30-11-12

Nakuru - Dag 8

Nakuru is de hoofdstad van de Keniaanse provincie Bonde la Ufa (Rift Valley), in het westen van het land, tussen de steden Kisumu, Meru en Nairobi. Het heeft 394.684 inwoners (schatting 2005) en ligt 1.850 meter boven zeeniveau. Het is tevens de hoofdstad van het gelijknamige district Nakuru.

Het is de vierde stad van Kenia en dankt zijn naam zoals zoveel steden in Kenia aan de Masaï. De Masai hadden deze plaats heel treffend En-Akuro genoemd, hetgeen wervelend stof betekent.

Hier een taxifiets in de Stad Nakuru.

 

sized_05.JPG

 

 

 Maar uiteraard houden we ons niet bezig met die drukte in de stad en vertrekken we al vlug naar het NP Nakuru met zijn "wilde beesten" 

sized_01.JPG

 

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Sint Barbara

Maar Sint Barbara is ook de patroonheilige van de mijnwerkers

Hier een inzending fotookes door Roland Vermandel - merci zulle.

Zijn vader was vroeger mijnwerker.

IMG_7458.JPG

IMG_7461.JPG

IMG_7460.JPG

IMG_7459.JPG

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Vrienden van de Brandweer Oostduinkerke viert Sint-Ceciliafeest

img522.jpg

en wie herkent onze Ronny op de foto...?

img523.jpg

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Sint Barbara

Zaterdag vieren we Sint Barbara, eigenlijk is het op 4 december, een feest voor en door de brandweer.

Uiteraard volgen nog fotookes van dit jaarlijksfeest.

Maar Barbara van Nicomedië is

meer dan dat...

Deze foto genomen in Costa Rica "2006"

brandweer 3.jpg

8.JPG

Brandweer 1.jpg

Barbara Grieks: Αγία Βαρβάρα, Agia Varvara) († 206?) is een christelijke heilige. Zij zou gewoond hebben in Nicomedië in Klein-Azië. Haar heidense vader, Dioscurus, sloot haar op in een toren om haar te vrijwaren van de vele jongemannen die naar haar hand dongen. Ook liet hij een badhuis voor haar bouwen, zodat ze geen gebruik hoefde te maken van de openbare baden. Dit badhuis bevatte oorspronkelijk twee ramen, maar op verzoek van Barbara werden het er drie (zij had zich in het geheim tot het christendom bekeerd en wilde op deze manier de heilige Drievuldigheid eren). Toen haar vader haar bekering bemerkte, onthoofdde hij haar, maar werd daarop zelf door de bliksem dodelijk getroffen.

Op grond hiervan geldt de H. Barbara als beschermster tegen brand en bliksem en tegen een plotselinge dood. Ook kan haar hulp ingeroepen worden als storm het land verwoest. De H. Barbara is ook de beschermheilige (ook wel: schutspatroon) van artilleristen, infanteristen, telegrafisten, genisten, ingenieurs, mijnwerkers, brandweerlieden, architecten, boeren, dakdekkers, metselaars, bouwvakkers, klokkengieters, metaalgieters, smeden, steenhouwers, beiaardiers, koks, hoedenmakers, slagers, gevangenen, meisjes, stervenden, torens.

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

BOB campagne

3 kussen als je BOB speelt, hopelijk krijgen we niet van iedere "flik" drie kussen hé.....

De doelgroep van de BOB actie zijn de veertigers en de vijftigers, naar het schijnt kussen ze beter...

img520.jpg

 

img521.jpg

 

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Federale politie zit zonder toiletpapier

Wat Nu? Als het laatste velletje is gebruikt.....

Federale politie zit zonder toiletpapier

Bewerkt door:
30/11/12 - 04u35  Bron: belga.be

De besparingen bij de federale politie gaan ten koste van enkele basisbehoeften. In meerdere afdelingen heerst een tekort aan schrijfgerei, poetsproducten en zelfs toiletpapier. De politievakbonden zijn ongerust, berichten de Coreliokranten.

 
 
Alle overheidsdiensten moeten besparen, dus ook wij
Politietop

De regionale afdelingen kunnen basisitems zoals balpennen, fluostiften of WC-papier niet meer bestellen via het centrale systeem, omdat de stocks niet meer worden aangevuld. Zelfs het thermisch ondergoed is alleen nog in 'minder courante maten' te verkrijgen.

