31-07-14

Vlinder mee dag in de lenspolder

affiche vlinder mee dag_001.jpg

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

halifax

15.jpg

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Oosterschelde - Yerseke

 

 

Gisteren op toer geweest met de marine bioloog Francis Kerckhof van KBIN en natuurgids Sharon, achter wat strandvondsten te Yerseke Oosterschelde Nederland.

 

Het was meer dan een leerrijke dag....

location.jpg

WvyMosselman.jpg

2022ce6d93be4b103129738ff1590f3b.jpg

 

IMG_4270.JPG

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Bruinvissen Middelkerke

Bruinvissen Middelkerke

Middelkerke, 29 en 30 juli 2014 – 2 dagen na elkaar spoelde een dode bruinvis aan op het strand van Middelkerke.

 

bron: zeezoogdierendatabank BMM

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (2) |  Facebook |

Halifax weekend

7.jpg

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Halifax weekend

6.jpg

3.jpg

4.jpg

5.jpg

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (1) |  Facebook |

30-07-14

24 uren van Leke met de fiets

Nieuwe afbeelding.png

Nieuwe afbeelding (1).png

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Ittre (Waals-Brabant) ondergelopen, kampplaatsen in Limburg ontruimd

Ittre (Waals-Brabant) ondergelopen, kampplaatsen in Limburg ontruimd

di 29/07/2014 - 20:37 Update: wo 30/07/2014 - 07:18 Belga, Zico Saerens, Gianni Paelinck, Rik Arnoudt De hevige regenval van vanmiddag en vanavond heeft op heel wat plaatsen wateroverlast veroorzaakt. In Ittre, in Waals-Brabant, en in Glabbeek, in Vlaams-Brabant, is het gemeentelijk rampenplan afgekondigd. In Limburg kreeg de brandweer honderden oproepen. Twee jongerenkampen moesten ook worden ontruimd.

 

Het noodweer heeft vooral Ittre getroffen waar het hele centrum onder water staat (zie Twitterberichten onderaan). Sommige straten zijn er herschapen tot heuse waterstromen en auto's drijven rond. Het water komt er volgens berichten tot 1,5 meter hoog. Tientallen inwoners moesten worden geëvacueerd. Ook elders in Waals-Brabant is er veel wateroverlast.

Voor het Kanaal Brussel-Charleroi is de alarmfase afgekondigd, vooral voor de vallei van de Hain. Ook andere waterlopen zoals La Samme in Ronquières en Seneffe en Le Pieton in Gouy bevinden zich op alarmpeil.

Vlaams-Brabant

Niet alleen Waals-Brabant, maar ook de buren in Vlaams-Brabant hebben het niet droog gehouden. De gemeente Glabbeek lijkt bijzonder hard getroffen door 2 felle onweersbuien. Het rampenplan is afgekondigd. "Het was totaal onveilig op de weg en heel veel ellende bij de mensen thuis. Een zaak die we in Glabbeek nog nooit hebben meegemaakt ", zegt burgemeester Peter Reekmans.

Het brandweerkorps in Overijse kreeg een tiental oproepen voor wateroverlast en modder op straten in Tervuren en Overijse. In het centrum van Sint-Genesius-Rode liepen heel wat gebouwen onder water.

Op de spoorlijn tussen Tienen en Vertrijk hebben tussen half negen en negen geen treinen gereden. De regen had veel zand weggespoeld van een spoorwegberm en daardoor werd er gevreesd voor de stabiliteit. Intussen verloopt het treinverkeer weer normaal, Infrabel heeft de hele nacht herstellingswerkzaamheden uitgevoerd.

Limburg

In Limburg kregen de verschillende brandweerkorpsen in de loop van de namiddag en avond honderden oproepen binnen. Veelal kregen de slokkers van de riolering het overvloedige water niet verwerkt, waardoor straten blank kwamen te staan. De brandweer van Genk kreeg een zeventigtal oproepen binnen. Vooral in de buurt van Houthalen waren er veel problemen.

In Zutendaal en in Neerpelt werden twee jongerenkampen geëvacueerd. Meer dan 300 jongeren moesten naar veiliger oorden worden overgebracht. Zelfs het Rode Kruis moest worden ingeschakeld.

De hulpcentrale in Hasselt ontving tussen 17.30 uur en 19 uur tweehonderd oproepen. De brandweer en politie sloten verschillende straten af omdat die blank stonden. De brandweer heeft ook zandzakjes klaarliggen voor de bewoners.

 

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Auto botst met Kusttram in Nieuwpoort

 

Auto botst met Kusttram in Nieuwpoort

 

 

 

Maandagavond is een bestuurder van een personenwagen licht gewond geraakt toen hij in botsing kwam met een Kusttram die richting Knokke reed.

