31-08-08

Rouwregister overleden brandweermannen Ukkel

logo_brandweer_rouw

click on the picture

 

Gepost door Luc de pompier in Algemeen | Commentaren (0) |  Facebook |

Rouwregister overleden brandweermannen Ukkel

logo_brandweer_rouw

click on the picture

 

Gepost door Luc de pompier in Algemeen | Commentaren (0) |  Facebook |

Brandweermannen overleden

art_large_482834

  Bij een zware uitslaande brand in een oud sportcomplex aan de Dieweg in Ukkel zijn twee brandweermannen om het leven gekomen. Patrick Batselier was 35 jaar en woonde in Anderlecht. Hij maakte deel uit van het korps Helihaven. Het tweede slachtoffer was de 55-jarige Alain Tacqueniere. Hij was woonachtig te Grimbergen en werkte bij het korps van Anderlecht. Een derde raakte licht gewond.

De brand is onder controle, dat meldt brandweerkolonel Charles De Sneyder. "Omliggende huizen hebben nooit gevaar gelopen, maar er zal nog uren nablussen noodzakelijk zijn. Het ganse gebouw ligt nagenoeg in de as. Het dak is later ingestort."

Onmiddellijk dood
De brandweer werd verwittigd rond 14 uur voor een hevige brand en is dadelijk met de korpsen Anderlecht en Helihaven ter plaatse gekomen. In de noordervleugel brak het eerst brand uit, de zuidervleugel vatte volgens een getuige uit de buurt een half uur later vuur. Bij het betreden van de gebouwen had een zogeheten flash-over plaats, dat is wanneer een brand overslaat. De twee slachtoffers werde hierdoor onmiddellijk gedood. De brandweer zou drie kwartier lang hebben moeten zoeken naar hun omgekomen collega's. Eén vrouwelijke brandweerstagiaire is via een raam kunnen ontsnappen en raakte zo licht gewond aan beide schouders. Zij werd naar het brandwondencentrum in Neder-Over-Heembeek gebracht, maar is al ontslagen en is terug in de kazerne.

Oorzaak onbekend
De oorzaak van de brand is nog onbekend. Het parket stelde een onderzoek in. In de jaren tachtig organiseerde de Generale Bank in het gebouw opleidingen voor haar bedienden. Het grote bedrijfsgebouw staat intussen al 15 jaar leeg. De gebouwen waren eigendom van de firma Delens, maar in gebruik door de organisatie 'Jardins de Dieweg' die ook de nabijgelegen tennisterreinen uitbaat. Het was een monitor van die tennisclub die als eerste de brandweer verwittigde. Naar verluidt had de organisatie plannen om er 14 appartementen in te vestigen.

Krakers
In het gebvouw zaten al jaren krakers, zo is in de buurt vernomen. De tennisclub belde daarvoor al wel vaker de politie, maar de krakers bleven komen. De laatste tijd werd evenwel geen melding meer gemaakt van krakers.

Er is psychologische bijstand voorzien voor de families van de slachtoffers en voor de leden van de betrokken brandweerkorpsen en -posten van Ukkel, Anderlecht en Helihaven. Het is al zes jaar geleden dat er nog een brandweerman in Brussel omkwam, dat was bij een brand in de Spaanse ambassade. (belga/svm/ep)

Gepost door Luc de pompier in Algemeen | Commentaren (0) |  Facebook |

Drama in Ukkel

Vandaag terug van zo'n 600km toertocht met de motor door de vallei van de Somme met onze motorclub Wind&Fire uit binnen en buitenland. Daar deze week meer over.

We hoorden het slechte nieuws van het drama in Ukkel...

Terug doden in de brandweerdienst en dan praten ze nog dat het geen risicoberoep is...

Maar dan nog die zin in verschillende artikels over

"Brandweer wist niet welke risico's het verlaten gebouw inhield "

Dat ze eerst even wat meer personeel ten dienste stellen in admistratieve en actieve dienst, dan dergelijke opmerkingen...

Na de hervormingen zeggen sommige politiekers gaat alles veranderen....ja... dat gaat ook vermoedelijke wel enkele jaren gaan duren vooraleer alles op zijn poten gaat staan...

Wetende dat in sommige vrijwilligers korpsen men maar tijdens de gewone werkdag aan 5 tot 8 man kan geraken als er iets gebeurd....ook iets om over na te denken....

