30-06-12

Nieuwpoort Uw Stad

Foto op de cover Nieuwpoort Uw Stad / juli 2012

Luc David

img398.jpg

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

29-06-12

Pensioen brandweer

img396.jpg

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

airshow te FLORENNES

Onlangs was onze Erik op wacht tijdens de airshow te Florennes  .

Met deze alvast enkele beelden....

 

120624 airshow florenne.jpg

120624 airshow florenne1.jpg

120624 airshow florenne2.jpg

 

 

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Moed

Definitie van "moed"

Moed = 

 

Midden in de nacht zwienedroenke thuskommen,

je vrouw staat op je te wachten met een bezem,
en dan vragen :
'

Zie je nog an t’ kuschen, of vlieg je nog è ki weg?'

halloween.png

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

28-06-12

Minister maakt zich zorgen over late brandweer

Uit Brandveilig.com

Nederland

Minister maakt zich zorgen over late brandweer

Minister maakt zich zorgen over late brandweer
 
 
De brandweer is bij 33 procent van de branden te laat. Dat blijkt uit een onderzoek van de Inspectie Veiligheid en Justitie. Demissionair minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) maakt zich zorgen, maar zei dinsdag in de Tweede Kamer niet in te grijpen bij de sluitingsplannen voor ongeveer 40 brandweerkazernes.

Volgens SP-kamerlid Nine Kooiman het verdwijnen van kazernes ertoe leiden dat brandweerauto’s nog langer onderweg zijn. Opstelten vindt dat niet zijn verantwoordelijkheid, maar die van de veiligheidsregio’s. Hij wil wel beter gaan toezien op zogeheten dekkingsplannen.

Uit het onderzoek ‘Ter Plaatse!’ van de Inspectie Veiligheid en Justitie bleek eerder deze maand dat de brandweer bij 33 procent van de branden te laat aanwezig is. Volgens de Inspectie komt de brandweer onder andere te laat omdat het te lang duurt voordat de meldkamer aard en adres van een noodsituatie doorgeeft aan de brandweer. Vervolgens duurt het te lang voor de brandweer uit kan rukken.

In een reactie aan RTL Nieuws erkent de brandweer het probleem, maar zegt er niet veel aan te kunnen doen. “We kunnen niet vliegen. Meer mensen erbij zou fantastisch zijn, maar niet erg reëel gezien alle overheidsbezuinigingen,” zegt Nico Guijt, brandweerman uit regiokorps Hollands-Midden.

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Amsterdamse brandweer één van de snelsten in het land

Eentje uit Nederland...

Amsterdamse brandweer één van de snelsten in het land

 
 
 
© ANP
 

De Amsterdamse brandweer is bij meer dan driekwart van de incidenten binnen de wettelijke normen op plaats van bestemming. Het landelijk percentage is 67 procent. Amsterdam zit daarmee ruim boven het gemiddelde.

Uit het rapport Ter Plaatse van de Inspectie Veiligheid en Justitie blijkt dat de Amsterdamse brandweer landelijk de vierde plaats bezet als het draait om op tijd komen. Dat meldt AT5.

Commandant Elie van Strien zegt blij te zijn met de mooie score van de Amsterdamse brandweer. Wel had ze het rapport liever uitgebreider gezien: 'Wat jammer is, is dat het rapport alleen de opkomsttijden behandelt. Die zijn uiteraard belangrijk, maar naast dat wij als brandweer op tijd moeten komen, is ook preventie een essentieel onderdeel voor een hoge brandveiligheid.'

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Brand bij Urbano in Oostende

Brand bij Urbano in Oostende: vooral rookschade

Oostende - In het mobilhomebedrijf Urbano in Oostende heeft het vannacht gebrand. De brandweer was snel ter plaatse.

 
2 / 2
 
 
 

De brand ontstond rond 0.30 uur in een atelier. Vermoedelijk door vonken veroorzaakt door een zaagmachine. In een mum van tijd stond de werkplaats, de bureaus en de toonzaal onder rook. De brandweer was binnen de vijf minuten ter plaatse en had de brand snel onder controle.

Urbano is marktleider in België in de verkoop van mobilhomes. Op het moment van de brand stonden er zo'n 160 motorhomes in en rond het bedrijf. Vanmorgen hebben de werknemers ook onmiddellijk de activiteiten kunnen hervatten in een noodwerkplaats. “Ondanks de drukke seizoensagenda zullen de klanten geen hinder van het incident ondervinden”, zegt het bedrijf.