 

Het ongeval gebeurde aan de rotonde van de Astridlaan met de Kaai ter hoogte van de vismijn.

 

De bestuurder van de wagen had de knipperende waarschuwingslichten waarschijnlijk niet of te laat opgemerkt en reed de rotonde over op het ogenblik dat de Kusttram voorbij reed.

 

De wagen werd in de flank gegrepen en een tiental meter meegesleurd. Hij kwam een eind verder naast de tram op de bedding tot stilstand.

 

De tram werd vooraan licht beschadigd en kon na de vaststellingen nog op eigen kracht verder rijden.

 

De wagen echter was aan de zijkant volledig ingedeukt en moest worden getakeld.

 

De reizigers op de tram konden met een vervangbus hun rit, richting Oostende, verder zetten.

 

Er was slechts korte tijd hinder voor het tramverkeer.

 

 

 

José Tyteca

 

Veurne

 

 

VKO Kusttram Nieuwpoort 28072014.jpg

vko tram  Nieuwpoort.jpg

 

 

 

 

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Bijgebouw van woning vernield door brand in Adinkerke

Bijgebouw van woning vernield door brand in Adinkerke

 

Dinsdagavond is een gebouw, dat achteraan in de tuin van een woning in de Duinhoekstraat in Adinkerke staat, door een uitslaande brand vernield.

Wat klein meubilair, tuinmateriaal en een diepvriezer bleven in de brand.

De brandweer kon voorkomen dat de brand naar de nabije woning oversloeg. 

Volgens de eerste vaststellingen zou de brand zijn ontstaan door een kortsluiting in een diepvriezer die achteraan het gebouw stond.

 

José Tyteca

Veurne

 

 

DSC_1476.JPG

DSC_1483.JPG

DSC_1488.JPG

 

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Bartje

Lachen

Bartje komt naar beneden voor zijn ontbijt, zijn moeder vraagt hem of hij
zijn klusjes al heeft gedaan.

" Nog niet", zegt Bartje.

"Dan krijg je nog geen ontbijt", zegt zijn moeder.

Dus Bartje helemaal chagrijnig.

Hij gaat de kippen voeren en geeft een kip een schop!
Dan gaat hij de varkens voeren en geeft een varken een schop!
Dan gaat hij de koeien melken en geeft een koe een schop!

Dan komt hij weer binnen.

Zijn moeder geeft hem een kom droge havermout.

"Waarom krijg ik nu geen eieren en spek? En waarom geen melk in mijn
havermout?" vraagt Bartje verontwaardigd.

"Wel?,   zegt moeder, ik zag je een kip schoppen, dus je krijgt geen eieren
voor een week."

"En ik zag je een varken en een koe schoppen, dus krijg je ook geen spek en
melk voor een week",   zegt zijn moeder streng.
Bartje baalt nog meer.

Dan komt zijn vader binnen, schopt de poes opzij en gaat zitten aan het
ontbijt.

Bartje kijkt lachend naar zijn moeder en zegt:
"Vertel jij het hem of zal ik???

Knipogen

 

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

spooknetten en ander rommel

Spooknetten en ander rommel...

Zeehond vindt dood in net - 30-07-14

Het net had pijnlijke snijwonden veroorzaakt (foto: Silke Kruk)

Het was geen prettig gezicht. Een jonge grijze zeehond werd afgelopen zondag gevonden met een visnet om haar nek. Het dunne touw zat strak en had duidelijk een pijnlijke wond veroorzaakt bij het dier. De afgelopen dagen was de zeehond al enkele malen gezien voor de Noord-Hollandse kust, maar kon niet gevangen worden. Totdat het zondag medewerkers van de reddingsbrigade van Callantsoog uiteindelijk wel lukte. Helaas bleek het te laat. Het dier stierf onderweg naar Ecomare.

Al jong verstrikt geraakt
Aan het gebit te zien, was de zeehond nog maar zo’n 1,5 jaar oud en is enige tijd geleden verstrikt geraakt in het net. Doordat zeehonden in hun eerste jaren flink groeien, is het net steeds strakker om het lijf van het dier gaan zitten. De touwen veroorzaakten vervolgens de snijwonden in de huid van de zeehond. Die kunnen behoorlijk pijnlijk zijn en het dier verzwakken. Wordt er geen hulp geboden dan gaat de zeehond uiteindelijk dood. In dit geval had de jonge zeehond ook nog eens flinke koorts. Uiteindelijk zijn de wonden, koorts en stress van de reis naar de opvang haar fataal geworden.

