26-11-08

Brandweer Brugge worstelt met hoogtewerker


Zo zie je dat er in de grote korpsen ook problemen zijn met de hoogtewerkers en ladders. De nieuwe technologie met allerlei snufjes en de nodige electronica is niet altijd de beste.

En zeggen dat onze oude magerius ladderwagen hydraulisch bediend nog altijd zijn dienst doet in het verre Chili....

Instructeurs krijgen opfriscursus

BRUGGE - De Brugse brandweerlui krijgen een opfriscursus om de hoogtewerker van het korps beter te kunnen bedienen. Het voertuig weigert soms dienst. En ook met de ladderwagen loopt het fout: die staat in Duitsland voor herstellingen. Op de koop toe bleek de vervangwagen niet conform.

De Brugse brandweer heeft problemen met zijn rollend materieel. De hoogtewerker (een voertuig met een hydraulische arm die gebruikt wordt om in de hoogte te werken) van het korps weigert soms dienst. Midden november werkte het tuig niet bij een brand in Lissewege. De brandweerlui moesten dan maar met de trap naar boven.

En ook met de ladderwagen van het korps zijn er problemen: die staat in Duitsland voor herstellingen. 'Onaanvaardbaar', vindt raadslid Yves Buysse (Vlaams Belang). 'De veiligheid van de burgers staat op het spel als het materiaal niet optimaal functioneert.'

Schepen van Brandweer Moniek Boydens (CD&V) gaf toe dat de hoogtewerker, die pas in 2003 werd gekocht en die meer dan 600.000 euro kostte, problemen veroorzaakt.

'Het gaat om een complex tuig', zegt ze. 'We vermoeden dat de problemen niet met technische defecten te maken hebben, maar wel met de bediening door de brandweerlui zelf. Dus komen er nu extra oefensessies en scholing voor de bediening van onze hoogtewerker.'

Het brandweerkorps beschikt ook over een autoladder. 'Maar die staat voor een grondige herstelling bij de producent in Duitsland', zegt Boydens. De Brugse brandweer kon een vervangwagen huren, maar die bleek niet conform. 'Het ging om een afgeschreven exemplaar uit Seoel, hoor ik bij de brandweer', schamperde Buysse, maar dat wou Boydens niet bevestigen.

'De Duitse producent heeft ons inderdaad een buitenlands vervangexemplaar ter beschikking gesteld, maar dat bleek hier in België niet conform.'

De Brugse brandweer doet het nu dus voorlopig alleen met zijn nukkige hoogtewerker. 'Maar als we bijkomende hulp nodig hebben, kunnen we een beroep doen op het materiaal van de omringende korpsen', zegt Boydens.

'De hoogtewerker heeft in die vijf jaar slechts hoogst zelden dienst geweigerd, maar ik begrijp dat het om belangrijk materiaal gaat dat optimaal moet functioneren. Daarom ook krijgen alle instructeurs die opfriscursus.' Tom Le Bacq

Gepost door Luc de pompier in Algemeen | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.