28-02-14

In Nieuwpoort gestolen BMW uitgebrand teruggevonden in Bray-Dunes

In Nieuwpoort gestolen BMW uitgebrand teruggevonden in Bray-Dunes

vrijdag 28 februari 2014 om 15u42

Nieuwpoort - Een BMW X6 die donderdagavond in Nieuwpoort werd gestolen, is uitgebrand teruggevonden in het Noord-Franse Bray-Dunes.

In de Franslaan in Nieuwpoort werd donderdagavond 27 februari een BMW X6 gestolen van een 53-jarige man uit het Antwerpse Kasterlee. De man, die op vakantie is aan de Westkust, parkeerde er donderdagmiddag zijn wagen.

Even voor middernacht meldde de politie uit het Noord-Franse Bray-Dunes aan de collega’s van de politiezone Westkust dat er een wagen met Belgische nummerplaat was uitgebrand. Toen de vijftiger vrijdagmorgen 28 februari aangifte deed van de diefstal van zijn wagen, bleek het om de uitgebrande auto te zijn. Van de daders is er voorlopig geen spoor. Zowel de politie van de zone Westkust als de Franse gendarmerie zijn een onderzoek gestart.

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Rode Kruis Nieuwpoort

Nieuwe website:

http://nieuwpoort.rodekruis.be/

Rode Kruis-Nieuwpoort

Rode Kruis-Nieuwpoort is één van de ongeveer 260 plaatselijke afdelingen van Rode Kruis-Vlaanderen. Onze afdeling telt 50 vrijwilligers, die op lokaal vlak de missie van het Rode Kruis proberen te vervullen. Heb je een vraag? Wil je een beroep op ons doen? Wil je ons steunen? Wij staan steeds paraat om jou te helpen. Neem gerust contact op ...

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

14-18

In een rustige streek in de Vlaanderen is een Politiecombi aan het patrouilleren.

Na een tijdje zien ze  in de verte een boer staan zwaaien met zijn armen, naast zijn tractor.

Ze stoppen en gaan kijken wat er scheelt.

Tijdens het ploegen heeft onze boer 2 oorlogsbommen opgegraven, kastaars van 2 meter lang.

 

De ene agent vraagt aan zijn collega :

Weet gij wat we moeten doen?

Ja, wij moeten de ontmijningsdienst verwittigingen die komen die onschadelijk maken.

 

He, he, het is vier uur, om vijf uur hebben wij gedaan en die mannen van de Ontmijningsdienst moeten van Heverlee komen.

Dan in het zeker zes uur eer dat die hier zijn en dat wil zeggen dat we weeral overuren aan ons been hebben.

 

Hebt gij een betere oplossing?

Als we ze nu meenemen naar het bureau dan moeten ze er daar maar hun plan mee trekken.

Is dat niet te gevaarlijk?

We leggen ze heel voorzichtig achter in de camionette en we rijden stilletjes naar het bureau.

En als er nu onderweg toch één ontploft?

Dan zeggen we dat we maar één gevonden hebben.!!!!!

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (1) |  Facebook |

Brandweer zet klimteam in

Brandweer zet klimteam in

  • vrijdag 28 februari 2014, 03u00
  • Auteur: tdk

 

 
 
 

MECHELEN - De brandweer heeft gisterochtend haar klimteam ingezet om een vrouw vanop de dertiende verdieping van een appartementsgebouw in de Elektriciteitstraat te evacueren. De vrouw was gevallen en moest met de draagberrie naar beneden gebracht worden. Dat lukte niet via de lift en evenmin met de ladderwagen van de brandweer. De vrouw werd en overgebracht naar het ziekenhuis . tdk

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Droogkast vat vuur en veroorzaakt rookschade

Droogkast vat vuur en veroorzaakt rookschade

  • donderdag 27 februari 2014, 03u00
  • Auteur: tlg
 
 
 
 

OOSTKAMP - De brandweer rukte gistermiddag uit naar de Sint-Elooisstraat in Ruddervoorde. Een droogkast had daar in een woning vuur gevat. De brandweer kreeg het vuur al bij al snel onder controle en kon de schade op die manier beperkt houden. Er was uiteindelijk enkel wat rookschade.