Tweede nettenslachtoffer
Het is de tweede melding in korte tijd van een nettenslachtoffer bij Ecomare. In mei kwam grijze zeehond Beau in de opvang. Ook bij hem had een visnet een flinke, diepe wond veroorzaakt in de nek. Voor Beau kwam de hulp gelukkig op tijd en hij is op 13 juni weer vrij gelaten in de Waddenzee.

Spooknetten
Losse visnetten, nylon touwtjes, ballonnenlint, visdraden met haak, plastic verpakkingsmateriaal, als zeedier kun je in zee veel spullen tegenkomen waar je levensgevaarlijk in verstrikt kunt raken. Jaarlijks sterven honderden vissen, vogels, dolfijnen, bruinvissen, zeehonden en walvissen doordat ze vast komen te zitten in touw, lint of zwerfnet. Bij Ecomare zien we helaas vaak genoeg de gevolgen van zwerfvuil voor dieren. Niet altijd loopt dit goed af.

Wat kun je doen?
Eén van de redenen waardoor er kapotte netten in zee drijven, is dat er nog steeds veel geld betaald moet worden voor het inleveren van de netten. Gelukkig zijn er wel vissers die de losse stukken net die zij op zee vinden, naar de kant brengen. Maar zelf kunnen we ook een steentje bijdragen en zorgen dat de zee schoner wordt en blijft. Door goed na te denken bij de materialen die we gebruiken bijvoorbeeld. De mooie, kleurige linten die vaak aan ballonnen hangen zijn een groot gevaar als ze in zee terecht komen. Papieren linten breken snel af en zijn dus veel minder gevaarlijk. Gelukkig zijn er meerdere organisaties die zich bezighouden met zwerfvuil langs de Nederlandse kust. Zo organiseert Stichting de Noordzee jaarlijks een aantal Strandschoonmaakdagen.

Meer weten?
In onze encyclopedie kun je meer lezen over zwerfvuil. Op de website van Stichting de Noordzee kun je meer lezen over de Strandschoonmaakdagen, in augustus wordt maar liefst 350 kilometer strand schoongemaakt.

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

bekenden

Als twee ouwe bekenden elkaar terug vinden ...

zwége en luc de pompier.

IMG_4022.JPG

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Halifax

1.jpg

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

29-07-14

Herdenking Halifax

Het afgelopen weekend waren we te gast bij de herdenking van de Halifax.

Daarover uiteraard een foto reportage.

IMG_4113.JPG

 

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Warm voorjaar zorgt voor gigantische wespenplaag

Uiteraard moet je eerst het verschil kennen tussen de wesp en de bij. Wij hebben in het voorjaar gelukkig een prachtige sectieoefening gehad over de verschillen en nog veel meer van deze nuttige vliegers.

Warm voorjaar zorgt voor gigantische wespenplaag

         &nb...

 

Warm voorjaar zorgt voor gigantische wespenplaag

Foto: Archiefbeeld                                                                                                                               

 

Wie veel in de buitenlucht vertoeft, heeft het wellicht al gemerkt: er zijn opmerkelijk veel wespen. Dat komt door de zachte winter en het warme voorjaar.

Normaal gezien zijn er pas vanaf augustus problemen met wespen, maar dit jaar kon de brandweer al in juni beginnen uitrukken om wespennesten weg te halen. Nochtans komen de wespen pas buiten piepen als ze volgroeid zijn, wat nu dus een pak vroeger blijkt te zijn.

Bovendien zou de enorme hoeveelheid neerslag van de voorbije weken in combinatie met zwoel weer ervoor kunnen zorgen dat de wespen niet alleen vroeger uit hun nest komen, maar dat er ook veel meer wespen zullen uitkomen.

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Duc in Altum

dirk 3.jpg

IMG_4194.JPG

De vrienden "bakkerij Verhelst" met de klassieke zeilboot "Duc in Altum" op toer.

dirk 1.jpg

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

hondje

De wachters van de havengeul.

De ene is echt, de andere niet.

wachters.jpg

 

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Brandweer roeit 20.000 honingbijen uit

Een schande....

 

IMKERS TELEURGESTELD DOOR 'ZINLOZE DOOD' VAN BEDREIGDE DIERTJES

Brandweer roeit 20.000 honingbijen uit

Imkers Edith Recko en Nele Schouteden kwamen zaterdag te laat in het schooltje in Hakendover: de brandweer van Tienen had het nest honingbijen al uitgeroeid. - BollenImkers Edith Recko en Nele Schouteden kwamen zaterdag te laat in het schooltje in Hakendover: de brandweer van Tienen had het nest honingbijen al uitgeroeid. - Bollen

Twee imkers zijn diep teleurgesteld in de brandweer van Tienen. Die moest zaterdag uitrukken voor een zwerm honingbijen die een klusdag in de basisschool in Hakendover verstoorde. Maar in plaats van de bedreigde honingbijen door een imker te laten verwijderen, roeide de brandweer de 20.000 beestjes genadeloos uit. "We wilden het risico niet lopen dat iemand gestoken zou worden", klinkt het bij de brandweer.

