30-04-11

Brandweer- commandant vergeet gemeenteraad

Brandweer- commandant vergeet gemeenteraad

 • zaterdag 30 april 2011, 05u00
 • Auteur: (RDH)
LICHTERVELDE - Normaal zou de gemeenteraad van Lichtervelde afgelopen dinsdag een uitgebreide uitleg krijgen over de brandweerhervorming door Roeselaars brandweercommandant Donald Withouck. Maar die bleek zijn afspraak vergeten te zijn.
 
 
‘Niet bepaald de snelst adequate hulp', reageerde burgemeester Ria Beeusaert-Pattyn (CD&V) met een knipoog. Nochtans zat de gemeenteraad met heel wat vragen over de hervorming, onder meer over de rol van de gemeenten na de installatie van de nieuwe zones.

De commandant zal op alle vragen een antwoord geven tijdens de volgende gemeenteraad.

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Brandweer verlaat oude kazerne

Zouden we dat ook nog meemaken.....Onbeslist

 

Met loeiende sirenes naar Roggemanskaai

Brandweer verlaat oude kazerne

 • zaterdag 30 april 2011, 05u00
 • Auteur: , Ingrid Depraetere

Commandant Raymond Conters geeft de sleutels van de oude kazerne aan burgemeester Dirk Pieters. yds

 
HALLE - De brandweer van Halle heeft gisteren afscheid genomen van de oude brandweerkazerne aan het Possozplein. Vanaf vandaag opereert de brandweer officieel van op de nieuwe locatie aan de Roggemanskaai. Ingrid Depraetere
De brandweerwannen lieten de sirenes loeien toen ze gisteravond klokslag 19uur voor de laatste keer uitreden vanuit de kazerne die vijftig jaar hun thuis was. Even tevoren had commandant Raymond Conters de sleutels van de kazerne overhandigd aan burgemeester Dirk Pieters (CD&V). De colonne van zeventien brandweervoertuigen reed vervolgens onder politiebegeleiding naar de nieuwe brandweerkazerne aan de Roggemanskaai. Hier werden de slagbomen officieel geopend en reden de brandweermannen, ook al met loeiende sirenes, plechtig hun nieuwe garages in. Vanaf dat moment was de verhuizing van het Halse brandweerkorps met 40 beroepskrachten en 22 vrijwilligers definitief.

‘De meeste brandweerlui hebben gemengde gevoelens bij deze verhuizing. Enerzijds zijn we blij dat we vanaf nu in een moderne kazerne terechtkunnen met het nodige comfort en de nodige ruimte. Anderzijds zijn we ook weemoedig omdat we hier een stuk verleden achter laten. Vele jaren van vriendschap en van moeilijke momenten die we samen hebben verwerkt', vertelt commandant Raymond Conters. ‘Dat er tranen vloeiden, is begrijpelijk.'

Het spektakel bracht gisteren heel wat volk op de been, onder wie oudgedienden van de Halse brandweer. Lang zal de oude brandweerkazerne niet onbemand blijven. Uitgerekend deze week keurde de Halse gemeenteraad de plannen goed voor de uitbreiding van 'tVondel, door inname van de brandweergebouwen. Zo komen er langs de voorzijde aan het Possozplein een cultuurcafetaria, vergaderzalen en kantoren. Achter de oude brandweerkazerne komt er een nieuwbouw met een jeugdcentrum en een ondergrondse fuifzaal.

De nieuwe brandweerkazerne aan de Roggemanskaai in Buizingen wordt op 21mei plechtig ingehuldigd.

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

BELGIAN BOY SALUTES TROOPS

Gewoon schitterend...Lachen

Een groot aantal Canadese militairen nemen elk jaar deel aan de Mars van de IJzer en herdenken daarmee hun gesneuvelden die in West-Vlaanderen vielen.

Eén van de Canadese vrouwen van een deelnemer aan de mars, filmde deze kleine Belgische jongen die de Canadezen zo mooi groet, en verspreidde daarna dit filmpje in Canada !

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

gedachten

Toch twee opmerkelijke  gedachten

Leiderschap is een kwestie van intelligentie, betrouwbaarheid, menselijkheid, moed en standvastigheid.

Sun Tzu, The Art of War.

 

 

De drang naar macht is een onkruid dat groeit op het braakliggend terrein van een leeg hoofd.

