28-04-12

Brandweer gaat uitrukken bij hartstilstand

 
 Een beetje naar het Amerikaans model

Brandweer gaat uitrukken bij hartstilstand

ALMERE/CAS VAN BERKEL - De brandweer in Almere is vanaf 2 mei inzetbaar in het geval van een hartstilstand. Brandweerlieden zijn straks allemaal getraind in de bediening van een Automatische Externe Defribrillator (AED), waarmee een elektrische schok kan worden gegeven aan het hart. Alle blusvoertuigen zijn al langere tijd standaard uitgerust met het apparaat dat de overlevingskans aanzienlijk vergroot wanneer het wordt gebruikt in combinatie met reanimatie. De hulp van de brandweer bij meldingen van een hartstilstand betreft een proef van één jaar.

 

Bij reanimaties met de AED worden de overlevingskansen met 50 tot 70 procent verhoogd als er binnen zes minuten gestart wordt. ,,Wij kunnen straks gelijk beginnen met de reanimatie als we eerder op locatie zijn dan de twee ambulances, die altijd worden gestuurd in geval van een hartstilstand", aldus Geertjan Veenstra, woordvoerder van de brandweer. Hij verwacht niet dat het extra werk in conflict komt met het blussen van branden, want er zijn meestal meerdere bluswagens beschikbaar. ,,De meldkamer gaat dat coördineren en die zal de brandweer in Stad niet sturen als er een hartstilstand is in Buiten."

 

Volgens Veenstra is het de bedoeling dat de brandweer de reanimatie overdraagt aan de ambulancedienst zodra die ter plaatse komt. Daarom krijgen alle medewerkers ook training in het toedienen van zuurstof, hoewel de bluswagens niet worden uitgerust met zuurstofflessen. ,,Het gaat erom dat we het ambulancepersoneel daarbij kunnen assisteren bij de overname van de patiënt", aldus Veenstra.

 

De proef is eerder al succesvol gebleken in een aantal andere grote steden.

 

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.