(DJ, foto DJ)

Meer in Krant van West-Vlaanderen, editie De Zeewacht. En vanavond op Focus vanaf 18u00

 

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Brand Vandendriessche houtverwerkingsbedrijf te Ieper

Op het houtverwerkingsbedrijfbedrijf Vandendriessche aan de Bargiestraat in Ieper woedde donderdagochtend een zware afvalbrand. Aan de achterzijde van het bedrijf stond een grote hoeveelheid houtafval in brand. Het vuur vernielde enkele machines, maar de bedrijfsgebouwen konden worden gevrijwaard. Verschillende korpsen kwamen ter plaatse om het vuur te blussen. De brand ging gepaard met een grote rookontwikkeling. Volgens de Ieperse brandweercommandant was er geen gevaar voor de omgeving. Wel werd aangeraden de rook  niet in te ademen. Het nablussen duurde nog een hele tijd.  Over oorzaak is nog geen duidelijkheid.   De politie vroeg bewoners in de omgeving ramen en deuren dicht te houden om geurhinder in de woning te voorkomen.  

Info en foto’s Christophe Maertens (JVK)

JVK 78877 Ieper brandafvalbedrijf (5).jpg

JVK 78877 Ieper brandafvalbedrijf (19).jpg

JVK 78877 Ieper brandafvalbedrijf (22).jpg

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Zware brand in Iepers houtverwerkingsbedrijf

Zware brand in Iepers houtverwerkingsbedrijf : brandweermannen gewond bij bluswerken

 

Ieper - Bij de firma Vandendriessche, een houtrecyclerend bedrijf langs de Bargiestraat in Ieper, is donderdagochtend brand uitgebroken. Het bedrijf heeft vestigingen in Westrozebeke en in Ieper. Enkele brandweermannen raakten lichtgewond.

Ieper. Brand bij VAndendriessche. (RB)

Ieper. Brand bij VAndendriessche. (RB)

"Het vuur ontstond omstreeks 4.30 uur", klinkt het bij de politie. Drie brandweerkorpsen (Ieper, Langemark-Poelkapelle en Lo-Reninge) uit de buurt zijn ter plaatse om de vlammen te bestrijden. Een voorraad hout die buiten lag, vatte vuur, zo werd vernomen.

Het was de vrouw van een brandweerman die alarm sloeg. Die verwittigde de brandweer en snelde ter plaatse. De brand ging gepaard met een enorme rookwolk, die kilometers ver te zien was. Door de prikkelende brandgeur werd aan buurtbewoners gevraagd om ramen en deuren gesloten te houden. Heel wat zwaar materiaal werd weg van de vuurhaard gesleept.

Rond de middag was de brandweer nog altijd aan het nablussen en werden enkele brandweermannen het slachtoffer van een ongeval. Dat gebeurde toen een brandweerwagen werd aangereden door een werktuig van het bedrijf. Op de plaats van de aanrijding stonden enkele brandweermannen die werden geraakt. Ze liepen oppervlakkige verwondingen op.

Van containervervoer tot houtrecyclage

De verschillende bedrijfssites van Houtrecyclage Vandendriessche liggen verspreid in Ieper en Westrozebeke (Staden), waar het eind de jaren zeventig allemaal begon met containervervoer voor de diepvriesindustrie. Later kwam daar compostering en houtverwerking bij.

In 1995 werd de bvba Westcompost opgericht. De compostering verhuisde toen naar het industrieterrein in Ieper. De recyclage van groenafval werd gecombineerd met de verwerking van houtafval tot houtsnippers.

In 2004 breidde de site in Ieper een eerstse keer uit met een loods voor de opslag en verwerking van houtafval. Deze loods werd strategisch gebouwd aan de Bargiestraat op de industriezone, naast bvba Westcompost. Het is op die site dat de brand woedde. (LVA-RB-JG-Belga, foto's RB)

Meer vanavond in het nieuws op WTV vanaf 18u00

 

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Aanwerving Onderluitenant brandweer Antwerpen

Aanwerving Onderluitenant brandweer Antwerpen

Wil je weten hoe het voelt om 506 000 Antwerpenaars een veilig gevoel te geven? De inwoners van de stad Antwerpen zijn op zoek naar onderluitenants die preventie en nazorg net zo belangrijk vinden. Mensen die rust en kalmte uitstralen en weten hoe ze moeten reageren op gelijk welke noodsituatie. Zelfs hoog boven de grond. Wees de sterke schouder voor alle Antwerpenaars en solliciteer vandaag nog.

