Dinsdagavond is omstreeks 23.00u een tweede grote onweerszone over de provincie Antwerpen getrokken. In tegenstelling tot in de vooravond heeft het tweede onweer niet zozeer voor stormschade gezorgd, maar des te meer voor wateroverlast, aangezien het water op vele plaatsen nog niet weggetrokken was. Vooral in het centrum van Lier, Ranst en in Deurne kreeg de brandweer het nog hard te verduren.

De Antwerpse brandweer kreeg dinsdagavond nog 200 extra oproepen, ditmaal in de eerste plaats voor straten die blank staan. De crisiszone lag in Deurne rond de Herentalsebaan, die zo goed als volledig is afgesloten. In Mortsel dreigde een waterreservoir over te lopen en kwam de civiele bescherming ter plaatse met een zware pomp.

Eenzelfde verhaal in Lier, waar heel wat straten in het centrum een al te grote hoeveelheid water te slikken kregen. De brandweer moest een dertigtal kelders leegpompen. Dat was ook in Ranst het geval.

Mechelen, waar eerder op de avond door de vele honderden oproepen op korte tijd even het gemeentelijk rampenplan werd afgekondigd, leek iets minder zwaar getroffen door de tweede onweerszone. Wel viel er een uitslaande dakbrand te melden in Bonheiden, vermoedelijk door een blikseminslag. Heel wat inwoners die in de vooravond problemen ondervonden, contacteerden bovendien louter uit voorzorg opnieuw de brandweer.

Schade valt mee in Limburg

Het onweer dat dinsdagavond en -nacht over ons land raasde heeft in Limburg niet tot grote problemen geleid. Omstreeks 00.30 uur had de 100-centrale in Hasselt een 180-tal oproepen gekregen. Dat is bijna dubbel zoveel dan normaal, maar geen zeer hoog cijfer.

Hiermee lijkt de schade in Limburg mee te vallen. De brandweer van Genk bevestigde dit rond middernacht. "We hebben een 15-tal oproepen gekregen met betrekking tot het noodweer. Vooral omgevallen bomen en water op de weg, niets ernstigs", klinkt het.

Bij Ford Genk liepen dinsdagavond wel ruim 3.000 nieuwe wagens zware hagelschade op. Ook in Hasselt waren er bij de hulpdiensten niet opvallend meer oproepen. Rond middernacht zijn ze daar moeten uitrukken voor drie blikseminslagen, zonder veel schade.

Ook streek rond Gent getroffen

In Gent moest de brandweer tientallen interventies uitvoeren voor straten die blank kwamen te staan, ondergelopen kelders of schade door de voorspelde hagelbollen.

In Sint-Ulrikskapelle (Dilbeek) brak een grote brand uit in een transformatorstation van netbeheerder Elia, wellicht nadat de bliksem er insloeg op een van de hoogspanningslijnen. In de rest van Vlaams-Brabant viel de hinder relatief mee. In Schaffen bij Diest is de bliksem ingeslagen in een huis dat gedeeltelijk is uitgebrand.