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Twitter vergroot ramptoerisme bij brand

Twitter vergroot ramptoerisme bij brand

Door: Chris Klomp
28-2-14 - 05:03  bron: AD

Omwonenden zijn afgekomen op de plek waar bij een woningbrand een gezin om het leven is gekomen. © anp.

Twitter en andere sociale media vergroten het ramptoerisme bij branden en ongelukken. Dat stelt de Nederlandse brandweer. De menigte nieuwsgierigen belemmert soms een snelle hulpverlening.

<:section class=clear>

Korpsen in het land zien een toename van ramptoeristen die door sociale media afreizen om naar incidenten te kijken.

Volgens Brandweer Nederland loopt de bestrijding van branden vooralsnog geen gevaar, maar is het aanrijden bij grote incidenten soms lastig. Veel korpsen blijven echter twitteren, omdat ze bijvoorbeeld willen waarschuwen voor gevaarlijke situaties.

'Het aanrijden is soms lastig'
'Er is een toename van mensen die komen kijken en wij zijn ervan overtuigd dat Twitter daar een oorzaak van is', zegt Eric Seugling, voorzitter van het landelijk overleg crisiscommunicatie. 'De politie houdt toeschouwers op afstand, dus dat levert niet direct overlast op. Maar bij het aanrijden op slecht toegankelijke locaties hebben we soms last van ramptoerisme.'

Ook informatie-analist Hans Coenraads van Brandweer Groningen erkent de trend. Het korps in Groningen is pionier in het actief twitteren. 'Er komen meer mensen op een incident af door Twitter. Onze brandweermensen vragen aan omstanders hoe ze weten dat de brandweer ergens bezig is. Mensen zeggen dan dat ze het op Twitter hebben gelezen.'

Volgens Coenraads heeft het eigen brandweer-account meerwaarde. 'Er zijn positieve andere effecten. We kunnen de traditionele media actiever bedienen en er zijn mensen die onze informatie lezen en juist niet gaan kijken.'

 

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Collega's brandweer wuiven sergeant-majoor uit

Collega's brandweer wuiven sergeant-majoor uit

collega s brandweer wuiven sergeant majoor uit

00:30 Mechelen (2800) Na 36 jaar trouwe dienst heeft sergeant-majoor Luc De Bondt (60) uit Heffen donderdag afscheid genomen van zijn vrienden en collega's bij de Mechelse brandweer. "Brandweerman is het mooiste beroep dat er is", zegt hij.

 


Twee van zijn laatste interventies zal de brandweerman, 'Lucske' voor de vrienden, niet gauw vergeten: de spectaculaire evacuatie in de Elektriciteitsstraat en de zware woningbrand in Sint-Katelijne-Waver. "Voor mensen in nood komen wij altijd te laat, ook al doen wij erg ons best. Met die kritiek heb ik na al die jaren leren leven", vertelt hij.

Met de passie voor zijn job wist hij ook het vuur bij zijn zoon Hans aan te wakkeren. "Hij is adjudant bij de brandweer van Antwerpen. Ik ben heel trots op hem", zegt de gepensioneerde onderofficier. Met stoofvlees met witloof en taart van patisserie De Ruyter op het menu en een erehaag van brandweerwagens bezorgen collega's een zichtbaar geëmotioneerde Luc De Bondt een afscheid zoals alleen brandweermannen dat kennen.

svh

Foto's Sven Van Haezendonck

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Bekende vissersboot Surcouf uit Nieuwpoort krijgt definitieve rustplaats

Dit lijkt me nog een goed idee......

Bekende vissersboot Surcouf uit Nieuwpoort krijgt definitieve rustplaats

vrijdag 28 februari 2014 om 09u00

Nieuwpoort - De Surcouf N86 krijgt een plaats aan het vroegere rusthuis De Zathe.

Het lijkt erop dat de bekende Nieuwpoortse vissersboot Surcouf N86 een definitieve stek zal krijgen. Het stadsbestuur kocht de boot 7 jaar geleden aan, maar tot op vandaag was er nog geen locatie voor de boot. De N86 staat nu in een hoek op de kaai. Het nieuwe voorstel aan het vroegere rusthuis De Zathe lijkt het te zullen halen.

