en Knokke-Heist kochten zo’n signalisatiewagen. ‘De wagen is uitgerust met een opklapbaar signalisatiebord op het dak, kegels, flitslampen, jassen, toortsen en een tent die we gebruiken bij dodelijke verkeersongevallen’, zegt de Brugse brandweercommandant Franky Gardin.

Verder stelde de brandweer ook een nieuwe ambulance-reanimatiewagen voor.

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Klaroenblazer Verschoot blaast al 60 jaar Last Post

Klaroenblazer Verschoot blaast al 60 jaar Last Post

Belga
  

Al 60 jaar lang blaast Ieperling Antoon Verschoot de Last Post aan de Menenpoort.

Daarvoor werd de 89-jarige klaroenblazer woensdagavond geëerd. Hij ontving ook de prestigieuze eretitel "Ridder in de Leopoldsorde". Volgend jaar in juli wordt voor de 30.000ste keer de Last Post geblazen ter ere van alle slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog. Antoon Verschoot nam er daarvan ruim 11.000 voor zijn rekening. "Hij was slechts een keer te laat, maar kwam waarschijnlijk niet één keer te vroeg thuis", grapte burgemeester Jan Durnez.

Preus

"We zin preus ip u", sprak gouverneur Decaluwé zijn trots in het West-Vlaams uit, "voor deze maatschappelijke bijdrage en volharding." Dat mag ook wel want sinds zijn eerste optreden in 1954 speelde Verschoot onder meer voor koning Boudewijn en koning Filip, maar ook voor Moeder Theresa, Bob Geldhof, George Bush sr. en recent nog voor de 28 staats- en regeringsleiders van de Europese Unie. Maar vooral de komst van paus Johannes Paulus II maakte een diepe indruk op hem. Antoon Verschoot kreeg dan ook een lang en warm applaus van alle prominenten tijdens de overhandiging van de oorkonde en de medaille. Daarna ging het naar zijn tweede thuis, de Menenpoort, voor een speciale Last Post-ceremonie.

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Bijna dagelijks agressie op spoed (video)

Bijna dagelijks agressie op spoed (video)

Print

Bijna dagelijks agressie op spoed (video)

“Meestal blijft het bij wat trekken en duwen, maar maandelijks vallen er wel eens klappen”, zegt Bjordy Lambrichts, verantwoordelijke voor de dienst 100. Foto: Patrick Hattori

 

Agressie is bijna dagelijkse praktijk voor ambulanciers en verpleegkundigen van de dienst spoedgevallen van het AZ Sint-Maarten in Mechelen. “Maar wij laten dit niet zomaar gebeuren. Bij materiële of lichamelijke schade stellen wij ons burgerlijke partij”, zegt algemeen directeur Jan Ennekens.

Een 40-jarige Mechelaar stelde zich dinsdag erg agressief op toen hij na een ongeval werd overgebracht naar het ziekenhuis. Uiteindelijk mocht de dronken man zijn roes uitslapen in een politiecel. “De man was onder invloed van middelen en hij vond dat hij te lang moest wachten”, zegt Ennekens van het AZ Sint-Maarten. Steeds vaker hebben mensen er blijkbaar moeite mee dat op een dienst spoedgevallen geen klassieke beurtrol geldt. “Wij beoordelen patiënten op basis van dringende en minder dringende behandelingen”, legt de directeur uit.

Al kunnen ook het gebruik van medicatie, alcohol of anderen verdovende middelen de oorzaak zijn van agressie. “Net als de confrontatie van familieleden met de pijnlijke situatie van een dierbare. Dan gaan mensen al eens door het lint. Vooral de verbale agressie kan enorm zijn”, zegt Jan Ennekens. De directie van het ziekenhuis tilt daar zwaar aan. Zo stuurt het elke persoon die zich agressief opstelt een brief. “Om aan te geven dat zulk gedrag niet door de beugel kan.”

Bij materiële of fysieke schade gaat de directie een stap verder. “Dan stellen wij ons burgerlijke partij. Zo was een van onze mensen een tijdje arbeidsongeschikt. Daarvoor hebben het ziekenhuis en het personeelslid een schadevergoeding gekregen”, zegt Ennekens nog.