Ayn Rand - Russisch-Amerikaans filosofe 1905-1982.

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Federale politie onderzoekt fraude bij garage brandweer Brugge

Hola, dat ziet er niet goed uit...

Federale politie onderzoekt fraude bij garage brandweer Brugge

vrijdag 29 april 2011 om 07u30

Brugge - Op last van het parket van Brugge en na klacht van het schepencollege, onderzoekt de federale politie of er gesjoemeld is in de centrale garage van de brandweer van Brugge. Met name gaat het over herstellingen en onderhoudswerken die zijn uitgevoerd tijdens de diensturen aan auto's die vreemd zijn aan de brandweer, maar met wisselstukken die eigendom zijn van de brandweer. Een privégarage op stadskosten zeg maar. Een werknemer van de brandweer zou al overgeplaatst zijn met onmiddellijke ingang. Het stadsbestuur is zeer karig met commentaar en wacht de resultaten van het onderzoek af.

(Foto FP)

(Foto FP)

De Brugse brandweer beschikt over een omvangrijk wagenpark. Er zijn niet alleen de brandweerwagens zelf, maar ook enkele kleinere voertuigen en personenwagens. Indien mogelijk worden het onderhoud en de herstellingen van die wagens in eigen beheer uitgevoerd in de garage van de brandweer aan de Pathoekeweg. Maar de afgelopen jaren zouden in die garage ook privéwagens van brandweerlui onderhouden en hersteld zijn geweest, door personeelsleden van de brandweer en met wisselstukken, eigendom van de brandweer en dus stadseigendom. Daar zouden naar verluidt ook wagens van leidinggevende figuren van de brandweer bij geweest zijn.

Berkvens : “Minstens normvervaging”

De bevoegde schepen Hilde Decleer bevestigt dat er inderdaad een onderzoek aan de gang is, maar wacht de resultaten daarvan af vooraleer verdere details over deze fraude bekend te maken. Een bron binnen de brandweer meldt ons wel dat een werknemer van de brandweer, een burger, al overgeplaatst werd naar de politie. "Het ganse onderzoek is nog in zijn prille fase en meer kan ik er momenteel niet over kwijt”, zegt procureur Berkvens. “Ik kan wel zeggen dat we hier minstens kunnen spreken van normvervaging. De regels werden wat al te soepel toegepast in de brandweergarage en dat ging van kwaad naar erger. Maar ik zou op het eerste zicht niet durven spreken van een monsterzaak, maar wel van feiten die echt niet door de beugel kunnen."

(JVB)

Meer in Krant van West-Vlaanderen, editie Het Brugsch Handelsblad

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

beukelaremolen te Houthulst ingestort

Deze avond rond 1930 is de beukelaremolen ingestort brandweer houthulst en gemeente diensten kwamen voor de afbakening.
 

P1020182.JPG

P1020187.JPG

P1020191.JPG

P1020192.JPG

P1020193.JPG

P1020189.JPG

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

29-04-11

Birdboxproject 2011

Birdboxproject 2011
 
Vanmorgen iets na tien uur veel beweging in het nest. Veel gedraai en gekronkel van het wijfje en plots zagen we het! Een ietsie klein bekje dat meteen gevoederd werd!  Vanaf nu brengt het mannetje eten naar het broedende wijfje die op haar beurt het eten doorgeeft aan haar jonk.
 
Volg alles rechtstreeks! Via http://devierboete6hs.wordpress.com/

Mvg,
 
Philip Hoogewys
5/6hs

basisschool de Vierboete Nieuwpoort

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Wind

 

IMG_4434.jpg

In Nieuwpoort weet men altijd van waar de wind waait....

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

MET BELGERINKEL NAAR DE WINKEL: 7 MEI – 11 JUNI

MET BELGERINKEL NAAR DE WINKEL: 7 MEI – 11 JUNI

DSCN0190.JPG

 

Dit jaar staat de actie ‘Met Belgerinkel naar de Winkel’ in het teken van De Liefde. Liefde voor elkaar, en liefde voor de fiets!

Heb je een romantisch uitje gepland? Fiets nog snel even langs de buurtwinkel of bakker voor een flesje wijn en een peperkoeken hartje om gezellig te kunnen picknicken.  Voor deze tiende editie heeft modeontwerpster en schilderes Kaat Tilley – gekend voor haar romantische creaties - een unieke poncho ontworpen.

De poncho is waterdicht van buiten om gezellig te schuilen als het regent,  en zacht van binnen om gezellig te pauzeren tijdens een fietstocht. Je kan hem bovendien ook dragen als rok.

De poncho is verkrijgbaar in 1 maat en heeft een doorsnede van 1m65. Zowel aan de binnen- als aan de buitenkant zijn handvaten voorzien om je fietsstuur vast te houden.

Door al fietsend boodschappen te doen, verzamel je bij de deelnemende handelaars 7 stempels op je spaarkaart en kan je de picknickponcho bestellen voor 25 euro.

 

In Nieuwpoort nemen maar liefst 86 handelaars deel aan deze actie.  Haal vanaf zaterdag 7 mei bij één van hen je spaarkaart . Je herkent die aan de affiche in de etalage.

Met een volle spaarkaart neem je trouwens ook deel aan de tombola waarmee een exclusieve Oxford fiets te winnen is!

De volle spaarkaart kan je deponeren in de spaardoos bij een deelnemende handelaar.

Je kan steeds opnieuw beginnen sparen met een lege spaarkaart voor een volgend spaarproduct of om je kansen op de Oxfordfiets te verhogen.

De lijst van de deelnemende handelaars is te vinden op www.belgerinkel.be

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

28-04-11

Ongeval E40

op auto260.jpg

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Brandweer experimenteert met snelle reanimatieteams

Brandweer experimenteert met snelle reanimatieteams

 

HILVERSUM - Slachtoffers van een hartstilstand kunnen vanaf volgende week in Hilversum, Nederhorst den Berg en Ankeveen rekenen op een speciaal reanimatieteam van de brandweer. De verwachting is dat de brandweer aanzienlijk sneller ter plaatse kan zijn dan de ambulancedienst. Vooralsnog gaat het om een proef van een jaar.

,,Maar die is wat mij betreft al geslaagd bij één levensreddende reanimatie’’, benadrukt brandweercommandant Martin Valenkamp van Wijdemeren, tevens projectleider van de zogenoemde pilot First Responder Brandweer. Bij een hartstilstand telt elke seconde. Als een slachtoffer binnen zes minuten wordt gereanimeerd is de kans op overleven veel groter. Een ambulance moet volgens de landelijke norm binnen vijftien minuten op de plek des onheils zijn. Dat wordt in de hele regio Gooi en Vechtstreek wel gehaald, benadrukt Valenkamp, maar voor reanimaties moet het gewoon sneller.

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

'Hou op met die werken'

Brandweer en politie hekelen verkeerschaos in en om Gent

'Hou op met die werken'

 • donderdag 28 april 2011, 05u00
 • Auteur: Johan Cauwels

Pure verrassing gisteren - zelfs voor het stadsbestuur: een aannemer begon in de Veldstraat een flink stuk pas heraangelegde straat opnieuw open te breken.fvv

 
GENT - De vele wegenwerken in en rond Gent veroorzaken niet alleen ellende bij de Gentenaars. Ook bij politie en brandweer staat het water aan de lippen. 'Het verkeer is niet te regelen en de brandweer moet dagelijks nieuwe routes zoeken om haar interventies te kunnen doen. Gent zit ver boven de toelaatbare limiet van verkeerschaos', klinkt het hard.
Zowel Dominique Van den Eeckhaut, de verkeerscoördinator van Gentse politie, als brandweerluitenant Chris De Pauw, die instaat voor de coördinatie bij de brandweer, zijn de werken op de Kortrijksesteenweg, de R40 en de E17 spuugzat. 'De files en het sluipverkeer die de werken in het stadscentrum veroorzaken, zijn funest voor de stad. De politie wordt overstelpt met klachten rond de verkeersregeling. Het is onbegonnen werk. We hebben simpelweg het personeel niet om overal het verkeer te regelen. En als we het verkeer op één kruispunt regelen, staat het vast op een ander', zucht Van den Eeckhaut.

Limiet

'We zijn de limiet die een stad als Gent kan dragen al lang voorbij', zegt ook Chris De Pauw. 'Dagelijks doe ik een ronde langs alle werven om te kijken waar er nu weer straten open liggen of paletten stenen in de weg staan. Want ondanks alle afspraken verandert de situatie constant. Het is niet meer bij te houden voor onze ploegen. De wegversmallingen geef ik zelfs niet meer door. We kunnen maar hopen dat iedereen uitwijkt voor onze brandweerwagens als we eraan komen.'

Beide officieren uitten hun ongenoegen al bij alle betrokken stadsdiensten, bij de provincie en het gewest. 'We adviseren negatief voor elke nieuwe aanvraag voor wegenwerken, maar het baat niet', zegt het tweetal. 'Er is niemand die de werken tussen die drie niveaus coördineert. Wij zouden liefst zien dat de huidige werken afgewerkt worden en dat er dan zes maanden pauze komt zodat Gent én de hulpdiensten op adem kunnen komen.'

Schepen voor Openbare Werken Martine De Regge begrijpt de verzuchtingen van de hulpdiensten. 'Het is inderdaad niet ideaal. Vandaag nog verraste een Kobra-aannemer ons door de Veldstraat open te breken om er slechte beton tussen de pas aangelegd kasseien te vervangen. Die werken duren een maand. Er zijn veel werken en er is geen coördinatie tussen stad, provincie en gewest. Misschien zijn er de afgelopen jaren te weinig werken uitgevoerd door de overheid waardoor alles nu samenvalt.'

Een half jaar pauze in de werken ziet ze niet zitten. 'We kunnen, bijvoorbeeld, de werken op de as Papegaaistraat-Annonciadenstraat toch niet opnieuw uitstellen?' Die as wordt eind dit jaar open- en heraangelegd. De werken op de Kortrijksesteenweg en de De Kerchovelaan duren nog tot eind augustus.

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Moment opname

Uit clint.be

Een "slecht" moment opname....Onbeslist

 

Politie-inspecteurs poseren met kadaver hert.

hert.jpg

Tegen drie inspecteurs van het politiekorps van Sint-Lambrechts-Woluwe is een intern onderzoek gestart. Ze zijn op een bizarre foto te zien, die verschenen is op het internet. Een van hen houdt een voet op het dood hertje.

 

De agenten suggereren dat ze het dier zelf naar de eeuwige jachtvelden hebben gejaagd, maar daar blijkt niets van aan.

De drie werden opgeroepen voor een ongeval, waarbij het hert werd aangereden. Mogelijk rook het trio even de kans om met het kadaver op de lens te gaan.

"Dit lijkt op ongeoorloofd vertoon van een dienstwapen", aldus directeur operaties Frank De Vos in een Corelio-krant. "Agenten mogen niet zomaar met een geladen wapen staan zwaaien, en het is weinig respectvol. Mogelijk zijn de agenten opgeroepen om de schade aan de auto vast te stellen."

Er zal ook onderzocht worden wat er nadien met het kadaver is gebeurd. De inspecteurs maakten geen strafrechtelijke fout, wel een deontologische. Vorige jaar werd er eveneens zo'n "foutje" gemaakt toen politieagenten enkele sexy dames met hun politieuitrusting lieten spelen en poseren

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Unizo wil kustredders vanaf paasvakantie

Unizo wil kustredders vanaf paasvakantie

woensdag 27 april 2011 om 09u52

Nieuwpoort - Vanaf de paasvakantie moeten strandredders ingezet kunnen worden. Dat zegt Unizio na een zonnige paasvakantie, waarin niet in zee gezwommen mocht worden. De ondernemersorganisatie pleit - met het oog op nog meer warme weekends - voor overleg over een pool van beschikbare redders die vanaf de paasvakantie kan ingezet worden.

 

“Een hogere veiligheid op het strand bij zeer mooi weer, komt het toerisme en de plaatselijke kustondernemers ten goede,” zegt Frederik Serruys, UNIZO-regiodirecteur Noord-West-Vlaanderen. Het probleem is, volgens UNIZO, niet zozeer het gebrek aan werkwillige redders, wel het gebrek aan financiering. Ook vorig jaren stelde dit probleem zich, toch kan dit blijkbaar niet worden georganiseerd.

Debat

De ondernemersorganisatie wil nu samen met de gemeentes bekijken of het mogelijk is om een scenario uit te werken dat in actie treedt wanneer de weersvoorspellingen een zeer warm weekend aankondigen. Er kan bijvoorbeeld gewerkt worden met jobstudenten, die dan wel het juiste reddersdiploma op zak hebben. Op 24 mei organiseert Unizo ook een debat over deze problematiek met onder meer de toeristische beleidsmakers.

(BS)

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

DNA

Straffe tubak...Onbeslist

Lippens wil DNA honden Knokke-Heist in databank voor strijd tegen hondenpoep

woensdag 27 april 2011 om 10u30

Knokke-Heist - Leopold Lippens, burgemeester van Knokke-Heist, wil de haalbaarheid onderzoeken van een databank met daarin het DNA van alle honden uit de gemeente. Op die manier zou argeloos achtergelaten hondenpoep kunnen leiden naar de hond én diens baasje.

De burgemeester zou van plan zijn na te gaan of het financieel en juridisch haalbaar is om zo’n databank aan te leggen. In dat geval zouden alle hondeneigenaars uit Knokke-Heist genetische informatie moeten laten opnemen in die databank. Wanneer er hondenpoep wordt gespot zou een DNA-onderzoek rechtstreeks kunnen leiden naar hond en baasje. Maar of het idee echt realistisch is, valt te betwijfelen. Wettelijk zijn er nogal wat belemmeringen en het voorstel zou ook veel te duur zijn, omdat de ‘staaltjes’ telkens naar een lab moeten voor de prijzige DNA-check.

(FV)

Meer in Krant van West-Vlaanderen, editie Het Brugsch Handelsblad

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

WEEK VAN DE ZEE

WEEK VAN DE ZEE

Afbeelding 015.jpg

 

Van 29 april tot 15 mei lopen in de verschillende badplaatsen activiteiten die de natuur en het milieu aan de kust in de kijker plaatsen. 

Het programma in Nieuwpoort zal ongetwijfeld jong en oud weten te bekoren:

Zaterdag 30 april van 10 u tot 12 u: verkenning in het unieke natuurreservaat ‘De IJzermonding’ waar watervogels zich in de slikken en schorren bijzonder thuis voelen.  Een natuurgids vertelt je meer over hun tafelmanieren en wat zowel op hun menu staat: langpootkreeftjes, kokkels, wadslakjes, strand- of penseelkrabben, ...

Afspraak op het einde van de parking Halvemaanstraat.  Laarzen en verrekijker zijn aanbevolen.

 

Zondag 1 mei van 10 u tot 12 u: ontdekking in de wondere wereld van de straatnamen.  Een wandeltocht doorheen Nieuwpoort-bad op zoek naar gedichten, verhalen en foto’s.  Aansluitend wordt u vergast op een bio-aperitief en een zeehapje. 
Afspraak aan het toerismekantoor op het Hendrikaplein.

Deelname: € 3.  Ook toegankelijk voor rolstoelpatiënten.

 

Zondag 1 mei van 14u30 tot 16u30: leerrijke wandeling in de Simliduinen op zoek naar de geneeskrachtige kruiden en planten die er voor komen.

Afspraak aan de St.-Bernarduskerk.

 

Zondag 8 mei van 9u30 tot 12 u: Zeedorp ‘Leve de Zee’.  Een gezinsactiviteit met krabben vangen op het staketsel, schelpen zoeken, zeediertjes zoeken op het strandhoofd, turen naar zeevogels, een voeltent met workshop klei en een bezoek aan de garnaalkruiers van ‘De Spanjaardbank’.  Als afsluiter: proven van de vers gekookte garnalen.
Afspraak ter hoogte van het westerstaketsel.

 

Zaterdag 14 mei om 10 u: demonstratie bevissing met fuiken.  Paling en andere trekvissen hebben het moeilijk.  In Nieuwpoort zet men de spuien op de IJzer nu bij opkomend tij op een kier om vissen door te laten.  Onderzoekers van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek stelden vast dat zo 400 keer meer glasaal zijn weg landinwaarts vindt.  De vangst wordt tot 17 u tentoon gesteld.
Afspraak op de rechteroever van de IJzer, ter hoogte van het sluizencomplex De Ganzepoot.

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

27-04-11

Laatste brandweermannen verlaten de Hoge Venen

Laatste brandweermannen verlaten de Hoge Venen

 • woensdag 27 april 2011, 21u03
 • Bron: belga
 • Auteur: sdg, llo

 

De laatste brandweermannen zullen woensdagavond het natuurgebied de Hoge Venen verlaten. Dat meldt brandweercommandant Vincent Bastin, die de leiding heeft over de operaties ter plaatse.

Gezien de gunstige evolutie van de situatie, kon woensdagmorgen het provinciaal crisisplan voor de Hoge Venen worden opgeheven na de zware brand in het natuurgebied. Het aantal brandweerteams ter plaatse wordt geleidelijk aan afgebouwd.

'De brand is volledig onder controle, ook al zijn er van tijd tot tijd secundaire brandhaarden. De informatie vanop het terrein is geruststellend. We hebben dan ook besloten om het provinciaal crisisplan op te heffen', meldt de Luikse gouverneur Michel Foret. Momenteel worden de operaties op het terrein afwisselend geleid door de brandweercommandanten Cambresy en Bastin.

'De laatste brandweermannen die zich in het natuurgebied bevinden, zullen woensdagavond vertrekken', klinkt het. In geval van enige problemen staan de bevoegde diensten klaar om snel te reageren.

De zware brand die afgelopen maandagavond uitbrak, heeft in totaal meer dan 1.100 hectare natuurgebied vernield. Of de brand al dan niet werd aangestoken, is onbekend. Het parket van Verviers weigert voorlopig commentaar te geven aangezien het onderzoek nog loopt.

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Paashaas

Verleden week met Pasen, kreeg onze dienst ook bezoek van de Paashazen.....Lachen

Merci vriendenkring van de Stad.

Gratis een ritje in de lucht......

 

110427 paashaas2.jpg

 

110427 paashaas4.jpg

110427 paashaas1.jpg

110427 paashaas.jpg

 

110427 paashaas3.jpg

 

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

polders

Huisje in de polders

3.jpg

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Nieuwpoort

Nieuwpoort...

1.jpg

2.jpg

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

individuele beschermingsuitrusting voor brandweer

Akkoord in Comité C over de aankoop van nieuwe individuele
beschermingsuitrusting voor brandweer

 6 april 2011, is in Brussel een syndicaal akkoord bereikt over de
technische vereisten waaraan nieuwe laarzen, handschoenen en dienstkledij
voor de brandweer moeten voldoen. Hierdoor kan de directie Materieel en
Nieuwe Technologieën van de Civiele Veiligheid (Federale Overheidsdienst
Binnenlandse Zaken) nog dit jaar een opdracht uitschrijven voor de aankoop
van nieuw materiaal.

Het akkoord werd getekend tijdens een overlegcomité voor de brandweer
(comité C of Federaal Comité voor de Provinciale en Plaatselijke
Overheidsdiensten) tussen de syndicale afgevaardigden van het
brandweerpersoneel en de Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken.
Het gaat om een primeur: voor de eerste keer zal Binnenlandse Zaken
gemeenschappelijke aankopen doen voor laarzen en handschoenen voor de
brandweer. Deze aankopen worden voor 75% door de federale overheid betaald.
Tot nu toe gingen de gemeenschappelijke aankopen voor de individuele
beschermingsuitrusting alleen over helmen, brandweerjassen en -broeken. Al
jaren vragen de brandweerlieden de laarzen en de handschoenen ook te
voorzien.
Ook het akkoord over de dienstkledij is nieuw. Het is het resultaat van het
werk van een commissie met 28 vertegenwoordigers van de brandweerkorpsen en
wordt al jaren verwacht.

Directeur-generaal Jérôme Glorie: "De bescherming van onze brandweermannen
en -vrouwen blijft een prioriteit. Dit akkoord is een kleine symbolische
stap, maar zeer waardevol in lopende zaken, die er voor zorgt dat we de
overheidsopdracht kunnen uitschrijven. In het kader van de
brandweerhervorming beschikken we over een budget (zes keer meer) voor de
aankoop van dit materiaal. Er wordt alles aan gedaan om de opdracht nog dit
jaar toe te wijzen.".© 2011 Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken<http://www.ibz.be/>
Verantwoordelijke uitgever: Jérôme Glorie

image002.jpg
 

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) | Tags: voer sleutelwoorden in |  Facebook |

Nieuwe snelheidscontrole.

OPGELET  !!!

Een primeur voor België. Nieuwe snelheidscontrole.

Een moto van de verkeerspolitie met een zwarte doos  (lees flitser). Deze flitsdoos staat gemonteerd achteraan op de anonieme moto.

Deze radar is geijkt en werkt perfect.

Alsof we nog niet genoeg boetes krijgen langs alle kanten.

De mobiele flitsmoto zal vanaf 1 mei ingezet worden op de autowegen.

Het proefrijden had vorige zaterdag plaats op de autoweg E17 tussen GENT en LOKEREN.

Een autostradespotter had het geluk enkele foto’s te kunnen nemen.

Opletten dus voor deze onopvallende zwarte doos!!!

ATT00025.jpg

ATT00028.jpg

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

26-04-11

Grootste brand ooit op Hoge Venen

Uit HLN

Grootste brand ooit op Hoge Venen (deels) aangestoken

© belga

HLN update   Op de Hoge Venen is zowat 1.000 hectare grond verteerd door een grote brand, die maandagnamiddag uitbrak. Zowat 300 brandweermannen hebben de hele nacht het vuur bestreden. "Het vuur breidt niet meer uit, maar we zullen nog verschillende dagen moeten nablussen", aldus brandweercommandant Vincent Bastin van de brandweer van Verviers. Een helikopter van de federale politie, die 800 liter water in enkele seconden kan lossen, wordt vandaag opnieuw ingezet.

© belga
© belga
© belga

Rond 23.30 uur maandagavond werden twee nieuwe brandhaarden gelokaliseerd, en die zijn volgens de politie met opzet aangestoken. De brandweer kreeg de nieuwe vuurhaarden wel snel onder controle. "We kennen nog altijd niet de oorzaak van de brand die momenteel een ravage aanricht in de Hoge Venen, maar het lijkt erop dat hij anderen op ideeën heeft gebracht of dat een en dezelfde persoon de brand heeft aangestoken", klinkt het bij de politie.

300 brandweerlui
Zo'n 300 brandweerlui van een twaalftal kazernes proberen het vuur de baas te worden, en meer dan 1.000 hectare beplanting is al ten prooi gevallen aan de vlammen. "De weersomstandigheden en de wind die onophoudelijk draait maken de werkomstandigheden heel moeilijk", verklaarde een brandweerman eerder vannacht.
 
Grootste brand ooit
De Civiele Bescherming van Ghlin en Libramont hebben elk drie tanks aangevoerd om de brandweermannen toe te laten tegelijkertijd vanuit verschillende plekken te blussen. De brand is de grootste ooit die de Hoge Venen heeft gekend, zegt brandweercommandant Claudy Marchal van Eupen. (belga/sam/vsv)

 
© belga

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Brand te Keiem

Brand te Keiem.

DSC_1021.JPG

DSC_1025.JPG

foto José Tyteca

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

60-jarige natuurfotograaf komt om bij woningbrand

Uit het Nieuwsblad

60-jarige natuurfotograaf komt om bij woningbrand

 

 
KASTERLEE - De 60-jarige Leo Soontjens is zondagavond gestorven bij een brand in zijn woning aan de Kempenstraat in Kasterlee. Het slachtoffer is gestikt door de rook. De brand is vermoedelijk veroorzaakt door een brandende sigaret.
Alerte buurtbewoners verwittigden zondagavond om 22.20uur de brandweer omdat er rook uit de woning van Leo Soontjens aan de Kempenstraat kwam. De brandweer was zes minuten later al ter plaatse. ‘Onze mannen hoorden geknetter achter de rolluiken en zagen dat er rook uit de schoorsteen kwam', vertelt brandweercommandant Luc Faes. ‘De familie had al geprobeerd om de woning binnen te geraken, maar door de hevige rookontwikkeling moesten ze snel weer naar buiten komen. Vier brandweermannen hebben dan een toegang geforceerd. Binnen zag het zwart van de rook, maar we vonden onze weg naar de brand in de slaapkamer. Ondanks de hitte kregen we het vuur snel onder controle. Toen we blusten, zagen we het slachtoffer in bed. De man was gestikt door de rook.'

De brand was al een hele tijd bezig vooraleer de brandweer werd verwittigd. ‘Als er rook uit de schoorsteen komt, wil dit zeggen dat het binnen al heel warm is. De matras was volledig weggebrand en ook de bezetting was door de warmte van de muren gekomen', vervolgt Faes. ‘Een slachtoffer ontdekken dat al overleden is, is altijd moeilijk voor ons. Wij zijn er om mensen te redden. De brand was echter al over zijn hoogtepunt heen. Het vuur werd aangewakkerd doordat de dochter de deur even opende. Het slachtoffer was vermoedelijk al gestorven alvorens de buren alarm hadden geslagen. Dat maakt het voor onze manschappen iets draaglijker. Ook de familie was zeer aangeslagen. Zij waren hier, maar konden ook niets meer doen.' De brand is zeker ontstaan in de slaapkamer. ‘Het technisch team van de politie is ter plaatse gekomen om de brandoorzaak te achterhalen. Doordat het zo hevig gebrand heeft, is het moeilijk om een exacte oorzaak te vinden. Vermoedelijk is de man in slaap gevallen met een brandende sigaret. Er is zeker geen kwaad opzet mee gemoeid.'

Leo Soontjens was een zeer getalenteerde amateur-fotograaf die al nationale en internationale prijzen won met zijn natuurfoto's. Hij was lid van de fotoclub De Vorselaarse Fotovrienden. ‘Leo was al een zestal jaar lid en hij was enorm getalenteerd', vertelt voorzitter Leo Willems. ‘Hij was een brave, stille man die altijd hielp waar hij kon. Dit is triestig nieuws.'

Ook zijn beste vriend Dré Van Mensel reageert aangeslagen. ‘Al 25 jaar gingen wij zo dikwijls als ons werk het toeliet samen foto's nemen. We zijn allebei natuurfotografen, maar Leo wilde nooit alleen op stap. Samen foto's gaan nemen was ook leuker, dan kon je tussendoor wat babbelen. We zochten overal, op zoek naar dé beste natuurfoto. Leo was een echte natuurliefhebber en fotograferen was zijn passie. We zullen hem missen.' (WLT)

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

jeugdbrandweer

jeugdbrandweer carwash1.jpg

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

brand in de hoge venen

Bij de bw Kortijk deden ze een oproep deze morgen naar hun leden wie vrij is vandaag kan en mag bosbranden blussen in Luik

 

Brand in Hoge Venen vernielt al meer dan 400 hectare

25/04/11, 21u24
© belga

dm UPDATE In de Hoge Venen is omstreeks 17 uur een krachtige brand uitgebroken. Meer dan 400 hectare beplanting is al ten prooi gevallen aan de vlammen. Het provinciaal rampenplan voor de brandweer is afgekondigd. De vuurhaard neemt ook nog steeds uitbreiding.

 • © belga
 • © belga
 • © belga
De brand is ontstaan ter hoogte van het 'Croix Mockel' in de gemeente Baelen (Membach), vlakbij de Baraque Michel. 250 brandweermannen krijgen steun van 25 collega's uit Duitsland. Ook de civiele bescherming is ter plaatse.

Sinds 19 uur is ook de helikopter van de federale politie ter plaatse. Daardoor kunnen ook zones die niet toegankelijk zijn voor vrachtwagens en manschappen bereikt worden. De helikopter kan tot 800 liter water in enkele seconden op de brandhaarden uitstorten.

Rode vlag
De brand is de grootste ooit die de Hoge Venen heeft gekend, aldus Claudy Marchal, de brandweercommandant van Eupen. "De brandhaard is minstens vijf keer groter dan die van 2004. Toen werden in augustus een honderdtal hectare vernield", aldus Marchal. De dikke rookpluimen waren vanop kilometers afstand te zien.

Volgens René Dahmen dreigt er geen gevaar voor mensen. In de Hoge Venen is de rode vlag gehesen: de toegang is dus verboden en dat verbod wordt goed nageleefd, ook al proberen enkele ramptoeristen foto's te maken. (belga/svm)
 

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Handzame

Handzame - Paard in sloot gesukkeld

op auto259.jpg

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

Rudi Hesters

Innige deelneming aan familie en vrienden.

op auto258.jpg

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |

kroost

Met de kroost op toer....

4.jpg

Gepost door Luc de pompier | Commentaren (0) |  Facebook |