"Iedereen moet inspanningen leveren, maar niet als besparingen ten koste gaan van de doeltreffende werking van de politie", meldt Vincent Houssin van de liberale vakbond VSOA.

"Het jongste begrotingsconclaaf heeft een verbod opgelegd voor uitgaven met plaatselijke kredieten, maar die stelden ons net in staat om kleine tekorten snel in te vullen", aldus NSPV-woordvoerder Gert Cockx. "Het moet nu via openbare aanbesteding, een logge en tijdrovende procedure." Ook moet de ministerraad uitgaven boven 5.500 euro goedkeuren.

"Roeien met de riemen die we hebben"
De politietop heeft weet van de problemen. "Maar we moeten roeien met de riemen die wij hebben en die zijn het resultaat van de nieuwe budgettaire maatregelen. Alle overheidsdiensten moeten besparen, dus ook wij. Wij proberen met verschuivingen de meest dringende noden te lenigen, maar wat kan wachten, moet ook wachten."

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

29-11-12

Nakuru Nationaal park - Dag 9

De volgende dagen gaan we een fotoreportage tonen van het Nationaal Park Nakuru, een volgende in de rij tijdens onze trip door Kenya

Uiteraard is het een eindje rijden op slechte wegen naar dit gebied.

Hier een tuktuk in Nakuru, gebruikt als taxi.

sized_IMG_1980.JPG

lots-of-flamingos.jpg

Nakuru Nationaal Park ligt ongeveer 160 kilometer af van Nairobi door de Trans African Highway te volgen. Het is een weg wat soms zwaar te lijden heeft door het vele vrachtverkeer wat deze route moet nemen richting Eldoret en Uganda. Halverwege is er een weegbrug waar vrachtwagens gecontroleerd worden, echter sommige zijn al onderweg sinds Mombassa. Eenmaal in de buurt van Nakuru ligt links van de weg het Elmenteita meer wat de grote van dit meer aangeeft. Het Nakuru meer is echter nog eens vele malen groter. In Nakuru town is het altijd druk en langs de straten zie je onderweg diverse kramen wat een goed beeld geeft van het dagelijks leven. Eenmaal door deze drukte heen is het onvoorstelbaar dat de stad zo dicht tegen het meer aan ligt. Aangekomen bij de hoofdingang ervaar je ineens de oase van rust. Sluit wel de ramen van de auto want de kleine "blueball" apen, de meerkatten stelen alles. Een bezoek aan het Nakuru NP wordt meestal gebruikt als een tussenstop of lunch om vervolgens door te rijden naar Baringo, Aberdares of Naivasha op een safari door Kenia.

Het Nakuru meer is het bekendste vogelreservaat van Kenya. Voornamelijk is het Nakuru meer bekend om zijn grote populatie van flamingo's. Afhankelijk van de waterstand in het meer, kunnen hier 2 miljoen flamingo's langs de oevers te zien zijn. Beide soorten flamingo's zijn hier aanwezig, zowel de "lesser" en de "greater flamingo", en leveren altijd een mooi decor voor vele foto's. Als een groot lang dieproze lint langs het water vormen de flamingo's een mooi schouwspel. Nakuru meer kent geen natuurlijke uitgang waardoor al het opgevangen regenwater dient te verdampen. Hierdoor kan het voorkomen dat flamingo's uitwijken als de waterstand te hoog is. Naarmate het water verdampt komen flamingo's in grote getallen terug. Flamingo's wijken uit naar naburige meren waaronder Lake Bogoria en Lake Elmenteita. Naast flamingo's zijn er ruim 4000 pelikanen die aan het badderen zijn in de Makalia rivier, gevoed door de Makalia watervallen in het noorden van het park met regenwater van het hoogplateau. Een pelikaan eet ongeveer een kilo vis per dag waardoor men mag aannemen dat er inmiddels een grote visstand is bereikt in het meer. In het Nakuru meer is de tilapia vis uitgezet om de larven van de muskieten in dwang te houden tevens creëerde dit een voedingsbron voor de pelikanen.

Naast 400 vogelsoorten zijn er ook veel zoogdieren. Voornamelijk bied het Nakuru reservaat bescherming voor de Rothschild giraf en de neushoorn. Inmiddels is de populatie groot van beide diersoorten waardoor deze makkelijk in het reservaat terug te vinden zijn. Veelal moet je voor de zwarte neushoorn in het noordoostelijk deel van het park zijn maar door de aantrekkingskracht van de flamingo's wordt dit deel vaak over geslagen. In het noordoostelijk deel van het park vind je ook veel gazellen en zebra's in de omgeving van de Makalia waterval. De waterspiegel in het meer is ook bepalend hoeveel neerslag er in het hooglandschap valt.

HPIM1779.jpg

HPIM1632.jpg

HPIM1804.jpg

Rainbow-Over-the-Savannah-Lake-Nakuru-National-Park-Kenya.jpgGepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Diesel in riolen in de Nijverheidsstraat Veurne

Diesel in riolen in de Nijverheidsstraat Veurne

donderdag 29 november 2012 om 12u42

Veurne - Door een scheur in een brandstoftank van een vrachtwagen is er woensdagavond 28 november diesel in de Lovaart gelopen. Een maand geleden moest ook al een mazoutspoor op de kanalen rond Veurne door de Civiele Bescherming opgeruimd worden.

Foto JTV

Foto JTV

Woensdagavond 28 november en donderdagmorgen 29 november heeft de brandweer van Veurne enkele riolen gecontroleerd in de Nijverheidsstraat op het industrieterrein van Veurne. Een vrachtwagen had er nabij een tankstation diesel verloren door een scheur in zijn brandstoftank.

Een deel van de diesel zocht zich via het rioleringsstelsel een weg naar de nabije Lovaart. Daar werden donderdagmorgen, ter hoogte van de Vaartstraat twee dammen op het water aangelegd.

De brandweer deed eveneens per boot een controle in de Kaai, de Duinkerkevaart en het kanaal naar Nieuwpoort op sporen van dieselbrandstof. Omdat het gaat om een geringe vervuiling worden momenteel geen verdere acties ondernomen.

Een maand geleden moest ook al een mazoutspoor op de kanalen rond Veurne door de Civiele Bescherming opgeruimd worden.

(JTV)

Meer in Krant van West-Vlaanderen, editie Het Wekelijks Nieuws Kust van vrijdag 30 november 2012.

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Signalisatiehesjes voor interventies op de openbare weg voorzien in het ontwerp van Koninklijk Besluit over persoonlijke en collectieve beschermingsmiddelen

Signalisatiehesjes voor interventies op de openbare weg voorzien in het ontwerp van Koninklijk Besluit over persoonlijke en collectieve beschermingsmiddelen.

Verschillende brandweerdiensten hebben mails ontvangen van een leverancier waarin sprake is van de verplichting voor de brandweerlieden om signalisatiehesjes klasse 3 te dragen bij interventies op de openbare weg.
De Algemene Directie Civiele Veiligheid heeft een ontwerp van koninklijk besluit tot vaststelling van de minimale normen inzake de persoonlijke beschermingsmiddelen en de collectieve beschermingsmiddelen voor de leden van de brandweerdiensten opgesteld. Dit besluit is nog niet definitief en volgt nog de administratieve en budgettaire procedure
.


In zijn huidige versie, zoals overlegd met de vakbonden, voorziet het ontwerp in het dragen van een parka klasse 3 (voor de afbakening) of een signalisatiehesje klasse 2 bij interventies op de openbare weg. Het betreft per definitie een minimale norm. Sedert kort zijn er signalisatiehesjes klasse 3 beschikbaar op de markt bij sommige leveranciers en de FOD WASO (werkgelegenheid, arbeid en sociaal overleg) beschouwt klasse 3 als de basisnorm voor alle interventies op de openbare weg, inclusief de afbakening. Het is dus aangeraden om zich ermee uit te rusten. Wij zullen het ontwerp van besluit aanpassen met het oog op het verhogen van de arbeidsveiligheid van de brandweerlieden en de leden van de Civiele Bescherming.

Hierbij lijkt het ons belangrijk de algemene principes van toepassing op de keuze van persoonlijke beschermingsmiddelen voor het brandweerpersoneel en de algemene principes inzake het welzijn op het werk evenals de standaard operationele procedure « beveiliging van de interventies op de openbare weg » die uitgewerkt werd door het Federaal Kenniscentrum voor de Civiele Veiligheid (KCCE), te herhalen.