Ook de bijen die 'niet thuis' waren toen de brandweer hun nest vergiftigde zijn ten dode opgeschreven, omdat hun koningin dood is. - BollenOok de bijen die 'niet thuis' waren toen de brandweer hun nest vergiftigde zijn ten dode opgeschreven, omdat hun koningin dood is. - Bollen

In basisschool Stap voor Stap in Hakendover staken enkele ouders het voorbije weekend de handen uit de mouwen tijdens een klusdag. De kinderen amuseerden zich intussen op de speelplaats. Maar plots ontstond er een beetje paniek, wanneer er een 'wespennest' ontdekt werd op de speelplaats. Een van de ouders alarmeerde meteen de brandweer om de wespen te verdelgen.

BollenBollen

Imker verwittigd

Al snel had een van de ouders door dat het niet om wespen ging, maar om honingbijen. Omdat dat beschermde dieren zijn, verwittigde die imker Edith Recko.

Maar toen Recko samen met haar collega Nele Schouteden ter plaatse kwam om de bijenzwerm op te halen, was de brandweer alweer vertrokken. Zij hadden het nest uitgeroeid met vergif.

"Er zaten nog wel enkele honingbijen op de speelplaats", zegt imker Recko. "Maar ook zij zijn ten dode opgeschreven. Ze waren weliswaar 'niet thuis' op het moment dat de brandweer het gif over het nest spoot, maar omdat de bijenkoningin gestorven is zijn ook zij verloren. Honingbijen hebben een zeer specifieke geur, waardoor we ze niet bij een andere kolonie kunnen zetten. De 20.000 honingbijen zijn dus allemaal verloren."

Bedreigde diersoort

Een ramp, volgens de imker. "Honingbijen zijn sowieso al een bedreigde diersoort. En dat heeft grote ecoligische én economische gevolgen. Liefst 80 procent van de bestuiving gebeurt door de honingbij. Als die er niet meer zijn, is er ook geen voedsel. Nu al zijn er regio's in China waar mensen manueel voor bestuiving zorgen door middel van een penseeltje. En dan te bedenken dat de brandweer van Tienen dit weekend zomaar 20.000 honingbijen uitgeroeid heeft, terwijl dat niet nodig was. Jammer. Blijkbaar kennen veel mensen het verschil niet tussen een wesp en een bij. Zelfs niet bij de brandweer. Ik wil ze nochtans gratis en voor niets een bij-les geven." (lacht)

Altijd imker ter plaatse

Bij de brandweer van Tienen zitten ze verveeld met de zaak. "Als het om bijen gaat in plaats van om wespen, proberen we altijd om een imker ter plaatse te krijgen", zegt sergeant-majoor Eric Vandijck. "Maar uiteraard primeert de veiligheid."

"Als mensen paniekerig reageren en aangeven dat ze allergisch zijn, moet je het risico afwegen", zegt sergeant-majoor Vandijck.

"Je kan dan vasthouden aan de regels en wachten tot er een imker ter plaatse is, maar dan bestaat het gevaar wel dat je er even later naartoe moet met een ambulance. Maar we zullen nog eens samenzitten met de imkers", klinkt het bij de brandweer van Tienen.

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Hele woonwijk onder water in Wingene

Hele woonwijk onder water in Wingene

28/07/2014 om 12:18 - Bijgewerkt om 12:30

De gemeente Wingene, in West-Vlaanderen, is zwaar getroffen door het noodweer van vanochtend. Volgens de brandweer staan een volledige woonwijk en een volledige industriezone onder water. Ter Vloet "We hebben zowat 120 oproepen binnengekregen", zegt de brandweer van Wingene. "Maar wellicht zijn er nog meer mensen getroffen, want de volledige woonwijk Ter Vloet is onder water aan het lopen. Het gaat wellicht om een honderdtal huizen." Ook de industriezone 'De Verrekijker' staat onder water. Op de zwaarst getroffen plaatsen staat het water volgens de brandweer 1 meter hoog. Begin juni werd Wingene nog zwaar getroffen door een hagelstorm. Er vielen toen hagelstenen ter grootte van pingpongballen uit de lucht, met zeer veel schade tot gevolg.