Niet mogelijk om het schip te bezoeken

Schepen voor visserij Kris Vandecasteele: “Vanop deze plaats kan je de vismijntoren zien. Dat zorgt voor een visuele verbinding tussen beide monumenten. De Zathe is de benaming van een plaats waar in getijwater een schip kan worden drooggezet. Men deed dit vroeger voor het klein onderhoud van het schip. Het vaartuig zal niet worden ingegraven en het zal ook niet mogelijk zijn om het schip te bezoeken. We plaatse wel educatieve panelen om het belang en de geschiedenis van de vissersboot te duiden.”

(PB)

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Luchtvaartdag 8 maart 2014

Naar het overzicht - Naar de startpagina - printvriendelijke versie van deze pagina

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Nieuws uit Nieuwpoort

Nieuws uit Nieuwpoort.

persknipsels 28 februari.pdf

 

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Franky Gardin officieel nieuwe Brugse brandweercommandant

Franky Gardin officieel nieuwe Brugse brandweercommandant

  • donderdag 27 februari 2014,     Auteur: tlg/ktb

Franky Gardin wordt de nieuwe brandweercommandant van de Brugse brandweer. Dat werd dinsdagavond door het schepencollege beslist. Gardin leidde het korps al even als commandant ad interim. ‘Geen grote verrassing’, zegt hij.

Het heeft heel wat voeten in de aarde gehad, maar Franky Gardin is officieel de nieuwe brandweercommandant van de Brugse brandweer. Het schepencollege gaf daar dinsdagavond de goedkeuring voor. De keuze voor Gardin is geen verrassing, want de man was al enkele maanden de commandant ad interim van het korps. Toen commandant Eddy Anthierens enkele jaren geleden met pensioen ging, leek Gardin de logische opvolger.

Maar tot diens verbazing gaf Anthierens hem een negatief advies, waardoor Gardin de promotie aan zijn neus zag voorbijgaan.
Hij stapte daarop naar de Raad van State om dat advies aan te vechten.

Omdat die procedure aansleepte, werd in de tussentijd Dirk Broeckx uit Turnhout aangesteld als commandant. Na een jaar keerde die echter terug naar zijn thuisstad. Na twee jaar procederen gaf de Raad van State Gardin gelijk. Daardoor kon hij Broeckx in maart vorig jaar opvolgen.

‘Ik ben blij dat het nu ook officieel is’, zegt Gardin. ‘Ik heb nu eindelijk waar ik al die tijd hard voor gevochten heb. Ik kon er niet mee leven dat ik aan de kant geschoven werd voor de reden die toen werd opgegeven. Ik heb nu mijn gelijk gehaald en ben van plan om gewoon verder te werken zoals ik het afgelopen jaar gedaan heb.’

Veel veranderingen

‘Het doet deugd dat het schepencollege en de burgemeester ook hun goedkeuring gaven. Er zijn wel wat veranderingen op til, dus op dat vlak wordt het sowieso een overgangsjaar. Voor mij is het ook belangrijk dat men mij als commandant benoemd heeft met terugwerkende kracht naar maart vorig jaar toen ik ad interim startte. Het is namelijk niet zo dat ik nog vijf jaar lang commandant zal kunnen zijn.’

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

27-02-14

Alternatieve geneeskunde

Alternatieve geneeskunde

 

Hendrik komt bij zijn psychiater en zegt

 

"Ik heb een probleem, dokter. Iedere keer als ik naar bed ga, denk ik dat er iemand onder
zit. Ik ben zo bang..... ik denk dat ik gek word".

 

De psychiater stelt nog enkele bijkomende vragen en besluit dan....
" Kom een jaar lang, drie maal per week in behandeling bij mij, en dan zullen we er wel in
slagen om die angsten te bedwingen." "Hoeveel rekent u?" "50 Euro per bezoek.", antwoordt de psychiater. "Ik zal erover denken", zegt Hendrik Zes maanden later treft de psychiater Hendrik toevallig op straat en vraagt hem
"Waarom ben je nooit meer langs gekomen voor behandeling van je angsten?"

 

"Nou, 50 Euro per bezoek, drie maal per week en dat een jaar lang is een hele hoop
geld voor een arme sloeber als ik.
Onze cafébaas van op den hoek genas me voor 10 Euro "! " Echt ????? En hoe, als ik vragen mag, heeft die cafébaas je genezen?"

 

"Hij zei me dat ik de poten van onder mijn bed moest zagen !
. . . . Er kan nu niemand meer onder!!!"