Maar intussen is het weeral gebeurd.....

Twee brandweermannen sterven in leegstaand pand
Brandweer wist niet welke risico's het verlaten gebouw inhield

Twee brandweermannen zijn gisteren omgekomen bij een brand in een leegstaand pand in Ukkel. Aanvankelijk leek het nochtans een banale interventie te zullen worden zonder vrees voor slachtoffers. Opnieuw gaan dan ook stemmen om elke gemeente te dwingen een gevarenanalyse te maken van de leegstaande gebouwen op haar territorium.

Het alarm liep omstreeks 14.42 uur binnen op de brandweercentrale. Een leegstaand gebouwencomplex aan het Sint-Jobsplein in Ukkel stond in lichterlaaie, meldde de verantwoordelijke van de site waarop het gebouw zich bevindt. Het gebouw is ongeveer 30 jaar oud. Het herbergde tot een vijftiental jaar geleden een opleidingscentrum van de toenmalige Generale Bank, nu Fortis. Sindsdien kwamen alleen nog krakers het gebouw binnen. Over enkele maanden zou het plaats maken voor 14 appartementen, waarvoor de vergunning onlangs door de gemeente was toegekend.

'Het vuur was ongelooflijk hevig', getuigen buren. 'Je zou gedacht hebben dat een gasleiding was opengebarsten en vuur had gevat. De vlammen sloegen zeker tien meter hoog uit de ramen.' Een brandweerploeg van de voorpost Eikepost kwam als eerste ter plekke. Zij vroeg meteen om versterking en de talrijke oproepen van buurtbewoners spoorden de brandweer mee aan om daar ook meteen op in te gaan. Binnen de kortste keren stonden drie pompwagens, twee ladderwagens, drie citernewagens en vijf ziekenwagens naast het brandende gebouw. Ook een team van het Brandwondencentrum van Neder-Over-Heembeek ging ter plekke.

Nadat de brandweermannen het vuur min of meer onder controle hadden, werd besloten de vuurhaard zelf aan te pakken. 'Onder de leiding van een officier is een ploeg om 15.20 uur het gebouw binnengedrongen voor een verkenning. Ze werden verrast door een flash over (een onvoorspelbaar fenomeen waarbij het vuur onder het dak plots veel ruimte inneemt en een enorme hitte veroorzaakt, nvdr.), die een lichte instorting veroorzaakt heeft.

Twee mannen raakten onder het puin bedolven. Zij waren op slag dood', zegt brandweerkolonel Charles De Snijder. Het gaat om de pas tot sergeant benoemde Patrick Batselier van de voorpost Anderlecht en zijn collega Alain Tacquenier van het hoofdkwartier in Brussel. Allebei konden bogen op een jarenlange ervaring.

'De interventieploeg is naar de eerste verdieping opgeklommen en daar is het drama gebeurd. Uitgerekend op het ogenblik dat de ploeg zich aan de voorkant in het midden van het gebouw bevond, hoorden wij plots gekraak en lawaai alsof er iets instortte. Dat was helaas ook zo. Twee mannen lagen onder het ingevallen plafond. Een stagedoende vrouwelijke officier was gewond, maar zij kon als bij wonder nog in veiligheid worden gebracht. Ze liep brandwonden aan de schouders op. Maar wij geraakten niet meer tot bij de twee mannen die onder de instorting bedolven lagen, zo hevig waren de vlammen', klinkt het bij de brandweer. Ook oproepen via de radio kregen geen antwoord. Van dat ogenblik af vreesden de pompiers het ergste voor hun twee makkers.

Na het blussen van de brandhaard ontdekten de brandweermannen hun twee dode collega's op de eerste verdieping. Zij lagen niet bedolven onder een dikke laag puin, maar de combinatie van de instorting en de hevige warmteontwikkeling had ze geveld.

In overheidskringen hoorden we gisteren opnieuw de vraag rijzen om elke gemeente te dwingen een risicoanalyse voor leegstaande gebouwen op te maken. 'Hoe zien die gebouwen eruit, uit welke materialen zijn ze vervaardigd, welke brandbare materialen liggen er nog, welke gevaarlijke leidingen liggen er nog, is het gebouw nog stevig genoeg? Het zijn vragen waar de hulpdiensten de antwoorden op moeten kennen alvorens zij tussenkomen. Dit kan mensenlevens redden.'