Klik en lees meer in de donderdagkrant van Gazet van Mechelen.

 

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Brandstichting

Wat minder goed nieuws over de brandweer...

"Vertrouwen na pakken brandweer"

De brandweerkzerne in Onderbanken»
De brandweerkazerne in OnderbankenL1

Burgemeester Clermonts van het Limburgse Onderbanken heeft nog steeds vertrouwen in het brandweerkorps in haar gemeente. Bij de Limburgse omroep L1 reageerde ze op de arrestatie van drie leden van de vrijwillige brandweer.

Zaterdagnacht werden twee brandweermannen gearresteerd. De derde verdachte werd maandag aangehouden. Zij worden verdacht van het stichten van meerdere branden.

"Schouder aan schouder"

Gisteravond was er een bijeenkomst van het korps. Daar zei Clermonts dat ze schouder aan schouder staat met de brandweermannen. "Ik heb diep respect voor de vrijwilligers die de veiligheid van onze samenleving bewaken."

Twee van de verdachten zitten nog vast. De derde is weer vrijgelaten, maar blijft wel verdachte. Het is niet duidelijk hoeveel branden de verdachten zouden hebben gesticht.

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Gemeenteraad Veurne

In de gemeenteraad van Veurne


1.     Wijziging en hervaststelling van het reglement voor de organisatie van de gemeentelijke gemengde brandweerdienst


2.     Vacantverklaring, bij aanwerving, van drie betrekkingen van beroepsbrandweerman bij de gemeentelijke gemengde brandweerdienst


3.     Vacantverklaring, bij bevordering, van zes betrekkingen van beroepskorporaal bij de ge-meentelijke gemengde brandweerdienst


4.     Vacantverklaring, bij bevordering, van drie betrekkingen van onderluitenant-vrijwilliger en één betrekking van kapitein-commandant-vrijwilliger bij de gemeentelijke gemengde brandweerdienst

 

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Brandweer ontdekt bosbewoners in Schoten

Brandweer ontdekt bosbewoners in Schoten

Print

Brandweer ontdekt bosbewoners in Schoten

Foto: BFM

 

Bij een klein brandje aan een overwoekerd stuk groen in Schoten deden de spuitgasten een vreemde ontdekking. In een verlaten houten barak troffen ze twee mannen aan die er hun intrek hadden genomen.

Een compleet overwoekerde lap groen op de rand van de gemeente Schoten, grenzend aan het Merksemse Bouckenborghpark. Dat is waar de brandweer zich een weg door moest banen om bij de brand te kunnen komen. Eenmaal aangekomen, was er niet veel nodig om het vuur te blussen. Een schep water uit een naastgelegen beekje volstond. 

Het vuur bleek aangestoken door Marian O. en diens oom, twee Roemenen die naar eigen zeggen sinds een maand hun intrek hebben genomen in een houten barakje dat ooit dienst moet hebben gedaan als materiaalhok van een tuinder. In een poging om het verloederde huisje wat op te knappen, hadden ze afval in brand gestoken. Dat dat zo veel aandacht zou trekken, daar hadden ze geen rekening mee gehouden. 

Mensenhandelaars

Pas als we hem met een Roemeense tolk opzoeken, kan Marian zijn verhaal doen. Hij spreekt een beetje Engels, maar te weinig om echt verstaanbaar te zijn. Hij en zijn oom hebben het huisje ingericht in twee delen: het grootste deel wordt ingenomen door een slaapkamer, maar er is ook een soort veranda waar ze kunnen eten en sigaretten rollen. Op een schapje staan zeep en scheerschuim. Op de grond een fles whisky en een fles Coca-Cola. Met dalstenen hebben ze zelfs een klein terrasje aangelegd. 

“Ik ben in 2004 naar België gekomen in de hoop dat ik hier een leven zou kunnen uitbouwen”, vertelt Marian. “Ik kwam eerst in Brussel terecht. Omdat ik mijn rechteronderarm ben kwijtgespeeld bij een ongeval in Roemenië, viel ik meteen in handen van mensenhandelaars. Ik werd gedwongen om op straat te bedelen. Ik diende een klacht in bij de politie omdat ik zo niet meer wilde leven en werd naar Antwerpen gebracht.” 

