31-01-10

Brandweerhervormingen

Een mailtje gekregen van onze Luitenant:

Deze morgen (zondag 31 Jan 2010) een debat op RTL TVI, zoals het programma bij ons "De zevende dag" over de hervormingen van de brandweer bij onze Waalse collega's.
 
Dit naar aanleiding van de gasontploffing te Luik. Het statuut van de vrijwilliger werd er heet besproken en de toestand van de brandweerhervormingen die op zich laat wachten.
 
 
Klik op het klein tv schermpje "Videos Relatives Controverse" om volledig het debat te volgen.
 
Mvg
 
Richard

Gepost door Luc de pompier in Algemeen | Commentaren (0) |  Facebook |

Boei op het strand

Eentje speciaal voor Lust van de Kust...miene noend en de boeie, deze morgen vroeg op het strand terwijl Lust van de Kust vermoedelijk nog strike lag in zien bed....Tong uitsteken

ukke

Gepost door Luc de pompier in Algemeen | Commentaren (0) |  Facebook |

Mosselboei spoelt aan op het strand

zo 31/01/2010 - 13:40 Tussen Nieuwpoort en Oostduinkerke hebben wandelaars op het strand vanmorgen een aangespoelde "mosselboei" of mosselkooi aangetroffen. De boei is losgeslagen uit een "mosselpark" een eind voor de kust en door de strakke noordwestenwind op het strand terechtgekomen.
1449453660

Dergelijke mosselboeien worden door de Stichting voor Duurzame Visserijontwikkeling uit Oostende gebruikt voor de hangmosselcultuur aan de kust.

Aan de boeien worden koorden aangebracht waaraan het mosselzaad zich kan vastzetten. Als de mosselen groot genoeg zijn voor consumptie, worden de boeien met een speciaal pontonschip met kraan opgehaald en naar de haven van Nieuwpoort gebracht. Daar worden de aanhechtingskoorden verwijderd en de mosselen geplukt.

Het is niet de eerste keer dat mosselboeien aanspoelen op het strand. In het verleden werden ook al losgeslagen boeien de haven binnengesleept.

José Tyteca

Gepost door Luc de pompier in Algemeen | Commentaren (0) |  Facebook |

UFO te Nieuwpoort

Na een stevig onbijt aan huis, gebracht voor het goede doel door de gemeenteschool van Sint-Joris met de bedoeling de vzw Tiki uit Koksijde te sponseren.

Tiki zorgt voor kinderen die even niet kunnen thuis verblijven en de opbrengst wordt gebruikt om didactisch materieel te kopen om les te kunnen geven.

Na dit stevig onbijt was ik dan al vroeg op de been met mijne vierpooter op het strand.

1

Ik dacht even aan een film die ik onlangs had gezien over Unidentified Flying Object of ongeïdentificeerd vliegend voorwerp...een Ufo  op het strand tussen Nieuwpoort en Oostduinkerke.

2

Niets was minder waar natuurlijk en eigenlijk met mijn verbeelding ook niet, alhoewel het een vroege zondagmorgen was.

3

De mosselboei aangespoeld op het strand.

Even voor de foto, ukke en de "musselboeije.

4

Gepost door Luc de pompier in Algemeen | Commentaren (0) |  Facebook |

Fotoshoot in de brandweerkazerne van Lessines

Een fotoschoot voor één of ander magazine, kalender, ten voordele van... of gewoon de toffe locatie  van een brandweerkazerne en zijn materieel, als gewaagde fotoshoot van enkele mooie modellen het moet kunnen anno 2010.

Laat ze maar komen.....Lachen

De brandweer van Lessines.

foto 5

foto 3

foto 4

foto 6

foto 2

foto 1

Merci Sapeurs - Pompiers

Roc photos club 012 (Small)

Gepost door Luc de pompier in Algemeen | Commentaren (0) |  Facebook |

Magerius Deutz

Iemand heeft hulp nodig en daar zet ik mij uiteraard voor in .

Peter uit Duitsland is bezeten van Magirius, hij heeft er ook twee in zijn bezit, maar daar gaat het niet over, al zijn het juweeltjes......

I myself have two vintage Magirus-Deutz already. One made in 1962, the other
manufactured at 1967:

!cid_2F9804333132456EB616ED3B1DE35BBF@stummel1

!cid_12CC5F1008EF42CBAD93941CC3E33849@stummel1

In deze brief kunt ge lezen welke informatie hij zoekt, misschien kunnen jullie hem helpen.

Als je iets vindt die onze vriend kan helpen, laat het me ook eens weten. Zijn gegevens staan alvast onderaan op dit blog bericht.

Thanks

Hello Luc!

Attached you find the mentioned and promised pictures.
I found these at the IVECO Magirus historical archive at Ulm.
There are no further informations given ...
Appearantly the pics show several brand new Magirus-Deutz
fire-engines delivered to the Belgian "Regie des Voies Aeriennes".
 
I estimate the pics were taken in the late 50ies or (more realistic)
in the early 60ies.
I can identify several types of fire engines such as

a) airfield crash-truck with water & foam (picture 2)
Luc.02
b) airfield crash-truck with water & foam & powder (picture 4)
Luc.04

c) powder-truck (picture 3)
Luc.03


d) water-tender (picture 6)

Luc.06

with V-6 Cylinder engine. Just the one water-tender (picture 6) is built on the
heavier Chassis Magirus-Deutz F Jupiter 170 A with V-8 Cylinder engine.