 

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Nele

De "Nele" van Oostende, met een oude bekende aan boord, den Marc Saelens.

IMG_4231.JPG

 

IMG_4233.JPG

IMG_4230.JPG

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Tramverkeer onderbroken door ongeval in Nieuwpoort

Tramverkeer onderbroken door ongeval in Nieuwpoort

  • maandag 28 juli 2014, 20u20
  • BELGA
  • Auteur: kidr
 
 
 

NIEUWPOORT -

Door een ongeval in Nieuwpoort rijden er maandagavond geen kusttrams tussen Westende en Nieuwpoort. Dat meldt Julie Monteyne, woordvoerster van De Lijn West-Vlaanderen.

Rond 19.15 uur kwam het ter hoogte van de halte Nieuwpoort-Stad tot een aanrijding tussen een tram en een personenwagen. De precieze omstandigheden van het ongeval zijn voorlopig nog onduidelijk. De bestuurder van de auto werd met lichte verwondingen uit voorzorg afgevoerd naar het ziekenhuis.

Door het ongeval is het tramverkeer in beide richtingen onderbroken. De Lijn zet daarom pendelbussen in tussen de haltes Westende-Bad en Nieuwpoort-Zonnebloem. De schade aan de tram valt mee, waardoor het gewone tramverkeer na een onderbreking van ongeveer een uur zou kunnen hervatten.

Eerder maandagavond gebeurde er in De Panne al een kleine aanrijding tussen de kusttram en een personenwagen. Er was enkel blikschade. Die bewuste tram kon uiteindelijk met een vertraging van 17 minuten zijn weg hervatten.

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Boottrip

3 bis.jpg

Dit weekend had ik het geluk om terug een boottrip mee te maken. Nu met de familie Calcoen.

Tom had zin om eens "speed" te zetten naar Oostende.

 

IMG_4167.JPG

IMG_4164.JPG

IMG_4176.JPG

IMG_4242.JPG

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

28-07-14

Vandalisme Ijzermonding - de piete

Het is zomer en spijtig komt er dan wat meer vandalisme uit.

Aan de "Piete" het sluis die in verbinding staat met de kreek van Lombardsijde hadden vandalen het stalen netwerk waar men moet op staan in het sas geworpen.

Niet zonder gevaar natuurlijk, want als deze de sluis zou blokkeren en het wordt hoog water, kan een stuk gebied onder water komen te staan.

Met wat zijn ze toch allemaal bezig in plaats van te genieten van dit schoon stuk natuur aan de IJzermonding

IMG_4260.JPG

IMG_4261.JPG

 

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Brandweer rukt uit voor verdwenen trouwring

Brandweer rukt uit voor verdwenen trouwring

 

Fotograaf

KOBLENZ (ANP) - De brandweer van Koblenz heeft met een opmerkelijke actie het aanstaande huwelijk van een stel gered. Dat meldden Duitse media vrijdag. De man en vrouw bekeken op een terras in de stad hun trouwringen, toen een van de twee sieraden uit de handen glipte, in een regenafvoer terechtkwam en verdween.

Toen een eigen zoektocht niets had opgeleverd, riep het aanstaande echtpaar in paniek de brandweer te hulp. Die spoelde de afvoer met 2000 liter water en liet dat door een zeef lopen. Na verloop van tijd kwam de ring tevoorschijn. Het dolgelukkige paar nodigde de spuitlieden uit voor zijn huwelijksfeest zaterdag.

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Luchtballon botst tegen verlichtingsmast in Eeklo

Luchtballon botst tegen verlichtingsmast in Eeklo

 
 
 
 
 
7
 

Door: redactie
26/07/14 - 21u28  Bron: eigen berichtgeving, Belga
© ASD.

video In het Oost-Vlaamse Eeklo is deze avond een luchtballon tegen een verlichtingsmast blijven hangen tijdens de AVS Balloonmeeting. Dat werd vernomen bij de brandweer en de lokale politie. De brandweer moest twee inzittenden met een hoogtewerker bevrijden uit de ballonmand, maar niemand raakte gewond.

Het incident gebeurde rond 19.30 uur tijdens de 29ste AVS Balloonmeeting, waar elk jaar tientallen ballonnen uit binnen- en buitenland en in verschillende vormen opstijgen.

Een ballon botste bij het opstijgen tegen een verlichtingsmast en bleef hangen. "Hoe het ongeval kon gebeuren, is nog niet duidelijk", zegt commissaris John Van Acker van de lokale politie Meetjesland centrum. "De brandweer heeft met een hoogtewerker de twee inzittenden uit de mand bevrijd."