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Paddenoversteek

krant 009.jpg

ALLPAD001-500x500.jpg

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Brusselse brandweer dreigt met stakingsacties

Brusselse brandweer dreigt met stakingsacties

Vandaag om 08:16 door jns | Bron: BELGA

De Brusselse brandweer zal vanaf maandag 3 maart met stakingsacties beginnen. Dat meldt Eric Labourdette, verantwoordelijke voor de liberale vakbond VSOA.

De Brusselse brandweer wil protesteren tegen ‘de grote werkdruk, de bijzondere toestand waarin de brandweer en dringende medische hulp zich bevindt, de problemen van beheer en het beslissingsproces, het gebrek aan steun, de traagheid van de procedures voor promotie en het onvermogen van de administratieve directie om de richtlijnen van de regering te doen uitvoeren.’

De Brusselse brandweer eist ook de aanwerving en bevordering van nieuwe officieren en de promotie van officieren om alle vacante posten in te vullen. Ze willen ook regelmatig gehoord te worden in het kader van de brandweerhervorming.

Vanaf 3 maart zal de Brusselse brandweer volgens het persbericht geen enkel preventief advies meer uitbrengen zolang niet wordt ingegaan op de eisen.


Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Brandweer rijdt brandend huis voorbij

Brandweer rijdt brandend huis voorbij

<:section class=str_article_cntr><:article class="article art_detail"><:section id=detail_content>Door: redactie
27/02/14 - 06u52  Bron: Het Laatste Nieuws
© photo news. <:section class=clear>

Door een onnauwkeurige noodoproep is de brandweer van Aalst gisteravond een brandend huis voorbijgereden. De pompiers repten zich naar een woning in de Gentsesteenweg in Erpe-Mere, maar stelden daar vast dat er niets aan de hand was.

Even later bleek waarom: ze moesten in de Gentsesteenweg in Aalst zijn, vier kilometer dichter bij de centrale. Op weg naar Erpe-Mere waren ze zelfs in volle vaart door die straat gevlogen.

Onmiddellijk maakten de brandweerlieden rechtsomkeer. Ze arriveerden nog net op tijd bij de échte brand om te voorkomen dat de vlammen oversloegen naar het rieten dak van het huis.

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Brandweer neemt afscheid van Didier

Brandweer neemt afscheid van Didier

  • woensdag 26 februari 2014, 03u00
  • Auteur: vln

 

 
 
 

NIEUWPOORT - De brandweerploeg sectie één van het Nieuwpoortse korps nam onlangs afscheid van korporaal Didier Allemeersch, die na 35 jaar om gezondheidsredenen de actieve dienst moet vaarwel zeggen. Didier Allemeersch is naast gewaardeerde brandweerman binnen het korps ook actief geweest als duiker en als ambulancier.

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Vlinders

Uiteraard maken de eerste vlinders de lente niet

Daar zijn de eerste vlinders al

wo 26/02/2014 - 16:41
Belga
Samen met de eerste lentetemperaturen lopen ook de eerste waarnemingen binnen van rondfladderende dagvlinders en andere insecten. Het risico bestaat dat ze nog te weinig voedsel vinden.

De laatste dagen worden er al tal van dagvlinders gemeld, vooral citroenvlinder, dagpauwoog, gehakkelde aurelia en kleine vos. "Dat zijn niet toevallig vier soorten die als volwassen vlinder de winter doorbrengen", zegt Ruben Meert (Insectenwerkgroep Voelspriet). "Zodra de temperaturen hoog genoeg worden, ontwaken ze om zich tegoed te doen aan de zon, en aan de nectar van ontluikende voorjaarsbloeiers. Dat is elk jaar zo, en dit jaar nog wat vroeger dan anders."

Jens D'Haeseleer van Natuurpunt wijst erop dat insecten verschillende weken vroeger zijn dan vorig jaar, maar toen hadden we af te rekenen met een late winter. "Ten opzichte van een gemiddelde winter zijn ze anderhalve week tot twee weken vroeger." Bij hommels starten koninginnen nesten op, honingbijen vlogen bijna de hele winter.

AP

Terwijl voor dieren de temperatuur een "trigger" is om te ontwaken, wachten planten de daglengte en het aantal lichturen af. "Dat kan een mismatch opleveren. Insecten die snel reageren op warme dagen stuiten op onvoldoende voedsel", verduidelijkt Jens D'Haeseleer. "Zo zijn er wilgenspecialisten onder de bijen actief, terwijl wilgen nog niet bloeien."

D'Haeseleer merkt voorts op dat er nog steeds een navorstperiode kan opduiken en wijst erop dat een koude winter ook een functie heeft voor de gezondheid van dieren en planten. "Sommige bacteriën en schimmels overleven niet bij koude temperaturen, waardoor dieren en planten veel gezonder het voorjaar in komen."

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Mooie griet

Komt er op Zaventem ineens een bloedmooie griet naast me zitten in het vliegtuig …

 

!cid_65BB3E51200345FE8772FBC129940DF5@GebruikerHP.jpg 

Ik zeg tegen haar:
Wilt u misschien liever aan het raam zitten?

Zegt ze: Nee, ik ben nu met vakantie.

 

 

 

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

26-02-14

Bruinvis Nieuwpoort

 

Bruinvis Nieuwpoort

23feb2014.jpg

 

foto: MUMM – BMM – UGMM

Nieuwpoort, 23 februari 2014 – Adult vrouwtje; op de buik zien we hoogstwaarschijnlijk sporen van een niet-succesvolle aanval van predator (?).

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

.Fire Station Burns Down North of New York City .

Fire Station Burns Down North of New York City

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Wagen over de kop

krant 010.jpg

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Buitenbereik van de spoedarts...

Knipsel uit het Het Laatste NieuwsGepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

VKO De Haan

 vko van gisteren (25 februari) aan de Zwarte Kiezel in De Haan.

Hieronder een korte toelichting.

De ‘Multicar’ van gemeente De Haan raakte gisteren zwaar beschadigd nadat een zwangere vrouw er met haar auto tegenaan reed ter hoogte van de Zwarte Kiezel. De zwangere dame uit Oudenburg reed om 15.30 uur met haar wagen in de richting van Oostende. Toen ze ter hoogte van de Zwarte Kiezel wou afslaan richting Wenduine, zag ze plots de tram afkomen. Als in een reflex duwde de vrouw op haar gaspedaal om de tram te ontwijken maar hierdoor reed ze tegen een kleine vrachtwagen van de gemeente. Waarschijnlijk is de machine perte totale. Het wegvallen van de machine is dan ook een zwaar verlies en een groot probleem voor de werking van de onderhoudsdienst van de gemeente De Haan. Het tuig kostte maar liefst 220.000 euro en was slechts drie maanden oud. De zwangere vrouw en de bestuurder van de gemeentelijke wagen werden na het ongeval overgebracht naar het ziekenhuis. Ze liepen gelukkig slechts lichte verwondingen op.

Mvg,

Martijn Vanhinsberg
Correspondent VRT & Het Laatste Nieuws
Persbureau Jan Verbeke
0499/34 79 51
martijn.vanhinsberg@janverbeke.be
standby (24/7): 0486/379.380

gemeente.jpg

Gemeente3.jpg

Gemeente4.jpg

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Brandweer Brasschaat

 

Een bericht uit Brasschaat

Beste  Luc

Onze collega brandweerman Ludo werd gisteren in de bloemetjes gezet:

http://www.een.be/programmas/iedereen-beroemd/de-fanfare-ludo

Met vriendelijke groeten

 

Koen Vanderzwalm

luitenant   officier-dienstchef

Brandweer Brasschaat

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

25-02-14

Onderzoek naar laattijdige interventie brandweer

Onderzoek naar laattijdige interventie brandweer

onderzoek naar laattijdige interventie brandweer

24/02 Mechelen (2800) De burgemeester van Sint-Katelijne-Waver laat onderzoeken wat er vrijdagavond is fout gelopen bij de hulpdiensten tijdens de uitslaande brand die een woning zwaar beschadigde. De Mechelse brandweer liet lang op zich wachten. "Wat wij hebben meegemaakt, is wraakroepend. Dit mag niet meer gebeuren", zegt bewoner Roger De Graaf.

Brandweercommandant Philippe Maudens van Mechelen zit verveeld met de kwestie. "Als wij de vlammen uit het dak van een woning zien slaan en wij geraken er niet onmiddellijk, dan is de frustratie bij onze mensen even groot als bij de slachtoffers", reageert de kapitein.
Toch heeft hij geen oplossing voor het probleem. "Het is voor ons onmogelijk om alle omleidingen bij te houden. Daarvoor heb ik twee extra mensen nodig. Alle werven worden ons ook niet doorgespeeld. We rijden naar een interventie met de gegevens die via de dienst 100 automatisch in onze gps-toestellen terechtkomen", legt de kapitein uit.

Volgens de bevelhebber van de brandweer komt het de laatste jaren steeds vaker voor dat zijn manschappen moeilijk ter plaatse geraken bij een interventie. "Niet alleen door werkzaamheden die vaak van dag tot dag veranderen, maar bijvoorbeeld ook door evenementen. In de stad komt daar dan nog eens de parkeerdruk bij met fout geparkeerde wagens", vertelt Maudens.

Lees het artikel in de maandagkrant van Gazet van Mechelen.

SVH

Foto Patrick Hattori

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (1) |  Facebook |

Brusselse brandweer krijgt 30.000 kwaadwillige valse oproepen per jaar

Brusselse brandweer krijgt 30.000 kwaadwillige valse oproepen per jaar

di 25/02/2014 - 11:56
Joppe Matyn
 
Bij de Dienst voor Brandbestrijding en Dringende Medische Hulp van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (DBDMH) komen jaarlijks zowat 30.000 kwaadwillige valse oproepen binnen. Dat blijkt uit een antwoord van Brussels staatssecretaris Christos Doulkeridis (Ecolo) op een parlementaire vraag van Vlaams Belang-fractievoorzitter Dominiek Lootens.

Een exacte telling zou door de dienst niet worden bijgehouden, maar uit steekproeven blijkt dat zowat vijf procent van alle oproepen kwaadwillige valse oproepen zijn.

"Jongeren die uit verveling valse oproepen plaatsen, oproepers die de centrale bellen om de operatoren uit te schelden, oproepers met valse meldingen om hulpvoertuigen te zien uitrukken", klinkt het.

De Brusselse brandweer krijgt elk jaar een totaal van 600.000 oproepen per jaar. Rekeninghoudend met de vijf procent uit de steekproef zou het dus om 30.000 kwaadwillige oproepen per jaar gaan, ofwel een tachtigtal per dag.

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Gouverneur Decaluwé tevreden over geboden hulp na kettingbotsing en Sinterklaasstorm

Gouverneur Decaluwé tevreden over geboden hulp na kettingbotsing en Sinterklaasstorm

dinsdag 25 februari 2014 om 14u02

Brugge - Provinciegouverneur Carl Decaluwé heeft samen met de betrokken hulpdiensten een evaluatie gehouden van de kettingbotsing op de A19 en de Sinterklaasstorm begin december.

Rekening houdend met de omvang van het incident en de dichte mist, is de provinciegouverneur zeer tevreden over de geboden hulpverlening tijdens en na de kettingbotsing. Toch kan er wat bijgestuurd worden, meent de gouverneur. Zo was het Astridradiosysteem overbelast geraakt door de individuele telefoongesprekken tussen de hulpdiensten onderling en droegen niet alle hulpverleners fluohesjes. Volgens hem dient er ook meer aandacht uit te gaan naar de opvang van hulpverleners na noodsituaties.

Mobiele bedden

Wat de Sinterklaasstorm betreft, dringt Decaluwé erop aan dat er meer mobiele bedden beschikbaar zijn voor mogelijke evacuaties. De gouverneur bedankte nog uitdrukkelijk alle hulpverleners die zich hebben ingezet tijdens de twee provinciale rampen. Hij riep alle gemeenten en hulpdiensten op om minimum één keer jaar een rampoefening te organiseren.

(A.D.)

Meer vanavond op Focus & WTV vanaf 18u00

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Zeehond te Nieuwpoort

Zeehond aan het Westerstaketsel.

Terwijl een filmploeg aan het filmen is voor een langspeelfilm op het staketsel te Nieuwpoort, werden ze wat verder in de gaten gehouden door een zeehond.

IMG_8418.jpg

IMG_8422.jpg

IMG_8423.jpg

001kopie.jpg

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

"Te weinig garantie snelle spoeddienst in streek rond Diksmuide en Beernem-Aalter"

"Te weinig garantie snelle spoeddienst in streek rond Diksmuide en Beernem-Aalter"

maandag 24 februari 2014 om 07u29

Beernem - In de streek rond Diksmuide en Beernem-Aalter is het niet gegarandeerd dat een spoedarts of gespecialiseerde verpleegkundige snel ter plaatse is na een noodoproep.