Exactelly this V-8 one I'm looking for. May be some readers of your blog can help.
 
I myself have two vintage Magirus-Deutz already. One made in 1962, the other
manufactured at 1967:

   

Thank you very much for your kind assistance and help!!!

I'm faithfully yours with best regards

Peter Etzkorn
An der Wehle 2
D-25836 Kirchspiel Garding
+49-4862-8970
+49-172-4423613


Nearly all fire-engines are built on Chassis Magirus-Deutz F Mercur 125 A

Gepost door Luc de pompier in Algemeen | Commentaren (0) |  Facebook |

30-01-10

Stickers voor branddeuren

Geen slecht idee
Stickers voor branddeuren

8488236_8493074

foto brandweer Amersfoort


AMERSFOORT - Alle Amersfoortse organisaties die gebruiksmeldingplichtig zijn ontvangen van brandweer Amersfoort deurstickers. Doel van de stickers is om gebruikers van een ruimte te attenderen op het feit dat de deur zoveel mogelijk gesloten hoort te zijn. De sticker kan op de zijkant van branddeuren worden geplakt. Op die manier is de sticker niet meer zichtbaar als de deur gesloten is.
Met de stickers wil de brandweer op een laagdrempelige manier organisaties ondersteunen bij het vergroten van de brandveiligheid van hun pand.
Brandweer Amersfoort controleert het hele jaar door of organisaties voldoende brandveiligheidsmaatregelen in hun pand nemen. Tijdens deze controles is het de inspecteurs opgevallen dat branddeuren met regelmaat, al dan niet vastgezet, open staan. Voor de brandveiligheid is het echter van groot belang dat de deuren zoveel mogelijk gesloten blijven.
Branddeuren zijn van materiaal gemaakt waardoor ze weerstand bieden tegen vuur. Hierdoor kan zo'n deur het doorslaan van brand tegengaan. Dit werkt natuurlijk alleen als de deur gesloten is.
Panden met branddeuren zijn ingedeeld in compartimenten. Ze sluiten een deel van een gebouw af. Brand (en rook) die in dat compartiment ontstaat, kan zo een bepaalde tijd tegengehouden worden. Hierdoor blijven vluchtroutes (langer) vrij van rook en is er meer tijd om te vluchten. In het ideale geval zorgt de deur er zelfs voor dat de brand uitgaat door zuurstofgebrek. Het is dus heel belangrijk dat de deuren zoveel mogelijk gesloten blijven.
Naast de stickers zijn er ook technische oplossingen mogelijk waardoor branddeuren automatisch sluiten. Voor informatie en advies hierover alsook voor andere vragen over brandveiligheid kan contact opgenomen worden met de afdeling Veiligheid.
De afdeling is op werkdagen tussen 08.30 en 10.00 uur te bereiken tijdens het telefonisch spreekuur (tel. 033 469 40 22). Vragen kunnen ook gemaild worden naar
brandveiligheid@amersfoort.nl Organisaties kunnen hier desgewenst ook extra stickers opvragen.

Gepost door Luc de pompier in Algemeen | Commentaren (0) |  Facebook |

Vrachtwagen rijdt slaapkamer binnen

Het zal je maar overkomen...... 

Vrachtwagen rijdt slaapkamer binnen

Kortemark
IMG_0899_ir_0 (Small)

 Maurice Derycke (74) en Astrid Devos (75) uit de Ichtegemstraat in Kortemark hebben een goede engelbewaarder. Gistermorgen om 4.45 uur reed een vrachtwagen hun slaapkamer binnen. Op dat moment waren Maurice en Astrid al een kopje koffie aan het drinken in de woonkamer. “We konden niet slapen en zijn extra vroeg opgestaan. Een geluk bij een ongeluk”, klinkt het.

IMG_0905_ir_0 (Small)

IMG_0907_ir_0 (Small)

 
Maurice en Astrid wonen op de hoek van de Ichtegemstraat met de Koutermolenstraat in Kortemark. Een vrachtwagenchauffeur, die even voor 5 uur uit de Koutermolenstraat uit de richting van Torhout kwam, had het kruispunt niet opgemerkt. Net op dat moment kwam een auto uit de richting van Ichtegem. Het kwam tot een botsing en de lichte vrachtwagen werd in de slaapkamer van Maurice en Astrid gekatapulteerd.

IMG_0915_ir_0 (Small)

Gelukkig was het koppel die morgen extra vroeg opgestaan. “We konden niet slapen”, zegt Astrid. “Op het moment van het ongeval zaten we in de woonkamer een kopje koffie te drinken. Plots werden we opgeschrikt door twee knallen. De ene knal van de botsing en de andere omdat de vrachtwagen in ons huis reed. Het hele huis daverde, maar ik durfde niet gaan kijken. Was het ongeval vijf minuten eerder gebeurd dan lag ik bedolven onder de brokstukken. Ik heb heel veel geluk gehad.” Maurice en Astrid slapen sinds een tijdje apart. “We zijn allebei al van leeftijd en soms hielden we elkaar wakker”, zegt Astrid. “Daarom slaapt Maurice in de woonkamer en ik in de keuken. Maar vannacht (gisternacht, red.) kon ik ondanks mijn slaappil niet slapen. Daarom ben ik op ons bed in de slaapkamer gaan liggen. Maar ook daar raakte ik niet in slaap. Even over 4.30 uur heb ik het opgegeven en ben opgestaan. Het was alsof ik een voorgevoel had.”