De onfortuinlijke ballonvaarders hebben in totaal een halfuur aan de verlichtingspaal gehangen. Er zijn de rest van de dag geen ballonnen meer opgestegen. Morgen wordt de meeting hervat en kunnen de andere deelnemers wel nog opstijgen.

Lees ook

 

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Uitslaande keukenbrand laat niets heel van woning

Bewoners raken bevangen door rook

Uitslaande keukenbrand laat niets heel van woning

De brandweer kon niet beletten dat de woning uitbrandde.

                   
 
 
 

HOOGLEDE -

Een zware brand maakte in de nacht van zaterdag op zondag een woning onbewoonbaar langs de Ieperstraat in Hooglede. De twee Poolse bewoners werden bevangen door de rook.

De brandweer van Hooglede-Gits werd rond 2.45 uur opgeroepen voor een uitslaande brand in een huis in de Ieperstraat. Het was een voorbijganger die de brandweer verwittigde. De twee Poolse bewoners, die in paniek nog de auto uit hun garage probeerden te redden, hadden dat zelf nog niet gedaan. ‘Toen we arriveerden, sloegen de vlammen al uit de ramen en de garagepoort’, zegt brandweercommandant Johan Wardenier.

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Brandweer rukt twee keer uit naar zelfde woning

Brandweer rukt twee keer uit naar zelfde woning

  • maandag 28 juli 2014, 03u00
  • Auteur: bvdl                 
De brandweer van Kasterlee bestrijdt smeulende materialen in een woning in renovatie aan de Lichtaartse Stenenstraat.

De brandweer van Kasterlee bestrijdt smeulende materialen in een woning in renovatie aan de Lichtaartse Stenenstraat.

         
 
 
 

LICHTAART -

In een woning in de Stenenstraat in Lichtaart (Kasterlee) ontstond zaterdagochtend brand na werkzaamheden. De schade bleef beperkt, maar het vuur flakkerde ’s avonds weer op.

De brandweer van Kasterlee rukte zaterdag twee keer uit naar de Stenenstraat in Lichtaart. In een hoeve die momenteel wordt vernieuwd, ontstond om 9 uur brand op een bovenverdieping. Tijdens slijpwerkzaamheden had een hoeveelheid zagemeel en isolatiematerialen vuur gevat. Het vuur ging gepaard met wat rookontwikkeling.

Omdat de vlammen snel onder controle waren, bleef de schade binnen de perken. Er vielen ook geen gewonden. Toch was het euvel nog niet helemaal van de baan. De brandweer moest zaterdag omstreeks 18 uur opnieuw uitrukken naar het zelfde adres in de Stenenstraat.

Heropflakkering

‘De tweede keer ging het blijkbaar om een heropflakkering van het vuur’, zegt adjudant Otten van de brandweer van Kasterlee. ‘Toen waren er in het dak van het gebouw wat materialen aan het smeulen. We hebben een gat in het dak moeten maken om te kijken wat er aan de hand was.’ De brandweer gebruikte een ­ladderwagen om tot bij de brandhaard te komen. Na de tweede interventie was het ­incident helemaal van de baan. De Stenenstraat werd tijdens het blussen tijdelijk afgesloten voor het verkeer ter hoogte van het pand waar het had gebrand. Tijdens de ­tweede oproep zaterdagavond werd de brandweer per vergissing eerst nog naar de nabijgelegen Steenfortstraat gestuurd.

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

2.518 reddingswerkers Ground Zero hebben kanker

2.518 reddingswerkers Ground Zero hebben kanker

28/07/14, 09u32  − Bron: buzzfeed, village voice, asbestos.com
© getty.

Vorig jaar waren er nog 1.140 reddingswerkers van Ground Zero met kanker, maar dat aantal is dit jaar enorm gestegen. Meer dan 2.500 mensen hebben ondertussen de zware diagnose gekregen, aldus de New York Post. Een hallucinant cijfer.

Het Mount Sinai ziekenhuis in New York heeft een lijst van 1.655 reddingswerkers met kanker. Daartoe behoren agenten, werkmannen en werknemers van de stad. Als je brandweermannen en verplegers aan de lijst toevoegt, stijgt het aantal tot 2.518. In totaal namen 37.000 mensen deel aan de reddingsactie na de aanslagen op het WTC in 2001. Reddingswerkers hebben vooral longkanker, prostaatkanker, schildklierkanker en leukemie.

De kankers werden volgens specialisten "hoogstwaarschijnlijk" veroorzaakt door de stofwolk die boven het puin hing. Zo werden hulpverleners blootgesteld aan het kankerverwekkende benzeen, dioxine en aan andere risicovolle chemische stoffen. Ook de 400 ton asbest die gebruikt werd bij de bouw van de torens, kwam na de aanslagen in de lucht terecht. Blootstelling aan asbest kan de levensbedreigende ziektes asbestose (stoflongen) en mesothelioom (een vorm van longkanker) veroorzaken.