A. Principes : in de eerste plaats risicoanalyse

Zoals het koninklijk besluit van 13 juni 2005 betreffende het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen aangeeft, moet elk type werksituatie het voorwerp zijn van een identificatie van de specifieke gevaren en van een evaluatie van de risico’s die aan deze gevaren verbonden zijn. Daartoe moet de werkgever een risicoanalyse uitvoeren en alle mogelijke risico’s van een bepaalde werksituatie in aanmerking nemen.

Bij de invoering van de preventieve maatregelen, bepaald op basis van deze risicoanalyse, is het belangrijk om de hiërarchie van de maatregelen te respecteren. Deze hiërarchie, die werd vastgelegd in artikel 5 van de wet van 4 augustus 1996 betreffende het welzijn van de werknemers bij de uitvoering van hun werk, bevat met name de volgende punten:
"b)de risico’s evalueren die niet voorkomen kunnen worden;
e)voorrang geven aan maatregelen inzake collectieve bescherming boven maatregelen inzake individuele bescherming" .

Indien er materiële preventiemaatregelen overwogen moeten worden, dan dient men eerst te zoeken naar collectieve beschermingsmaatregelen voor er gedacht kan worden aan persoonlijke beschermingsmaatregelen of persoonlijke beschermingsmiddelen.
 

B. Samenvatting van de interventieprocedure op openbare weg

1° Eerste stap: Collectieve bescherming

Ook al is het bij een aantal interventies vaak moeilijk voor de hulpdiensten om collectieve beschermingsmaatregelen te overwegen en te plannen, toch is het in het kader van de interventies op de openbare weg mogelijk een algemene procedure die deze collectieve beschermingsmaatregelen uitlegt, toe te passen.

Bijgevolg werd een algemene procedure inzake interventies op de openbare weg op punt gesteld en wordt deze prioritair toegepast.

Deze procedure beschrijft met name de noodzakelijke collectieve middelen op het vlak van de afbakening en de signalisatie van de interventieplaats (voertuigen, kegels, …) alsook de manier waarop deze afbakening opgesteld moet worden (hoe de afbakening beginnen, afstand tussen het afbakeningsvoertuig en de intervenanten, rekening houdend met de configuratie van de openbare weg en met de zichtbaarheid van de weggebruikers, met de aanwezigheid van bochten, van hellingen, …).

2° Tweede stap: Individuele bescherming en klasse 3

Punt 15 van bijlage II van het voormelde koninklijk besluit van 13 juni 2005 bevat de lijst van de activiteiten en de werkomstandigheden waarbij signalisatiekledij ter beschikking moet worden gesteld. Punt 15.3 is bedoeld voor de brandweerdiensten.

« Deze kleding wordt gedragen door werknemers van de brandweerdiensten, pechverhelpingsdiensten, eerste hulpdiensten en diensten voor dringende verzorging wanneer de omstandigheden en/of het tijdstip van de dag zorgen voor onvoldoende zichtbaarheid van deze werknemers».

De signalisatiekledij voldoet aan de norm NBN EN 471 betreffende de signalisatiekleding met hoge zichtbaarheid, die 3 klassen vastlegt.

Klasse 3 heeft het hoogste prestatieniveau en biedt bijgevolg de beste zichtbaarheid.

Om uitgerust te zijn met signalisatiekledij van klasse 3, is het dragen van een signalisatiehesje van klasse 3 in combinatie met de brandweerkledij nodig.

Om zich te conformeren aan de standaard operationele procedures « Bevrijding » en “aflegsysteem” van het KCCE, is het aangeraden dat de hesjes in ontzettingsvoertuigen/autopomp de volgende bijkomende eigenschappen bezitten:

- Ze bestaan in drie verschillende fluorescerende kleuren: geel, oranje en rood
(«  basisstof » genoemd).

 • De gele hesjes zijn bestemd voor de brandweerlieden en dragen een cijfer van 1 tot 5 op de rug en links vooraan naargelang de werkpost die bepaald wordt door voornoemde procedure;
 • De oranje hesjes zijn bestemd voor de chefs van de autopomp (onderofficier) en dragen het cijfer 6 op de rug en links vooraan;
 • De rode hesjes zijn bestemd voor de officieren en dragen het opschrift «officier» op de rug en links vooraan.
- Ze dragen de opschriften « brandweer » op de rug en rechts vooraan.

- De retroreflecterende stroken bestaan minstens uit een horizontale strook en 2 « bretelstroken » die de horizontale strook vooraan en achteraan verbinden langs de schouders. Deze zijn essentieel voor de zichtbaarheid ’s nachts.

De conformiteit van het hesje met klasse 3 moet verkregen worden, rekening houdend met alle opschriften op het hesje.
Als het hesje volgens de risicoanalyse van de werkgever eigenschappen inzake vlamweerstand moet bezitten, dan is de norm NBN EN ISO 14116 van toepassing.


Opleiding “beveiliging van interventies op de openbare weg”

Er bestaat een door de Algemene Directie van de Civiele Veiligheid gesubsidieerde opleiding « beveiliging van interventies op de openbare weg » in de brandweerscholen. Wij raden u ten stelligste aan om de leden van uw brandweerdiensten in te schrijven voor deze opleiding, die hen van pas zal komen om adequaat te handelen bij een interventie op de openbare weg.

UIt Focus op de hervorming

 

© 2012 Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken

Verantwoordelijke uitgever: Jérôme Glorie

 

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Porsche knalt op trampaal

img519.jpg

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Pokot - Kenya

Afscheid in schoonheid van de Pokot-Kenya.

Een glimlach aan beide kanten....kontent eens zo een opmerkelijke stam te hebben ontmoet.

 

sized_82.JPG

sized_81.JPG

sized_83.JPG

sized_84.JPG

3745568960_05513b522d.jpg

sized_89.JPG

 

 

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

28-11-12

Brand in sociaal woonblok in Gistel

Brand in sociaal woonblok in Gistel

woensdag 28 november 2012 om 15u59

Gistel - Woensdagmorgen brak even voor acht uur brand uit in de keuken van een appartement in een sociaal woonblok in Gistel. Een boiler in de keukenkast vatte vuur en dat zorgde voor een sterke rookontwikkeling.

De brandweer van Gistel was heel snel ter plaatse en had alles vlug onder controle. De bewoners die er nog maar pas woonden werden voor verzorging naar het ziekenhuis in Oostende gebracht.

(SJ)

Meer in Krant van West-Vlaanderen, editie De Zeewacht

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Auto uit de bocht in Veurne: bestuurder meer dan een half uur vast in wrak

Auto uit de bocht in Veurne: bestuurder meer dan een half uur vast in wrak.

foto José Tyteca

DSC_0131.JPG

DSC_0145.JPG

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Schepen Hilde Decleer onder vuur na incident met ladderwagens

Schepen Hilde Decleer onder vuur na incident met ladderwagens

 • woensdag 28 november 2012, 03u00
 • Auteur: tlg, rso
De defecte ladderwagen toen hij toch eens werkte.

De defecte ladderwagen toen hij toch eens werkte.

 
 
 

BRUGGE - Hilde Decleer (CD&V), Brugs schepen van Brandweer, lag tijdens de gemeenteraad zwaar onder vuur voor het incident met de defecte ladderwagen. ‘Er hadden doden kunnen vallen', klonk het.

Schepen van Brandweer Hilde Decleer (CD&V) kreeg de wind van voren op de Brugse gemeenteraad naar aanleiding van het incident met de defecte ladderwagen van de Brugse brandweer. Bij een interventie in de Geerwijnstraat in Brugge weigerde de ladderwagen dienst. ‘Jij moet je politieke verantwoordelijkheid nemen', klonk het hard en suggestief. ‘Er hadden doden kunnen vallen.'

Ondertussen startte Decleer een grondig intern onderzoek. Dat zou de schuld van de defecte ladderwagen leggen bij de firma waar die enkele dagen voordien hersteld werd. ‘Het gaat hoogstwaarschijnlijk niet om een technisch defect, maar om een wijziging van de paramaters in de programmatie van de ladderwagen', zegt Decleer. ‘Daardoor moesten de brandweermannen wat langer wachten dan normaal vooraleer ze een nieuwe handeling konden uitvoeren. Maar dat was niet meegedeeld. We zullen de ladderwagen de komende weken aan verschillende tests onderwerpen.'

Daarnaast werd beslist dat de ladderwagen enkel voor niet-dringende interventies gebruikt zal worden. De oudste ladderwagen van de Brugse brandweer zal gedurende die hele periode niet op onderhoud gezonden worden, zoals vorige week het geval was. De derde ladderwagen, een spiksplinternieuwe van 700.000 euro, kan voorlopig niet door iedereen gebruikt worden. ‘De opleidingen om die te bedienen, worden versneld', zegt Decleer. ‘Uiteraard kan die ladderwagen gebruikt worden als er iemand meegaat die de opleiding al volgde.'