IMG_0918_ir_0 (Small)

Bij het ongeval raakte de Wit-Russische vrachtwagenchauffeur lichtgewond. De bestuurder van de auto bleef ongedeerd. De brandweer van Kortemark kwam het huis stutten. Nadat de vrachtwagen getakeld was, werd de slaapkamer dichtgetimmerd. Ook de muur van de badkamer scheurde. Het is al niet meer het eerste ongeval op het kruispunt. “Een auto reed al eens tegen onze gemetselde kelderbak en een andere auto ramde onze gevel”, zegt Maurice. “Ook de twee zitbanken van de gemeente werden al omver gereden. Het is een heel gevaarlijk kruispunt. Het is slecht aangeduid. In de zomer zitten we vaak buiten en zien we geregeld een auto het kruispunt oversteken zonder te stoppen. Ook voor de fietsers is het heel gevaarlijk. Er gebeurden al tientallen ongevallen, gelukkig zonder zware slachtoffers.”


IMG_0922_ir_0 (Small)

Maurice en Astrid hebben een goede engelbewaarder, want een aantal jaar geleden overleefden ze ook al een zwaar ongeval in de Hoogledestraat. “Een auto reed toen frontaal op de onze”, zegt Maurice. “We moesten door de brandweer bevrijd worden en onze auto was total loss. Als bij wonder raakten we niet gewond. Zelfs de glazen van onze afgerukte brillen waren nog intact.”

Burgemeester Firmin Dupulthys (Samen Sterk) van Kortemark beaamt dat het kruispunt van de Ichtegemstraat met de Koutermolenstraat een gevaarlijk kruispunt is. “Het is een heel druk kruispunt”, zegt Dupulthys. “Wie van Torhout naar Handzame moet, neemt meestal deze binnenweg. Maar desondanks zijn er slechts weinig zware ongevallen gebeurd. Natuurlijk is ieder ongeval er één te veel. We hebben al gedacht om er een rotonde te maken, maar daarvoor is te weinig plaats. Tegenwoordig is ieder kruispunt gevaarlijk geworden. Mensen moeten voorzichtig zijn. Uiteraard houden we de toestand nauwlettend in het oog. Ook het kruispunt van Steenstraat met de Vladslostraat in Werken is een zwart punt. Er werden al verschillende maatregelen genomen, maar nog steeds steken bestuurders het kruispunt over zonder te stoppen. Daarom wordt opnieuw bekeken hoe we het kruispunt veiliger kunnen maken.” (KLDZ)

Gepost door Luc de pompier in Algemeen | Commentaren (0) |  Facebook |

Violence at Spanish firefighters protest

Betoging brandweer loopt uit de hand:

Spijtig dit te moeten zien, liever een betoging met wat water en schuim en daarna een pint gaan drinken met beide partijen, lijkt me beter.

Los van dat, kunt ge natuurlijk ook de vraag gaan stellen, hoe het zover is moeten komen dat brandweermannen gaan betogen...en hier hebben we er ook al een beetje onze reden voor....Afgesloten

Uiteraard is Geweld - Zinloos en dit zeker voor hulpverleners.


http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/8488483.stm
 

Firefighters and emergency service workers have been involved in clashes with police in the northern Spanish city of La Coruna.

Violence erupted after police warned protesters to stop throwing fireworks and nails outside the local government building.

Around 500 firefighters from Galicia were protesting against privatisation of the emergency services and had wanted talks with a government official.

Anti-riot police charged against the demonstrators, firing rubber balls and beating them back with batons.

Gepost door Luc de pompier in Algemeen | Commentaren (0) |  Facebook |

Brandweer Houthulst - Merkem

Een foto genomen eind 2009 ter gelegenheid van het Sint Barbarafeest.

De brandweer van Houthulst - Merkem.

www.brandweerhouthulst.be

1

Gepost door Luc de pompier in Algemeen | Commentaren (0) |  Facebook |

29-01-10

Hervorming bij de brandweer

Uit Focus-WTV

Burgemeesters vragen snelle brandweerhervorming

Kortrijk - De 13 burgemeesters van de regio Kortrijk willen dat de federale overheid de brandweerhervorming zo snel mogelijk uitvoert. Als de overheid te lang talmt, zullen ze desnoods zelf een samenwerkingsstructuur uitbouwen. Dat is gezegd op de conferentie van de 13 burgemeesters uit de Kortrijkse regio.

Gepost door Luc de pompier in Algemeen | Commentaren (0) |  Facebook |

Op de blog

Dit weekend komt er een postje van iemand uit Duitsland die wat info wil, over oude brandweervoertuigen geleverd in België, wie weet kunnen jullie hem helpen.

Zondag de laatste dag van de maand, gaan we wat meer op de sexy toer, dat moet  uiteraard ook kunnen, alhoewel met mate en geschikt voor ieder bezoeker -  met rode draad, uiteraad de brandweer.

Dus kijken maar hé

dyn003_original_200_200_gif_2550928_95a71cd1833c45db49feac60bac410fd

Gepost door Luc de pompier in Algemeen | Commentaren (0) |  Facebook |

1.500.000 bezoekers voor blog Luc De Pompier

Luc de pompier tot uw dienst op internet.

luc

Uit Het Laatste Nieuws

1.500.000 bezoekers voor blog Luc De Pompier

 Nieuwpoort

De internetblog van brandweeradjudant Luc David (52) uit Nieuwpoort, ook wel Luc De Pompier genoemd, is een enorm succes. Onlangs verwelkomde hij de 1.500.000ste bezoeker. Het wel en wee van de brandweer vormt de rode draad in de blog, maar je vindt er ook zelfgemaakte natuurfoto’s en info over motoren. “Iedere dag moet er iets nieuws te zien zijn op de blog, anders voel ik me niet goed”, zegt Luc David.

 De blog van ‘Luc De Pompier’ bestaat sinds eind 2005. “Met een aantal brandweermannen uit België en Nederland ging ik toen op stage in Florida in de Verenigde Staten ”, zeg Luc, die op 1 februari precies 35 jaar deel uitmaakt van het brandweerkorps van Nieuwpoort. “Ik zocht een manier om het thuisfront op de hoogte te houden, maar de officiële brandweersite van Nieuwpoort was toen defect. Een vriend bracht me op het idee om een blog op te starten. Sindsdien ben ik de blog blijven onderhouden. Nieuws over de brandweer vormt de rode draad. Ik spaar ook alle krantenknipsels over interventies uit de streek. De blog breidt zich nog steeds uit. Naast brandweernieuwsjes vind je er ook info over onder meer motoren. Mijn Harley Davidson is één van mijn grootste passies. Daarnaast ben ik ook heel erg geïnteresseerd in natuurfotografie. Dikwijls zet ik dan ook een zelfgemaakte foto op de blog. Soms zijn de onderwerpen op de blog ernstig, maar er moet ook gelachen kunnen worden. De blog is voor iedereen. Morgen (vandaag, red.) is het gedichtendag. Ik heb daarom zelf een gedicht geschreven. Uiteraard te lezen op de blog.”

Dagelijks bezoeken meer dan 500 mensen de blog van Luc De Pompier. Zelfs vanuit het buitenland is er interesse. “Veel bezoekers komen uit Nederland, maar ook mensen uit de Verenigde Staten en zelfs Chili komen een kijkje nemen. Collega’s van andere korpsen in binnen- en buitenland sturen me info en foto’s door. Zo verruim ik ook mijn kennis. Het is een gezonde verslaving geworden. Ik krijg ook veel positieve reacties. Dagelijks besteed ik drie tot vier uur van mijn vrije tijd aan de blog. Als er een dag niets nieuws op staat, dan voel ik me niet goed. Ik sta bekend als Luc De Pompier. Velen weten zelfs niet dat mijn familienaam David is.

Klaas Danneel

Gepost door Luc de pompier in Algemeen | Commentaren (0) |  Facebook |

Mien Schoonbroere Johnny ut Breskens

Mien Schoonbroere Johnny ut Breskens.

1 blog

2 blog

Gepost door Luc de pompier in Algemeen | Commentaren (0) |  Facebook |

28-01-10

Snoes uit Bilzen

Op 29/03/2009 had ik deze droevig post op mijn blog geplaatst.

Karine "Snoes" die ik op harleytreffens had ontmoet maar ook een brandweervrouw uit Bilzen, die haar strijd heeft moeten opgeven tegen "kanker".

Gebruik deze link als u rechtstreeks dit artikel wilt bookmarken of linken...Karine ‘Snoes’ Degens
29-03-2009 Algemeen

Deze morgen kreeg ik een bericht, waarvan ik eigenlijk nie goed van was...op harley treffens in leopoldsburg, Reti  en het motortreffen in Lichtervelde kwam ik haar regelmatig tegen, "Snoes "  De vlam van Bilzen .... is vrijdag echter overleden.

Innige deelneming aan de familie, vrienden en het brandweerkorps van Bilzen.

terminaal-zieke-brandweervrouw-karine-degens-overleden_5_460x0

Karine ‘Snoes’ Degens (43), is vrijdag overleden. De ‘vlam van Bilzen’, één van de vele bijnamen die ze in haar korte maar heftige leven kreeg, verloor twee dagen tevoren het bewustzijn.

Een maand geleden bracht deze krant het verhaal van Snoes. De brandweer van Bilzen nam toen afscheid van haar met een hele reeks activiteiten. Karine Degens was zowat de populairste medewerker van het Bilzense Korps. Begin dit jaar kreeg ze te horen dat ze aan een ongeneeslijke vorm van (long)kanker leed.

Vrijdagmiddag stierf Karine in het Virga Jesseziekenhuis van Hasselt, in het bijzijn van vrienden en familieleden. Haar uitvaart heeft volgende week zaterdag om 10.30 uur plaats in de Sint-Mauritiuskerk van Bilzen.

Een jaar later  heeft Tom Palmaers een fotoboek gemaakt van haar.

Alle gegevens zijn hier te vinden.

Een mooie herinnering aan een toffe dame.

nieuwsblad

Bestelling  gebeurt via een mail te sturen naar tompalmaers@yahoo.com
€65 incl  DVD met 200 fotos (verschillend dan  in het boek)  en interviews

Na een mail te sturen, stuur ik bank gegevens door.

enkele artikels online:

Morgen (vrijdag) om 10u30  tot 11u  live radio met  interview over snoes: op  radio L1 maastricht via 

Gepost door Luc de pompier in Algemeen | Commentaren (0) |  Facebook |

Sluiting bijposten te Kortrijk

Te Kortijk worden twee bijposten gesloten....

De brandweerkazernes van Bissegem en Heule sluiten hun deuren en de brandweerlui trekken naar Waterven 1A in een voormalig bedrijf.
De Kortrijkse brandweer wil fusioneren en houdt nog driestandplaatsen over. Eén in het centrum en twee bijposten in Marke en Heule. In 2009 fuseerden de bijposten Bissegem-Heule en Aalbeke-Marke al voor het operationele gedeelte. Maar het was nog niet bekend waar deze bijposten een definitief onderkomen konden krijgen. Dat is nu wel duidelijk. De post Noord (Bissegem-Heule) trekt naar een bestaand gebouw op Waterven 1A. Dat gebouw wordt gehuurd.

De post Zuid vindt een onderkomen in de Rekkemsestraat 54 in Marke waar de Markse kazerne gehuisvest was. Aalbeke gaat dus naar Marke. Omdat er daar geen plaats genoeg is, blijft er één autopomp in Aalbeke en zijn er daar zes brandweerlui beschikbaar. Hun voertuig zal echter niet meer in de huidige Aalbeekse brandweerkazerne staan. Die wordt wellicht afgebroken.

Het gebouw in Waterven wordt gehuurd in afwachting van de hervorming binnen de brandweer. Daarna krijgt Kortrijk wellicht een nieuwe kazerne niet ver van de huidige nieuwe standplaats op Waterven. Voor Marke-Aalbeke is de huidige oplossing in de Rekkemstraat eveneens tijdelijk. De stad Kortrijk denkt aan een nieuwe locatie in de buurt van Moeskroen.
wim
brandweer geluwe

Gepost door Luc de pompier in Algemeen | Commentaren (0) |  Facebook |

Waterlek zet Koningsstraat blank te Oostende

Waterlek zet Koningsstraat blank

Tweede lek tijdens werkzaamheden


JVK Geluwe toezichters 124 (Small)

Waterlek zet Koningsstraat blank

Oostende

Een hevig waterlek in de Koningsstraat in Oostende veroorzaakte gistermorgen heel wat overlast. Een grote waterleiding was gesprongen op een plaats waar wegenwerken zijn gestart. Verscheidene kelders liepen onder water en enkele straten in de buurt stonden blank. De brandweer was uren bezig om het water weg te pompen. Intussen zaten de bewoners en handelaars in de Koningsstraat de hele ochtend zonder water.

JVK Geluwe toezichters 129 (Small)

In de Koningsstraat in Oostende zijn nog maar net wegenwerken begonnen. De nutsmaatschappijen zijn er gestart met het vernieuwen van kabels en leidingen. Net op die plaats is gistermorgen om 5 uur een grote waterleiding met een diameter van anderhalve meter gesprongen. Het lek veroorzaakte heel wat wateroverlast. Een kelder van een appartementsgebouw en een ondergrondse parkeergarage liepen volledig onder water.


JVK Geluwe toezichters 132 (Small)

"Het water kwam tot bijna twee meter hoog", getuigt brandweerluitenant Jean-Pierre Lefévre. "Het was zeker een zware interventie. Toen we ter plaatse kwamen, hebben we eerst proberen te voorkomen dat het water in huizen of kelders zou binnendringen. Op sommige plaatsen legden we daarom zandzakjes. We hebben ook zout gestrooid om te voorkomen dat het water zou bevriezen. Intussen kwamen ook de watermaatschappij en de gasmaatschappij ter plaatse. De waterleiding werd meteen dichtgedraaid, maar toen was er al een enorme hoeveelheid water verloren waardoor de straten blank stonden."


JVK Geluwe toezichters 136 (Small)

Francine Goddine en Darline Claeys wonen op de tweede verdieping van het appartement dat uitkijkt op de plaats van het waterlek. "We hadden al snel in de gaten dat er iets mis was en probeerden daarom meteen de watermaatschappij te bellen. Maar dat verliep niet vlot, omdat ze mijn klantengegevens vroegen. Iemand anders belde gelukkig rechtstreeks naar de brandweer die wel snel ter plaatse was", zegt Francine.

"Het is niet leuk dat dit gebeurt, want het is al de tweede keer in korte tijd. Onze kelder is helemaal ondergelopen en daar staat de hoogspanningscabine die ons elektriciteit levert. Wij hebben nu de hele ochtend geen verwarming en ook de watertoevoer is afgesloten", zuchten de dames. De Civiele Bescherming kwam nog ter plaatse om de bewoners van de Koningsstraat drinkwater te geven.

Het is niet zeker of de wegenwerken aan de oorzaak liggen van het waterlek. Mogelijk heeft de vrieskou er ook mee te maken waardoor de leiding het begaf. De watermaatschappij was tot gistermiddag bezig. Iets na twaalf uur stroomde opnieuw water door de kranen in de Koningsstraat. De bewoners van het appartementsgebouw waar Francine en Darline wonen, moesten iets langer wachten tot er weer elektriciteit was. Door het tweede waterlek in korte tijd krijgen de bewoners en handelaars schrik voor wat hen nog te wachten staat zolang de wegenwerken in hun straat aan de gang zijn.

JVK Geluwe toezichters 139 (Small)

De Koningsstraat kreeg heel wat water te verwerken. Foto JVK

JVK Geluwe toezichters 148 (Small)

JVK Geluwe toezichters 165 (Small)

Het is al het tweede lek tijdens de wegenwerken. Foto JVK

© 2010 De Persgroep Publishing

  Marc Klifman

Gepost door Luc de pompier in Algemeen | Commentaren (0) |  Facebook |

Ondergrondse parking

Uiteraard na de uitleg, wat praktisch gaan oefenen.

Warmtecamera in aanslag

8

Aflegsysteem

7

9

Backup ploeg

10

Uiteraard voor de oefening deze keer geen persluchtmaskers aan.

Wat bijkomende beveiliging zoals

CO meting

4

Axiaal gevoede haspel aan het plafond  en een stijgleiding of noemen we het hier daalleidingen onder druk.

5

Pictogram en een lichtbalk welke de info doorspeeld tijdens het alarm.

11

Ja, ik mag zeggen een ondergrondse garage die af is qua veiligheid.

Voor zo'n garagebox gaat ge al vlug zo'n 40.000 euro gaan betalen, maar daarvoor zit ge al onder de grond te Nieuwpoort-Bad...Knipogen

Een geslaagde oefening als je het mij vraagt.

Gepost door Luc de pompier in Algemeen | Commentaren (0) |  Facebook |

RWA-systeem

Vorige zondagmorgen, terwijl verschillende nog te bed lagen, was onze dienst al op toer voor zijn zondagse oefening.

Dit maal een oefening in een ondergrondse parking  gelegen in de Franslaan te Nieuwpoort.

0

Het ziet er nogal indrukwekkend uit die afstand en dit is ook zo. Een beetje een nachtmerrie voor ieder brandweerman, die grote afstand.

Deze is pas een goed jaar in gebruik en is voorzien van een RWA-systeem, daaruit wordt verstaan Rook- en Warmte Afvoerinstallatie, daardoor kunnen onze pompiers gemakkelijker de brand gaan benaderen zonder al te veel last te krijgen van de rook en hitte.

We dachten dat onze communicatie ontoereikend ging zijn met al die betonnen muren, maar al bij al viel dit nogal best mee met onze Astridpostjes zelfs tot niveau -2.

De aankomst van de voertuigen.

1

2

Controle van de detectie installatie en een goeie aanduiding voor de brandweer waar het eventueel aan het branden is.

3

De deskundige uitleg over RWA-systemen.

12

6

Gepost door Luc de pompier in Algemeen | Commentaren (0) |  Facebook |

4X4

Voila tegen deze politieker kan je nog eens klappen...zij praten daar al van een ambulance die op het strand kan rijden.Afgesloten

Uit Het Nieuwsblad

Ambulance

 

DE PANNE - Fractieleider Eric Engelbrecht van CD&Vplus drong er nog eens op aan dat bij de aankoop van een ambulance voor een voertuig geopteerd zou worden dat op het strand kan rijden. Volgens Engelbrecht is het een schande dat niet elke badstad aan onze kust over zo'n ambulance beschikt.

 (mma)

Gepost door Luc de pompier in Algemeen | Commentaren (0) |  Facebook |

27-01-10

Gedichtendag

Donderdag 28 januari is het gedichtendag.

Daarom ook deze kleine bijdrage.

Als witte kristallen dwarrelen ze uit de lucht,

lichtjes bewegen ze door een zucht.

 

Op de grond worden ze verenigd,

ik zet ze op de foto voor eeuwig.

 

Fotookes houden deze dag even vast,

dan kan je later zien hoe het was.

 Luc de pompier

04 blog

Gepost door Luc de pompier in Algemeen | Commentaren (0) |  Facebook |

Brandweer Brussel gaat door...

Brandweer Brussel gaat door met hun protest....Uit het Nieuwsblad

Brusselse brandweer gaat uit protest ministers wekken

BRUSSEL - De brandweer van Brussel voert de druk op de politiek op. Om een oplossing te forceren voor hun personeelsproblemen, wil het grootste brandweerkorps van het land de bevoegde politici letterlijk wakker schudden. De komende weken zullen ze hen met een verrassingsbezoek uit bed jagen. Op 1 april volgt er ook een nieuwe betoging.

Wegens het ontbreken van een taalkader kunnen binnen het Brusselse brandweerkorps geen nieuwe benoemingen en promoties meer gedaan worden. Eerdere promoties moesten zelfs ongedaan gemaakt worden, terwijl het Brussels gewest ook al schadevergoedingen moest betalen. Het taalkader legt het aandeel Nederlandstaligen en Franstaligen bij de Brusselse brandweer vast. Het vorige, dat in 2005 werd opgesteld, werd onlangs door de Raad van State ongeldig bevonden. 

Volgens Eric Labourdette van het VSOA, de vakbond die vorige donderdag samen met het ACV de brandweerbetoging in Brussel organiseerde, heeft het uitblijven van een taalkader ook gevolgen voor de wachtdiensten. Tijdens de vakanties zou namelijk de voorpost UCL gesloten worden, wegens een gebrek aan personeel.

Ministers wekken

Woensdag hielden de brandweerlui een algemene personeelsvergadering en daar beslisten ze dat de huidige administratieve staking onvoldoende is. Vanaf volgende week zullen ze de Brusselse ministers uit hun bed lichten. Ook de ministers van de federale regering die volgens de brandweer verantwoordelijkheid dragen in het dossier, zullen de brandweerlui over de vloer krijgen. Welke minister ze wanneer wakker zullen maken, wil de brandweer niet zeggen. Ook de 19 burgemeesters van het hoofdstedelijk gewest en het Brussels parlement zullen een bezoekje krijgen.

Een nieuwe betoging op 1 april moet het hoogtepunt van de nieuwe acties worden.
 

 loa (belga)

Gepost door Luc de pompier in Algemeen | Commentaren (0) |  Facebook |

Brandweerscooter

In opvolging van Nederland, gaan de Belgische brandweerkorpsen ook over tot de aankoop van scooters?

Gedaan met het lang wachten achter onze commandowagen, misschien de adjudanten, officieren, dispatchers etc voorzien van een scooter en een goeie radio uiteraard.

Knokke Heist is alvast voortrekker, daar hebben ze een scooter gekocht en gegeven aan de Officier van wacht...een idee?Knipogen

op auto779

Uit het Nieuwsblad

Brandweer rukt uit op scooter

KNOKKE-HEIST - Vrijwillige brandweerlui behelpen zich alsmaar vaker met motorfietsen of scooters om zich bij een oproep snel naar de kazerne te begeven. 'We staan anders mee aan te schuiven in de file', klinkt het bij de brandweer van Knokke-Heist.

Vrijwillige brandweerlui moeten zich bij een oproep zo snel mogelijk naar hun kazerne begeven, waarna met de brandweerwagen wordt uitgerukt. 'Meer en meer zien we dat onze mensen zich noodgedwongen een motor of scooter aanschaffen, om te vermijden dat ze zich met hun auto vastrijden in het steeds drukkere verkeer', zegt Guy Van de Gaer, directeur van de brandweervereniging Vlaanderen (BVV).

'Stom voorbeeld: Het is marktdag, waardoor het plein is afgesloten en het in de belendende straten aanschuiven is. Ik ken collega's die op die dagen in de kazerne blijven omdat ze beseffen dat ze anders nooit binnen een aanvaardbare tijd in de kazerne geraken. Maar dat is uiteraard niet iedereen gegeven.'

Knokke-Heist kocht met eigen middelen een scooter aan. 'Die gaat mee naar huis met de officier die op dat moment van wacht is', legt commandant Filiep Dekiere uit. 'Zeker in de zomermaanden is er in onze gemeente met de auto soms geen doorkomen aan. Als vrijwilliger bij de brandweer mag je geen zwaailicht gebruiken, dus gaan de andere weggebruikers ook niet voor je uit de weg.' Volgens Dekiere levert het gebruik van de scooter een belangrijke tijdswinst op. 'We spreken soms over meerdere minuten, en zeker bij woningbranden maakt dat een groot verschil.'

In het compleet dichtgeslibde centrum van Parijs gebruiken de pompiers ook motors. 'Overdag rukt een klein team per motor uit, geëquipeerd met grote poederblussers', aldus nog Van de Gaer. 'Tegen dat de brandweerwagens arriveren, hebben zij al een eerste verkenning kunnen uitvoeren en de nodige info vergaard.'

Gepost door Luc de pompier in Algemeen | Commentaren (0) |  Facebook |

Dakbrand te Gistel

IMG_0832

In de Kolaerdstraat in Gistel was er op (21/1) om 14.30 uur een dakbrand. Het ging aanvankelijk om een schoorsteenbrand, maar het vuur verspreidde zich over het dak en de zolderverdieping. “De brand werd veroorzaakt door een oververhitte schoorsteen”, zegt commandant Frank Vanhixe van de Gistelse brandweer.

IMG_0835

“Gelukkig waren we er vlug bij, anders waren de gevolgen zeker groter geweest. Nu bleef de schade beperkt tot het gedeelte van het dak rond de schoorsteen en een deel van de zolder.

IMG_0836

In de rest van het huis is er geen schade.” Het vuur werd opgemerkt door de bewoonster die zwanger is. Ze werd preventief overgebracht naar het ziekenhuis. (KLDZ)

IMG_0837

IMG_0843

Gepost door Luc de pompier in Algemeen | Commentaren (0) |  Facebook |

zeehond verdronken in een strandnet

Op een boogscheut van Koksijde, eventjes over de Franse grens is terug een zeehond verdronken in een strandnet.

20100121-zuydcote-zeehond-001

Zuydcoote, 21 januari 2010 – Op het strand van Zuydcoote (F) is een gewone zeehond verdronken in een strandnet.

Vergelijk je de foto’s met een gelijkaardig geval op 3 januari te Koksijde, dan zie je dat ook hier het dier zich in zijn doodsstrijd helemaal in het net heeft vastgedraaid.

Zo’n beest draait en spartelt zich helemaal vast in die netten waar hij sowieso al niet meer uitkomt. De plaatsing van een rooster aan de mond van de fuik kan al die miserie vermijden, maar vissers doen dat niet omdat ze dan minder zouden vangen.

bron en foto’s: OCEAMM

20100121-zuydcote-zeehond-002

20100121-zuydcote-zeehond-003

20100121-zuydcote-zeehond-004

Gepost door Luc de pompier in Algemeen | Commentaren (1) |  Facebook |

Explosie te Luik

Slachtoffers bij explosie panden centrum Luik

LUIK (ANP) - In het centrum van de Belgische stad Luik zijn twee aangrenzende panden in de nacht van dinsdag op woensdag door een grote explosie verwoest. Zeker twintig mensen zijn gewond geraakt onder wie twee zeer ernstig. Naar schatting vijf bewoners liggen onder het puin. Twee van hen zijn nog in leven. De brandweer heeft contact met hen, aldus Belgische media.

De reddingsdiensten zijn op grote schaal ter plaatse en proberen de slachtoffers onder het puin vandaan te halen. De ravage in de omgeving van de twee zes verdiepingen tellende panden in de Leopoldstraat is enorm. Talrijke ruiten sneuvelden en er is aanzienlijke schade in een omtrek van 200 meter, berichtte woensdag de website van de krant Le Soir.

De grote explosie schrok ook gemeenteraadsleden op die over de begroting vergaderden in het stadhuis vlakbij. Het gemeentehuis liep ook schade op. Het centrum van de stad van 200.000 inwoners is afgesloten en er is een crisiscentrum ingericht.

Naar het zich laat aanzien was er een gasexplosie in een van de twee verwoeste panden, het appartementsgebouw op nummer 21. Dat staat naast het geboortehuis van een van de beroemdste personen uit Luik, de schrijver Georges Simenon

Gepost door Luc de pompier in Algemeen | Commentaren (0) |  Facebook |

Brandweermannen helpen brandweermannen

Tijdens oefeningen kan op een bepaald ogenblik een simulatie  worden gegeven van een brandweerman die een arbeidsongeval tegenkomt. Hier bij deze simulatie, een brandweerman gevallen tijdens de oefening.

13

Halskraag aan en stabilisatieplank, materieel die voorhanden was op het ogenblik van de oefening.

14

15

Gepost door Luc de pompier in Algemeen | Commentaren (0) |  Facebook |

26-01-10

Gasfles

Gasfles vat vuur op terras muziekcafé


Oostende

IMG_0845

De Van Iseghemlaan in Oostende was dinsdag(21/1) rond 15 uur een tijdlang afgesloten door een brandende gasfles. Op het terras van het muziekcafé Rood, ter hoogte van het Kursaal, vatte de fles vuur toen die werd aangezet.


IMG_0851


IMG_0853

IMG_0854

Op het terras van het muziekcafé staan twee terrasverwarmers die op gas werken. “Eigenlijk wordt dat meer gebruikt als decoratie”, zegt zaakvoerster Kelly Van Loo. “Dat geeft om een mooie vuurgloed. Om 15 uur gaat de zaak open. Toen werkneemster Joyce de verwarmers wou aanzetten, ontstond er plots vuur. Dit werd waarschijnlijk veroorzaakt door een defect aan een leiding.” Meteen werd een deel van de straat afgezet .De brandweer koelde de volle gasfles af en liet ze gecontroleerd uitbranden. Nadien werd de gasfles naar zee gebracht om het resterende gas te laten ontsnappen. Na een half uur mocht het verkeer weer door in de straat. “Het kon veel erger afgelopen hebben”, zegt Kelly. “Ik had schrik dat ons houten terras beschadigd zou zijn, maar gelukkig is dat niet geval. Er is enkel een ruit gesprongen door de hitte. We hebben nog een andere terrasverwarmer, maar ik denk niet dat we die nog zullen gebruiken.” Het muziekcafé Rood is sinds eind 2008 open. (KLDZ)

IMG_0857

Gepost door Luc de pompier in Algemeen | Commentaren (0) |  Facebook |

Vossen

3

Ik heb al veel dingen weten aanspoelen op het strand, van zeezoogdieren(potvissen, bulrugwalvis, dolfijnen, zeehonden, maanvissen, bruinvissen en ga zo maar door), spijtig genoeg ook mensen, olie, olievogels en nu de vos.

Vandaag is iemand van onze dienst dit nog redelijk intact kadaver gaan ophalen.

De doodsoorzaak is niet gekend, maar de vos is langs onze kust in volle opmars.

Ik had het geluk een maand geleden eentje te zien wandelen in de duinen.

Vandaag heeft deze Reinaert minder geluk, dat is natuurlijk het leven. Het geeft en het neemt.

1

2

Gepost door Luc de pompier in Algemeen | Commentaren (0) |  Facebook |

VKO langs Rattevallestraat Middelkerke


Een bestuurder van een zware BMW miste, langs de Rattevallestraat tussen de Vaartdijk-Zuid en Mannekensvere, een bocht en belandde met zijn wagen in de Vladslovaart.
DSCN2777
De bestuurder kon de wagen verlaten vooraleer zijn auto volledig onder water verdween en begon af te drijven.
Duikers van de brandweer van Middelkerke hielpen bij de takelwerkzaamheden.
DSCN2780
 
 
foto's José Tyteca

Gepost door Luc de pompier in Algemeen | Commentaren (0) |  Facebook |