27-11-08

Zeldzame sneeuwuil in de Uitkerkse Polders

Zeldzame sneeuwuil strijkt neer in Blankenberge

nb2411sneeuwuil2
Foto Peter Maenhoudt

BLANKENBERGE - In het natuurgebied Uitkerkse Polder in Blankenberge is een zeldzame sneeuwuil neergestreken. Een Waalse vogelliefhebber kon het dier vorige woensdag fotograferen. Het is nog maar de zevende waarneming van een sneeuwuil in onze contreien sinds 1896. Dat meldt natuurorganisatie Natuurpunt.

De vogel arriveerde net voor de sneeuwval van afgelopen weekend. 'Deze 'Arctische toerist' zal kunnen rekenen op bijzonder veel interesse van vogelliefhebbers uit binnen- en buitenland', aldus Natuurpunt.

De sneeuwuil - 'bekend als postbode in de Harry Potterfilms' - is een broedvogel van de Arctische hoogvlaktes en toendra. Soms durft deze vogel zuidwaarts trekken, maar Scandinavië is meestal de grens van die uitwijkzone. Maar de voorbije maanden werden al sneeuwuilen waargenomen in Ierland, Groot-Brittannië en op het Nederlandse waddeneiland Texel.

In de Uitkerkse Polder kunnen vogelliefhebbers een poging wagen om het dier te observeren vanuit een van de vogelkijkhutten in het gebied. Andere wintertrekkers zijn er ook te bewonderen. 'In de winter vindt hier vrijwel de ganse populatie aan kleine rietganzen uit Spitsbergen een veilig onderkomen', aldus Natuurpunt.

 ivb (belga)

We gingen uiteraard als natuurliefhebber eens een kijkje nemen in de Uitkerkse Polders en namen deze beelden....

2

Een zeldzaam fenomeen, want normaal komt deze vogel alleen in het hoge Noorden voor.

Al zat de uil wat ver, we konden hem toch goed waarnemen met onze "verrekijker", wat minder goed van kwaliteit zijn de fotookes maar je kunt toch merken wat een prachtige uil dit is.

1

Even dacht ik dat hij wat dichter ging vliegen, maar niets was minder waar, dan maar geprobeerd met de telelens...

3

4

Nog met het kopje naar de lens

5

en dan draaien maar

6

en draaien maar...

Bekijk tevens deze reportage.


Gepost door Luc de pompier in Algemeen | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.