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Brandweer beklimt Witte Molen

Brandweer beklimt Witte Molen

 • woensdag 28 november 2012, 03u00
 • Auteur: bfs

 

 
 
 

SINT-NIKLAAS - Het klimteam van de brandweer van Sint-Niklaas heeft dinsdag de Witte Molen overwonnen.

Het monument in de Gladiolenstraat werd via de nok over de vastgemaakte wieken beklommen.

Met de oefening studeerde de brandweer een mogelijke evacuatie in.

‘Bij de inspectie van het dak van de molen door de dienst monumentenzorg kan wel eens iemand onwel worden', verduidelijkt kapitein Thierry Inghels.

‘Bij zulke situaties komt ons klimteam in actie. Via een touwenstructuur wordt het slachtoffer dan langs de buitenkant van de molen naar beneden gehaald.'

De evacuatieoefeningen namen heel de ochtend in beslag.

Zieke vrouw naar beneden gehaald

In het verleden oefende het klimteam van de Sint-Niklase brandweer onder meer ook al aan de watertoren naast het zwembad en op de appartementsblokken in het Koningin Fabiolapark.

Daar moesten de brandweermannen enkele weken geleden ook echt in actie komen.

Toen werd er een zieke vrouw van een van de bovenste verdiepingen naar beneden gehaald door de klimmers.

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Auto uit de bocht in Veurne

 

Auto uit de bocht in Veurne: bestuurder meer dan een half uur vast in wrak

woensdag 28 november 2012 om 05u59

Veurne - Dinsdagavond gebeurde een zwaar verkeersongeval langs de Veurnestraat op de grens van Pervijze met Veurne. Een dertiger verloor er in een bocht de controle over zijn voertuig en reed er frontaal in op een boom. De brandweer had meer dan een half uur nodig om de man uit het wrak te bevrijden.

Foto José Tyteca

DSC_0145.JPG

DSC_0131.JPG

De brandweer van Veurne en Diksmuide had meer dan een half uur nodig om de bestuurder, die met zijn onderste ledematen gekneld zat, te bevrijden. Hij werd na verzorging door de MUG-dienst naar het ziekenhuis van Veurne overgebracht. De man zou zwaargewond zijn maar niet in levensgevaar.

In welke omstandigheden de bestuurder de controle over zijn Renault Megane verloor is niet meteen duidelijk. De wagen die uit de richting van Pervijze kwam ging in een lange bocht van de baan. De weg was nat en er lag wat slijk op de weg. Maar of dat de oorzaak is van het ongeval moet nog worden onderzocht.

Gevaarlijke weg

Door het ongeval was de weg tussen Veurne en Pervijze meer dan één uur volledig afgesloten voor alle verkeer.

Verleden week gebeurde op bijna dezelfde plaats een identiek ongeval. Langs de tweevaksweg tussen Veurne en Pervijze bevinden zich enkele verraderlijke bochten, waardoor er in het verleden al meer wagens van de weg geraakten.

(JT, foto JT)

Meer in Krant van West-Vlaanderen, editie Het Wekelijks Nieuws Kust.

 

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Dure Porsche komt totaal verhakkeld tot stilstand tegen trampaal in Nieuwpoort

Dure Porsche komt totaal verhakkeld tot stilstand tegen trampaal in Nieuwpoort

woensdag 28 november 2012 om 08u34

Nieuwpoort - Woensdagmorgen omstreeks 1.30 uur heeft een bestuurder uit Oostduinkerke heel wat geluk gehad nadat hij heelhuids uit het gecrashte wrak van zijn Porsche kon ontkomen. Het ongeval gebeurde langs de Albert I-laan tussen Nieuwpoort-Bad en Nieuwpoort-Stad.

De bestuurder, die alleen in zijn wagen zat, knalde met hoge snelheid tegen de boordsteen van de trambedding waarna de sportwagen ging tollen en midden de dubbele tramsporen tegen een trampaal tot stilstand kwam. De wagen werd door de klap tot schroot herleid. De bestuurder werd gewond naar het ziekenhuis van Veurne overgebracht, maar heeft volgens de eerste vaststellingen, geen levensbedreigende verwondingen aan de crash overgehouden.

Oorzaak onduidelijk

De brandweer van Nieuwpoort kwam na de botsing ter plaatse om de weggeslingerde brokstukken van de sportwagen, die verspreid tussen de tramsporen lagen, op te ruimen. Waardoor de bestuurder plots de controle over zijn wagen verloor is niet meteen duidelijk, het wegdek lag er wel nat bij vannacht, maar de Albert I-laan is goed verlicht en er geldt een snelheidsbeperking, die jammer genoeg vaak niet wordt gerespecteerd.

(JT)

Meer in Krant van West-Vlaanderen, editie Het Wekelijks Nieuws Kust

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Pokot - Kenya

 

Pokot - Kenya het cermoniefeest of het afscheidsfeest, je mag zelf kiezen.

sized_77.JPG

sized_79.JPG

sized_78.JPG

 

sized_85.JPG

sized_86.JPG

 

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Porsche knalt op trampaal

Deze nacht werd onze dienst opgeroepen voor het reinigen openbare weg naar aanleiding van een verkeersongeval.

Op de Albert I laan te Nieuwpoort is een porsche van het rijvak geraakt en knalde op een trampaal.

Wonder bij wonder is de bestuurder er heelhuids uitgekomen.

DSC01559.JPG

IMG_3651.jpg

121128 ongeval auto trampaal.jpg

121128 ongeval auto trampaal1.jpg

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (2) |  Facebook |

Knalpot

Nieuwpoort/Ramskapelle

 

img518.jpg

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Man raakt zwaargewond bij crash - Veurne

img517.jpg

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Pokot - Kenya

Een gedachte

Om oud en wijs te worden,
moet je eerst jong en onbezonnen zijn geweest.

 

sized_87.JPG


sized_68.JPG

sized_66.JPG

sized_88.JPG

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Dode zeehond Oostduinkerke

Dode zeehond Oostduinkerke

2012nov27grey1.jpg

Oostduinkerke, 27 november 2012 – het betrof een zeer vers kadaver van een grijze zeehond; waarschijnlijk bijvangst.

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

27-11-12

Felle kritiek op Brugse brandweer

 

T'is natuurlijk gemakkelijk kritiek te geven van een schipper aan de wal.....

Felle kritiek op Brugse brandweer

dinsdag 27 november 2012 om 17u17

Brugge - Tijdens de Brugse gemeenteraadszitting hekelde raadslid Pierre Chevalier (Open VLD) fel de slecht functionerende brandweerwagens.

Hij eist dat schepen Hilde Decleer (CD&V) haar verantwoordelijkheid opneemt en sanctioneert. Of zelf haar conclusies trekt en opstapt.

B ij een brand vorige week in de Geerwijnstraat functioneerde de elevator van de Brugse brandweer niet. Het beroepskorps van Brugge moest wachten op hulp van de vrijwilligers van Oostkamp om een dame uit een brandende woning te redden. Dat kan toch niet, het is een serieuze blamage, luidt het.

Meer in Krant van West-Vlaanderen (Editie Brugsch Handelsblad)

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Hond helpt brandweer in Harderwijk

Schitterend en bekijk dit filmpje

http://www.omroepgelderland.nl/web/Nieuws-1/1919361/Hond-...

Hond helpt brandweer in Harderwijk

HARDERWIJK - Hond Rocky heeft zondag in Harderwijk de brandweer geholpen bij het omtrekken van een boom.

De brandweer kreeg aan het begin van de avond een melding dat aan de Van Maerlantlaan een boom dreigde om te vallen. De boom hing tegen een andere boom aan. Toen de brandweer de boom wilde neerhalen, besloot de hond een handje te helpen.

Rocky is eigendom van een brandweerman die overigens niet was opgepiept voor de klus. De hond is een bekende brandweerhond in Harderwijk. Als de bluswagens langsrijden, hangt hij met zijn poten over het balkon.

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Cassetes en bundels

 Het thema van de laatste oefeningen "Cassettes en bundels".

Een vernieuwd aflegsysteem die volop in praktijk wordt uitgevoerd.

In ieder geval, volgens mij een goed systeem, ja hier en daar zie je toch wat Amerikaanse toestanden, zoals de bundels bijvoorbeeld.

De opstelling, de aanval (zonder perslucht), de opruiming en ja alles propertjes en netjes achterlaten.

Een goeie oefening in het Bloso Centrum te Nieuwpoort.

IMG_3633.jpg

 

1e dag Oostduinkerke2.jpg

121125 bundels cassetes2.jpg

121125 bundels cassetes3.jpg

121125 bundels cassetes4.jpg

121125 bundels cassetes5.jpg

121125 bundels cassetes6.jpg

121125 bundels cassetes7.jpg

121125 bundels cassetes8.jpg

 

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Koksijde-Brandweer schenkt materiaal aan het goede doel

img516.jpg

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Pokot - Kenya

Een gedachte:

Voor wie ervoor moeten vechten, krijgt het leven een aroma
dat mensen die het in de schoot geworpen krijgen,
nooit zullen smaken.

sized_67.JPG

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Brandweer en OCMW bekampen brandgevaar

Brandweer en OCMW bekampen brandgevaar

 • dinsdag 27 november 2012, 03u00
 • Auteur: rdh
Jan Mortier en Isabelle Ollevier van het OCMW en Lieven Rijckaert van de brandweer binden samen de strijd aan tegen brand bij armen.

Jan Mortier en Isabelle Ollevier van het OCMW en Lieven Rijckaert van de brandweer binden samen de strijd aan tegen brand bij armen.

 

 

TIELT - De Tieltse brandweer heeft de eerste Belgische Brandpreventieprijs gewonnen omdat ze samen met OCMW inspanningen levert om armen te behoeden voor brand.

 

Het is opvallend dat er veel vaker brand uitbreekt bij armere stadsgenoten, stelt de Tieltse brandweer vast. Zij gebruiken in de winter vaak geïmproviseerde kacheltjes of oude toestellen en een rookmelder is het laatste van hun zorgen. Wie elke maand moet rekenen om rond te komen, heeft geen geld voor zo'n rookmelder. ‘Daarom vinden wij dat brand discriminerend is', zegt brandweerkapitein Lieven Rijckaert. ‘Daar willen we iets aan doen, maar ons korps kan moeilijk bij iedereen langsgaan. Daarom hebben we het OCMW ingeschakeld.'

Huisbezoeken

De maatschappelijke werkers kregen een opleiding over brandpreventie. Bij huisbezoeken kunnen ze dan nazien of een woning brandveilig is en indien nodig tips geven. Eerst ging de brandweer nog mee, maar daarna moesten ze alleen aan de slag. Ook de technische medewerkers van het OCMW kregen een opleiding om rookmelders te plaatsen.

Vandaag loopt het project nog steeds bij het OCMW. De technische dienst neemt preventiemaatregelen in alle huizen die eigendom zijn van het centrum. ‘De mensen die nog in hun eigen huis wonen, kunnen we uiteraard niet verplichten om iets te ondernemen', zegt OCMW-secretaris Isabelle Ollevier. ‘Onze medewerkers kunnen enkel tips geven. We zullen er wel voor zorgen dat we in de toekomst de brandweer kunnen waarschuwen als in een woning het brandgevaar onaanvaardbaar is.'

Het initiatief werd afgelopen weekend beloond door het ministerie van Binnenlandse Zaken met de eerste Belgische Brandpreventieprijs. Ze haalden het van een project uit Landen en Sambreville.

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Aantal ritten van ambulance brandweer met vijf procent gedaald

Aantal ritten van ambulance brandweer met vijf procent gedaald

 • dinsdag 27 november 2012, 11u41
 • Auteur: Jean-Pierre De Lamper
 
 
 

DENDERMONDE - De brandweer van Dendermonde is uitgerust met twee ambulancewagens. Die moesten in 2011 minder uitrukken dan het jaar voordien.

Op weekdagen worden de ziekenwagens tussen 5 en 20uur bemand door zes beroepsambullanciers, die ook lid zijn van de brandweer. De nachten, weekends en feestdagen worden verzorgd door 35vrijwillige brandweermannen en door 15ambulanciers of verpleegkundigen die geen lid zijn van de brandweer.

Er werden in 2011 110ritten minder uitgevoerd dan in 2010, een daling met 5,21procent. In totaal werden 1.807patiënten vervoerd, waarvan 1.451 naar AZ Sint-Blasius. Van het totaal aantal ritten werden er 1.476 uitgevoerd in opdracht van de dienst 100 en 527 in eigen opdracht.

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

1 2 3 4 5 6 7 8 Volgende