Tot gisteravond was niet bekend of er enig vermoeden was dat de brand zou zijn aangestoken.

 Yves Barbieux en Jelle Schepers

Gepost door Luc de pompier in Algemeen | Commentaren (0) |  Facebook |

Het indianenreservaat

Enkele beelden  van het indianenreservaat...

NATIV 14

NATIV 15

NATIV 16

Gepost door Luc de pompier in Algemeen | Commentaren (0) |  Facebook |

Canada verontschuldigt zich bij de Indianen

op auto452

Gepost door Luc de pompier in Algemeen | Commentaren (0) |  Facebook |

Canadese indianen

Tijdens onze reis in Canada, brachten we ook een bezoek aan een Indianenreservaat. Veel indianenfamilies hebben we niet gezien, omdat ze zeer schuchter zijn. Dit heeft allemaal te maken met de decennia lange mishandelingen die ze moesten ondergaan.

We waren hier getuige in het kleine kerkje van de indianengemeenschap over wat zich heeft afgespeeld tussen 1870 en 1970.

De kinderen van de inheemse indiaanse bevolking werden gedwongen geplaatst in internaten die nog slechter waren dan een gevangenis. Daar vonden veel psychische, fysische en seksuele mishandelingen.

Ze werden beroofd van hun cultuur, hun taal en hun tradities.

Dit jaar heeft Canada zich verontschuldigt bij de indianen.

Het werd tijd.......

NATIV 7

We nemen plaats in een klein kerkje van de Indiaanse gemeenschap...

NATIV 9

NATIV 10

Vol met aandacht luisterden we naar de verhalen van Rik, tevens afstammeling van de Native people die zelf jaren in deze scholen heeft gezeten en in de gevangenis. Hij is nu een Sociale werker, die lezingen geeft in de verschillende scholen in Ottawa over de tragedie die de Indianen moesten ondergaan.

Deze lezing maakt een diepe indruk ....

NATIV 8

 NATIV 12

NATIV 11

NATIV 13

Gepost door Luc de pompier in Algemeen | Commentaren (0) |  Facebook |

30-08-08

Redden van kat

Onlangs zijn de duikers nog in de weer geweest voor het redden van een kat, die was ongelukkig in het water terecht gekomen en dit in een sas...Het diertje kon gezond en wel terug aan de wal worden gezet, maar het was geen "katje" om zonder handschoenen aan te pakken.

1

2

3

4

Gepost door Luc de pompier in Algemeen | Commentaren (0) |  Facebook |

Vrouwen

Een artikel uit de morgen...Vrouwen werken liever bij de politie dan bij de brandweer...

Wat zou daar de reden voor zijn?

Het aantal vrouwen bij de brandweer is ondermaats. In 2005 telden de brandweerdiensten (op basis van inlichtingen afkomstig van 79 procent der korpsen) in België 346 vrouwen, tegenover 318 in 2004.

Bij de politie is de vrouwelijke aanwezigheid veel sterker. In april van dit jaar waren er bij de politiediensten 8.592 vrouwen in dienst, van wie 4.587 operationeel en de rest burgerpersoneel. (belga/gb)

07

Gepost door Luc de pompier in Algemeen | Commentaren (0) |  Facebook |

29-08-08

haaien te Nieuwpoort

Zouden er zich haaien bevinden in het kanaal te Nieuwpoort?

nbn_A7haai1_mumm_MM

'Sluikstorters' dumpen haai langs weg

NIEUWPOORT - Langs het West-Vlaamse kanaal Plassendale-Nieuwpoort heeft de scheepvaartpolitie een wel heel bijzondere vondst gedaan: het karkas van een meer dan twee meter lange haai lag er zomaar langs de waterkant.

Een 2,2 meter lange en meer dan 100 kilogram zware haringhaai. Dat is de opmerkelijke vangst die de scheepvaartpolitie op 11 augustus deed aan het kanaal Plassendale-Nieuwpoort. Het dier, dat al in verregaande staat van ontbinding verkeerde, was er gedumpt en lag in een plasticfolie aan de oever.

'Waarschijnlijk hebben sportvissers het dier gevangen in de Noordzee en zijn ze daarna bang geworden omdat ze het niet kwijt konden, of omdat ze dachten dat het om een beschermde diersoort ging', zegt Francis Kerckhof van de Beheerseenheid van het Mathematisch Model van de Noordzee, die ter plaatse moest komen vaststellen om welk dier het ging. Een haringhaai is geen beschermde soort, waardoor de daders alleen een boete voor sluikstorten riskeren. Maar die zijn spoorloos. (tlb)

Gepost door Luc de pompier in Algemeen | Commentaren (0) |  Facebook |

De schorre en slikke

De schorre en slikke te Nieuwpoort, gezien door één van zijn vogelkijkhuisjes...

3

Gepost door Luc de pompier in Algemeen | Commentaren (0) |  Facebook |

Brandweer Merkem

De brandweer van Merkem heeft een nieuwe ambulance mogen ontvangen....proficiat.

P1010125%20(2)

P1010127%20(2)

P1010128%20(2)

Gepost door Luc de pompier in Algemeen | Commentaren (0) |  Facebook |

Oliespoor

Oliespoor

WWVHI3506

NIEUWPOORT - Een landbouwer die dinsdagavond met zijn tractor van de Hemmestraat in Ramskapelle naar zijn velden in Lombardsijde reed, verloor over het hele traject olie. Hij liet een spoor van ongeveer acht kilometer achter. Op sommige plekken was het spoor een halve meter breed. De brandweer en de civiele bescherming ruimden de smurrie op. (mma)

DSC_0027_1

Gepost door Luc de pompier in Algemeen | Commentaren (0) |  Facebook |

weekend

Eentje om over na te denken...

met deze gedachte starten we het weekend

Beter op onvolmaakte wijze invulling geven aan je eigen bestaan dan op volmaakte wijze het leven van iemand anders imiteren.

1

Gepost door Luc de pompier in Algemeen | Commentaren (0) |  Facebook |

28-08-08

Fien

Dit mocht toch ook niet ontbreken onze Fien, het "moksje" van brandwacht Dieter...

lien

Gepost door Luc de pompier in Algemeen | Commentaren (0) |  Facebook |

Defilé vierdaagse van de IJzer te Ieper

Na vier dagen te hebben gewandeld, de defilé te Ieper, onder de menenpoort naar de grote markt.

2208_9443

Het einde van vier toffe dagen...

3

Jong en oud te samen, blij dat de jongeren ook deze voettocht zien zitten

2

Op weg naar de Menenpoort en de grote markt...

1

Ook de Kolonel Rudi Baert en zijn Majoor zagen dat het goed was...

4

Hij wenste zijn troepen dan ook proficiat voor de goede samenwerking tijdens deze dagen...

5

 6

Gepost door Luc de pompier in Algemeen | Commentaren (0) |  Facebook |

Egypte

Deze nacht kreeg ik toch één van de raarste en verst gelegen spoedtelefoontje...

Iemand was in nood met zijn "knieschijf uit de kom", maar we konden spijtig genoeg die persoon niet onmiddellijk gaan helpen met onze ambulance...

De telefoon kwam namelijk vanop een boot uit Egypte en de hulp daar kon maar pas binnen 5 uur worden geleverd....

Dan maar den uitleg aan de telefoon wat ze moesten doen .....en een verwijzing naar een spoedafdeling die hen nog wat beter uitleg konden geven...

Ja, dat heb ik nu ook nog niet meegemaakt, hopelijk gaat het daar nu allemaal goed.

869_a0ad4cd7db407d2b4e001644dfb76226

Gepost door Luc de pompier in Algemeen | Commentaren (0) |  Facebook |

27-08-08

Vierdaagse van de Ijzer - Ieper

De vierde en de laatste dag van de vierdaagse van de Ijzer...

De start te Ieper...

0

Volle moed inspelen...

1

Ergens in de "bossen" van groot Ieper...

2

In het bos van de "palingbeek"

3

Gepost door Luc de pompier in Algemeen | Commentaren (0) |  Facebook |

26-08-08

Civiele Bescherming

Deze avond hebben we nog moeten tussenkomen voor een oliespoort van 8 km, een traktor had zijn olie verloren van Ramskapelle tot op de koninklijkebaan te Lombardsijde.

Voor dergelijke tussenkomsten wordt dan de Civiele bescherming ingezet.

Enkele vrachtwagens kwamen terplaatse, een strooiwagen, een borstelwagen, voertuigen met grote karchertoestellen en twee vrachtwagens met materieel en korrels.

Eens de moeite waard om al het rollend materieel te zien van deze hulpdienst. Spijtig het was donker en de fotookes zijn ook niet zo geslaagd maar de opdracht wel en dat is het voornaamste.

img1

Gepost door Luc de pompier in Algemeen | Commentaren (0) |  Facebook |

Viervoeter

Deze viervoeter liep ook mee met de vierdaagse van de ijzer...

Met zijn sjaaltje van de mars

6

Gepost door Luc de pompier in Algemeen | Commentaren (0) |  Facebook |

Tien kleine negers

Iedereen die zowat gaat wandelen, kent het liedje van de 10 kleine negers....wel onze moat "Brune" viel op de derde dag af....spierontsteking en verkramping. Hij werd overgebracht met de ambulance en jeep naar de hulppost. Spijtig kon hij de laatste dag niet meer deelnemen. Volgende keer beter makker, blijven trainen, blijven trainen

De aankomst van de ambulance...

2

Een checkup...

3

4

Op weg naar de hulppost...

5

Gepost door Luc de pompier in Algemeen | Commentaren (0) |  Facebook |

3e dag van de vierdaagse

De 3e dag van de vierdaagse nam ons mee langs de velden en akkers van Diksmuide...

Het was een prachtige tocht.

1

0

7

8

vierdaagse 002

 

Gepost door Luc de pompier in Algemeen | Commentaren (0) |  Facebook |

Brandweer Poperinge

Tijdens de voettoch mocht een bezoek aan de brandweer van Poperinge niet ontbreken.

Terwijl we daar in de omgeving waren hadden ze dan nog een oproep ook..

Vierdaagse 2 026

Vierdaagse 2 027

Gepost door Luc de pompier in Algemeen | Commentaren (0) |  Facebook |

25-08-08

4-daagse van de ijzer en de Sixtusabdij

Op de tweede dag van de 4-daagse was er veel ambiance aan de Sixtusabdij te Westvleteren.

Valschermspringen....

Vierdaagse 2 017

11

12

Muziek, dans en patersbier...

14

13

15

Gepost door Luc de pompier in Algemeen | Commentaren (0) |  Facebook |

Joost

Een trouwe stapper is ook "Joost" die al jaren in het kamp van Poperinge de vierdaagse mee stapt...altijd welgezind en zin in een danspasje, ook dat is de vierdaagse.

IMG_6623

IMG_6622

Gepost door Luc de pompier in Algemeen | Commentaren (0) |  Facebook |

Muziek op de vierdaagse van de ijzer

Af en toe kom je een taverne voorbij op de tocht van de vierdaagse met goeie ambiance muziek..

7

8

9

Gepost door Luc de pompier in Algemeen | Commentaren (0) |  Facebook |

24-08-08

rare streeknamen

Rare streeknamen daar in de streek van Poperinge...

10

Gepost door Luc de pompier in Algemeen | Commentaren (0) |  Facebook |

Canada

Al hebben we met onze vakantiereis in Canada geweest, eigenlijk moesten we daarvoor zover niet reizen, hier in West-Vlaanderen in de streek van Poperinge hebben we daar ook zo'n gehuchtje....

Canada

5

 

6

Gepost door Luc de pompier in Algemeen | Commentaren (0) |  Facebook |

Sint Bernardusfeesten

Dit weekend stond in het teken van de Sint Bernardusfeesten te Nieuwpoort-Bad.

IMG_6697

IMG_6743

Ook de jeugdbrandweer was aanwezig als grote dierenvrienden om de honden te voorzien van fris water.....

IMG_6746

IMG_6750

IMG_6764

IMG_6779

Een prachtig initiatief als je het mij vraagt.

IMG_6761

Bedankt denkt deze jonge Sint Bernardus.

Gepost door Luc de pompier in Algemeen | Commentaren (0) |  Facebook |

Vierdaagse van de Ijzer te Poperinge

Even terug in de tijd met dag twee van de vierdaagse voettocht, deze ging door de streken van Poperinge, het land van de hoppe...

Onbijt op de markt te Poperinge

2

Tussen de hoppe velden....

3

Gepost door Luc de pompier in Algemeen | Commentaren (0) |  Facebook |