Wat doe je:

 • Je coördineert de interventies:
  - Als wachtofficier sta je in voor de eerstelijnscoördinatie  van de hulpverlening bij interventies die tot de opdrachten van de brandweer behoren.
 • Je krijgt volgende leidinggevende taken toebedeeld:
  ­- Je geeft sturing aan de manschappen in de kazernes.
  ­- Je bent verantwoordelijk voor het opvolgen van je medewerkers. In dat kader voer je functionerings-en evaluatiegesprekken met je medewerkers.
  ­- Je begeleidt en coacht de postoverste(n) bij hun leidinggevende en organisatorische opdrachten.
  ­- Je zorgt voor de correcte administratieve en operationele opvolging van de procedures.
  ­- Je bent verantwoordelijk voor een bepaalde doelgroep van het brandweerpersoneel (duikers, ambulanciers, autovoerders,…).
 • Je bent verantwoordelijk voor volgende beleidsondersteunende en managementtaken:
  ­- Je bent verantwoordelijk voor bepaalde deelaspecten van de brandweer (zoals interventieprocedures, materieel, kazernement, wagenpark, …).
  ­- Je bent contactpersoon voor de externe partners en stedelijke diensten.
  ­- Je voert mee het uitgestippelde beleid uit.
  ­- Je signaleert knelpunten, formuleert verbetervoorstellen inzake de aan jou toebedeelde taken en adviseert de korpsleiding.
  ­- Je hebt regelmatig overleg met je collega-officieren, de postoversten en de manschappen.
 • Je behandelt brandpreventiedossiers

Wat verwachten we van je:

 • Je behaalde een masterdiploma (universitair diploma of hoger onderwijs van het lange type).
 • Je hebt een grondige kennis van het vakgebied:
  ­- Je beschikt over een ruime algemene technische bagage.
  ­- Je beschikt over een ruime algemene toegepaste wetenschappelijke kennis.
 • Je beschikt over een grondige kennis van managementtechnieken:
  ­- Je kunt je medewerkers leiden, begeleiden en motiveren.
  ­- Je kunt in teamverband werken.
  ­- Je neemt binnen je verantwoordelijkheden en bevoegdheden beslissingen wanneer nodig.
  ­- Je ziet of vindt nieuwe mogelijkheden om problemen die zich stellen bij de uitoefening van het werk op te lossen.
  ­- Je beschikt over zeer goede communicatieve vaardigheden, zowel mondeling als schriftelijk.
  ­- Je kunt op efficiënte en effectieve manier aan vergaderingen deelnemen en vergaderingen leiden.
  ­- Je kunt zelfstandig werken en vlot delegeren.
  ­- Je organiseert de toebedeelde taken binnen de afgesproken tijdslijn.
  ­- Je bent stressbestendig, en beschikt over een groot aanpassingsvermogen.
  ­- Je bent flexibel en veranderingsbereid.
 • Je hebt een grondige kennis van de werking van de overheid:
  ­- Je hebt kennis van de belangrijkste wet- en regelgevingen over de werking van de openbare brandweerdiensten.
  ­- Je hebt een brede algemene kennis over de werking van de overheid.
 • Je hebt kennis van maatschappelijke en technologische evoluties:
  ­- Je doet het nodige om op de hoogte te blijven van alle evoluties die het brandweergebeuren aanbelangen.
 • Je hebt kennis van  veiligheidsvoorschriften:
  ­- Je ziet toe op de correcte navolging van de veiligheidsvoorschriften, en hebt hierbij een voorbeeldfunctie.
  ­- Je hebt een hoog veiligheidsbewustzijn.
 • Je hebt kennis van specifieke informaticatoepassingen en van de evoluties in dit domein:
  ­- Informatica is voor jou een belangrijk ondersteunend instrument om je taken uit te voeren.
  ­- Je doet het nodige om zo snel mogelijk met nieuwe toepassingen te kunnen werken.
 • Je bezit de Belgische nationaliteit.
 • Je bent ten minste 21 jaar.
 • Je hebt een minimale lengte van 1,60 m.
 • Je bent van goed zedelijk gedrag.
 • Je geniet de politieke en burgerlijke rechten.
 • Je bent bereid om regelmatig bijscholing te volgen en zowel te werken in een 8-urensysteem als in continuverband (ploegenstelsel).

Wat mag je van ons verwachten:

 • Je gaat aan de slag in één van de brandweerkazernes van de stad Antwerpen.
 • Je wordt benoemd als Onderluitenant op proef (statutaire functie), niveau A6 (diploma burgerlijk ingenieur) of PBA1 (ander universitair diploma of diploma van het hoger onderwijs van het lange type).
 • De wedde voor onderluitenant bedraagt:
  ­- A6 (diploma burgerlijk ingenieur) 3.390,34 euro.
  ­- PBA1 (ander universitair diploma of diploma van het hoger onderwijs van het lange type) 2.733,29 euro. Dit bedrag kan hoger zijn volgens jouw relevante ervaring en ligt vast volgens wettelijke barema’s.

Hoe solliciteren:

Solliciteer via het inschrijvingsformulier als bijlage en bezorg dit samen met bijhorende documenten op uiterlijk 10 augustus 2012 per aangetekend schrijven aan:

P/a Personeelsmanagement / IM
t.a.v. De Burgemeester van Antwerpen -  Patrick Janssens
Referentie 1962 – Frieda Brentjens
Grote Markt 1
2000 Antwerpen

Voeg volgende documenten toe aan je sollicitatie:

 • een afschrift van het gevraagde studiegetuigschrift
 • je curriculum vitae
 • een kopie van je identiteitskaart
 • je rijksregisternummer
 • een kopie van je brevet officier, of daarmee gelijkgesteld, als je dit al bezit (anders te behalen in de proeftijd)

Infosessie
Er wordt een infosessie georganiseerd in de gebouwen van de brandweer, Post Noord, Noorderlaan 69, 2030 Antwerpen op 6 augustus 2012 om 19:00u. We vragen je je aanwezigheid te bevestigen via het secretariaat van de brandweer op het telefoonnummer 03 338 90 00.

Selectieprocedure en contactpersoon voor meer info

Meer informatie over de selectieprocedure lees je hier
Heb je alles grondig gelezen en heb je toch nog een vraag ?  Contacteer dan de personeelsdienst van de stad: Frieda Brentjens, tel. 03 338 46 22.

Diplomavoorwaarden:

Master / Universitair / Hoger onderwijs lange type

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

BASF-brandweer spil van chemische interventiedienst

BASF-brandweer spil van chemische interventiedienst

 • dinsdag 26 juni 2012, 21u22
 • Auteur: stafdelie
 

BERENDRECHT-ZANDVLIET-LILLO - Een twintigtal brandweerspecialisten en jouranalisten uit Duitsland waren dinsdag te gast bij BASF in Antwerpen/Zandvliet. Zij kwamen hoogte nemen van de bestrijding van chemische ongevallen op de weg, het spoor en het water. BASF is daar sinds jaren erg goed in.

Het chemiebedrijf heeft een gespecialiseerde brandweer die zich sinds ‘91 inzet om in Vlaanderen op te treden bij ongevallen met chemietransporten. In 1998 werd zelfs, onder impuls van het bedrijf, de organisatie Belintra opgericht die thans heel het land bestrijkt.
De gespecialiseerde brandweerlui van het BASF-korps rukken uit telkens in Vlaanderen (en desnoods ook in Wallonië, waar Solvay een overeenkomst heeft met overheid en bedrijven) transportongevallen gebeuren met chemische producten.
Mariaburg
‘Er zijn drie mogelijkheden’, zegt brandweercommandant Gert van Bortel. Alnaargelang van de ernst geven we onderrichtingen per telefoon, of via een specialist ter plekke, of komt onze ploeg zelf op het toneel.’
‘ Velen zullen zich Mariaburg herinneren waar een treinwagon ontspoorde en waar we een gevaarlijk chemisch product met stikstof uit de tank dreven en het met een mobiele fakkel verbrandden.’ Opgemerkt werd ook het optreden van de bedrijfsbrandweer tijdens het broomongeval in de Antwerpse haven. Daarbij dienden 3000 mensen geëvacueerd. En nog vers in het geheugen ligt de ontsporing van een trein in het Waalse Gedine. ‘Ook daar traden we op.’
Het jaar rond
Soortgelijke diensten zijn intussen actief in 17 landen van Europa. In Vlaanderen zijn 490 bedrijven die wat met chemie te maken hebben aangesloten bij Belintra. Zo’n 20 tot 40 keren per jaar moet er uitgerukt worden. BASF brandweer heeft liefst 60 mensen in dienst plus een top van vijf die de leiding heeft of de administratie bij houdt. Deze interventiedienst is het hele jaar door beschikbaar en kan ook ‘s nacht ingezet worden. Minstens drie mensen rukken uit. Maar altijd wordt ervoor gezorgd dat de vaste ploeg van 17 man beschikbaar blijft op de site zelf. Je weet maar nooit

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Brandweer kiest voor Skoda Yeti

Brandweer kiest voor Skoda Yeti

Door: Van De Redactie
 
OSS - Bij alle testen kwam hij er als beste uit. Niet vreemd daarom dat de brandweer in het gebied Brabant-Noord koos voor de Skoda Yeti als dienstauto. Vier exemplaren hebben ze er meteen maar in gebruik genomen, als vervanging voor de Octavia’s die ze hadden.
 
Jeffrey Mulder (links): “De brandweer koos voor de Yeti’s omdat deze auto bij alle testen als beste uit de bus kwam, zowel kwalitatief als qua techniek en afwerking.”
Jeffrey Mulder (links): “De brandweer
koos voor de Yeti’s omdat deze auto
bij alle testen als beste uit de bus
kwam, zowel kwalitatief als qua techniek
en afwerking.”

De dienstauto’s van de brandweer zijn afgeleverd door een Skoda-dealer uit Oss: Autobedrijf Boekelder. Verkoopleider Jeffrey Mulder van dit bedrijf: “Het gaat om brandweerauto’s voor de regio Brabant-Noord. Dat bestrijkt een groot gebied, van Oss tot Cuijk en van Cuijk tot Den Dungen. Vanuit Oss zijn deze plaatsen makkelijk en snel te bereiken vanuit één van de brandweerkazernes. Snelle service zijn bij deze hulpverlenende auto’s extra belangrijk en Oss ligt lekker centraal.”

Geschikt voor brandweer

De Yeti’s zijn nieuw voor de Brandweer Brabant-Noord, Skoda is dat niet. “Ze hadden al enkele Octavia’s en via onze collega’s in Den Bosch hebben ze ook een aantal Fabia’s aangeschaft”, zegt Jeffrey. “De Octavia’s worden nu als dienstauto vervangen door de Yeti’s. Ze hebben voor de Yeti gekozen omdat die bij alle testen als beste uit de bus kwam, zowel kwalitatief als qua techniek en afwerking.”

Vierwielaandrijving

Hij vervolgt: “Voor het werk van de brandweer vinden ze de Yeti het meest geschikt. Bijvoorbeeld als ze de hei op moeten: het zijn alle vier auto’s met 2-liter TDI-motor, vierwielaandrijving en automaat uitgerust, die perfect geschikt zijn om op losse ondergronden snel weg te rijden. Daarnaast speelden de kosten een rol. Voor dit geld is er geen betere aankoop dan de Yeti mogelijk, vinden ze.”

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Vuur blijft aan winnende hand in Colorado

Vuur blijft aan winnende hand in Colorado

In de Amerikaanse staat Colorado zijn al meer dan 30.000 mensen gevlucht voor de hevige bosbranden. 6 mensen zijn al om het leven gekomen. Het gaat om de ergste bosbranden in de geschiedenis van Colorado. Vrijdag bezoekt president Barack Obama de getroffen regio.  (Ruwe beelden van CBSN via evn - 28/06/12)

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Hevige brand bij Iepers houtbedrijf

Redactie.be

Hevige brand bij Iepers houtbedrijf

do 28/06/2012 - 06:45 Op een industrieterrein in Ieper woedt een zware brand bij een bedrijf dat hout recycleert. Een grote voorraad hout die buiten lag, is door een nog onbekende oorzaak in brand geschoten.

Verschillende korpsen uit de omgeving zijn opgetrommeld om de brand te komen blussen. De brandweer heeft de meeste bedrijfsgebouwen op het industrieterrein kunnen redden en ook het grootste deel van het opgeslagen hout is gered.

Enkele machines en voertuigen die in een opslagplaats stonden, zijn wel in vlammen opgegaan. De brandweer zal wellicht nog tot vanavond moeten nablussen. De politie vraagt de omwonenden om ramen en deuren dicht te houden tegen de geurhinder

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Fietstocht vriendenkring Stadsbestuur Nieuwpoort

Onlangs was de vriendenkring van het Stadsbestuur Nieuwpoort op toer met de fiets.

fiets.jpg

Op toer bij de boer......

IMG_2251.JPG

Verschillende boerderijen werden aangedaan met hun specifieke werkzaamheden.

IMG_2258.JPG

 

Regen en wind, niets kon de bende tegenhouden, met een natje en een droogje door de Westhoek.

Hierbij een collage...

102CANON87.jpg

102CANON88.jpg

654_af50fb58f092e7ff7df0a24fa04d390b.gif

102CANON89.jpg

imagesCA9B0AAE.jpg

102CANON90.jpg

102CANON91.jpg

kip.jpg

12.jpg

IMG_2256.JPG

logo%20Tony's%20frietmobiel.jpg

102CANON94.jpg

102CANON95.jpg

Proficiat aan de inrichters...

0.jpg

 

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

27-06-12

Oostendse redders reanimeren jonge drenkelinge nabij golfbreker

Oostendse redders reanimeren jonge drenkelinge nabij golfbreker

woensdag 27 juni 2012 om 09u26

Oostende - Dinsdagmiddag hebben de Oostendse redders een 13-jarige drenkelinge uit Schaarbeek uit zee gered. Het meisje raakte onwel bij een golfbreker in een onbewaakte zone, maar kon tijdig op het strand worden gereanimeerd.

(Foto DJ)

(Foto DJ)

Rond 12.30 uur raakte het meisje, dat met vriendinnen en haar klas naar zee was gekomen, plots onwel. Ze dreef af naar de golfbreker, waar ze gekneld zat. De redders snelden met een boot ter hulp en reanimeerden het meisje op het strand.

Het meisje was vrij vlug weer bij bewustzijn. Een Mug-helikopter was inmiddels op het strand geland, maar het slachtoffer werd uiteindelijk met een ziekenwagen naar het Hendrik Serruysziekenhuis afgevoerd. (DJ, foto DJ)

Meer in Krant van West-Vlaanderen, editie De Zeewacht.

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Actieplan zeehond

26 juni 2012, 15:51

Oostende, 26 juni 2012 

 Vandaag heeft de Belgische minister van de Noordzee Johan Vande Lanotte het ‘Actieplan Zeehond’, van defensief naar offensief milieubeleid in de Noordzee” voorgesteld. Hiermee gaat hij over naar een offensief beleid voor meer biodiversiteit in de Noordzee.

 

Naast defensieve maatregelen (wat onder meer kan bestaan uit het verbod op bepaalde activiteiten), stelde hij zijn actieplan voor over hoe we de natuur zelf een handje kunnen toesteken. De bouw van artificiële riffen waar allerlei vis- en andere diersoorten een veilige haven in kunnen vinden behoren tot de plannen, maar ook speciaal aangelegde platformen als rustplaatsen voor zeehonden zullen worden ontwikkeld.

Het actieplan start met een experimentele fase. Dat experiment wordt uitgevoerd uit in de zones waar windmolens zijn gebouwd. Deze zones zijn een ideaal gebied om deze maatregelen wetenschappelijk te testen. Windmolenparken zijn moeilijk toegankelijk voor schepen en dus komt er een groot rustgebied in die zone. Bovendien zien we nu reeds dat de aanwezigheid van masten en funderingen een positief effect kan hebben op de biodiversiteit. Het is dus duidelijk dat deze zones het best geschikt zijn om onze acties tot een succes te leiden. Een rijker ecosysteem is de doelstelling die we vandaag duidelijk vooropstellen.

>> Download hier de volledige brochure van het actieplan.

rolandfrancois2012.jpg

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

brandstoftanks in Rumbeke

Hulpdiensten paraat voor incidenten bij gigantische brandstoftanks in Rumbeke

Rumbeke - In Rumbeke hebben brandweer en civiele bescherming een oefening gehouden bij de gigantische brandstoftanks van G&V aan het kanaal. Daarmee willen ze goed voorbereid zijn op een mogelijke brand of ander incident op de site. Voor de oefening is zwaar blusmaterieel ingezet uit de Antwerpse haven.

Het depot van G&V is een site met hoog risico. Een brand in één van de tanks hier kan zware gevolgen hebben. “ Een aanslag, daar zijn we zeker niet op voorbereid. Daar is niemand op voorbereid. Maar op alle normale incidenten, zoals een blikseminslag met een brand. Dit zouden we binnen het uur onder controle moeten hebben”, zegt Eric Veracx van de brandweer van Roeselare.

Civiele bescherming

Bij een brand wordt ook automatisch de civiele bescherming van Brasschaat opgeroepen. Zij hebben zwaar materieel uit de haven van Antwerpen, zoals dit superwaterkanon, uniek in ons land. Het kan 22.000 liter water leveren per minuut. Ook de Turbo Jet van het chemieconcern BASF is bijzonder. Dat toestel kan water vernevelen tot fijne druppels en zo de tanks afkoelen. Een techniek op basis van vliegtuigmotoren. Met de oefening van vanmiddag leren de hulpdiensten beter samenwerken. Ook de stad Roeselare en de provincie zijn erbij betrokken. Op de G&V-site ligt de strategische voorraad brandstof van 190 miljoen liter voor in tijden van crisis.

(A.D.)

Meer vanavond in het nieuws op WTV vanaf 18u00

 

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Tricar brandweermotor

Dag Luc,
 
Ik zie op de blog een reeks met moto’s.
 
Hier een “tricar” ( drie wielen zeker) van voor de tweede wereldoorlog.
 
Het gaat over een fabricatie van “FN” ( Fabrique Nationale) in Luik.
 
Bw Schaerbeek had een exemplaar en in die tijd  het was het eerste vertrek voor ... schouwbrand !
 
Mvg
 
Christian
 

img591.JPG

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Vrachtwagen geladen met ijzer beland in gracht

Vrachtwagen geladen met ijzer beland in gracht
Langs de Oudekapellestr te Diksmuide verloor een vrachtwagen de controle over het stuur.
Het groot gevaarte kwam aan de overkant van de baan terecht in de gracht .
Tijdens de takelwerken was de oudekapellestr voor alle verkeer afgesloten .

 

Philip de brandweerman


Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

windsnelheden aan de kust

img393.jpg

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Ongeval ambulance

img392.jpg

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

26-06-12

Brand op vaartuig

Nog wat fotookes.....

Brand op vaartuig.

Tommy Huyghebaert

VOOR ALLE TIPS: Standby 0486 379 380 (24/7)

0494 84 34 96

Journalist Het Laatste Nieuws – VRT

 

JVK_8028.JPG

JVK_8032.JPG

 

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Canon

Het avontuur van een Canon foto toestel.....

Eigenaar verloren camera teruggevonden na wereldwijde zoektocht

 

Bewerkt door: Yari Pinnewaert 
  Bron: ad.nl

Toen Jan van Cappellen uit Amersfoort afgelopen week een camera in de trein bij Station Amstel vond, kon hij onmogelijk vermoeden wat voor opschudding diezelfde Canon-camera op internet zou veroorzaken. Inmiddels werd de eigenaar van de camera dan toch gevonden.

"Ik stapte op de trein na een dagje Amsterdam en daar zag ik hem liggen: een camera met zo'n 2800 foto's op het geheugenkaartje", doet van Cappellen zijn relaas. "Thuisgekomen heb ik al die foto's bekeken om zo aanknopingspunten te vinden. Ik zag Ierland, Rome, Parijs en Amsterdam allemaal de revue passeren. En zo'n vijf keer zag ik deze jongen met zijn rode haar', vertelt van Capellen.

Hij voelde zich een beetje een detective: "Ik heb foto's uitvergroot, van alles gedaan om achter een naam te komen. Ik ontdekte wel dat de tijdsindicatie op de camera 11 of 12 uur vroeger was, dus hij moest waarschijnlijk uit Canada of Amerika komen."

Facebook
De speurtocht barstte pas echt los toen zijn schoonzoon een foto uit de reeks op Facebook zette. "Binnen de paar dagen was de foto daar al zo'n 50.000 keer gedeeld. En mijn mailbox liep helemaal over."

Van Cappellen is nog steeds onder de indruk. "Ik had ook zo'n 25 hostels in Amsterdam gemaild, en de respons was echt hartverwarmend.  Ik kreeg natuurlijk ook met oplichters te maken die beweerden dat de camera van hen was. Dan vroeg ik ze hun adres door te sturen. Wanneer ze dat dan deden dan mailde ik terug, dat de politie onderweg was", vertelde van Cappellen al lachende.

"Spoorwegen en politie deden niets"
Minder te spreken is hij over de inzet van de Nederlandse Spoorwegen en de Amsterdamse politie: "De NS doet helemaal niets als je niet eerst de camera inlevert, en de Amsterdamse politie heeft me twee keer beloofd terug te bellen. Ik wacht nog steeds."

En heeft de zoektocht nu resultaat opgeleverd? "Jazeker! Ik weet nu dat de camera van Reggie Downing uit Canada is, ik heb al mail van hem gekregen. Hij zit nu in Praag. Hij schreef me dat hij behoorljk 'pissed off' was, toen hij merkte dat hij zijn camera kwijt was. En ja, hij is natuurlijk enorm blij dat ik 'm gevonden heb. Nog even een afspraak maken hoe hij de camera krijgt, en dan kan ik de zaak afsluiten. Het was een mooi avontuur, hoor."

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Brandje snel geblust op Nederlands bootje in Nieuwpoort

Brandje snel geblust op Nederlands bootje in Nieuwpoort

dinsdag 26 juni 2012 om 06u19

Nieuwpoort - Maandagavond was er een massale uitruk van de korpsen van Koksijde-Oostduinkerke en Nieuwpoort naar het kanaal Duinkerke-Nieuwpoort. Ter hoogte van ‘De Zeltebrug’ was er rookontwikkeling met begin van brand gemeld op een yacht onder Nederlandse vlag.

Foto JT

Foto JT

Blijkbaar lag de boot er aangemeerd en was er niemand aan boord toen de rookontwikkeling aan de brandweer werd gemeld.

De korpsen van Koksijde en Nieuwpoort verwijderden enkele smeulende panelen uit het vaartuig maar hoefden verder niet veel te blussen.

Hoe de brand juist is ontstaan is momenteel nog niet bekend. Aan de buitenkant van het bootje zelf is niets van brandschade te zien.

(JT, foto JT)

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Meulebeekse brandweer redt reiger die in net verstrikt was geraakt

Meulebeekse brandweer redt reiger die in net verstrikt was geraakt

dinsdag 26 juni 2012 om 10u10

Meulebeke - De brandweer werd dinsdagavond voor een eerder ongewone opdracht opgeroepen : een reiger was verstrikt geraakt in een net boven een visvijver in de Ommegangdreef.

(Foto DS)

(Foto DS)

De klus was in enkele minuten geklaard. Volgens de brandweer zat de reiger met een vleugel in een net verstrikt en kon zich niet zelf bevrijden. (DS, foto DS)

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

14-daagse van de Veiligheid: evacuatie

 

Focus op de hervorming

14-daagse van de Veiligheid: evacuatie

Van 8 tot 23 september vindt een nieuwe editie plaats van de ’14-daagse van de Veiligheid’, georganiseerd door de AD Veiligheid en Preventie (piloot van de Task Force Brandpreventie in woningen). Zoals ieder jaar sensibiliseert zij de bevolking voor het belang van brandveiligheid. Deze editie staat in het teken van het thema “evacuatie”!

Bij brand hebben bewoners doorgaans maar 3 minuten tijd om hun woning te verlaten. Reden te meer om de burgers duidelijk te maken dat een evacuatieplan levens kan redden!

Om deze levensbelangrijke boodschap tot bij de bevolking te krijgen, rekent de AD Veiligheid en Preventie terug op de medewerking van de brandweer! Momenteel gaan er 80 brandweerkorpsen actief meewerken aan dit evenement. Sommige kazernes houden in september/oktober een opendeurdag, anderen geven informatiesessies of verspreiden de boodschap via lokale overheden en organisaties. We hopen er met uw hulp uiteraard terug een groot succes van te maken!

 

Hoe kan u deelnemen?

Organiseert u een opendeurdag of evenement?

Mail ons vóór 6 juli de datum en eventueel het programma door (astrid.neve@ibz.fgov.be).

 

Wat kan u van ons verwachten?

-       De laatste week van augustus ontvangt u gratis campagnemateriaal (affiches, leaflets, gadgets, enz.) dat u kan gebruiken om de bevolking te sensibiliseren voor dit evacuatiethema.

-       Wij maken graag promotie voor uw evenement of opendeurdag op onze website www.speelnietmetvuur.be

 

We willen u alvast bedanken voor uw medewerking.

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Vuurzee verwoest monumentaal winkelpand

Bekijk deze link....

http://www.112fryslan.nl/Home?&action=show&newsid...

Vuurzee verwoest monumentaal winkelpand
E. Brandsma
26-06-2012 03:02
LEEUWARDEN - Bij een felle uitslaande brand op de Schrans is in de nacht van maandag op dinsdag het pand van Shopperplaza in vlammen opgegaan.Het pand huisvestte diverse beginnende zaken waaronder Total touch fashion, Parbo Surinaams - Indisch restaurant, Christy's Hair&care en Royal snackbar. De brand werd om half een ontdekt door een voorbijganger die de brandweer belde. Geruime tijd woedde de brand op de benedenverdieping terwijl de brandweer een beperkte binnenaanval deed met blusschuim.

Toen dit niet lukte en het gevaar te groot werd is er opgeschaald naar "grote brand" en even later "zeer grote brand" waarna er assistentie kwam van brandweer Grou. Water werd met de dompelpomp van dit korps vanuit de Potmarge met een dikke slang naar de brand vervoerd.

Toen de bovenverdiepingen rond half twee vlam vatten sloegen vlammen van ruim vijftien meter hoog uit het pand. Met de inzet van tien lagedrukstralen en straatwaterkanonnen aan voor en achterzijde was het vuur daarna vrij snel onder controle. Overslag naar uitzendbureau Tempo Team kon voorkomen worden. Een deel van het pand aan de achterkant stortte in. De monumentale voorgevel bleef behouden.

De Schrans was tijdens het bluswerk tussen Hollanderdijk en Raadhuisstraat afgezet door de politie. Een ambulance stond standby voor eventuele ongelukken. De oorzaak van de brand die vermoedelijk aan de achterkant begon is nog niet bekend.


Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Bosbranden Colorado ergste in tien jaar

Bosbranden Colorado ergste in tien jaar

 • maandag 25 juni 2012, 08u39
 • Bron: ap
 • Auteur: llo
 

 

Video Articles

 
De bosbranden die al een week woeden in Colorado zijn de ergste die de Amerikaanse staat in tien jaar tijd heeft meegemaakt. Meer dan 11.000 inwoners van de staat en een onbekend aantal toeristen zijn geëvacueerd.

Met het vakantieseizoen in aantocht worden diverse populaire toeristische bestemmingen in de staat bedreigd door het vuur. In de buurt van het Rocky Mountain National Park zijn meer dan twintig woningen in de as gelegd. Een bosbrand die zaterdag ontstond nabij Colorado Springs had zich zondagochtend al verspreid over een oppervlakte van bijna acht vierkante kilometer.

In totaal woeden acht bosbranden in Colorado. Een daarvan heeft in twee weken tijd over een oppervlakte van meer dan driehonderd vierkante kilometer alles op zijn pad verteerd. De autoriteiten in de staat hebben een verbod afgekondigd op kampvuren en het afsteken van vuurwerk.

De helft van de blusvliegtuigen van de Amerikaanse brandweerkorpsen is ingezet in Colorado om het vuur te blussen, zei gouverneur John Hickenlooper. De luchtmacht draagt zijn steentje bij in de vorm van C-130 transportvliegtuigen.

Inmiddels zijn ook rookpluimen waargenomen in de omgeving van het beroemde Stanley Hotel, dat als decor diende in de film The Shining.

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

200 jaar brandweer Wetteren

Nog enkele fotookes 200 jaar Wetteren te vinden op deze link:

http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleID=BL...

DSC00596.JPG

 

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

1 2 3 4 5 6 7 8 Volgende