31-01-14

Leuvense brandweer rukt uit voor lookgeur

Leuvense brandweer rukt uit voor lookgeur

  • woensdag 29 januari 2014, 12u13
  • Auteur: stl

 

Alles over

 
 
 

LEUVEN - De Leuvense brandweer is dinsdagavond in allerijl uitgerust naar de IJzermolenstraat en de Steengroevenlaan in Heverlee. De hulpdiensten hadden immers verschillende meldingen over een gasgeur gekregen. De brandweer kwam ter plaatse en voerde op verschillende plaatsen metingen in de riolering uit. Nergens kon gas worden waargenomen. Even later kwam een andere versie naar boven. Een van de melders meende uiteindelijk geen gas maar wel look te ruiken. ‘Het was net alsof er iemand een gerecht bereidde met look, maar dan wel veel te veel look’, vertelde de meldster aan de brandweer.

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Twee studentes komen om bij brand in studentenflat

Gebouw was niet gecontroleerd op brandveiligheid

Twee studentes komen om bij brand in studentenflat

  • vrijdag 31 januari 2014, 14u44
  • Auteur: Simon De Vriendt, Fran Herpelinck, Jan Temmerman

Video

Alles over

Video

 
 

LEUVEN - In Leuven heeft deze ochtend een zware brand gewoed in een studentenhuis, de brandweer is nog steeds aan het nablussen. Bij de brand kwamen twee studentes om die op de bovenste verdieping verbleven. Volgens Leuvens burgemeester Louis Tobback was het gebouw niet gecontroleerd op brandveiligheid.

De brand ontstond om 6 uur deze ochtend. Op de hoek van de Bankstraat en Kapcijnenvoer sloegen al snel grote vlammen uit de woning. De brandweer kwam met heel wat manschappen ter plaatse om het vuur te bestrijden. 

Acht studenten gered, twee studentes komen om

Er waren verschillende studenten aanwezig toen de brand uitbrak. Acht studenten konden uit het pand vluchten. Een ooggetuige zag hoe enkele jongeren via het zolderraam naar het dak vluchtten. 'Bijzonder hachelijk', zei een buurvrouw. De jongeren kregen al snel hulp van de buurtbewoners. Met een ladder konden ze twee studenten uit het huis helpen ontsnappen. Zij werden nadien allemaal overgebracht naar het ziekenhuis voor een medische check-up. Ook de bewoners van de aanpalende woningen werden geëvacueerd.

De brandweer wist aanvankelijk niet of er nog mensen in het gebouw aanwezig waren. Zo waren twee studentes die op de bovenste verdiepingen verbleven aanvankelijk vermist. De brandweer kon hen ook niet zoeken totdat het vuur geblust was. Ook toen de brand onder controle was, rond 09.00 uur, moest er nog nageblust worden en moest de brandweer eerst het dak ontmantelen en puin ruimen alvorens op zoek te kunnen gaan naar de vermiste bewoners.

Die zoekactie startte rond 10.00 uur en leverde al snel het gevreesde resultaat op. Onder het puin van de bovenverdieping werden de levenloze lichamen van twee studentes gevonden. Een onderzoek door een wetsarts zal nu moeten uitmaken hoe ze om het leven zijn gekomen.

Ierse Erasmusstudenten

De brand heeft zware schade aangericht aan het studentenhuis. Het huis werd bewoond door Ierse Erasmusstudenten, het gebouw zou ook eigendom zijn van het Ierse college. De twee slachtoffers bezaten een Iers paspoort, maar waren van Poolse en Letse afkomst.

De aanpalende woningen konden van de vlammen gevrijwaard worden, maar hebben vermoedelijk wel rook- en waterschade opgelopen. Over de oorzaak van de brand bestaat nog geen duidelijkheid. Een branddeskundige van het Leuvense parket moet een onderzoek instellen, maar ook die kan voorlopig de uitgebrande woning niet betreden.

Vrijdagvoormiddag bracht de Ierse ambassadeur een bezoek aan het uitgebrande pand en aan de acht personen die de brand overleefd hebben. Alle bewoners van het pand, ook de twee meisjes die omkwamen, waren immers studenten of medewerkers van het Leuven Institute for Ireland in Europe.

De Ierse ambassade werkt ook samen met de politie en met de KU Leuven om opvang te zoeken voor de acht overlevenden, die alles kwijtraakten in de brand.

Niet gecontroleerd op brandveiligheid

Volgens de Leuvense burgemeester Louis Tobback (SP.A) was het gebouw niet gecontroleerd op brandveiligheid. Hij meldde aan de VRT dat de woning niet ingeschreven staat als studentenwoning, er geen 'kottaks' betaald is en de woning daardoor ook niet de vereiste controle op brandveiligheid kreeg.

KU Leuven betuigt medeleven

De KU Leuven betuigt zijn medeleven aan de nabestaanden van de dodelijke slachtoffers. 'Wij zijn diep getroffen door de gebeurtenissen van vanochtend en willen ons medeleven betuigen aan de familie van de overleden studenten', zegt vicerector Rik Gosselinck.

'De twee slachtoffers zijn jonge vrouwen die toerisme studeerden en voor een werkstage aan het Iers College in Leuven waren. Dit College maakt geen deel uit van de KU Leuven. Het Iers College is ook eigenaar van het huis waarin de studenten verbleven.

De studenten die het pand konden ontvluchten worden momenteel opgevangen door het Iers College', klinkt het in de mededeling van de KU Leuven. De universiteit wil het College op alle mogelijke manieren ondersteunen.

Naar aanleiding van de brand kreeg de KU Leuven naar eigen zeggen heel wat vragen over de brandveiligheid op koten in Leuven. De universiteit beschikt over een aantal studentenresidenties die zij zelf beheert en biedt daarnaast via Kotwijs, een website van de universitaire huisvestingsdienst, een aantal koten aan die verhuurd worden door privé-personen.

'Alle kamers die via deze website verhuurd worden, moeten geregistreerd zijn bij de stad en grondig gecontroleerd zijn door de brandweer. Het pand dat vanochtend vuur vatte was niet gekend bij de huisvestingsdienst', aldus de KU Leuven

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

In memory - Jacky Theunynck - korporaal brandweer Middelkerke

In memory - Jacky Theunynck - korporaal brandweer Middelkerke.

jacky.jpg

jacky 001.jpg

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Zware industriebrand te Nieuwpoort 29/01/2014 - de ravage

IMG_2340.JPG

IMG_2355.JPG

IMG_2356.JPG

IMG_2358.JPG

IMG_2359.JPG

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Industriebrand in Nieuwpoort flakkert kort weer op, vuur na een uur weer onder controle

Industriebrand in Nieuwpoort flakkert kort weer op, vuur na een uur weer onder controle

donderdag 30 januari 2014 om 22u32

Nieuwpoort - Dat bevestigt de brandweer van Nieuwpoort. Na ruim een half uur was het vuur opnieuw geblust.

Woensdag rond 19.30 uur ontstond een grote brand langs de Toevluchtweg in Nieuwpoort. Een jongeman was in een loods een oldtimer aan het herstellen en wilde benzine overgieten. Vrijgekomen dampen veroorzaakten echter een steekvlam. Zeven bedrijven en één gezin werden door de hevige uitslaande brand getroffen. In totaal werden acht brandweerkorpsen opgeroepen om de brand te blussen. Het duurde tot 1 uur 's nachts vooraleer het vuur onder controle was. Er werd nog nageblust tot 12 uur donderdagnamiddag.

Donderdagavond was er nog een korte heropflakkering van de brand. Materiaal dat moeilijk bereikbaar was, had opnieuw vuur gevat. De brandweer van Nieuwpoort ging met twee wagens ter plaatse en kon het vuur snel opnieuw doven.

(BELGA)

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Nieuws uit Nieuwpoort

Nieuws uit Nieuwpoort, met uiteraard aandacht over de grote industriebrand.

persknipsels31januari.pdf

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Zware industriebrand te Nieuwpoort 29/01/2014 - Inwoners verenigen zich om Arianne te steunen

brand industrieterrein 004.jpg

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Zware industriebrand te Nieuwpoort 29/01/2014 - PMR Jumping ontsnapt op het nippertje

brand industrieterrein 003.jpg

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Zware industriebrand te Nieuwpoort 29/01/2014 - Levenswerk vernield

brand industrieterrein 002.jpg

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Dag na zware industriebrand meten slachtoffer schade op

brand industrieterrein 005.jpg

brand industrieterrein.jpg

brand industrieterrein 001.jpg

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (1) |  Facebook |

Aan oldtimer sleutelende twintiger ligt aan basis van immense brand in Nieuwpoort

Aan oldtimer sleutelende twintiger ligt aan basis van immense brand in Nieuwpoort

donderdag 30 januari 2014 om 13u00

Nieuwpoort - Het parket van Veurne bevestigt dat de brand van gisteravond in een aantal bedrijven in Nieuwpoort accidenteel is ontstaan.

Een jonge twintiger uit Nieuwpoort (R.D.) was in een van de loodsen aan het werk aan een oldtimer wagen. Toen hij de benzinetank had gedemonteerd, kwam er meer benzine uit dan gedacht. De jongeman wilde dat overgieten, maar zo kwamen er dampen vrij.

In de loods stond ook een mazoutbrander als verwarming. Door de dampen ontstond er een steekvlam waardoor de benzinetank in brand vloog. De jongeman kon zichzelf nog redden, maar de vlammen sloegen al snel over op het hele gebouw, met de bekende gevolgen tot gevolg.

Omdat de omstandigheden duidelijk waren, heeft het parket geen deskundige aangesteld. Er zal geen strafrechtelijk vervolg komen voor de jongeman. De afhandeling van de schade door de onopzettelijke brandstichting wordt een verzekeringskwestie.

(FJA)

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

30-01-14

Zware industriebrand te Nieuwpoort 29/01/2014 - Crisispost

De crisispost on the field.

57.jpg

 

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (1) |  Facebook |

Zware industriebrand te Nieuwpoort 29/01/2014 - zware autopomp

sized_brand_nieuwpoort_2014-1-29_(43).jpg

De zware autopomp Mercedes A3 (rechts) die "zou" te koop zijn, heeft weeral eens zijn dienst bewezen....koesteren zou ik zeggen.

Dit samen op de foto met de aanhang zwaar debiet Diksmuide

sized_brand_nieuwpoort_2014-1-29_(42).jpg

sized_brand_nieuwpoort_2014-1-29_(40).jpg

sized_brand_nieuwpoort_2014-1-29_(39).jpg

sized_brand_nieuwpoort_2014-1-29_(38).jpg

sized_brand_nieuwpoort_2014-1-29_(37).jpg

sized_brand_nieuwpoort_2014-1-29_(36).jpg

sized_brand_nieuwpoort_2014-1-29_(35).jpg

sized_brand_nieuwpoort_2014-1-29_(33).jpg

sized_brand_nieuwpoort_2014-1-29_(31).jpg

sized_brand_nieuwpoort_2014-1-29_(28).jpg

sized_brand_nieuwpoort_2014-1-29_(27).jpg

sized_brand_nieuwpoort_2014-1-29_(23).jpg

sized_brand_nieuwpoort_2014-1-29_(22).jpg

sized_brand_nieuwpoort_2014-1-29_(21).jpg

sized_brand_nieuwpoort_2014-1-29_(20).jpg

sized_brand_nieuwpoort_2014-1-29_(18).jpg

 

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Zware industriebrand te Nieuwpoort 29/01/2014

54.jpg

55.jpg

56.jpg

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (1) |  Facebook |

Zware industriebrand te Nieuwpoort 29/01/2014

47.jpg

48.jpg

 

49.jpg

51.jpg

53.jpg

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Zware industriebrand te Nieuwpoort 29/01/2014

44.jpg

45.jpg

46.jpg

50.jpg

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Zware industriebrand te Nieuwpoort 29/01/2014

Ja soms kan een mens het niet laten, in ziekteverlof of niet...plots gaat toch die bieper af voor al die manschappen die onbeschikbaar staan toch aan te moedigen om de kazerne te vervoegen waar ze ook zijn.....

Niet in dienst, maar toch wat te poote, fotookes kunnen vast leggen voor het nageslacht en de geschiedenis van de brandweerdienst Nieuwpoort door de jaren heen.

Hier mijn weder bericht aan de Kapitein Van Brussel Roger, naar de korpsleden toe en allen die hebben gestreden tegen het vuur.

Beste Kapitein,
Schitterend gedaan, al stond ik langs de lijn, maar heb toch de tijd gekregen die het me gunde om wat fotookes te kunnen nemen over de grootste industriebrand te Nieuwpoort voor het archief in de toekomst en het verleden van de brandweerdienst Nieuwpoort.
Spijtig ben ik niet geraakt tot aan onze oldtimer Mercedes zware autopomp die weeral eens zijn dienst heeft bewezen. Old soldiers never die.
De inzet van alle graden tot onze jongste van het korps was fenomenaal.
Dit was nu wel eens een bewijs dat alle korpsen goed kunnen samenwerken van in de zone en buiten de zone.
Respect!
mvg
David Luc
Adjudant
 
 
brand_nieuwpoort_2014-1-29_(25).jpgbrand%20nieuwpoort%202014-1-29%20(10).jpg

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (2) |  Facebook |

Zware industriebrand te Nieuwpoort 29/01/2014 - José Tyteca

foto José TytecaGepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Zware industriebrand te Nieuwpoort 29/01/2014 - Philip de brandweerman

Zware brand Nieuwpoort

                                    Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Zware industriebrand te Nieuwpoort 29/01/2014 - vol lof

Vol lof over het optreden van Brandweerdienst Nieuwpoort en alle korpsen die deelnamen aan deze toch wel opmerkelijke en niet te onderschatten interventie.

0.jpg

Beste leden,

Gisteren en deze vroege morgen hadden wij te maken met de grootste industriebrand op ons grondgebied. De schade in het bedrijf was, door de enorme brandlast, niet te verhinderen. Wij slaagden wel het aanleggende gebouw te vrijwaren. Door de gezamenlijke inzet van onze collega's bleef de schade dan ook beperkt tot het gebouw dat eigendom was van de De Zutter.

 

Ik wil hier dan ook iedereen (58 leden van het korps) die aanwezig waren op de interventie van harte danken voor hun inzet. Het was een zware interventie met veel warmte en rookhinder maar wij hebben toch terug maar eens bewezen dat wij er klaar voor zijn. Samen de schouders eronder zetten en samen het vuur bestrijden, daarvoor doen wij het toch.

 

Ik kreeg ondertussen reeds een mail van de kapt Cdt van Oostende die ons feliciteerde met onze aanpak. Zo hoor je het nog eens van een andere. Het moet toch zijn dat Oostende onder de indruk was van ons professionele optreden. Daarom nogmaals bedankt.

 

Met vriendelijke groeten

 

Beste,

Roger,

 

Mijn mannen hebben bijstand verleend bij de brand van gisteravond.

Ze waren vol lof over de organisatie op het veld, evenals de DIR BW (ze wisten de naam niet).

Bij deze wilde ik dat eens melden aan jou en je manschappen.

 

Vriendelijke groet,

 

kpt. cdt. ing. Willy Bulteel
brandweercommandant

Brandweer Oostende

 

 

Kpt,

 

Heb een telefoontje gekregen van Kpt.cdt Willy Bulteel korps Oostende met enkel positieve reacties tijdens de brand van gisteren.

Zijn manschappen waren vol lof over de werking, de opvang, begeleiding en een pluim voor de CPOPS (Patrick Vantroyen)

 

Grtn,

Patrick

 

 

 

 

Logo
 
Roger Van Brussel
Kapitein
Brandweer
 
Gasstraat 37
8620 Nieuwpoort
 
TEL : 058/23.30.25
FAX : 058/23.08.69
Mail: Roger.Van.Brussel@nieuwpoort.be

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Oproep naar hulpdiensten mag in Moorslede niet meer in het dialect

Oproep naar hulpdiensten mag in Moorslede niet meer in het dialect

woensdag 29 januari 2014

Op vraag van Noel Verbrugghe (Groep a) gaat het gemeentebestuur van Moorslede de bevolking oproepen om geen dialect meer te gebruiken bij het alarmeren van de hulpdiensten.

Aanleiding is de interventie naar een woningbrand in de Iepersestraat. “Pas na meer dan een half uur kwam de eerste brandweerwagen ter plaatse”, aldus Noel Verbrugghe. “Het betrof evenwel de brandweer van Wevelgem die eerst naar een ander adres trok, namelijk de Ieperstraat in Moorsele. De brandweer van Moorslede als tweede wagen kwam drie kwartier na de oproep later ter plaatse omdat ze veel later zijn verwittigd. Zoiets zou in de toekomst niet meer mogen voorvallen. Het zou wel eens rampzalig kunnen aflopen wanneer er mensenlevens op het spel staan.
Burgemeester Ward Vergote (Visie) vindt de opmerking terecht. “We gaan de bevolking oproepen om aan de telefoon heel duidelijk te zijn en geen dialect te gebruiken.”

(EDB)

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Zware industriebrand te Nieuwpoort 29/01/2014

43.jpg

44.jpg

45.jpg

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Groen in de bres voor bruinvissen

Groen in de bres voor bruinvissen

  • Auteur: Edwin Fontaine

 

Alles over

 
 
 

BREDENE - Tijdens het vragenkwartiertje op de gemeenteraad nam Stephan Fiers (Groen) het op voor de bruinvissen.

Stephan Fiers : 'In 2013 spoelden 128 bruinvissen aan op de stranden van de Belgische kust. Vele van deze dieren kwamen om omdat ze verstrikt raakten in zogenaamde warrelnetten die gebruikt worden in de strandvisserij. Deze netten werden 12 jaar geleden al verboden door de federale overheid. Bredene moet een verbod instellen op het gebruik van warrelnetten in de strandvisserij. Natuurpunt vroeg in het recente verleden hiervoor nog een verbod. Omdat ik geen fundamentalist ben en besef dat recreatieve strandvisserij in Bredene belangrijk is, pleit ik dan ook voor een verbod op het gebruik van warrelnetten en geen algemene afschaffing van de strandvisserij. Het punt moet meegenomen worden op het eerstvolgende kustburgemeestersoverleg.'

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Bruinvis De Panne

 

Bruinvis De Panne

De Panne, 27 januari 2014 – stranding van een dode bruinvis. Zeer vers; waarschijnlijk bijvangst

bron: zeezoogdierendatabank BMM

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Zware industriebrand te Nieuwpoort 29/01/2014

40.jpg

41.jpg

42.jpg

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Zware industriebrand te Nieuwpoort 29/01/2014

37.jpg

38.jpg

39.jpg

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Zware industriebrand te Nieuwpoort 29/01/2014

34.jpg

35.jpg

36.jpg

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Zware industriebrand te Nieuwpoort 29/01/2014

31.jpg

32.jpg

33.jpg

 

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Felle uitslaande brand in Nieuwpoort legt bedrijven, loods en woning in de as

Felle uitslaande brand in Nieuwpoort legt bedrijven, loods en woning in de as

woensdag 29 januari 2014 om 20u26

Nieuwpoort - De brand brak uit in een bedrijf in de Toevluchtweg, de schade is aanzienlijk maar niemand raakte gewond.

 
 
1 / 5
 
 
 

Rond 19.30 uur ontstond een hevige brand op het industrieterrein in Nieuwpoort. Maar liefst acht korpsen (Nieuwpoort, Veurne, Diksmuide, De Panne, Koksijde – Oostduinkerke, Middelkerke, Oostende en Gistel) kwamen ter plaatse om de brand te bestrijden.

Bewoners net op tijd in veiligheid

De brand is ontstaan in de Toevluchtweg 11, de locatie van de ex-Vandafabriek die destijds gespecialiseerd was in homeopathische middelen en nu ingedeeld is in verschillende compartimenten. Zo bevindt zich in het gebouw een kledijfabriek (Lynx), een stockage van caravans, begrafenisonderneming Dezutter, stockage van tuingereedschap en een woning. De bewoners van de woning, een moeder en haar vijf kinderen, konden net op tijd naar buiten vluchten.

Naast het getroffen gebouw ligt de firma Louwagie waarboven ook een appartement bewoond wordt. Ook deze mensen konden zichzelf in bescherming brengen. De vlammen sloegen niet over op het naastgelegen bedrijf, maar er is wel rook- en waterschade. Door de aanwezigheid van caravans en dus ook gasflessen vonden er kleine ontploffingen plaats.

Nog hele tijd nablussen

Alle korpsen blijven nog enkele uren op het industrieterrein om samen de brand gecontroleerd te blussen. In samenwerking met het Rode Kruis worden er warme dranken voorzien voor alle hulpverleners.

(FV/FJA/Foto's M. Gaytant/JT/SJ)

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Zware industriebrand te Nieuwpoort 29/01/2014 - Zijkant Dezutter

28.jpg

IMG_2282.JPG

 

30.jpg

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

1 2 3 4 5 6 7 8 Volgende