“Hier werd ik geholpen door Payoke (het Antwerpse slachtofferonthaal voor mensensmokkel, red.). Ik kreeg een appartement en een invaliditeitsuitkering, maar het liep fout. Ik werd uit mijn appartement gezet en kwam opnieuw op straat terecht. Terwijl ik in een park lag te slapen, werd ik beroofd. Al mijn papieren ben ik kwijt. Na dagen rondzwerven in de regen, vond ik dit huisje. Mijn oom, die artritis en suikerziekte heeft, en ik trokken erin. Alles is beter dan op straat slapen.” 

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Civiele bescherming wordt deel van leger

Civiele bescherming wordt deel van leger

Print

 

Civiele bescherming wordt deel van leger

Foto: Archief                                                                                                                               

 

De Civiele Bescherming wordt een onderdeel van het leger. Daar zijn de vier partijen die onderhandelen over de vorming van de nieuwe federale regering het principieel over eens. Het moet helpen om de efficiëntie van de Civiele Bescherming te vergroten.

De Civiele Bescherming biedt om op het even welk ogenblik meteen hulp bij grote rampen in eigen land en soms ook in het buitenland als versterking van het B-Fast-team. Het beschikt daarvoor over zwaar gespecialiseerd materieel en gespecialiseerde diensten verspreid over zes locaties in het land. De Civiele Bescherming met zijn 450 medewerkers en 650 vrijwilligers valt nu nog onder Binnenlandse Zaken. De meeste tijd staan ze stand-by. Op zich een goede zaak, want dan zijn er geen rampen. Maar het is niet efficiënt. Daarom willen de vier partijen van de Zweedse coalitie de Civiele Bescherming inkantelen in het leger, waardoor men manschappen en materieel vaker en breder kan inzetten. Op termijn werkt dat ook besparend, omdat geen dubbels meer nodig zijn.

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Warrelniet

Beste vrienden, kennissen en familie

 

Ik dacht dat dit jou wel zou interesseren.

 

Sea Shepherd Belgium voert campagne tegen de “recreatieve” netten die “sportvissers” op de Belgische stranden zetten.

In deze netten sterven duizenden vissen en verdrinken tientallen bruinvissen (’t kleinste walvisje dat in onze Noordzeewateren leeft).

Europa eist dat de Vlaamse Regering deze netten verbiedt, maar minister Schauvlieghe en co doen niets.

Voor alle info kan je terecht op www.warrelniet.be.

 

Onze “Warrelniet” campagne komt aan bod in “Het Beste Moet Nog Komen”, het nieuwe praatprogramma van Steven Van Herreweghe (Vier).

Sea Shepherd Belgium ambassadeur Tom Waes is de centrale gast in de eerste aflevering, die aanstaande maandag 1 september om 21.05u wordt uitgezonden op Vier.

 

Heb je deze boodschap al bekeken?

http://www.youtube.com/watch?v=WpumFslk49k&feature=share

 

De clip is er dankzij Steven Van Herreweghe en Vier. Meer ga ik niet verklappen ….

Veel kijkplezier J

 

Beste groet

 

Anne Van Ingelgem

Director Sea Shepherd Belgium vzw

 

anne@seashepherd.be

info@seashepherd.be

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Nieuws uit Nieuwpoort

persknipsels29augustus.pdf

Wat Nieuws uit Nieuwpoort.

 

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

29-08-14

Open deur Wetteren

Dit weekend opendeurdagen bij brandweer en veiligheidsdagen bij politie

 • dinsdag 26 augustus 2014, 22u25
 • in Politie, Brandweer
 • Auteur: wpoelman                 

 

 

 

Open deurdagen bij Wetterse Brandweer en Politie

Open deurdagen bij Wetterse Brandweer en Politie

Alles over

 
 
 

WETTEREN - Op zaterdag 30 en zondag 31 augustus zetten zowel de Wetterse brandweer als de politiezone Wetteren-Laarne-Wichelen de deuren open voor het publiek. Bij de beide korpsen staat er heel wat op het programma.

BRANDWEER:

 • Doorlopende static show van het rollend materieel.
 • Tentoonstelling van oldtimer voertuigen.
 • Blus- en reddingsoefeningen.
 • Barbeque: zaterdagavond vanaf 18 uur en zondag vanaf 12 uur. Kaarten zijn enkel te verkrijgen in voorverkoop bij de brandweerlui of in de brandweerkazerne. Volwassenen betalen 16 euro, kinderen van 6 tot 12 jaar 8 euro.

POLITIE:

 • Initiatie rijden met elektrische fietsen.
 • Fietsbehendigheidsparcours.
 • Adviezen rond diefstalpreventie.
 • Stand rekrutering.
 • Fietsenverkoop door de jeugdraden (zondag).
 • Uitdelen van gadgets (mogelijkheid tot 'blazen').
 • Tuimelwagen (preventie gordeldracht).
 • Static show politiewagens en rondritten.
 • Motorsimulator.

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Oleanderpijlstaart

Brandweerman spot nachtvlinder die sinds de jaren tachtig niet meer in ons land is waargenomen

‘Iedereen belt me sinds ik zeldzame vlinder zag’

 • vrijdag 29 augustus 2014, 03u00
 • Auteur: MARK MAES                          
‘Gelukkig nam ik een foto van de vlinder’, zegt Luc David.

‘Gelukkig nam ik een foto van de vlinder’, zegt Luc David.

Alles over

 
 

1.jpg

 

NIEUWPOORT -

De telefoon van brandweerman Luc David uit Nieuwpoort stond gisteren roodgloeiend. Iedereen wil de zeldzame nachtvlinder zien die hij een dag eerder spotte. Alleen had hij het beestje al weer de vrijheid gegeven.

‘Bij een vriend deed ik woensdag een prachtige en zeer zeldzame ontdekking’, zegt Luc David. ‘Hij toonde mij een schitterende vlinder die in zijn tuin zat.’

De brandweerman is zelf lid van Natuurpunt en zette een foto van de vlinder op de website waarnemingen.be, zonder te beseffen welk exemplaar hij onder ogen kreeg. ‘Via de website kwam ik te weten dat het om een Oleanderpijlstaart ging. Een zeer mooie nachtvlinder, die in ons land al jaren niet meer is gespot. Het zou van de jaren tachtig geleden zijn dat hij bij ons nog waargenomen is.’

De vondst lokte meteen reacties uit van mensen over het hele land. ‘Allerlei mensen, maar toch vooral vlinderdeskundigen, belden mij op. Zelfs een professor uit Tervuren vroeg nieuws over de vlinder. Maar ik kon het beestje niet meer tonen, want ik heb hem uit een natuurlijke reflex weer vrijgelaten.’

Nadien zocht Luc David nog in de tuin van zijn vriend, maar zonder resultaat. ‘Gelukkig had ik er nog vlug foto’s van genomen. Aangezien het om een nacht- en trekvlinder gaat, veronderstel ik dat hij weggevlogen is’, zegt David.

De Oleanderpijlstaart komt voor in subtropische gebieden en het Middelandse Zeegebied. ‘Volgens een van de deskundigen die me opbelden, zou het kunnen dat de vlinder hier ontpopt is.’

De vleugels van de Oleanderpijlstaart kunnen zes centimeter lang worden. Hij heeft bruingroene, paarse strepen en ogen op de achterkant van zijn lijf. De patronen op zijn lichaam dienen als camouflage voor vogels. De vlinder leeft van maagdenpalm en oleander, vandaar zijn naam.

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (1) |  Facebook |

28-08-14

Proefproject met politie te paard positief

Proefproject met politie te paard positief

 

Het is vooral de bedoeling het veiligheidsgevoel op het strand te verhogen.

Alles over

 
 
 

NIEUWPOORT / KOKSIJDE / DE PANNE -

Het proefproject aan de Westkust, waarvoor de Scheepvaartpolitie, de federale politie te paard en Politie Westkust de handen in elkaar hebben geslagen, krijgt een positieve evaluatie.

‘We beschikken niet over voldoende manschappen om efficiënt op de stranden controles uit te voeren’, zegt korpschef Nicolas Paelinck van PZ Westkust. ‘Dat lukt dus wel dank zij deze unieke samenwerking en het verhoogt meteen ook het veiligheidsgevoel op de stranden.’

Tijdens het proefproject werd vooral voor gevaren en problemen gewaarschuwd. Zo kregen acht kitesurfers expliciet verbod om in zee te gaan, zolang ze niet in orde waren met de reglementering. Een ervan kreeg daarbovenop een GAS-boete voor het niet dragen van de verplichte lycra. Voorts moest de ploeg vier keer tussenbeide komen voor verloren gelopen kinderen en een inwoner die een groot zwembad had gegraven om er een feest met BBQ te organiseren, mocht onmiddellijk de duinen herstellen. Ook werden zeven hondenbaasjes in functie van de gemeentelijke wetgeving op hun plichten gewezen.

Misschien nu nog een proefproject met een 4x4 en zodiac voor de Nieuwpoortse brandweer op het strand, zo kunnen de duikers wat vlugger aan de laagwaterlijn staan bij drenkelingen of surfers in nood.

 

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (1) |  Facebook |

Racisme op de reien: zwarte zwaan moet weg

Stadsbestuur vindt dat dier niet past in ‘eeuwenlange traditie’

Na zwarte Piet nu ook nog de zwarte zwaan......

Racisme op de reien: zwarte zwaan moet weg

 

 

‘We kunnen niet zomaar elk dier toelaten op de Brugse reitjes’, zegt burgemeester Renaat Landuyt.

‘We kunnen niet zomaar elk dier toelaten op de Brugse reitjes’, zegt burgemeester Renaat Landuyt.

 

Lees ook

 • Bruggelingen scharen zich achter zwarte zwaan in reien

          

In Brugge is een debat over racisme aangezwengeld door ... een zwaan. Een zwart exemplaar dat sinds kort optrekt met zijn witte broeders en zusters, staat op het punt de stad uitgezet te worden. ‘Een vogel die weg moet om zijn kleur, dat is flauw.’

Al eeuwenlang zijn zwanen de bekendste bewoners van de reien, maar een zwart exemplaar, dat hadden ze in Brugge nog niet gezien. Logisch, want de zwarte zwaan komt van nature alleen voor in Australië, Nieuw-Zeeland en Tasmanië. De stad Brugge wil dat het wilde dier, waarvan niemand weet hoe het een paar weken geleden in Brugge terechtkwam, uit de binnenstad verdwijnt. ‘Het gaat om een exotische soort die niet thuishoort tussen de witte zwanen, die hier al honderden jaren wonen. We kunnen niet zomaar elk dier toelaten op de Brugse reitjes’, zegt burgemeester Renaat Landuyt (SP.A). ‘Net zoals een stad onkruid moet bestrijden, moet het ook zijn dierenbestand beheren. Dat is niet alleen nodig om de kwaliteit van het water op peil te houden, maar ook om een eeuwenlange traditie in ere te houden.’ Volgens een legende beval aartshertog Maximiliaan I in de vijftiende eeuw ten eeuwigen dage zwanen op de reien.

De uitwijzing stuit op hevig protest. Op het Wijngaardplein, waar de zwaan zijn vaste stek heeft, waren ze al fan geworden van die vreemde eend in de bijt. Ook vogelexperten niet gelukkig met de beslissing. Lees er alles over in Het Nieuwsblad van woensdag 27 augustus.

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (1) |  Facebook |

Vierdaagse van de Ijzer - Taverne Astra te Nieuwpoort

Footer-Email-PaulVanBockstaele-AOR

 

Een fotooke genomen door Paul tijdens de vierdaagse.

Alvast bedankt Paul.

Brandweer en jeugdbrandweer.

IMG_3729.jpg

 

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

27-08-14

Oleanderpijlstaart

Gisteren was Peter in zijn tuin aan het rammelen en vond deze toch wel uitzonderlijke pijlstaart

Hij kwam het mij brengen en wat blijkt dat we eerst dachten dat  het een Lindepijlstaart was, maar door kenners op waarnemingen.be werd het al gedetermineerd als de zeldzame Oleanderpijlstaart, al jaren niet meer gezien in Vlaanderen.

 

uit wikipedia

De oleanderpijlstaart (Daphnis nerii) is een nachtvlinder uit de familie Sphingidae, de pijlstaarten.

De grote oleanderpijlstaart heeft een spanwijdte van 8 tot 12 centimeter. Hij valt op door zijn groene en roze strepen en vlekken, hier en daar een paarse. Hij komt voor in bijna heel Afrika en het zuidoostelijke deel van Azië. Soms wordt de mooie vlinder als trekvlinder in Europa waargenomen.

De tot 10 centimeter lange rups is groen, bruin, geelbruin, geel of lichtblauw met een witte streep over het lichaam en een geel slaphangend stekeltje. Op zijn 'nek' zit een witte oogvlek, met een zwarte en een blauwe rand. Hij leeft van oleander en maagdenpalm (vinca).

De oranjebruine cocon is lang en slank, met een zwarte 'scheiding' tussen de vleugeldelen. Op zijn zijkant heeft hij zwarte vlekken.

 

2.jpg

IMG_4453.JPG

1.jpg

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (1) |  Facebook |

Duiktank op Transfosite Zwevegem krijgt stilaan vorm

Duiktank op Transfosite Zwevegem krijgt stilaan vorm

http://www.focus-wtv.be/nieuws/duiktank-op-transfosite-zw...

Daar kunnen geïnteresseerden hun eerste duiklessen krijgen in een veilige omgeving voor ze naar open water gaan.

Met 15 meter diepte en 4 miljoen liter water wordt dit een uniek concept in Europa.  De ruwbouw van de impressionante constructie is in de eindfase. In de reusachtige olietank wordt een betonnen gebouw opgetrokken en een tank in de tank.

In de buitenste schil rondom de duiktank zijn er al kleedkamers, douches en een cafetaria gebouwd. Op de bovenste verdieping, waar duikers in het water gaan, overspant een glazen dakconstructie het gebouw. Op de bodem wordt mogelijk een scheepswrak geplaatst.

Kijken

Bezoekers zullen de activiteiten van de duikers kunnen volgen. Op alle verdiepingen en in de cafetaria zijn daarvoor kijkgaten aangebracht.  De duiktank is een onderdeel van de verdere uitbouw van de Transfo tot een site voor avonturensporten.

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Buurkorps Diksmuide helpt Nieuwpoort droog te houden

Buurkorps Diksmuide helpt Nieuwpoort droog te houden

Brandweer Nieuwpoort riep versterking van de zware debietpomp uit Diksmuide er werd water weg gepompt vanuit het Kattesas die in verbinding staat met de Oude Veurnevaart. Het zeepeil stond op dat moment hoger dan de vaart waardoor de sluizen niet konden geopend worden met een zware debietpomp van Diksmuide ( 5500 l/minuut) en de zware autopomp van Nieuwpoort (3800 l/minuut), pompte ze beiden het overtollige water over de sluismuur de haven in . Na 18u30 was het peil laag en kon de sluis geopend worden waardoor het peil in de oude Veurnevaart zakte.

 

 

 

 

Philip de brandweerman

 

http://philipdebrandweerman.bloggen

 

 

 

                      

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 


                      

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (2) |  Facebook |

Wateroverlast te Nieuwpoort

Gisteren hadden we wat wateroverlast te Nieuwpoort.

Ook het korps van Diksmuide kwam ons ter hulp.

Zoals je ziet, vol is vol....

4.jpg

2.jpg

1.jpg

7.jpg

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

warrelnietactie op Villa M deze avond

Petition Update

 

Luc,
Natuurpunt, Sea Shepherd Belgium, Sea First België, BlueShark just posted an update on the petition you signed:

 

de Vlaamse ministers voor Natuur en Visserij: Petitie voor een onmiddellijk verbod op het recreatieve gebruik van kieuw- en warrelnetten op Belgische stranden.

11,453 supporters

 

campagne "Warrelniet" op Villa M vanavond

Natuurpunt, Sea Shepherd Belgium, Sea First België, BlueShark

Aug 27, 2014

Beste Warrelniet sympathisanten, Sea Shepherd ambassadeur Tom Waes is vanavond te gast bij Hotel M. op EEN om 21:10. Naar aanleiding van deze videoclip van Tom Waes in verband...

Read more

 

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Wateroverlast Torhout

Wateroverlast in de Torhoutse Waterhoekweg gisterenmiddag.

 

 

wateroverlastTorhout1.jpg

wateroverlastTorhout3.jpg

 

 

Mvg,

 

Martijn Vanhinsberg
Correspondent VRT & Het Laatste Nieuws
Persbureau Jan Verbeke
0499/34 79 51
martijn.vanhinsberg@janverbeke.be
standby (24/7): 0486/379.380

 

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Brandweer pompt water weg

 

Brandweer pompt water weg

 • woensdag 27 augustus 2014, 03u00
 • Auteur: mma                 
 
 
 

NIEUWPOORT -

De brandweer van Nieuwpoort en Diksmuide pompten aan het Kattesas water naar de vaargeul van de IJzer, om het peil van de Oude Veurnevaart te doen zakken. In de Oude Veurnevaart monden tal van kleine beken uit die nu geleidelijk aan het vollopen zijn.

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Wateroverlast te Nieuwpoort

Vandaag was onze dienst terug aan het pompen aan de waterloop zonder naam.

Het Polderpark liep voor de tweede maal deze zomer onder water.

De bufferzone "Oude Veurnevaart" was ook vol met water zodanig dat het water geen weg meer kon naar de Havengeul

Het was pompen van het één naar het andere. Ook de schotten in de beek zonder naam werden verwijderd door een duiker.

Zelfs de eenden, ganzen en zwanen hadden meer dan water genoeg.

Hier enkele fotookes genomen door Viktor Mahieu

IMG_1755.JPG

IMG_1757.JPG

IMG_1761.JPG

IMG_1767[1].JPG

 

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

26-08-14

Eetdagen brandweer Hoeselt

eetdagen.jpg

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Wateroverlast in heel Vlaanderen

Wateroverlast in heel Vlaanderen: vijftien rivieren treden buiten hun oevers

 

Archiefbeeld.

Archiefbeeld.

 

Alles over

 • in het oosten en het centrum van Vlaanderen zijn vijftien rivieren uit hun oevers getreden. De Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) spreekt van een ‘waakstand’, waarbij er geen bedreiging is voor woningen.    

‘Een waakstand betekent dat de waterlopen gezwollen staan en buiten hun oevers treden, maar dat er geen huizen bedreigd worden’, verduidelijkt Katrien Smet van VMM. ‘Op verschillende plaatsen kunnen niet-kritieke overstromingen optreden, wat betekent dat weilanden en akkers onder water kunnen lopen.’

Sinds maandag viel er verspreid over Vlaanderen 20 tot 30 liter regen per vierkante meter. ‘Het gaat dinsdagnamiddag nog regenen, 20 tot 30 liter water per vierkante meter, maar het is onzeker waar de meeste regen zal vallen’, aldus Smet. De VMM verwacht niet dat gebouwen bedreigd zullen worden, hevige buien kunnen wel lokaal wateroverlast via rioleringen veroorzaken.

In Vlaams Brabant kreeg de Dijle in Sint-Joris-Weert en Korbeek-Dijle een waakstatus, net als de Leigracht (Neerijse), de Barebeek (Elewijt) en de Molenbeek.

Dat geldt in de provincie Antwerpen voor de Benedenvliet (Aartselaar), Kleine Aa ( Essen en Wuustwezel), Mark (Minderhout) en Aa (Turnhout).

In de provincie Limburg heeft de Dommel in Neerpelt een waakstatus, net als de Grote Laak (Tessenderlo), Mangelbeek (Lummen), de Demer (Spalbeek/Hasselt) en de Gete (Budingen).

Afritten en snelwegen afgesloten

In heel Vlaanderen zijn er problemen op het wegennet door de overvloedige regen. Dat meldt het Vlaams Verkeerscentrum. Afritten zijn afgesloten en snelwegen versperd. Lees hier  meer over de toestand op de weg.

In Torhout en Ruddervoorde, in West-Vlaanderen, krijgt de brandweer verschillende oproepen van wateroverlast.
 
 

 

 

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

1 2 3 4 5 6 7 8 Volgende