Er lopen ook rechtszaken tegen de stad New York, omdat ze er niet in geslaagd is om haar werkers hiertegen te beschermen. Na de ramp hebben ambtenaren New Yorkers ten onrechte verzekerd dat de blootstelling aan de lucht die maandenlang over Ground Zero hing, op lange termijn geen gevaar zou zijn voor hun gezondheid.

"Ik wist dat veel mensen ziek gingen worden"
Een 63-jarige gepensioneerde brandweerman die lijdt aan een longaandoening en ongeneeslijke pancreaskanker kreeg onlangs 1,5 miljoen dollar van het slachtofferfonds. De man werkte een week op Ground Zero na 9/11. Hij vorderde na de aanslagen op het WTC een bus en sloot de Brooklyn Bridge af zodat hij en zijn team snel ter plaatse konden raken om naar slachtoffers te zoeken. Hij is één van de honderden brandweermannen die gedwongen met pensioen moest gaan door een longaandoening.

De man moest in mei getuigen voor de commissie van het slachtofferfonds en bracht naar verluidt mensen aan het huilen met zijn emotionele getuigenis. "Ik hoop dat ze nog meer zaken snel afhandelen, want zo lang hebben we niet meer te leven", aldus de ex-brandweerman. "Ik wist die dag dat veel mensen ziek gingen worden." Tot nu toe heeft het slachtofferfonds 115 kankerpatiënten vergoed voor een totaal bedrag van 50,5 miljoen dollar.

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

"Extreme regenval is enige oorzaak van overstroming Ardooise dorpskern"

"Extreme regenval is enige oorzaak van overstroming Ardooise dorpskern"

 
 
 
 

Door: redactie
28/07/14 - 12u50  Bron: Eigen berichtgeving, VRT, Belga
De Stationsstraat in Ardooie. © JVK.

UPDATE De Dienst Waterlopen van de provincie West-Vlaanderen nuanceert de berichtgeving over de niet-beschikbare sleutel waarmee het spaarbekken in Ardooie kan worden geopend. "De extreme regenval is de enige boosdoener", zegt ingenieur Jeroen Bovijn. "De sleutel was helemaal niet de reden van de ellende want we wisten wel degelijk dat die bij de aannemer lag.

Spoorwegovergang in Koolskamp © Henk Deleu.

"Het spaarbekken heeft een schuif die automatisch staat afgesteld", aldus Bovijn. "Bij hevige regenval kan die afgesloten worden zodat het water geleidelijk kan doorstromen van de beek in het bekken. Omdat er echter uitzonderlijk veel water viel en er enkele zijtakken van de beek langs het spaarbekken lopen, is het water toch in de straten gelopen. Na overleg tussen brandweer, gemeente en provincie - de sluiting van het bekken gebeurt via consensus - hebben we beslist om het bekken volledig af te sluiten. De aannemer is onmiddellijk ter plaatse gekomen met de sleutel. Maar de overstroming was simpelweg niet te vermijden", meent Bovijn.

"Hadden we het spaarbekken al vroeger afgesloten dan waren de gevolgen net dezelfde geweest", zegt burgemeester Karlos Callens. "Er is ook water vanuit Pittem naar Ardooie gevloeid, het was gewoon een extreme situatie. Voor de zekerheid zullen we wel twee extra sleutels laten maken en die beschikbaar te leggen bij onze brandweer en technische dienst."

Gemeentelijk rampenplan
Gisteren kregen we al een kort maar krachtig onweer en ook vandaag is het weer aan het regenen. Vooral in West- en Oost-Vlaanderen krijgen ze de volle laag. Er is wateroverlast in onder meer Ieper, Wingene, Eeklo en Aalter. Straten staan blank en kelders lopen onder. In Pittem en Lichtervelde werd het gemeentelijk rampenplan afgekondigd.

Vooral de streek van het Meetjesland werd zwaar getroffen."We hebben al een honderdtal oproepen gekregen, vooral voor ondergelopen kelders", zegt kapitein Marc Verkest van de Aalterse brandweer. Verschillende brandweerkorpsen in het Meetjesland rukken met man en macht uit voor ondergelopen kelders en straten die blank staan. De brandweer van Aalter kreeg bijstand van de korpsen in Nevele, Kaprijke en Eeklo. "Maldegem kon geen bijstand leveren, omdat ze zelf te veel oproepen moesten afwerken, ook in Knesselare", zegt Verkest.

"Het gaat voor 90 procent om ondergelopen kelders. De bliksem was ook ingeslagen in twee woningen, waardoor we dringende herstellingen aan de daken moesten doen. Momenteel lijkt het ergste achter de rug. Aan het station worden de voetgangerstunnels leeggepompt", zegt Verkest. Rond 9.30 uur was het station van Aalter weer helemaal bereikbaar.

In Gent heeft de brandweer nog geen meldingen van zware wateroverlast. De laatste feestvierders op de Vlasmarkt, waar de Gentse Feesten het langst doorgaan, houden voorlopig stand.

Lees ook

 

Problemen met buslijnen in West-Vlaanderen

Het weer heeft ook lelijk huisgehouden in de streek van Roeselare, Lichtervelde en Wingene. De brandweerkorpsen kregen tientallen oproepen binnen voor ondergelopen straten en kelders. In Roeselare moest de brandweer ook uitrukken voor een omgewaaide boom. In Pittem werd het gemeentelijk rampenplan afgekondigd. Hele delen van de gemeenten staan onder water en ook enkele wijken worden bedreigd. "Door de hevige regenval is het spaarbekken volledig volgelopen. Het bekken kon lang stand houden, maar door de aanhoudende regen zijn er nu een aantal wijken bedreigd", aldus burgemeester Ivan Delaere. Daarom werd beslist om het gemeentelijk rampenplan af te kondigen.

Pittem krijgt nu steun van andere korpsen uit de naburige gemeenten waaronder Tielt en Ruiselede. Er worden volop zandzakjes aangerukt en dijken gebouwd om de huizen te beschermen tegen het water. De civiele bescherming kan momenteel niet veel hulp bieden om dat ze op andere plaatsen in de provincie ook hulp biedt, maar volgens de burgemeester is er genoeg mankracht en materiaal aanwezig binnen de korpsen die nu ter plaatse zijn.

Ook in Lichtervelde is het gemeentelijk rampenplan van kracht. Het centrum van Lichtervelde staat volledig onder water door overvloedige regenval. "We hebben te maken met zware wateroverlast in de straten rond het centrum en enkele wijken. Dat komt omdat alle bufferbekkens vol zijn gelopen door de overvloedige regen. In een van de bekkens is de situatie aan het stagneren, maar dat wil niet zeggen dat alles nu onder controle is", meldt burgemeester Ria Pattyn.

Lichtervelde kreeg hulp van de civiele bescherming en van de naburige korpsen van Roeselare en Torhout. "Er worden zandzakjes aangerukt en we pompen het water weg. Het belangrijkste doel is dat we zoveel mogelijk huizen kunnen vrijwaren. Enkele woningen staan al onder water. Waar de situatie het meest prangend is volgen we alles constant op. We hebben veel contact met alle mensen ter plaatse", aldus Pattyn, die zelf ook ter plaatse is om alles op te volgen.

Blijf thuis!
De politiezone Regio Tielt roept via Twitter de inwoners van de regio Ardooie, Pittem, Wingene en Lichtervelde op om thuis te blijven als ze niet echt weg moeten.

In de regio Ieper zijn er problemen in Zonnebeke, Beselare en Passendale. Ook daar is sprake van enkele ondergelopen kelders. De brandweer van Houthulst moest dan weer uitrukken voor een brandje in de Groenestraat. De oorzaak van die brand was een kortsluiting als gevolg van een blikseminslag in de buurt. Door de beperkte bezetting tijdens de vakantieperiodes vragen heel wat kleine korpsen bijstand. Zo zorgt Torhout voor de nodige hulp in Lichtervelde en Zedelgem.

Vervoersmaatschappij De Lijn ondervindt hinder op de buslijnen 21, 22 en 74, omdat de centra van Lichtervelde, Ardooie en Wingene voorlopig verkeersvrij zijn gemaakt door het water. Enkele bussen laten die centra links liggen of de chauffeurs zorgen in nauw overleg met de dispatching voor een alternatieve route.

Ook op de autosnelwegen zijn er wat ongevallen gebeurd door watergladheid. Dat was onder meer het geval op de E17 ter hoogte van afrit Waregem. Bij het ongeval lieten twee jonge mensen van achttien het leven. Er zaten nog drie inzittenden in de personenwagen, van wie er twee meteen afgevoerd werden naar het ziekenhuis van Kortrijk.

Sint-Godelievestraat in Pittem. © Henk Deleu . De brandweer pompt de voetgangerstunnel onder het station van Aalter leeg. © Joeri Seymortier. © Kristof Claeys.

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

1 2 3 4 5 6 7 8 Volgende