Dat schrijft De Standaard op basis van kaarten die de Nationale Raad voor Ziekenhuisvoorzieningen (NRZV), een onderdeel van de federale overheidsdienst Volksgezondheid, samen met de vakgroep Geografie van de Universiteit Gent heeft uitgewerkt. De kaarten zijn gebaseerd op gegevens van gps-producent TomTom en de geregistreerde rijtijden.

In onze provincie gaat het dus om de gebieden rond Diksmuide en Aalter-Beernem.

Binnen het kwartier

"In die gebieden zijn de aanrijtijden lang, en er zijn ook geen nabijgelegen ziekenhuizen waar ambulanciers de patiënten snel naartoe kunnen brengen om ze over te dragen aan artsen," zegt voorzitter Frank Lippens van de werkgroep.

Concreet geraken de medische teams bij een noodoproep er in minder dan 90 procent van de gevallen voldoende snel: binnen het kwartier.

Ideaal 8 tot 10 minuten

Voor burgers is dat niet zonder risico, want er gaat waardevolle tijd verloren. "Idealiter wordt de patiënt die er erg aan toe is, binnen de acht tot tien minuten geholpen door een medische professional, een kwartier is net aanvaardbaar. Niet dat ambulanciers geen waardevol werk doen, maar ze mogen geen medische handelingen uitvoeren".

(Belga)

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Geraakt een spoedarts op tijd in jouw straat?

Kwart miljoen Vlamingen buiten bereik spoedhulp

Geraakt een spoedarts op tijd in jouw straat?

  • maandag 24 februari 2014, 12u19
  • Auteur: gjs

 

 

Alles over

  • Binnenland

Video Articles

 
In acht dichtbevolkte gebieden in Vlaanderen is het niet gegarandeerd dat een spoedarts of een gespecialiseerde verpleegkundige voldoende snel ter plaatse is na een noodoproep, en is er geen ziekenhuis in de buurt. Dat schrijft De Standaard op basis van kaarten die de Nationale Raad voor Ziekenhuisvoorzieningen (NRZV), een onderdeel van de federale overheidsdienst Volksgezondheid, samen met de vakgroep Geografie van de Universiteit Gent heeft uitgewerkt. De kaarten zijn gebaseerd op gegevens van gps-producent TomTom en de geregistreerde rijtijden.

In Vlaanderen zijn de gebieden rond Diksmuide, Aalter-Beernem, Assenede-Zelzate, Beveren, Heist-op-den-Berg, Aarschot, Leopoldsburg en Lanaken het meest kwetsbaar, zegt Frank Lippens, directeur van het Sint-Vincentiusziekenhuis in Deinze en voorzitter van de werkgroep. Ze zijn samen goed voor zo'n 250.000 burgers. 'In die gebieden zijn de aanrijtijden lang, en er zijn ook geen nabijgelegen ziekenhuizen waar ambulanciers de patiënten snel naartoe kunnen brengen om ze over te dragen aan artsen.'

Bekijk op kaart

In de rode zones op onderstaande kaart kan een spoedarts of spoedverpleegkundige niet binnen het kwartier ter plaatse zijn.
Grijze gebieden: spoedhulp verzorgd door een medisch urgentieteam (MUG), gearceerde gebieden: verzorgd door pre-hospitaal interventieteam (PIT).Bekijk de kaart in detail.
Bekijk de interactieve versie van de kaart

Concreet geraken de medische teams bij een noodoproep er in minder dan 90 procent van de gevallen voldoende snel: binnen het kwartier. Voor burgers is dat niet zonder risico, want er gaat waardevolle tijd verloren. 'Idealiter wordt de patiënt die er erg aan toe is, binnen de acht tot tien minuten geholpen door een medische professional, een kwartier is net aanvaardbaar. Niet dat ambulanciers geen waardevol werk doen, maar ze mogen geen medische handelingen uitvoeren.'

Lippens en zijn collega's vragen voor de gebieden met een slechte dekking aan minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx om de werking van spoedverpleegkundigen (zogenaamde prehospitaal interventieteams of PIT-teams) te versterken.

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |