31-03-13

Uitslaande garage brand te Klerken

Uitslaande garage brand te Klerken

 

Zaterdag iets na 17:00 uur  brak er brand uit in een garage te Klerken achteraan gelegen een woning bij aankomst sloegen de vlammen al uit het dak . De brandweer van Houthulst-Merken kreeg de hulp van de collega’s van Diksmuide (SAH) gelukkig want zij kregen op het zelfde moment een tweede oproep voor een schouwbrand te Bikschote . brandweer Houthulst –Merken kreeg nog pech onder weg de tankwagen verloor de cardanas met gevolg veel schade . De garage brandde uit de schade groot de woning liep geen schade en er vielen ook geen gewonden .

( Philipdebrandweerman )

foto's
Klaas Danneel
VTM-journalist West-Vlaanderen

  

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Brandweer bevrijdt man uit plee

Een man uit Velserbroek is gisteravond door de brandweer bevrijd uit zijn eigen toilet.
 
Een man uit het Noord-Hollandse Velserbroek is gisteravond door de brandweer bevrijd uit zijn eigen toilet. Hij kreeg het slot niet meer van de deur.

Ook zijn vrouw kreeg de deur niet open. Het stel zag nog maar één oplossing: de lokale spuitgasten bellen.

Brandweerlieden kwamen met de tankautospuit ter plaatse. Ze gebruikten een stormram en een koevoet om de toiletdeur open te krijgen, zo meldt het Noordhollands Dagblad.

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Lenteopkuis Schorre en Slikke te Nieuwpoort

Nog wat fotookes met de vrijwilligers - lenteopkuis Schorre en Slikke te Nieuwpoort.

1e dag Oostduinkerke2.jpg

IMG_7707.JPG

IMG_7713.JPG

IMG_7717.JPG

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Lenteopkuis Schorre en Slikke te Nieuwpoort

IMG_7737.JPG

IMG_7735.JPG

IMG_7736.JPG

IMG_7739.JPG

IMG_7742.JPG

IMG_7746.JPG

IMG_7749.JPG

IMG_7753.JPG

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Vrolijk Paasfeest

Aan allen een vrolijk Paasfeest....

Easter%20Greetings.jpg

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

30-03-13

Deze maand 7 bruinvissen verdronken in recreatieve visnetten

Deze maand 7 bruinvissen verdronken in recreatieve visnetten


Ondanks herhaaldelijke aandringen bij onze Belgische instanties blijven er jaarlijks bruinvissen verdrinken in  recreatieve warrelnetten, terwijl er andere vistechnieken bestaan die niet leiden tot bruinvissterfte. Omwille van deze bijvangst werden deze netten op zee reeds verboden voor recreatief gebruik in 2001. Ook in Nederland is het verboden om recreatief met warrelnetten te vissen langs de kust met uitzondering van een paar gemeenten en van de eilanden.

Vlaanderen kan en moet volgens Natuurpunt dit ook verbieden: de bruinvis is een Europees beschermde soort die het strengste beschermingsregime kent volgens de Habitatrichtlijn. Toch is de concrete bescherming in België onvoldoende, terwijl we aan Europa reeds hebben moeten beloven om de bescherming te verbeteren.

In Nederland is een soortbeschermingsplan opgemaakt dat de bedreigingen en oplossingen in kaart brengen. Dat hebben we ook in België nodig. 

Nathalie De Snijder

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Brand kerk was al uren bezig voor vuur werd opgemerkt

Vuurhaard van brand in Sint-Niklaaskerk sluimerde drie uur tussen dak en vals plafond

Brand kerk was al uren bezig voor vuur werd opgemerkt

 • vrijdag 29 maart 2013, 16u54
 • Auteur: Norbert Minne
De toren van de Sint-Niklaaskerk stortte zo snel in omdat het vuur al een tijd bezig was.

De toren van de Sint-Niklaaskerk stortte zo snel in omdat het vuur al een tijd bezig was.

 
 
 

WESTKAPELLE - De brand in de Sint-Niklaaskerk in Westkapelle woedde al uren voor die werd opgemerkt. Het vuur ontstond tussen het dak en het valse plafond. ‘Dat is ook de reden dat de toren zo snel is ingestort', verduidelijkt luitenant Jean-Claude Vantorre.

Uit vaststellingen van de brandweer blijkt dat de brand in de Sint-Niklaaskerk al een hele tijd bezig was, voor iemand ze opmerkte. ‘Er woedde al meer dan drie uur een hevig vuur, vooraleer de eerste rooksporen zichtbaar werden', vertelt brandweerluitenant Jean-Claude Vantorre. ‘Dat is ook de reden dat de brand plotseling zo groot was. Dat kan niet zomaar gebeuren. Toen wij, de brandweermannen, aan de Sint-Niklaaskerk arriveerden was er maar een kleine rookpluim te zien. Bij een eerste controle in de kerk zelf was er geen rook te zien. Na een inspectieronde aan de buitenkant van het gebouw merkten we niet abnormaals op, maar toen we opnieuw binnen in de kerk keken, hing die vol rook.'

Tussen dak en vals plafond

Het vuur ontstond ergens tussen het dak en het valse plafond. ‘Daar is een ruimte van anderhalve meter', legt Vantorre uit. ‘Bovendien hing daar genoeg zuurstof om de brand te voeden zodat die zich verder kon ontwikkelen. Dat is ook de reden dat de toren zo snel is ingestort: het vuur was al een tijdje bezig en kon rustig de houten structuur van de kerk opbranden.'

De uren voor de brand zichtbaar werd, was het vijfde leerjaar van de basisschool Polderkind aanwezig in de kerk, om de Witte Donderdagviering voor te bereiden. ‘Zolang er in de kerk zelf geen rook kwam, liepen die kinderen geen enkel gevaar', benadrukt Vantorre. ‘De kinderen hebben op tijd en zonder paniek de kerk verlaten.'

Oorzaak nog niet bekend

Bouwonderneming Versluys, die een deel van de werken voor zijn rekening nam, zit verveeld met de zaak omdat er heel wat geruchten de ronde doen over de mogelijke oorzaak van de brand. ‘We weten de oorzaak van de brand helemaal nog niet, dus er kunnen nog geen conclusies worden getrokken', reageren ze bij het bedrijf. ‘Wij kunnen alleen zeggen dat een dakwerker, in onderaanneming, dinsdag werken is komen uitvoeren aan het dak. De politie heeft ons laten weten dat de stellingen in en rond de kerk mogen weggehaald worden.'

Volgens Maxim Willems (GBL), schepen in Knokke-Heist, wordt er eerstdaags beslist wat er met de kerk zal gebeuren. ‘En daarbij wordt vooral gekeken naar de veiligheid', benadrukt Willems. ‘Ik weet dat er al jaren een discussie hangende is over wie nu eigenlijk eigenaar is van de kerk, maar daar wordt momenteel niet over gepraat. Het is nu belangrijker om de site rond de afgebrande kerk veilig te maken. We bekijken of de gevels gestut moeten worden.'

Als het gevaar is geweken, zal de Dorpstraat in Westkapelle opnieuw bereikbaar worden voor het verkeer. Momenteel wordt de straat afgesloten

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Goede vrijdag

Op goede vrijdag wordt om 15.00u de handsirene aan de kerk in werking gesteld.

Hier alvast de loeier van dienst

Merci Patrick.

DSC07970.JPG

DSC07968.JPG

DSC07993.JPG

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Lenteopkuis Schorre en Slikke te Nieuwpoort

Met Natuurpunt Westhoek namen we deel aan de grote lenteopkuis van de Schorre en Slikke.

Plastiek en nog eens plastiek werd uit dit natuurgebied gehaald.

Alvast hier de groepsfoto .

 

 

sized_01 opkuis.JPG

 

Strandopruimactie tegen “plastic soup”

 


 

Vorige week ruimden 1000 vrijwilligers meer dan 6.000 kilogram afval van meer dan 40 kilometer strand - als deel van een wereldwijde strandopruimactie van de Surfrider Foundation Europe. En dat is nodig: jaarlijks belandt er 10 miljard kilogram plastic in zee. 80 procent daarvan is aan land gedumpt en spoelt via rivieren naar zee. De schade aan het zeeleven is enorm. Jan-Van-Genten zien de drijvende plastic als visjes en zo komt de plastic in hun maag.

 

Enkele dagen geleden strandde voor onze kust nog een dwergvinvis, die een langzame dood stief door de vertering van plastic zakken. (Lees het natuurbericht hierover na.)

 

In Spanje spoelde een tien meter lange potvis aan. Het dier had maar liefst 18 kilo plastic in zijn maag, waardoor één van zijn magen barstte.

 

Na verloop van tijd verbrokkelt het plastic in het zeewater en ontstaat de zogenaamde ‘plastic soup’. Op sommige plaatsen is er zes keer meer plastic dan plankton in de zee. Deze plastic soup verdwijnt in de magen van vissen en belandt  zo weer op ons bord.

 

De kustgemeenten, Natuurpunt, Sea First Foundation, Bond Beter Leefmilieu e.a. riepen via een resolutie vorig jaar al op om tegen 2035 wegwerpplastic volledig te bannen. Begin deze maand bracht de Europese Commissie nog een green paper uit over niet-recycleerbaar plastic. De strandopkuis van dit weekend toont nog maar eens aan dat er een groot maatschappelijk draagvlak is voor de hoognodige beleidacties.

Nathalie De Snijder

 

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

29-03-13

Twintiger uit De Panne ontsnapt aan plunderende rebellen in Centraal Afrikaanse Republiek

Twintiger uit De Panne ontsnapt aan plunderende rebellen in Centraal Afrikaanse Republiek

vrijdag 29 maart 2013 om 14u01

De Panne - Wim Oyaert uit De Panne heeft de schrik van zijn leven beleefd in de Centraal Afrikaanse Republiek. Hij is er woensdag beschoten door 30 plunderende rebellen.

Wim Oyaert trok naar het Afrikaanse land voor de firma Vyncke uit Harelbeke om er een biomassaketel te laten plaatsen in een houtbedrijf. Zondag vond er een staatsgreep plaats. De eerste dagen merkte hij daar weinig van. Maar woensdag liep het mis. “Zowat dertig gewapende mannen vielen het bedrijf binnen. Ikzelf werd beschoten en vluchtte de jungle in, zonder iets op zak”, getuigt hij telefonische vanuit Bangui, de hoofdstad van de Centraal Afrikaanse Republiek.

Veilig

Pas de volgende dag durfde Wim Oyaert terug te keren naar het bedrijf. Dat was volledig leeggeplunderd. Daarop zwierf hij rond in de brousse en werd geholpen door de plaatselijke bevolking. Uiteindelijk kon hij het consulaat van België contacteren en werd hij geëvacueerd. Hij zit nu veilig en wel in een hotel, morgen kan hij naar huis.

(B.S./A.D.)

Meer vanavond in het nieuws op Focus & WTV vanaf 18u00

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Toekomst uitgebrande Sint-Niklaaskerk Westkapelle nog onzeker

Toekomst uitgebrande Sint-Niklaaskerk Westkapelle nog onzeker

vrijdag 29 maart 2013 om 15u09

Westkapelle - Na een zware brand eerder deze week de kerk van Westkapelle heeft verwoest, zijn arbeiders van de firma Stabil uit Ingelmunster vandaag gestart met stuttingswerken.

De hevige brand heeft ervoor gezorgd dat alle daken en de torens van de kerk ingestort zijn. Maar de dikke muren van de kerk zijn blijven staan. Die worden nu in opdracht van de gemeente gestut door een gespecialiseerd bedrijf. Dat moet ervoor zorgen dat de muren ook bij hevige wind overeind blijven staan.

Lippens aanschouwt ravage

Vanochtend bezocht het voltallige schepencollege van Knokke-Heist de ruïnes van de afgebrande kerk. Burgemeester Leopold Lippens spreekt van een drama voor het dorp en was zichtbaar geraakt als hij binnenin de ruïne de ravage zag. “Wij treuren. Het is nog te vroeg om te beslissen wat er moet gebeuren. Wij moeten met kennis van zaken nadenken over de toekomst van deze kerk”, meent de burgervader.

Paasviering

Sinds de brand van dinsdag missen de dorpsbewoners van Westkapelle hun kerk meer dan ooit. Zo kijken ze tientallen keren per dag tevergeefs naar de toren om te weten hoe laat het is. Er is wel een oplossing voor de viering aanstaande zondag. Die gaat door in de parochiezaal van Westkapelle.

(S.K./A.D.)

Meer vanavond in het nieuws op Focus vanaf 18u00

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Nieuwpoort voert nu ook betalend parkeren in

 

Nieuwpoort voert nu ook betalend parkeren in

vrijdag 29 maart 2013 om 16u27

Nieuwpoort - Vanaf 1 mei voert Nieuwpoort betalend parkeren in. Tot zolang kan je er nog je auto gratis kwijt.

Maar dat zorgt voor parkeerproblemen, want langparkeerders nemen de meeste plaatsen in. Het parkeren in de winkelstraat in Nieuwpoort-Bad kost vanaf 1 mei een euro per uur. Hoe verder van het commercieel centrum, hoe goedkoper parkeren wordt. Het parkeerplan is ingedeeld in verscheidene zones en tarieven. Zo betaal je in de goedkoopste zone maar 2 euro voor 9 uren parkeren.

Ondergronds parkeren

In Nieuwpoort zijn er nu 3.000 parkeerplaatsen. Daar komen er in 2014 nog eens 1200 ondergrondse plaatsen bij op 3 locaties in Nieuwpoort-Bad. VINCI, de beheerder van de bovengrondse parkeerplaatsen in Nieuwpoort staat in voor de financiering. In Nieuwpoort-Stad is enkel parkeren langs de ventweg langs de kaai betalend. Overal is het eerste half uur gratis. Inwoners kunnen een kaart aanvragen om in bepaalde zones gratis te parkeren. Ook voor winkelpersoneel gelden er goedkopere tarieven.

(B.V./A.D.)

Meer vanavond op Focus vanaf 18u00

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Asbest aangetroffen bij brand in Sluis

Asbest aangetroffen bij brand in Sluis

SLUIS - De meeste winkels in de Nieuwstraat in Sluis zijn gewoon open, ondanks de brand in twee winkelpanden in de nacht van donderdag op vrijdag. Vanochtend werd er asbest aangetroffen in het pand waar de brand ontstond. Daarop werd de Nieuwstraat afgesloten.


Behalve de naastgelegen panden in de Nieuwstraat, kunnen andere winkels open. Rondom het gebied waar de brand was, zijn dranghekken geplaatst. Het pand waar asbest werd aangetroffen, is ingepakt in een speciale folie.

Nablussen
De brandweer is nog de hele ochtend bezig geweest met het nablussen van de brand aan de Nieuwstraat. Twee panden raakten vannacht zwaar beschadigd door de brand. Om 23.17 uur donderdagavond werd de brand gemeld in een kledingwinkel. Daarna sloeg het vuur over naar het gebouw ernaast.

Geëvacueerd
In beide gebouwen was op dat moment niemand aanwezig, maar uit omliggende panden zijn wel mensen geëvacueerd. Carla de Zutter woont in de Nieuwstraat op zo'n 150 meter afstand van de brandhaard. Zij werd door haar zoon wakker gemaakt rond middernacht en is gaan kijken bij de brand. Toen ze aankwam zag ze nog vlammen en daarna heel veel rook.

Gevaarlijk
Volgens de brandweer was het een zeer heftige brand. Door de vele rook was voor de brandweer te gevaarlijk om de gebouwen in te gaan, waardoor blussen moeilijk was. Iets na 04.00 uur had de brandweer het vuur onder controle.

Materieel
De brandweer is met groot materieel uitgerukt. Drie tankautospuiten, twee ladderwagen, een hulpverleningsvoertuig en een ademluchtcontainer zijn ingezet.

Rook
De brand ging gepaard met veel rookontwikkeling en enorme hitte. Daarom heeft de brandweer warmtebeeldcamera's ingezet om door de rook heen te kijken.

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Nieuws uit Nieuwpoort

Nieuws uit Nieuwpoort

persknipsels29maart.pdf

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Naar een Belgische jeugdbrandweer

Naar een Belgische jeugdbrandweer

Op 15 maart 2013 heeft Minister van Binnenlandse Zaken, Joëlle Milquet, haar akkoord gegeven om de jeugdbrandweer in België verder te ontwikkelen. Momenteel bestaan er een veertigtal verenigingen die diverse opleidingsactiviteiten organiseren voor jeugdbrandweerlieden. Het Federaal Kenniscentrum voor de Civiele Veiligheid (KCCE) heeft een werkgroep opgericht om de opleiding en werking van die verenigingen onder de loep te nemen, hun werking te optimaliseren en te harmoniseren.

De uiteindelijke doelstelling van dit project “jeugdbrandweer” is dat meer jongeren hun weg vinden naar de brandweerkorpsen. Zij kunnen immers al op jonge leeftijd kennismaken met de rekrutering, opleiding en het beroep van brandweerman zodat zij, na een succesvolle afronding van hun opleiding, vlotter kunnen doorstromen naar de verschillende brandweerkorpsen in België.

Nu de minister haar akkoord gegeven heeft om het project “jeugdbrandweer” verder te zetten, zal de werkgroep de komende maanden:

 • criteria vastleggen waaraan de verenigingen en provinciale opleidingscentra moeten voldoen om subsidies van de Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken te krijgen en om opleidingen jeugdbrandweer te mogen organiseren;
 • een gestandaardiseerd opleidingsprogramma uitwerken voor de opleiding “jeugdbrandweerman”, met de nodige aandacht voor de veiligheid van de jeugdbrandweerlieden;
 • onderzoeken welke erkenning de deelnemers kunnen krijgen als zij deze opleiding tot een goed einde brengen, zoals een vrijstelling voor de testen van de toekomstige federale preselectie van kandidaat-brandweerlieden en een rechtstreekse toegang tot de examens ter afronding van de module “eerste hulp” van de opleiding brandweerman;
 • de samenwerkingsmogelijkheden met de provinciale opleidingscentra nagaan.

De werkgroep bestaat uit leden van de openbare brandweerdiensten die betrokken zijn bij het beheer van de verenigingen die opleidingsactiviteiten organiseren voor de jeugdbrandweerlieden uit de drie gewesten en drie gemeenschappen.

Het Kenniscentrum voor de Civiele Veiligheid of KCCE is opgericht in 2008 in het kader van de hervorming van de hulpdiensten. Opdracht van het KCCE is het verzamelen, verwerken, ontwikkelen en verspreiden van knowhow en expertise over en ten voordele van de Civiele Veiligheid

© 2013 Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken

Verantwoordelijke uitgever: Jérôme Glorie

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Mountainbike te DiksmuideGepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Spaghetti avond te DiksmuideGepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Voertuig brand te Torhout

!cid_789D05CCF974499B8C2F577311E1E3DC@luc99fa6583d1a.jpg

Voertuig brand 27/03/2013 te Torhout dicht bij een woning

Foto's Yoni Casteleyn Torhout

!cid_4283665F9634489FB482DEB907D34ACA@luc99fa6583d1a.jpg

!cid_A4788322B5B44BC1A6EFDAB165C97091@luc99fa6583d1a.jpg

!cid_CEB6E2A4F8874F81B750431DE29F9254@luc99fa6583d1a.jpg

!cid_06412EEAE2554A40B87A290B69372FC0@luc99fa6583d1a.jpg

!cid_1CD964BC34DA4EA2BC767F38C71F5E5D@luc99fa6583d1a.jpg

 

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

28-03-13

Brand Oeren/Plage

Brand Oeren/Plage

foto's Tommy Huyghebaert

DSC_3638.JPG

DSC_3646.JPG

DSC_3651.JPG

DSC_3652.JPG

DSC_3676.JPG

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Brandje zorgt voor schade aan B&B Oeren-Plage in Alveringem

Brandje zorgt voor schade aan B&B Oeren-Plage in Alveringem

donderdag 28 maart 2013

Rond de middag werd de brandweer van Lo-Reninge en Veurne donderdag opgeroepen voor een
schoorsteenbrand in de ‘B&B Oeren-Plage’ langs de Vaartstraat in Alveringem
.

Bij aankomst van de brandweer had de brand reeds uitbreiding genomen naar een deel van het dak
dat naast een metalen schoorsteenpijp lag. Omdat de brand zich onder de isolatie snel uitbreidde werd
een wagen met bluswater van de brandweer van Koksijde opgeroepen. Ook werd water uit de nabije Lovaart
gepompt om het vuur te bestrijden.

Dak deels vernield

De brandweer, die vrij snel ter plaatse was, kon niet verhinderen dat de uitslaande vlammen een deel van het dak
rond de schoorsteen, grotendeels vernielden. Op de volledige bovenverdieping van het gebouw is er zware rook-
en waterschade. Na een half uurtje was het gevaar voor uitbreiding geweken.
Op 11 november 2012 was er hier
ook reeds een brand in een bijgebouw van de B&B. Daar had de isolatie in het dakgebinte vuur gevat.
Door de brand was de Vaartstraat een tijdlang afgesloten.

(JT)
Meer in Krant van West-Vlaanderen, editie Het Wekelijks Nieuws Kust 

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Zeetochtje

Tijd voor een zeetochtje...

2551444-0.jpg

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Blondje met Legpuzzel

Blondje met  Legpuzzel


 
 
Een blondje komt juichend het café binnen. Ze bestelt een bacardi cola en begint na elke slok te glunderen terwijl ze tegen zichzelf zegt:
"Wauw, 30 dagen, niet te geloven!"
De barman kijkt haar vreemd aan en vraagt: "Wat 30 dagen?"
"Nou", zegt het blondje, "ik heb een legpuzzel in elkaar gezet binnen 30
dagen terwijl op de doos stond 3 tot 5 jaar.......
 

2066_8109.gif

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Schade aan Sint-Niklaaskerk Westkapelle wordt op 7 miljoen euro geraamd

Schade aan Sint-Niklaaskerk Westkapelle wordt op 7 miljoen euro geraamd

woensdag 27 maart 2013 om 15u06

Westkapelle - De brand van gisteren in Westkapelle bij Knokke-Heist heeft een enorme ravage aangericht. De schade wordt geraamd op zeven miljoen euro.

 
 

De hele dorpsgemeenschap kon vanmorgen bij het ontwaken zien welke impact de brand heeft gehad. Iedereen was onder de indruk,, maar vooral voor Jan Lavaert, de pastoor van de kerk is het verlies zeer groot. “Ik ben hier 26 jaar en ben verliefd geworden op dit historische gebouw. Het is een verschrikkelijk verlies”. Als heemkundige voerde de pastoor veel onderzoek rond de middeleeuwse kerk, dat beschermd was als monument en funderingen had uit de 12de eeuw.

Bij de brand ging veel waardevol erfgoed verloren, onder meer een schilderij van de brugse school en een historische biechtstoel. In bijna duizend jaar geschiedenis is het de derde keer dat de kerk van Westkapelle afbrandt.

(SK.A/D.)

Meer vanavond in het nieuws op Focus & WTV vanaf 18u00

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Brandweermannen mishandeld tijdens blussen

Brandweermannen mishandeld tijdens blussen

 • woensdag 27 maart 2013, 16u20
 • Bron: ZOOMIN
 • Auteur: ZOOMIN

Video

 
 
Twee brandweermensen en een politieagent zijn dinsdagavond tijdens het blussen van een brand mishandeld. De brandweer was uitgerukt vanwege een woningbrand in het Drentse Smilde.

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Zinloos geweld tegen brandweerman

Drenthe flits: Zinloos geweld tegen brandweerman

26-03-2013, Remon Koene/ 112inhetnieuws.nl
 
UIt 112Groningen.nl

Drenthe flits: Zinloos geweld tegen brandweerman


Smilde - Bij een woningbrand op dinsdagavond is een brandweerman van het korps van Smilde tijdens het uitoefenen van zijn beroep door een onbekende man aangevallen.

De brandweer van Smilde en Assen waren gealarmeerd voor een gebouwbrand cq schoorsteenbrand aan de Zandmeer te Smilde. Bij aankomst van het korps van Smilde bleek er rookontwikkeling te zijn in de woning. De brandweer had de brand snel onder controle waarbij de ombouw van het rookkanaal werd gesloopt.

 

Uit het niets kwam uit de tuin aan de achterzijde van de woning een schreeuw om hulp. Een onbekende man had een brandweerman van het korps van Smilde aangevallen. Overige brandweermensen en agenten kwamen te hulp, waarbij de man zich verzette en werd aangehouden. Waarom de man door het lint ging is onbekend. De verdachte is door de politie overgebracht naar het politiebureau in Assen voor verder verhoor. Persvoorlichter van de Brandweer Drenthe dhr. J. Rodermond geeft als verklaring na overleg met Brandweer Commandant Dhr. F. Heerink, het enorm te betreuren dat een brandweerman te maken krijgt met agressie tijdens het uitoefenen van zijn beroep.

 

Verder kon de persvoorlichter inhoudelijk op het incident niet reageren. Voor het korps van Smilde is het de eerste keer dat ze te maken hebben met agressie. Mede door het incident zal er uitvoerig nagepraat worden. Het is onduidelijk of er aangifte is gedaan vanuit de brandweer.

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

De stadshalle in vuur en vlam

Hier nog wat foto's uit het verleden.........

3 maart 1968 De stadshalle in vuur en vlam.

sized_img654.JPG

sized_img653.JPG

sized_img655.JPG

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

27-03-13

Geboorte

img657.jpg

De familiekring van de brandweer is weer een geboorte rijker.

Alvast Proficiat aan de ouders, broertje en zusje van Leyten

img656.jpg

 

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (1) |  Facebook |

Ongeval

img658.jpg

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Nieuwpoortse Halle Brandde

sized_img651.JPG

sized_img652.JPG

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

26-03-13

Kerktoren van Westkapelle stort in na zware brand

Uit Het Nieuwsblad

Kerktoren van Westkapelle stort in na zware brand

 • dinsdag 26 maart 2013, 16u47
 • Auteur: jvh

 

KNOKKE-HEIST/WESTKAPELLE - Een hevige brand heeft dinsdag de kerk van Westkapelle, deelgemeente van Knokke-Heist, helemaal vernield. De toren van de Sint-Niklaaskerk stortte even na 16 uur in. Dat bevestigt de brandweer van Knokke-Heist. Bij de brand vielen geen gewonden.

Dinsdagnamiddag werd de Sint-Niklaaskerk geteisterd door een zware brand. Die ging gepaard met een enorme rookontwikkeling. Een week geleden kwam de kerk ook al in het nieuws toen bekend raakte dat de stabiliteit van de kerk bedreigd werd door een ernstige vorm van zwamaantasting. Dakwerken zijn zo goed als zeker de oorzaak voor de uitslaande brand. De kerk stond in een mum van tijd in lichterlaaie. Buurtbewoners werden geëvacueerd.

Men was net van start gegaan met de zwambestrijding en restauratie van de kerk. Omstreeks 15u15 ontstond de brand tijdens de dakwerken. De brandweer van Knokke-Heist was snel ter plaatse met twee bluswagens en twee ladderwagens. Ook aan de brandweer van Brugge werd een derde ladderwagen gevraagd. Rond 16u is de torenspits van de kerk ingestort. Men vreest dat de kerk volledig zal uitbranden.

Bij de brand vielen geen gewonden. Voorlopig is er ook geen direct gevaar voor de buurtbewoners en er zijn geen evacuaties gepland. Het blussen zal nog een hele tijd in beslag nemen. Het parket van Brugge zal een branddeskundige aanstellen om de omstandigheden van de brand verder te onderzoeken.

kerk1_jpg_h380_jpg_568.jpg

kerk2_jpg_h380_jpg_568.jpg

kerk4_jpg_h380_jpg_568.jpg

kerk5_jpg_h380_jpg_568.jpg

kerk6_jpg_h380_jpg_568.jpg

kerk7_jpg_h380_jpg_568.jpg

kerk8_jpg_h380_jpg_568.jpg

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |